{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

5 redenen om voor kunstgras in jouw tuin te kiezen

  • Friday 20 / 08 / 2021 0
5 redenen om voor kunstgras in jouw tuin te kiezen

Heb je thuis toevallig een drone liggen? Als dat het geval is, zou je eens een rondje over jouw woonwijk moeten vliegen. Nadat je de beelden op jouw computer gezet hebt, kun je op je gemakje bekijken hoe de tuinen bij jou in de buurt er uit zien. Hierbij merk je mogelijk al snel op dat de meeste tuinen vol met tegels ligt.


Dit lijkt echt een trend van de afgelopen jaren te zijn. Door veel tegels in de tuin neer te leggen, heeft men geen omkijken meer naar het onderhouden van de tuin. Dat spreekt blijkbaar veel mensen aan, waardoor veel mensen bijvoorbeeld een grasmat links laten liggen. In onze ogen is dat uiterst onverstandig. Als je een tuin in gaat richten, moet je in de tuin eigenlijk áltijd ruimte voor begroeiing overhouden.


Sterker nog; in onze ogen is het de ideale situatie als er relatief veel begroeiing in een tuin aanwezig is. Juist als er veel begroeiing in de tuin aanwezig is, geniet je namelijk van meerdere voordelen. Dat is ook het geval als je voor een grasmat in de tuin kiest. Als je interesse in een gazon in jouw tuin hebt, kun je tussen twee soorten kiezen: natuur gras en kunstgras.


Wat is voor jou de beste keuze? Nou, met dit artikel willen wij je vooral informeren over kunstgras. De laatste tijd merken wij namelijk op dat er wel eens onduidelijkheden bestaan over kunstgras. Deze onduidelijkheden nemen wij graag weg; dat doen we door in dit artikel de 5 belangrijkste voordelen van kunstgras te bespreken. Aan het einde van dit artikel vind je overigens ook nog enige informatie over specifieke nadelen van kunstgras. Ook dit gras is niet perfect, maar we kunnen wel stellen dat kunstgras écht veel voordelen met zich mee brengt.

Wat is kunstgras precies?

Als we het over normaal gras hebben, heb je hier ongetwijfeld een beeld van. Maar, is dat ook bij kunstgras het geval? Wij horen wel eens dat mensen het huidige kunstgras nog steeds vergelijken met het kunstgras van bijvoorbeeld 20 jaar geleden. In onze ogen is dat volledig onterecht, aangezien kunstgras door de jaren heen een ongekende ontwikkeling door heeft gemaakt.


In het verleden was men – om meerdere redenen – op zoek naar een alternatief voor gras. Veel alternatieven zijn destijds de revue gepasseerd, maar al snel bleek dat kunstgras het best mogelijke alternatief was. Niet alleen voor in tuinen, maar voornamelijk voor sportieve doeleinden. Door kunstgras velden bij bijvoorbeeld een voetbalvereniging neer te leggen, kon een voetbalvereniging heel veel kosten besparen. Ook had een vereniging in een dergelijke situatie nagenoeg geen omkijken meer naar het onderhoud van het gras.


Kunstgras is eigenlijk gras dat gefabriceerd wordt in een fabriek. Voor het maken van dit gras worden allerlei soorten vezels gebruikt, waarbij de meeste vezels behoorlijk veel op echt gras lijken. Juist dáárdoor is men nu in staat om heel realistisch kunstgras te ontwerpen. Kunstgras dat in grote lijnen vergelijkbaar is met het normale gras dat je bijvoorbeeld in het park aantreft.


Lange tijd werd kunstgras met name voor sportieve doeleinden gebruikt. Onder meer enkele betaalde voetbalclubs kozen ook voor kunstgras, waardoor men in de Eredivisie op een gegeven moment zelfs op kunstgras ging voetballen. Vanaf dat moment heeft dit alternatief op normaal gras een flinke groei doorgemaakt. Die groei is overigens ook te danken aan de vele voordelen van kunstgras. Met name in de afgelopen jaren is gebleken dat kunstgras echt unieke voordelen met zich mee brengt. Unieke voordelen waar je met normaal gras eigenlijk niet van kunt genieten.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van kunstgras?

Ben je op dit moment bezig met het maken van een tuinontwerp? En heb je in jouw tuinontwerp reeds ruimte vrijgehouden voor een fraai gazon? Dan heb je wat ons betreft al een prima keuze gemaakt. Tegelijkertijd raden wij je ook graag aan om nog even heel goed na te denken. Ga je nou voor natuur gras? Of ga je nou voor kunstgras? Beide grassoorten brengen in ieder geval de nodige voordelen met zich mee.


Kunstgras is op dit moment een hot item. Relatief veel huishoudens kiezen voor kunstgras en dat is uiteraard niet zonder reden. Nee, dit heeft te maken met de vele voordelen. Over deze voordelen willen wij je graag zo uitgebreid mogelijk in dít artikel informeren. Neem de onderstaande voordelen op je gemakje door en laat je verrassen c.q. overtuigen. Het is in ieder geval erg interessant om voor kunstgras te kiezen!

Voordeel 1: je hoeft nooit meer onderhoud uit te voeren

Heb je op dit moment normaal gras in jouw tuin liggen? Dan weet je ongetwijfeld dat je hier de nodige tijd, de nodige moeite en het nodige geld aan moet besteden. Waarom? Omdat je normaal gras nou eenmaal goed moet onderhouden. Mocht je besluiten om dit níet te doen, zit je al snel met de gebakken peren. In dat geval is jouw grasmat binnen de kortste keren volledig kaal of volledig geel.


Bij kunstgras heb je daar gelukkig geen last van. Nee, een belangrijk voordeel van kunstgras is dat je helemaal geen omkijken naar onderhoud hebt. Als het gras eenmaal in jouw tuin ligt, hoef je maar één ding te doen: genieten. Als je voor normaal gras gekozen zou hebben, zou je echter druk bezig moeten zijn met onder meer maaien, de kantjes bijknippen en het gras bemesten.


Een belangrijk bijkomend voordeel is dat je voor kunstgras geen gereedschap nodig hebt. Ook dit betekent een flinke kostenbesparing; normaal gesproken betaal je voor een grasmaaier bijvoorbeeld al een paar honderd euro. Met alleen een grasmaaier ben je er alleen nog niet. Nee, de kans is ook groot dat je een verticuteermachine aan wilt schaffen als je natuur gras in jouw tuin hebt liggen. Als je voor kunstgras kiest, heb je met dergelijke gereedschappen niks van doen.


Dit levert niet alleen een kostenbesparing op, maar ook nog eens een ruimtebesparing. IN bijvoorbeeld jouw tuinhuisje hoef je immers geen ruimte meer vrij te houden voor de grote gereedschappen en apparaten. Nee, voor kunstgras heb je gewoonweg géén apparaten nodig.


Het feit dat kunstgras geen onderhoud behoeft, brengt dus de nodige voordelen met zich mee. Voordelen die ook weer door andere voordelen opgevolgd worden, waardoor er eigenlijk een sneeuwbaleffect ontstaat. Juist dat sneeuwbaleffect is één van de belangrijkste redenen waarom veel mensen voor kunstgras kiezen. Mocht je zelf absoluut geen groene vingers hebben, is de keuze voor kunstgras sowieso een prima keuze. Je hebt dan immers geen omkijken meer naar het onderhouden van een fraaie grasmat in jouw tuin.

Voordeel 2: je geniet van een lange levensduur

Ben je bezig met het inrichten van jouw tuin? Als je naar de verschillende elementen van een tuin kijkt, merk je mogelijk direct op dat de kosten behoorlijk op kunnen lopen. Mocht je veel geld aan jouw nieuwe tuininrichting uitgeven, is het daardoor ongetwijfeld wenselijk dat je hier zo lang mogelijk van kunt genieten. Nou, dat is absoluut mogelijk als je voor kunstgras in jouw tuin kiest.


Met kunstgras geniet je namelijk van een lange levensduur. Dit komt onder meer doordat kunstgras bestand is tegen alle weersomstandigheden. Waait het bijvoorbeeld hard? Kunstgras geeft letterlijk en figuurlijk geen krimp. Is het buiten behoorlijk warm? Ook dan geeft kunstgras helemaal geen krimp. Is het buiten behoorlijk koud of sneeuwt het zelfs? Ook dan geeft kunstgras geen enkele krimp. Nee, deze grassoort is bestand tegen alle weersomstandigheden. Dat is dan ook één van de redenen waardoor je van een echt lange levensduur kunt genieten.


Dit merk je overigens ook terug aan de uitstraling van het kunstgras. Als je kunstgras voor het eerst in jouw tuin aanlegt, ziet dit er geweldig uit. Na pakweg 10 jaar is dit echter nog steeds het geval. De grassprietjes blijven immers recht omhoog staan en gaan ook niet verkleuren. Op dat punt weet kunstgras zich echt te onderscheiden ten opzichte van normaal gras.


Met andere woorden: wil je graag zo lang mogelijk genieten van gras in jouw tuin? Dan is de keuze voor kunstgras verreweg de beste keuze. Dit gras heeft een lange levensduur, blijft lang mooi, is tegen alle weersomstandigheden bestand en kan ook tegen een stootje. Mocht je voor kunstgras in jouw tuin kiezen, betekent dit dat je hier echt jarenlang van kunt genieten. Ideaal wat ons betreft.

Voordeel 3: kunstgras oogt erg realistisch

Wil jij graag een landelijke tuin creëren? Dan kies je mogelijk voor allerlei soorten begroeiing in combinatie met natuurlijke materialen. Daarbij is het ook logisch als je voor natuurgras zou gaan, maar je kunt ook prima voor kunstgras kiezen. In de afgelopen jaren is het kunstgras namelijk steeds realistischer gaan ogen.


Juist doordat kunstgras zo realistisch oogt, zie je soms geen verschil meer. Tussen normaal gras en kunstgras welteverstaan. Het kunstgras vertoont echt veel overeenkomsten met normaal gras, maar biedt daarbij dus wel de hierboven genoemde voordelen.


Heb je enig idee hoe het kan dat kunstgras zo realistisch is gaan ogen? Dat is met name te danken aan de vorderingen die men in de fabrikanten heeft gemaakt. De machines worden in de fabrieken steeds beter, waardoor het kunstgras steeds realistischer gaat ogen. Al met al zie je tussen kunstgras en normaal gras nagenoeg geen verschil meer. Daardoor ben je ook in staat om voor kunstgras te kiezen, indien je de voorkeur aan een natuurlijke tuin geeft.

Voordeel 4: een hele toffe uitstraling

Een bijkomend voordeel is dat kunstgras echt een hele toffe uitstraling heeft. Dat is niet alleen een voordeel voor het gazon zelf, maar eigenlijk voor de gehele tuin. In de gehele tuin valt het groene kunstgras namelijk direct op. Dit gras staat mooi recht overeind, heeft een mooie groene kleur en kent bijvoorbeeld geen kale plekken. Juist dáárdoor geniet je in jouw tuin van een echt fraaie uitstraling.
Wat je precies aan deze fraaie uitstraling hebt? Nou, als je jouw tuin inkijkt, word je eigenlijk direct blij. Je ziet het fraaie gazon in combinatie met de fraaie tuinmeubelen waar je voor gekozen hebt. Daarnaast geniet je ook van het feit dat het gras echt heel erg groen is. Eigenlijk geniet je direct zodra je naar de kunstgrasmat in jouw tuin kijkt.


Zoals we hierboven al aangegeven hebben, oogt kunstgras bovendien erg realistisch. Juist doordat kunstgras zo realistisch lijkt, is het een ware aanwinst voor in jouw tuin. Zowel qua gemak als qua uitstraling.

Voordeel 5: je hebt geen last van allergieën

Wist je dat relatief veel mensen in Nederland last van een gras allergie hebben? Dit kan echt een pure allergie zijn, maar kan ook een pollenallergie zijn. Als je last van een dergelijke allergie hebt, zit je echt niet op normaal gras te wachten. Zodra je in dat geval de tuin in zou lopen, zou je direct last van een snotterneus en hoofdpijn krijgen.


Door voor kunstgras te kiezen, weet je dergelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. Doordat kunstgras ‘gewoon’ in de fabriek gefabriceerd wordt, heb je geen last van natuurlijke elementen. Dat betekent dat je ook nooit meer bang hoeft te zijn voor bijvoorbeeld een allergie.


Is dit nou echt een belangrijk voordeel? Voor de meeste mensen niet, maar wél voor de mensen die last van een allergie of pollen hebben. In dat geval voelt kunstgras echt als een geschenk uit de hemel. Mocht je van jezelf weten dat je een dergelijke allergie last hebt, is het aan te raden om zéker eens naar kunstgras te kijken.

Overige voordelen

Blijft het alleen bij de hierboven genoemde voordelen? Nee, zeker niet. Indien je voor kunstgras kiest, kies je eigenlijk voor gemak. Zo behoeft het gras geen onderhoud, ziet het gras er super uit en is het gras ook nog eens super zacht. Mocht je kinderen of huisdieren hebben, is ook dat een heel belangrijk voordeel.


Wil je meer weten over de voordelen van kunstgras? Wij hebben al meerdere artikelen geschreven waarin we een vergelijking maken tussen normaal gras en kunstgras. Daarnaast kun je ook via YouTube de nodige filmpjes bekijken over de voordelen van kunstgras. In sommige van deze filmpjes zie je ook hoe het kunstgras gemaakt wordt. Ook dat is erg leuk om even naar te kijken.

Moet je ook nog met nadelen rekening houden?

Spreken de hierboven genoemde voordelen jou wel aan? En heb je daarom interesse om direct voor een kunstgrasmat in jouw tuin te kiezen? Dat kunnen we ons goed voorstellen, maar we willen je ook op enkele nadelen wijzen. Deze nadelen zijn in onze ogen niet al te belangrijk, maar het zijn wel aspecten waar je even goed rekening mee moet houden.


Zo moet je rekening houden met het prijskaartje van kunstgras. Als je voor echt goed kunstgras wilt kiezen, ben je hier al snel relatief veel geld aan kwijt. Dat is zéker het geval als je de investering legt naast de investering die je voor echt gras zou moeten doen. Kunstgras kost nu eenmaal meer geld. Dat geldt echter alleen voor de aanleg van het kunstgras. Als het gras eenmaal in jouw tuin ligt, heb je immers geen omkijken meer naar het onderhoud. Dat brengt ook een flinke kostenbesparing met zich mee.


Verder moet je rekening houden met de warmte van het kunstgras. Als de zon echt flink op het kunstgras brandt, kan het gras behoorlijk warm worden. Als hierbij sprake van écht hoge temperaturen is, wordt het kunstgras eigenlijk té warm. In dat geval kun je last krijgen van bijvoorbeeld brandplekken. Dit geldt overigens niet alleen voor jou, maar ook voor bijvoorbeeld jouw kinderen of huisdieren. Wat ons betreft is dit een belangrijk nadeel om rekening mee te houden.


Wil je voor kunstgras kiezen? In dat geval moet je ook goed nadenken over het aanleggen van het kunstgras. Je kunt dit mogelijk zelf, maar dat kost wel relatief veel tijd. Indien je ervoor kiest om het kunstgras aan te laten leggen, moet je hier een behoorlijke investering voor doen. Het aanleggen van kunstgras kent bovendien de nodige aandachtspunten; als je dit zelf gaat doen, moet je echt weten waar je mee bezig bent.


Blijft het bij deze nadelen? Ja, eigenlijk wel. Wellicht kun je alleen nog rekening houden met het nadeel voor het milieu. Het fabriceren van kunstgras is immers minder duurzaam dan het ‘produceren’ van echt gras; daar hoeft immers niks geproduceerd voor te worden. Als je begaan met het milieu bent, is natuur gras daarom de betere keuze!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »