Een druiven struik in de tuin is altijd een goed idee
Wie lust ze nu niet, heerlijke sappige druiven. Witte druiven of blauwe druiven ze zijn allebei heerlijk en vormen een gezonde snack! Daarnaast zijn het ook nog eens echt kleine vitamine bommetjes! Je kunt ze heerlijk los eten of mengen door de yoghurt, of je maakt er een heerlijke fruitsalade van, maar je kan er natuurlijk ook lekkere wijn van maken, kortom met druiven kun je alle kanten op!
Het fijne aan druiven is ook nog eens dat ze erg makkelijk zijn om te kweken, ze groeien makkelijk en met een beetje zon krijg je al snel een groot resultaat. Er zijn verschillende rassen van de druiven struik die ook prima geschikt zijn voor ons Nederlandse klimaat en die je dus ook heel goed in je tuin kan kweken! Daarnaast hebben ze ook nog eens weinig ruimte nodig, dus ook met een kleinere tuin kun je prima een druiven struik planten.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gevoel wat het met zich meebrengt om een druivenstruik in eigen tuin te hebben! Je hebt direct het gevoel alsof je op vakantie bent, met een Hollands zonnetje erbij en uitzicht op de druiven waan je jezelf zo in Frankrijk! Genieten dus.
Maar hoe pak je dat aan een druif in eigen tuin planten? Wat is de beste plek ervoor? Hoe verzorg je de druiven struik vervolgens en wanneer zijn de druiven klaar om geplukt te worden? Wij geven antwoord op al je vragen en zorgen ervoor dat jij straks alle tools in handen hebt om je eigen druiven struik in je tuin te planten!
Welke druivensoort kies je?
Er zijn heel veel verschillende druiven rassen zoals ze dat zo mooi noemen. Sommige zoeter dan andere, en ze hebben allemaal een andere verzorging nodig. Heel veel druiven rassen doen het nu eenmaal het beste in een heel zonnig oord, vandaar ook dat je in Frankrijk wijngaarden vol met druiven struiken ziet en je hier ook enorm veel en ook enorm grote druiven voorbij ziet komen.
Het Franse klimaat is dan ook bij uitstek geschikt om druiven te kweken. Maar dat wil niet zeggen dat je in ons land geen druiven groot kunt laten worden. Er zijn namelijk ook soorten van de druiven struik die het prima doen in ons Hollandse klimaat en die je dus ook perfect in je eigen achtertuin kunt laten groeien! Er zijn twee hele bekende soorten die hier bij uitstek geschikt voor zijn, namelijk de “vroege van der Laan” dit is een witte druivensoort en de “glorie van Boskoop” dit is een blauwe druivensoort. Deze twee kunnen prima in ons land groeien en geven ook heerlijke druiven af bij de oogst.
Het is altijd slim om bij je lokale tuincentrum om advies te vragen. Zij kunnen je namelijk precies vertellen welke druiven geschikt zijn voor in je eigen tuin en hoe je ze vervolgens moet verzorgen. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste soort te pakken hebt en kan er eigenlijk niks meer mis gaan.
Waar kun je de druiven struik het beste planten?
Dat druiven heel erg veel van zon houden dat is wel duidelijk natuurlijk. Gelukkig hebben we in ons land ook steeds meer zon uren, dit ligt aan het veranderende klimaat. Onze zomers worden langer en warmer en de zon is steeds vaker te zien. Dit is voor de groei van de druiven helemaal niet verkeerd natuurlijk.
De druiven kun je dus het beste in een zonnig plekje van je tuin planten. Je ziet vaak dat bijvoorbeeld tegen de muur van je tuinhuis of je schutting , dat daar veel en lang zon staat en dan is het dus een prima idee om je druiven struik daar tegenaan te laten groeien. Daarnaast hebben druiven ook wel een hele stevige bodem nodig, en dat niet alleen ze hebben ook een bodem nodig met voldoende voeding, een zogenaamde voedzame bodem dus. En het liefste eentje die ook nog eens rijk aan kalk is. Mocht dit nu niet het geval zijn is dat geen ramp want kalk kun je altijd heel makkelijk aan een bodem toevoegen op verschillende manieren zodat de bodem toch voldoende zal bevatten voor de druiven struik.
Zandgrond, kleigrond en veengrond zijn niet geschikt voor de druiven struik om op te groeien, de struik kan hier niet goed mee uit de voeten, letterlijk en zal ook bijna geen voeding uit deze grond kunnen halen. Mocht je deze grond in je tuin hebben dan is het echt af te raden om hier een druiven struik in te planten, dit is zonde van je geld en moeite. Zandgrond zou nog wel een eventuele optie kunnen zijn maar deze grond moet je wel flink verbeteren wil de druiven struik erin kunnen groeien. Dit doe je door de zandgrond met compost te mengen in de hoop dat de grond nu wel voldoende voeding voor de druiven struik zal bevatten!
En misschien heb je de uitdrukking vast weleens voorbij horen komen, een druiven struik houdt niet van natte voeten. En hiermee bedoelen ze dat de bodem van de druiven struik wel redelijk droog moet zijn. Natuurlijk moet er wel vocht in de bodem zitten maar de bodem moet het vocht ook weer goed af kunnen voeren het zogenaamde draineren, dit zorgt ervoor dat er geen laagje water blijft staan en je druiven struik dus “natte voeten” krijgt, want hier houden ze helaas niet van. Dit kan er namelijk voor zorgen dat allerlei schimmels de kans krijgen zich in de druiven struik te nestelen met ziekte en zelfs sterfte van de struik tot gevolg en dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen, dus goed draineren die grond!
Maar hoe pak je het planten vervolgens aan en hoe zorg je ervoor dat de grond klaar is? Ten eerste kies je dus een plekje in de zon uit, een plekje op het zuiden is ideaal. Kies een plek uit tegen een muurtje, schutting of een ander hoog element waar de druiven struik tegenaan kan groeien. Zorg ervoor dat je 30 meter van bijvoorbeeld de muur afkomt en graaf hier een gat wat voldoende ruimte biedt om de druiven struik in te planten, als je meerdere planten naast elkaar gaat planten zorg dan dat er iedere keer minimaal 10 centimeter tussen zal zitten. Vervolgens woel je de aarde goed om en meng je wat compost door de aarde, deze extra voeding kan geen kwaad en vergroot de kansen dat jouw druiven struik heel goed gaat groeien op de plek die je uitgekozen hebt! Nu is het zaak om de druiven struik te planten en het gat te vullen met de rest van de grond en de compost, druk de grond vervolgens goed aan en sproei er lichtjes wat water over, je bent nu klaar om te gaan! Je druiven struik staat en groeit hopelijk uit tot een gezonde grote struik!
Hoe verzorg je vervolgens je druivenstruik
Het is belangrijk dat je er vooral voor zorgt dat onkruid geen kans krijgt bij je druiven struik. Zoals je misschien wel weet haalt onkruid de voeding weg bij je plant en dit wil je natuurlijk niet laten gebeuren. Juist niet bij je druiven struik die heel veel voeding nodig heeft om mooie en gezonde vruchten te laten groeien. Het is dus aan te raden om goed op te letten of er geen onkruid groeit en om dit vervolgens te verwijderen. Maar je kunt ook van tevoren al zorgen dat onkruid geen kans krijgt, dit doe je door een mulch-laag aan te brengen bij de bodem van de struik. Hierdoor krijgt onkruid geen kans en weet je dus zeker dat je druiven struik mooi en gezond zal blijven zonder onkruid wat de energie van je plant weg zal kapen. Daarnaast heeft de mulch-laag nog een andere mooie functie het zorgt er namelijk voor dat het vocht uit de bodem niet snel zal verdampen en hierdoor heeft je druiven struik dus ook voldoende vocht om tot zich te nemen.
Om nog even verder te gaan op het vocht geven aan je druiven struik. Zoals we al even aangaven is het dus wel heel belangrijk om erop te letten dat je druiven struik geen natte voeten krijgt, maar hij heeft wel degelijk vocht nodig. Zeker als je de struik net geplant hebt is het aan te raden om hem regelmatig water te geven zodat hij voldoende vocht heeft om te kunnen groeien. Let er dan natuurlijk wel op dat er geen laagje blijft staan. Als je dit ziet gebeuren kun je daarna best een tijdje overslaan tot het laagje weer weg is en dan steeds kleine beetjes geven en kijken of ze goed opgenomen worden!
Een mooi gezicht in je tuin
Met de juiste zorg kun je er dus voor zorgen dat je druivenstruik goed gaat groeien. En na verloop van tijd zie je er als het goed is kleine druifjes aan verschijnen! Het begint met knopjes en uiteindelijk zul je er de vruchtjes al in ontdekken! Ontzettend leuk natuurlijk en je kan vast niet wachten tot het straks tijd is om je druiven te oogsten, nog even geduld!
Het kan soms gebeuren dat de struik top zwaar wordt en wat af gaat wijken van de plek waar hij tegenaan staat, of misschien zelfs gaat hangen. Dit is niet zo handig dus hier moet je wel wat aan doen. Je kunt dan de delen die hangen vastbinden aan de sterkere delen of aan een stok die je ernaast in de grond plant. Op deze manier hebben je druiven meer houvast en kunnen ze al hun energie weer stoppen in het laten groeien van de vruchten want hier gaat het uiteindelijk allemaal om natuurlijk!
Het is natuurlijk ook wel een erg leuk gezicht de druiven struik in je tuin. Het zorgt vaak echt voor een vakantie gevoel en je kan jezelf al helemaal voorstellen dat je straks heerlijk geniet van een bakje druiven vers uit eigen tuin boordevol vitamines, gezonder kan het natuurlijk niet! Maar daarnaast ziet de druivenstruik er ook nog eens heel erg gezellig uit. Hij is mooi groen en geeft echt een heel leuk en gezellig gezicht aan je tuin!
Tijd om te oogsten
En dan is het eindelijk zover, het moment waar je al die tijd naar hebt uitgekeken! Tijd om de druiven te gaan oogsten! Meestal doe je dit ergens in de periode tussen Augustus en Oktober, maar het is voor ieder soort ras verschillend wanneer de druiven precies rijp zullen zijn. Wat wel gelijk is voor alle rassen is dat ze wel geoogst moeten worden voor de eerste nachtvorst, hier kunnen de druiven namelijk niet zo goed tegen dus het is wel zaak om ze voor die tijd te oogsten.
Maar hoe doe je dat oogsten dan precies? Dat is eigenlijk heel erg simpel. Je houdt ten eerste goed in de gaten wanneer de druiven rijp zijn, dit doe je door te voelen of ze goed zacht zijn, en door te kijken naar de kleur. Als ze dan echt helemaal rijp zijn is het vooral belangrijk dat je ze per trosje oogst. Dus niet losse druiven maar je haalt ze echt per tros eraf. Dit kun je het beste doen door de trosjes er met een schaartje af te knippen. Zo beschadig je de struik zo min mogelijk.
En nu heb je dus heerlijke trossen met druiven uit je eigen tuin! Wat zal dat lekker smaken! Vaak heb je echter een flinke oogst en kun je echt niet alles in een keer op eten, maar goed nieuws je kunt de druiven ook prima even bewaren! Dit doe je het beste door ze binnen in huis op kamertemperatuur te bewaren of eventueel in je garage of schuur. Wat je niet moet doen is ze in de koelkast bewaren want dan gaat helaas een groot deel van de smaak verloren en de textuur veranderd dan ook vaak, hier worden ze een stuk minder lekker van en dat is zonde van je mooie oogst en al je harde werken!