{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 30 juli 2021

Alle informatie over een overkapping op een rijtje

Vind jij het leuk om naar de tuinen van jouw buren te kijken? Of kijk jij op televisie graag naar de vele verbouwprogramma’s? Programma’s waarbij bijvoorbeeld de tuin van een complete make over voorzien wordt? Als je naar dergelijke programma’s kijkt, zie je dat meer en meer professionele hoveniers een overkapping aanraden. Dat is ook iets wat je mogelijk bij jou in de buurt ziet; met name in de afgelopen jaren zijn de overkappingen ongekend populair geworden.
Dat is iets wat wij goed kunnen begrijpen. Met een overkapping weet je namelijk een unieke sfeer in jouw tuin te creëren. Een unieke sfeer die je eigenlijk op geen enkele andere manier kunt creëren. Nee, door voor een overkapping te kiezen, zorg je voor een unieke én gezellige website. Voordat het zover is, moet je uiteraard wel de juiste overkapping uit te zien kiezen. Wat nou de juiste overkapping is, hangt volledig van jouw eigen voorkeuren af.
Met dit artikel willen wij je graag informeren en inspireren. Zo bespreken we hoe je de beste overkapping uit kunt kiezen, hoe je een overkapping aan kunt kleden en waar je rekening mee moet houden. Aan de hand van dit artikel kun je vervolgens de door jou gewenste overkapping samen gaan stellen. Je kunt er vervolgens voor kiezen om één van de bestaande overkappingen aan te schaffen óf om zelf een compleet nieuwe overkapping te ontwerpen.
Als je de overkapping eenmaal in jouw tuin hebt, ben je er nog niet. Nee, de overkapping biedt ongekend veel mogelijkheden om leuk aangekleed worden. Hoe je dit zoal kunt doen, bespreken wij graag uitgebreid in dit artikel. Hierbij verwijzen wij ook naar meubelen en accessoires; al deze meubelen en accessoires kun je in ons aanbod vinden. Neem na het lezen van dit artikel gerust een kijkje in ons uitgebreide aanbod!

Wat is een overkapping precies?

In de afgelopen jaren zijn de overkappingen dus ongekend populair geworden. Maar, wat is nou precies een overkapping? En waarom zijn de overkappingen juist in de afgelopen jaren zo populair geworden? Nou, ook op die twee vragen geven wij je in dit artikel graag een passend antwoord. We beginnen daarbij bij de eerste vraag; wat is nou precies een overkapping?
Een overkapping is eigenlijk een ruimte die voorzien is van een kap of een dak. Zoals je je wellicht al voor had kunnen stellen, betreft dit altijd een ruimte in jouw tuin. Als we naar de hedendaagse tuinen kijken, zien we dat veel huishoudens kiezen voor een overkapping aan het einde van de tuin. De overkapping vormt daarbij eigenlijk de ‘afsluiting’ van de complete tuin. Door de overkapping op die plek neer te zetten, geniet je bovendien van nog meer voordelen.
Het leuke is dat er ongekend veel soorten overkappingen bestaan. Je kunt bijvoorbeeld uit allerlei afmetingen, stijlen en materialen kiezen. Ook heb je dus veel mogelijkheden om de overkapping geheel naar wens aan te kleden en in te richten!
Is een overkapping dan hetzelfde als een veranda? Nee, dat is niet altijd het geval. Het is namelijk vaak zo dat een overkapping op elke gewenste plaats in jouw tuin neergezet kan worden. Een veranda bevindt zich echter altijd aan één zijde van jouw woning; in veel gevallen is dit aan de achterzijde van jouw woning. Jouw woning en veranda vormen hierbij eigenlijk één geheel, terwijl een overkapping echt een op zichzelf staand object is.

Wat zijn de voordelen van een overkapping in de tuin?

Zo, je weet nu precies wat een overkapping is. Heb je nu al direct het idee dat een overkapping interessant is voor in jouw tuin? Dat is heel goed voor te stellen. Het is immers niet voor niets dat veel huishoudens voor een overkapping hebben gekozen. Nee, een overkapping brengt echt de nodige voordelen met zich mee.
Om welke voordelen dit gaat? En wat je in het dagelijkse leven precies aan de voordelen van een overkapping hebt? Dat zijn de vragen waar wij graag hieronder een antwoord op geven. Als je de voordelen van een overkapping doorneemt, wil je waarschijnlijk maar één ding: direct een overkapping voor in jouw tuin uitkiezen. In het vervolg van dit artikel vind je daar gelukkig ook nog allerlei handige tips voor!

Zonwerend

Hittegolf na hittegolf. In de afgelopen jaren hebben we meermaals het ‘genoegen’ gehad om in een hittegolf te zitten. Tijdens zo’n periode wordt het behoorlijk warm, waardoor het heerlijk vertoeven is in de tuin. Maar, let hierbij wel goed op jouw eigen gezondheid. Te lang in de felle zon zitten, is namelijk niet goed voor jouw huid. Bovendien is dit ook niet altijd even aangenaam.
Gelukkig heeft een overkapping een zonwerende functie. Met dank aan de overkapping wordt de zon tegengehouden, waardoor je nóg meer tijd op een aangename manier in jouw tuin door kunt brengen. Dit doe je bovendien op een veilige manier; je hoeft niet bang te zijn dat de zonnestralen van invloed zijn op de conditie van jouw huid.
Tevens is het ook gewoonweg prettig om tijd in de schaduw door te brengen. Dit is in ieder geval een stuk aangenamer dan maar altijd in de felle zon te zitten. Ook als je kinderen of een huisdier hebt, komt een overkapping om deze reden prima van pas. Al met al is de zonwerende functie één van de belangrijkste voordelen in onze ogen!

Extra ruimte

Vind je het leuk om jouw tuin op een leuke manier in te richten? Dan loop je het risico dat je al snel véél te veel tuinaccessoires, potjes en plantjes hebt. Ook in dat geval biedt een overkapping oplossing; een overkapping brengt namelijk ook extra ruimte met zich mee.
Dankzij de overkapping kun je jouw tuin echter ook volledig naar wens in gaan richten. Wil je graag een heerlijke loungeset in jouw tuin hebben? Maar, heb je daar eigenlijk geen plek voor? Als je voor een overkapping kiest, kun je jouw loungeset alsnog op een fijne plek neerzetten. Aangezien de overkapping ook nog zonwerend is, is dat ideaal te noemen.

Je hebt geen vergunning nodig

Wil je graag een overkapping in jouw tuin neer gaan zetten? Dan is het prettig om te weten dat je hier géén vergunning voor nodig hebt. Nee, je kunt geheel vergunningsvrij een overkapping in jouw tuin neer (laten) zetten. Let hierbij echter wel goed op de voorwaarden die jouw gemeente hier aan stelt. Als je een overkapping van bijvoorbeeld 5 meter hoog wilt hebben, is het goed voor te stellen dat je wél een vergunning aan moet vragen. Maar, hoe vaak heb jij een overkapping van maar liefst 5 meter hoog gezien? Waarschijnlijk nooit.
Wat dit voordeel concreet betekent? Dit betekent concreet dat je snel met de plaatsing van de overkapping kunt beginnen. Als je op het antwoord van de gemeente met betrekking van een vergunning moet wachten, ben je al snel jaren verder. Bij een overkapping heb je daar gelukkig géén last van!

Een overkapping is makkelijk te plaatsen

Heb je al de nodige foto’s bekeken van overkappingen? Of heb je bij jou in de buurt naar de overkappingen van mensen gekeken? Als je goed hebt gekeken, zie je dat de meeste overkappingen een strakke uitstraling hebben. Het is behoorlijk rechttoe rechtaan, waardoor het plaatsen absoluut niet veel tijd in beslag neemt.
Wil je het plaatsen liever niet zelf doen? Heb je bijvoorbeeld twee linkerhanden of heb je eigenlijk hier geen tijd voor? In dat geval kun je ook een specialist inhuren. Onder meer een hovenier of een timmerman kan een prachtige overkapping voor je maken. Dit kost je uiteraard iets meer geld, maar je krijgt wel veel waar voor je geld. Je weet bovendien 100% zeker dat de overkapping op de juiste manier in jouw tuin neergezet wordt. Dat is de extra investering absoluut waard!

De tuinmeubelen staan droog en beschermd

Wat doe jij in de winter met jouw tuinmeubelen? Kies jij ervoor om deze met een beschermhoes af te dekken? Of zet jij jouw tuinmeubelen elke winter in bijvoorbeeld jouw schuur? Als je voor een overkapping kiest, heb je hier in principe niks meer mee te maken. Het is namelijk een belangrijk voordeel dat een overkapping jouw tuinmeubelen prima beschermd.
Hoe dat komt? Dat is puur te danken aan het dak van de overkapping. Het dak zorgt er voor dat de regen, de kou en de sneeuw géén invloed op de tuinmeubelen kan hebben. Je zit eigenlijk alleen nog met de wind of met een stortregenbui; in dat geval is het mogelijk om de zijkanten van jouw overkapping dicht te maken. Als je ook nog de zijkanten dicht weet te maken, weet je 100% zeker dat de tuinmeubelen veilig en goed beschermd onder jouw overkapping staan.

Je kunt de overkapping op heel veel manieren aankleden

Zie jij alle hierboven bovengenoemde voordelen wel zitten? En wil je daarom graag zo snel mogelijk een nieuwe overkapping uitkiezen? Dan is het goed om te weten dat je uit heel veel soorten overkappingen koekt kiezen. Je hebt de keus uit meerdere materialen, uit tal van afmetingen en uit verschillende stijlen. Als je eenmaal de gewenste overkapping gevonden hebt, kun je deze overkapping bovendien op heel veel manieren aankleden.
Veel huishoudens kiezen ervoor om tuinmeubelen onder de overkapping neer te zetten. Logisch ook; op een tuinset of loungeset onder een overkapping is het heerlijk tijd vertoeven. Je kunt vervolgens de overkapping met leuke accessoires aankleden; denk hierbij aan een bijzettafeltje, een terrasverwarmer, leuke plantenbakken en leuke tuinkussens.
Mocht jouw overkapping een dichte zijkant hebben, kun je die ook nog leuk aankleden. Zo kun je kiezen voor een tof schilderij, voor een fraai decoratiestuk of voor hangplantjes. Eigenlijk kun je echt alle kanten op met de inrichting/aankleding van een overkapping. In onze ogen is óók dat een heel groot voordeel!

Je geniet van een lange levensduur

Wil jij een overkapping in jouw tuin neer laten zetten? Als je dit door een vakman laat doen, kun je echt jarenlang van de overkapping genieten. Het is namelijk een gekend voordeel dat een overkapping een lange levensduur heeft. Dit betekent concreet dat je de komende jaren van bovengenoemde voordelen kunt genieten.
Let wel goed op: je moet hierbij wel voor een kwalitatief hoogwaardige overkapping kiezen. Kies altijd voor een overkapping van de juiste materialen en van een gerenommeerd merk. Durf daarom ook te investeren in een goede overkapping; daar ga je op termijn alleen maar profijt van hebben!

Wat zijn de nadelen van een overkapping?

Is het nou direct aan alle huishoudens aan te raden om voor een overkapping te kiezen? Nee, dat is niet zozeer het geval. Je moet bij een overkapping namelijk ook met meerdere – kleine – nadelen rekening houden. Wat deze nadelen precies zijn, bespreken wij hieronder.

Een goede overkapping is niet goedkoop

Wil jij graag van alle hierboven genoemde voordelen profiteren? Dan moet je relatief diep in de buidel tasten. Het aanschaffen van een goede overkapping is namelijk niet super goedkoop te noemen. Nee, je moet het nodige geld uitgeven aan een goede overkapping.
Hoe dat precies zit? Nou, ten eerste is een overkapping vaak een behoorlijk bouwwerk. Dit betekent dat er het nodige materiaal voor gebruikt moet worden; dit zie je aan het eindbedrag terug. Ook moet je kosten maken voor het plaatsen van de overkapping. Zeker als je dit door een professional laat doen, moet je hier een bepaald budget voor vrij maken.
Wil je de kosten graag zo laag mogelijk houden? Dan doe je er verstandig aan om de overkapping zelf te plaatsen. Als je het juiste gereedschap – en enige kennis – hebt, is dat prima te doen.

Niet geschikt voor in alle tuinen

Over het algemeen is een overkapping een behoorlijk bouwwerk. Dit is niet alleen aan het dak zelf te danken, maar ook aan de fundering van de overkapping. Je kunt in dat geval aan bijvoorbeeld de palen van de overkapping denken. Doordat een overkapping een flink bouwwerk is, is een overkapping niet voor in alle tuinen geschikt. Nee, alleen als je een relatief grote tuin hebt, is een overkapping voor je geschikt.
Heb je een kleine stadstuin? Dan is de plaatsing van een overkapping eigenlijk niet heel logisch te noemen. De overkapping neemt in dat geval eigenlijk teveel ruimte in beslag, waardoor er nog weinig van jouw tuin overblijft. Houd hier dus goed rekening mee!

Het zorgt voor schaduw

Heb jij helemaal niks met schaduw? Wil jij het liefste van de volle zonnestralen in jouw tuin genieten? Dan is een overkapping ook niet de juiste keuze. Nee, een overkapping brengt namelijk te allen tijde schaduw met zich mee. Ook als je daar even geen zin in hebt. Houd ook daar goed rekening mee. Bij zowel het aanschaffen van de overkapping als bij het plaatsen van de overkapping!

Hoe vind je de juiste overkapping voor in jouw tuin?

Spreken de voordelen van een overkapping jou wel aan? En vind jij de nadelen van een overkapping niet al te belangrijk? Dan raden wij je graag aan om het restant van dit artikel op je gemakje door te nemen. Hieronder bespreken wij namelijk hoe je de perfecte overkapping voor in jouw tuin kunt vinden!
Allereerst is het advies om goed naar jouw tuin te kijken. Bepaal vervolgens voor jezelf waar de overkapping moet komen te staan. Als je dat bepaald hebt, kun je de aanwezige ruimte op gaan meten. Aan de hand van die meting kun je bepalen hoe groot/klein de overkapping moet worden.
Vervolgens moet je goed na gaan denken over de stijl van de overkapping. Wil je een hele strakke overkapping hebben? Of wil je een relatief frivole overkapping? De keus is volledig aan jou; in het huidige aanbod vind je in ieder geval behoorlijk veel soorten overkappingen terug.
Daarbij moet je ook goed nadenken over het materiaal van een overkapping. Ga je hierbij voor een overkapping van hout? Geef je de voorkeur aan een overkapping van glas? Of gaat je voorkeur uit naar een overkapping van aluminium? In de basis zijn dit de drie materiaalsoorten waar je uit kunt kiezen. Hieronder bespreken wij de verschillende materiaalsoorten graag nog even in het kort.
Heb je ook bepaald van welk materiaal de overkapping moet worden? Dan moet je goed na gaan denken over de algehele uitstraling. In welke kleur wil je dat de overkapping uitgevoerd wordt? Hoe wil je de overkapping in jouw tuin integreren? En hoe wil je de overkapping in jouw tuin aan gaan kleden? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je op voorhand goed naar moet kijken.
Uiteraard moet je ook goed naar de prijs-kwaliteitsverhouding van de overkapping kijken. Op dat gebied hebben wij eigenlijk maar twee tips voor je: ga altijd voor kwaliteit en durf ook te investeren. Juist als je nét iets meer geld aan een overkapping uitgeeft, geniet je van een geweldige overkapping. Een overkapping waar je jarenlang met veel plezier gebruik van gaat maken. Bovendien is de uitstraling van de overkapping ook nog volledig naar wens; dat is ook iets wat niet volledig onbelangrijk is!

Voor welk materiaal kun je het beste kiezen?

Als je een overkapping wilt, moet je een keuze maken tussen drie materiaalsoorten. Het gaat hierbij om hout, glas en aluminium. Dit zijn drie hele verschillende materiaalsoorten, waardoor het maken van een vergelijking echt belangrijk is.
De populairste variant is zonder twijfel hout. Met hout kan een fabrikant veel kanten op, waardoor een houten overkapping op heel veel manieren vormgegeven kan worden. Ook heeft een fabrikant hiervoor de keus uit meerdere houtsoorten; qua kleur kan de fabrikant ook echt alle kanten op. Als de houten overkapping eenmaal in jouw tuin staat, begint het echte genieten. Vanaf dat moment geniet je namelijk van de fraaie uitstraling én van de lange levensduur. Ja, als je voor een overkapping van hout kiest, kies je oprecht voor een lange levensduur.
Wil jij liever een unieke uitstraling in jouw tuin creëren? En ben je sowieso fan van glas? Dan is de keuze voor een glazen overkapping de beste keuze. Met een glazen overkapping creëer je echt een toffe en unieke uitstraling. Toch zie je de glazen overkappingen maar weinig; dat heeft vooral met de nadelen te maken. Zo is een glazen overkapping duur, zwaar en breekbaar. Mocht er onverhoopt iets aan de glazen overkapping kapot gaan, is het bovendien lastig om dit te herstellen. Een glazen overkapping is daarom voor veel huishoudens niet de juiste keuze.
Tot slot is het ook nog mogelijk om voor een overkapping van aluminium te kiezen. Met name in de laatste jaren is dit materiaal bijzonder populair geworden; met alle dank aan de vele voordelen van aluminium. Dit materiaal is robuust, is licht en brengt een toffe uitstraling met zich mee. Als je voor een aluminium overkapping kiest, kies je bovendien voor een relatief makkelijke plaatsing. Tevens is het goed om te weten dat het aanbod in de afgelopen jaren steeds uitgebreider geworden is; je kunt nu uit meer dan voldoende aluminium overkappingen kiezen.

Hoe kleed je een overkapping aan?

Heb je een geweldige overkapping gevonden? En wil je die overkapping graag in jouw tuin hebben staan? Dan kun je deze gemakkelijk via het internet bestellen. Vanaf dat moment is het ook zaak om op zoek te gaan naar leuke tuinmeubelen en accessoires. Zoals wij eerder in dit artikel al zeiden, kun je veel kanten op met de aankleding van een overkapping.
Iets wat eigenlijk niet onder een overkapping kan ontbreken, is een leuk zitje. Door bijvoorbeeld een leuke loungeset of leuke tuinset te kopen, weet je een heerlijk zitje te creëren. Een heerlijk zitje waar je het gehele jaar tijd op door kunt brengen; de overkapping houdt immers de regen tegen.
Heb je een geschikte loungeset of tuinset gevonden? Dan kun je deze tuinmeubelen op een leuke manier aan gaan kleden. Je kunt iets leuks op de tuintafel zetten, je kunt leuke tuinkussens kiezen en je kunt voor een leuke terrasverwarmer kiezen. Ook is het mogelijk om nog een leuk bijzettafeltje of een leuke vuurtafel aan te schaffen.
Wil je het graag iets kleurrijker onder jouw overkapping maken? Dan kun je voor gekleurde sierkussens of kleden kiezen. Tevens is het mogelijk om de nodige begroeiing onder de overkapping te plaatsen; dat is sowieso iets wat wij aanraden. De planten en bloemetjes brengen namelijk direct een gezellige sfeer met zich mee!
Tot slot is het zaak om de overkapping helemaal naar je wens te gaan maken. Hoe je dat kunt doen, hangt volledig van jouw eigen voorkeuren af. Wij raden je in ieder geval aan om ons aanbod van accessoires even te bekijken. Check of je leuke accessoires in ons aanbod kunt vinden en schaf deze direct aan!

Slotwoord

Is de plaatsing van een overkapping aan te raden? Ja, dat is in onze ogen zeker het geval. Ene overkapping brengt immers veel voordelen met zich mee; geniet nu direct van deze voordelen door een overkapping uit te kiezen. Met dank aan ons uitgebreide aanbod kun je vervolgens de overkapping geheel naar wens aankleden. Wij wensen je graag veel plezier met de nieuwe overkapping in jouw tuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »