{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leveranceer is FSC gecertificeerd.

0

11 januari 2021

Tips voor de verzorging van mijn tuin

Een tuin kan een prachtig visitekaartje zijn voor je gasten. Vaak laat de tuin veel zien over het karakter van de bewoners van een huis en geeft het ook een indruk van hoe het interieur er uit zal zien. Met name bij vrijstaande huizen en villa’s is er vaak sprake van een tuin voor en achter de woning, waarmee de tuin een van de eerste onderdelen zijn die gasten zien als ze bij je woning aankomen. Je wilt er dan ook voor zorgen dat de tuin goed is onderhouden en er verzorgd uitziet.

Natuurlijk kun je een hovenier of tuinman in dienst nemen om je tuin regelmatig te onderhouden, maar dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd en veel mensen vinden het ook veel te leuk om zelf hun eigen tuin te onderhouden.

Om je tuin in goede staat te houden zal je deze dan ook geregeld dienen te onderhouden. De verzorging van je tuin bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er het gazon wat gemaaid, gevoed en bemest dient te worden, de vaste planten in je tuin, de bodem van de tuin in het algemeen, bomen en struiken die bijgesnoeid dienen te worden en uiteraard de tuinset en je terras die je in goede staat wilt houden.

Wat zijn nu de belangrijkste aspecten waar je op dient te letten bij de verzorging van je tuin voor deze onderdelen? Onderstaand vind je een aantal tips voor de verzorging van jouw tuin, met achtereenvolgens onderhoud van je gazon, de bodem, tuinsets, vaste planten en potplanten. Aan de hand van deze tips zorg je ervoor dat je tuin in een zo goed mogelijke conditie blijft.

Gazonverzorging 1: Verticuteer gras één keer per jaar

Het gazon kan een groot deel van je tuin in beslag nemen en vereist daarmee ook het nodige onderhoud gedurende het jaar. Voor gras om goed te kunnen groeien hebben de wortels voldoende zuurstof nodig. Vaak ontstaat na verloop van tijd een harde ondergrond onder het gras door mosgroei en plantaardig afval. Om de bodem weer los te maken dien je deze los te harken met een speciale verticuteerhark. Hiermee rul je de bovenlaag van de bodem weer los, zodat het gazon voldoende lucht krijgt. Doorgaans hoef je dit maar één keer per jaar te doen en kun je daarvoor het voor- of najaar gebruiken.

Als je een groot gazon hebt kun je ook een verticuteermachine gebruiken. Deze kun je bij bouwmarkten of tuincentra vaak huren.

Gazonverzorging 2: Zaai kale plekken in

Nadat je het gras hebt geverticuteerd en mos en onkruid hebt verwijderd zullen er mogelijk kale plekken ontstaan. Sowieso zullen er aan het eind van de winter mogelijk kale plekken te zien zijn in het gras. Dit is echter eenvoudig te verhelpen met wat graszaad. Na het inzaaien dien je deze plekken goed vochtig te houden zodat het gras kan opkomen. Mochten er veel kale plekken zijn, dan kun je eventueel ook kant en klare graszoden kopen om het gras te vervangen.

Gazonverzorging 3: Kalk tegen mosgroei

Als een gazon niet goed wordt onderhouden of te weinig zonlicht krijgt zal er zich snel mos op vormen, wat de grassprieten kan verdringen en kale plekken kan veroorzaken.

Om ervoor te zorgen dat je gazon mooi groen blijft en mos geen kans krijgt dient de bodem in goede conditie te zijn en de juiste zuurtegraad te hebben. Je kunt de pH-waarde van je bodem meten met een bodemtest. Als de pH-waarde te laag is, kun je deze verhogen door het gras te bestrooien met kalk. Normaal gesproken doe je dit een keer per jaar in het voorjaar, maar als de grond erg verzuurd is, kun je dit daarnaast ook in het najaar doen. De kalkkorrels worden direct door de bodem opgenomen en zorgen voor een mooi groen gazon vrij van mosgroei.

Gazonverzorging 4: Laat het gras in het voorjaar langer

Zorg er in het voorjaar voor dat je het gras niet te kort maait, aangezien het dan sneller uitdroogt. Langere grasprieten blijven bovendien mooier groen en zijn beter bestand tegen langdurig zonlicht. Het is beter om twee keer per week een klein stukje eraf te maaien dan een keer per week een lang stuk. Vermijd ook het gras te maaien in een droge periode.

Gazonverzorging 5: Sproei het gras langer in plaats van vaker

Als je gras in je tuin hebt, dan krijgt dit doorgaans het meeste zonlicht. En zonlicht is ook belangrijk voor een mooi gazon. Gras wat continue in de schaduw ligt zal het namelijk niet zo goed doen. Gras heeft daarnaast veel water nodig. Gelukkig regent het in Nederland vaak en zal je het grootste deel van het jaar niet hoeven te sproeien. Het gras ontwikkelt zich in de wintermaanden alleen ondergronds, waardoor bijsproeien in die periode niet nodig is. Echter in de warme zomermaanden zal je het gras een handje moeten helpen om te voorkomen dat het droog wordt en gaat verdorren. Het uitdrogen van het gras is vaak al vrij snel zichtbaar als het een hete dag is geweest. Je ziet dat de grassprieten slap hangen en er levenloos uitzien. Het effect van een goede sproeibeurt zorgt hier daarentegen ook snel voor herstel en het gras zal weer snel rechtop staan.

Het is echter niet goed voor de ontwikkeling van de wortels als je elke dag een beetje sproeit. Beter is het dan om twee keer per week langduriger te sproeien zodat de bodem goed nat is en de wortels dieper zullen reiken om bij het water te komen in plaats van dat ze ‘lui’ worden en afhankelijk zijn van het oppervlakkige beetje water dat je ze dagelijks geeft.

Let op dat wanneer je veel sproeit het water niet op het gazon blijft liggen maar wel goed kan weglopen. Je kunt zonodig wat gaten in de grond prikken, zodat het resterende water kan worden afgevoerd.

Vaste planten 1: Sproei op de grond

De vaste planten nemen vaak een groot gedeelte van de tuin in. Dit zijn de planten die bovengronds afsterven in de winter, maar in de lente weer opkomen. Een belangrijk kenmerk is dat de stengels van vaste planten groen blijven, terwijl die van struiken houtvorming zijn. Voor de vaste planten in je tuin geldt dat je het beste niet bovenop de planten kunt sproeien maar juist op de grond eronder. Zo blijven de bladeren droog en krijgen schimmels minder de kans om de bladeren aan te tasten. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van een speciale druppelslang, waarmee je via een slang die op de grond ligt water op de bodem kunt druppelen. Het voordeel van dit systeem is dat het beter bij afgelegen plekken kan komen en je hiermee bovendien wanneer je niet thuis bent de tuin water kan geven.

Vaste planten 2: Sproei op de juiste tijd

Daarnaast is het belangrijk om op het juiste moment te sproeien. Sproeien in de zon is niet goed voor de planten, aangezien de waterdruppels op de bladeren werken als vergrootglas, waardoor de bladeren door de zon kunnen verbranden. Sproei daarom vroeg in de ochtend of ’s avonds.

Ook is het goed voor de planten om zoveel mogelijk regenwater te gebruiken voor het sproeien, aangezien regenwater geen chloor bevat, dus het opvangen van regenwater kan erg voordelig zijn voor je tuin.

Kuip- en potplanten 1: Pas potgrond aan op de plantensoort

Het voordeel van planten die in een kuip of pot staan is dat je de bodem heel gericht kunt verzorgen en bemesten en een afgepaste hoeveelheid water en zonlicht kunt geven, aangezien je deze planten meestal redelijk eenvoudig kunt verplaatsen.
Daarmee zal je ze ook meer gerichte aandacht dienen te geven, aangezien planten op pot sneller uitdrogen en je ze dus vaker water dient te geven.

Geef je potplanten dan ook de juiste potgrond afhankelijk van het soort planten. Zo zijn er speciale soorten potgrond voor bijvoorbeeld rozen, varens en buxus, maar ook in het algemeen voor zuurminnende planten en kalkminnende planten, dus je kunt de potgrond hierop aanpassen.

Kuip- en potplanten 2: Vorstbestendigheid en wintergroene planten

Kuipplanten zijn planten afkomstig uit andere landen, die je op kuip kunt groeien, zoals aan citrusboompje, olijf of palmboom bijvoorbeeld. Deze planten komen uit warme klimaten en zijn niet bestand tegen vorst, dus je zult ze in de winter naar binnen dienen te halen. Daarnaast zijn er potplanten die in de winter groen en daarmee actief blijven. Ook bij deze planten dien je voorzichtig te zijn met uitdroging en ze te beschermen tegen de vorst door de potten in te pakken.

Bodemverzorging 1: Laat de bodem met rust

Om de bodem de kans te geven voeding rijker te worden en meer insecten en wormen te krijgen dien je de grond zo min mogelijk om te spitten. Je kunt wel af en toe de bovenlaag schoffelen als je bijvoorbeeld onkruid wilt verwijderen, maar het beste kun je daarbij organisch materiaal als dode bladeren, grassprieten, takjes etc. rondom de planten laten liggen, omdat je daarmee de bodem kunt voeden en de bodem op natuurlijke wijze wordt verrijkt.

Bodemverzorging 2: Kalk strooien in de tuin

Daarnaast kun je voor een rijkere bodem eenmaal per jaar kalk strooien net als op je gazon. Dit zorgt ervoor dat de zuurtegraad van je bodem op optimaal niveau blijft en de vorming van onkruid en mos worden voorkomen.

Tuinmeubelen 1: Gebruik altijd milde reinigers

Ook je tuinmeubelen dien je te verzorgen en onderhouden. Alhoewel tuinsets steeds meer worden gemaakt van materialen die weerbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn, dien je alle materialen tuinsets periodiek schoon te maken met de producten die specifiek voor dat materiaal worden aangeboden.

In principe kun je alle tuinmeubelen ook schoonmaken met een sopje van lauwwarm water met groene zeep, aangezien dit een mild reinigingsmiddel is dat niet schuurt, en daarbij een zachte borstel te gebruiken. Je kunt daarmee zowel een houten, kunststof, wicker of metalen tuinset afnemen en het vuil en stof verwijderen.

Een aluminium tuinset heeft erg weinig onderhoud nodig en hoef je alleen maar af en toe af te nemen. Voor houten tuinmeubelen kun je eventueel voor hardnekkige groene aanslag een speciale reiniger gebruiken. Hardhout kun je eventueel iets opschuren als de vlek moeilijk te verwijderen is. Gebruik nooit een hogedrukreiniger op hardhouten tuinmeubelen aangezien dit de beschermlaag op het hout kan beschadigen. Voor het behoud van je houten tuinmeubelen kun je ze tenminste eenmaal per jaar beitsen of oliën. Als je hardhout niet behandeld met beits of olie zal het na verloop van tijd grijs kleuren.

Kunststof tuinmeubelen kun je eveneens met lauwwarm water en zachte zeep schoonmaken. Gebruik hiervoor geen schuurspons of harde spons, aangezien deze krassen kunnen veroorzaken waardoor de meubelen moeilijker schoon te houden zijn. Voor wicker sets kun je met een mild sopje en een zachte borstel het vuil uit het vlechtwerk wegvegen. Gebruik ook hier geen agressieve reinigingsmiddelen die het materiaal kunnen aantasten.

Tuinmeubelen 2: Beschermhoes

Voor alle soorten tuinset zijn beschermhoezen te krijgen. Deze zijn ideaal voor als je de tuinset tijdelijk niet gebruikt, bijvoorbeeld als je een weekje weg bent. Met de hoes bescherm je de tuinset tegen regen en hagel, maar ook tegen sneeuw en vorst in de winter.

Echter zijn beschermhoezen niet voor alle soorten tuinmeubelen even geschikt en dien je ervoor te zorgen dat de hoes goed afschermt maar ook voldoende ventilatie biedt voor de meubels. Hardhouten tuinsets kun je bijvoorbeeld beter onafgedekt buiten laten staan, aangezien de hoes kan zorgen voor condensatie en daarmee lelijke plekken kan veroorzaken op een houten tafelblad, zeker als de tafel er langere tijd onder staat. Ook aluminium tuinmeubelen kun je goed onafgedekt laten staan. Kunststof of wicker tuinsets en loungesets kun je afdekken mits je ervoor zorgt dat er een hoogste punt is in de beschermhoes, zodat regenwater of sneeuw er niet bovenop blijven liggen. En je dient daarnaast regelmatig te ventileren door de hoes er op een droge dag bijvoorbeeld even af te laten.

Terras 1: Houten vlonderterras schoonmaken en onderhouden

Als je een terras hebt van vlonderplanken zal dit veel te verduren hebben van weersomstandigheden als regen, hagel, sneeuw en zon. Net als bij houten tuinsets dien je chemische reinigers en hogedrukspuiten te vermijden voor het schoonmaken, aangezien deze het hout ernstig kunnen aantasten.

Gebruik voor het schoonmaken daarom een mild reinigingsmiddel, een zachte borstel en de tuinslang. Hiermee zal je mos, groene aanslag kunnen verwijderen.

Twee keer per jaar dien je het hout van je vlonder te onderhouden en beschermen door het te beitsen of oliën. Hiervoor moet het hout geheel schoon en droog zijn. Wanneer je er eten op morst dien je dit altijd zo snel mogelijk schoon te maken, zodat vet of olie er niet in kan trekken. Eventueel kun je voor het beitsen hardnekkige vlekken of krassen voorzichtig met de nerf mee opschuren.

Terras 2: Natuurstenen terras verzorgen

Een natuurstenen terras is natuurlijk prachtig, maar het vereist wel de nodige aandacht om het te reinigen en verzorgen. Vet of olievlekken zijn op alle steensoorten erg hardnekkig en hiervoor dien je speciale tegelreinigers te gebruiken. Deze middelen dien je aan te brengen en even in te laten werken voordat het afspoelt. Ook voor groene aanslag zijn speciale aanslagreinigers verkrijgbaar. Deze breng je op de tegels aan bij droog weer en laat je tot 48 uur intrekken en hoef je niet te schrobben of borstelen. De algenaanslag verdwijnt dan vaak al na ongeveer 36 uur.

Let op dat wanneer je verandert van reinigingsmiddel je dit eerst uittest op een onopvallende plek. Schoonmaakmiddelen kunnen soms namelijk reageren met stoffen die op de tegels aanwezig zijn, bijvoorbeeld restanten van eerdere schoonmaakproducten. Zo kun je testen of het product geschikt is.

Bij een natuurstenen terras dien je op te passen met strooizout. Dit kan namelijk het natuursteen aantasten. Door je terras onder een kleine hoek (2 graden) te leggen voorkom je bovendien dat er water op je terras blijft liggen, maar dit er gewoon af kan stromen.