{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

29 januari 2021

Alle voordelen van een gazon in de tuin

Bij het inrichten van een tuin moet je belangrijke keuzes gaan maken. Zo moet je keuzes gaan maken met betrekking tot de indeling, tot de inrichting en materiaalgebruik. Ook heb je nog te maken met jouw budget, met kleurkeuzes, met de aanwezige ruimte in jouw tuin, met verschillende externe factoren en met jouw eigen voorkeuren.

 

Eigenlijk zijn jouw eigen voorkeuren het allerbelangrijkste bij het inrichten van jouw tuin. Waarom? Omdat jij tenslotte gebruik van de tuin gaat maken. Als je bijvoorbeeld dolgraag in jouw tuin wil gaan relaxen, is het aan te raden om te kiezen voor een comfortabele loungeset in jouw tuin. Als je graag in jouw tuin aan het ‘werk’ wilt zijn, is het juist aan te raden om te kiezen voor de nodige begroeiing.

 

Feit is dat een gazon in een tuin altijd een aanrader is. Waarom een grasveld(je) in een tuin aan te raden is? Dat bespreken we graag uitgebreid in dit artikel. In dit artikel bespreken we uitgebreid waarom je het beste voor een gazon kunt kiezen én waar je rekening mee moet houden. Heb je na het lezen van dit artikel direct interesse om een gazon in jouw tuin te laten leggen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen; we geven je daarom aan het einde van dit artikel ook nog een tip over het beste gazon.

 

We trappen dit artikel graag af met het benoemen van alle voordelen van een gazon.

 

Voordeel 1: prachtige uitstraling

Bij het inrichten van jouw tuin moet je eigenlijk op zoek gaan naar een combinatie van twee werelden. Enerzijds wil je dat jouw tuin er fabuleus uit komt te zien, terwijl je anderzijds ook van het prachtige gemak wilt genieten. Het eerste voordeel van een gazon heeft betrekking op de prachtige uitstraling; een gazon staat zowel in een landelijke tuin als in een moderne tuin prachtig.

 

Dat is zéker het geval als je jouw gazon netjes weet te onderhouden. Je geniet dan immers van de groene kleur (ideaal voor een landelijke tuin) en van een strakke vorm (ideaal voor een moderne tuin). Dat laatste is zeker het geval als je jouw gazon helemaal maait en ook de randjes netjes bijknipt.

 

Ongeacht naar wat voor soort tuin jouw voorkeur uit gaat, is het aan te raden om voor het oog voor een gazon te kiezen. De prachtige kleur van het gazon valt bovendien direct op, waardoor je ook een centraal punt in jouw tuin weet te creëren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een gazon in een hoek van de tuin te leggen.

 

Tip: Wil je de uitstraling van jouw tuin helemaal gaaf maken? Dan is ons advies om het gazon te combineren met verschillende gekleurde plantjes. Hiermee weet je nog meer kleur in jouw tuin te creëren, waardoor jouw tuin nóg gaver eruit komt te zien.

 

Voordeel 2: perfect te combineren

Hierboven hebben wij je de tip gegeven om een gazon te combineren met plantjes. Dit is slechts één van de vele mogelijkheden van het combineren van een gazon met andere onderdelen in de tuin.

 

Zo is het ook mogelijk om een gazon te combineren met fraaie straattegels. De straattegels kun je bijvoorbeeld om het gazon heen leggen, waardoor je een fraai geheel weet te verkrijgen. Dit fraaie geheel kent echter ook een bijzonder contrast: enerzijds het natuurlijke gras en anderzijds de stenen. Deze materialen vormen een contrast en dat geldt uiteraard ook voor de kleuren.

 

Daarnaast kun je een gazon dus ook combineren met begroeiing in jouw tuin. Zo kun je leuke plantjes rondom jouw gazon zetten, terwijl je ook voor bijvoorbeeld een boom of struiken kunt kiezen.

 

Tot slot is het ook nog mogelijk om een gazon te combineren met verschillende soorten tuinmeubelen. Zo kun je bijvoorbeeld een leuk zitje op jouw gazon gaan creëren: het advies is daarbij om zeker voor houten tuinmeubelen te kiezen. Gras en hout gaan in onze ogen namelijk perfect hand in hand met elkaar!

 

Wat nu de beste combinatiemogelijkheid van een gazon is? Ja, dat hangt toch echt volledig af van jouw eigen voorkeuren. Het is sowieso aan te raden om vooraf voor jezelf te bepalen naar welke uitstraling jouw voorkeur gaat. Wil je een tuin met een landelijke uitstraling creëren of gaat je voorkeur uit naar een tuin met een moderne uitstraling? Afhankelijk van deze keuze kun je het gazon in jouw tuin met één van bovengenoemde onderdelen in jouw tuin gaan combineren.

 

Voordeel 3: leuke tijdsbesteding

Heb jij groene vingers? Heb je daarom ook gekozen voor een gazon in de tuin? Verstandige keus. Een absoluut voordeel van een gazon is namelijk de leuke tijdbesteding die je hieraan kwijt bent. Er is niks zo leuk als een gazon maaien, een gazon bemesten en netjes de randjes van het gazon knippen.

 

Waarom veel mensen dit zo leuk vinden? Dat heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste is het een feit dat je direct resultaat ziet. Je ziet direct dat jouw gazon een nóg fraaiere uitstraling krijgt; dit geeft je dus direct een voldaan gevoel.

 

Ten tweede speelt de geur uiteraard ook nog een rol. Niks ruikt zo lekker als heerlijk vers gemaaid gras. Je kunt dit gras bovendien ook op jouw gazon laten liggen, indien jouw voorkeur daarnaar uit gaat. Daarmee weet je nóg langer van de heerlijke geur van het gazon te genieten.

 

Kortom: wil jij graag tijd besteden aan tuinieren? Ben je ook gek op een nuttige tijdsbesteding waarvan je het resultaat direct ziet? Dan is het absoluut aan te raden om te kiezen voor een gazon. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het zeer leuk om een gazon te onderhouden.

 

Voordeel 4: goed voor de natuur

Het is een trend van de laatste jaren: veel huishoudens kiezen voor tuinen die volledig bestraat zijn. Het klopt dat je hierdoor geen omkijken meer naar de tuin hebt, maar het klopt óók dat je hiermee absoluut niet jouw steentje aan de natuur bijdraagt. Hoe dit zit? Dat leggen we graag aan je uit.

 

In ons land is het klimaat in de laatste jaren behoorlijk aan het veranderen. We hebben vaker en vaker met hoge temperaturen te maken, terwijl we ook vaker en vaker met flinke regenbuien te maken hebben. Als de regen op de grond terechtkomt, kan de regen eigenlijk maar twee kanten op:

 

  • De regen kan de grond inzakken, waarbij het ook alle planten en wortels voedt.
  • De regen verdampt, waardoor de regen eigenlijk weer in de lucht terecht komt. Voorwaarde hiervoor is wel dat de temperatuur redelijk hoog is.

 

Aangezien regen en hoge temperaturen in ons land niet vaak samen gaan, is het niet voor de hand liggend dat de regen in ons land snel verdampt. Nee, in plaats daarvan zoekt de regen een uitweg naar onderen toe. Als jij voor een compleet bestrate tuin hebt gekozen, kan de regen echter geen enkele kant op.

 

Dat is anders als je voor een gazon hebt gekozen. Het gazon slokt de regen als het ware op, waardoor het gazon ook direct perfect gevoed wordt. Door de regen gaat het gazon bovendien harder groeien, waardoor je al sneller een prachtig gazon in jouw tuin hebt liggen.

 

Door voor een gazon in jouw tuin te kiezen, weet je dus een meerwaarde aan de natuur te leveren. Je zorgt ervoor dat het regenwater afgevoerd kan worden, waardoor je meerdere problemen weet te voorkomen. Kies je toch voor een volledig bestrate tuin? Dan moet je er rekening mee houden dat de tegels in jouw tuin snel gaan verzakken; dit komt puur doordat het regenwater geen kant op kan en daarbij dus veel gewicht op de tegels uit gaat oefenen.

 

Voordeel 5: ideaal voor kinderen

Heb jij één of meerdere kleine kinderen? Dan is het ook aan te raden om voor een gazon in jouw tuin te kiezen. Waarom? Omdat het voor kinderen heerlijk is om in een tuin op het gazon te spelen. Zij genieten hierbij van een zachte ondergrond en kunnen bovendien met verschillende soorten speelgoed op het gazon spelen.

 

Ondertussen weet je ook dat jouw kinderen veilig kunnen spelen. Als jouw kind op het gazon ten valt komt, doet dit logischerwijs een stuk minder pijn dan een val op harde stenen. Ook dit is één van de redenen waarom veel (kersverse) ouders voor een gazon in de tuin kiezen. Wij begrijpen in ieder geval maar al te goed waarom ouders hiervoor zouden kiezen.

 

Gazon in jouw tuin; waar moet je rekening mee houden?

Zo, je hebt hierboven de verschillende voordelen van gazon in de tuin kunnen vinden. Wat denk je er op dit moment van? Heb je door bovengenoemde voordelen interesse om een gazon in jouw tuin aan te (laten) leggen? Dan is het zaak om met enkele punten goed rekening te houden.

 

Dit begint eigenlijk al bij het maken van het tuinontwerp. Als je jouw tuin gaat ontwerpen, is het aan te raden om als één van de eerste stappen de plek van het gazon te gaan bepalen. Aan de hand van de plek van het gazon kun je vervolgens de rest van de tuin in gaan richten.

 

Daarnaast moet je dus ook goed nadenken over de afmetingen van het gazon. Ga je voor een groot gazon? Of wil je een gazon van bijvoorbeeld 2 bij 2 meter? De keus is aan jou; ongeacht hoe groot het gazon is, geniet je sowieso van de hierboven genoemde voordelen.

 

Ook moet je rekening houden met het feit dat je enige tijd aan het gazononderhoud moet besteden. Je moet het gazon niet alleen maaien, maar je moet het gazon ook kalken en bemesten. Als je hier de juiste aandacht aan weet te besteden, geniet je jarenlang van een prachtig grasveld in jouw tuin.

 

Feit is wel dat je hier de nodige tijd aan moet besteden. Ons advies is om zeker één keer per week even de staat van het gazon te bekijken. Op basis daarvan kun je vervolgens de juiste acties in gang zetten; mogelijk is het tijd om het gazon te maaien of is het tijd om het gazon te gaan bemesten.

 

Voor welk gras ga je; echt gras of kunstgras?

Wil je graag van een gazon in jouw tuin gaan genieten? Dan moet je eigenlijk nog maar één keuze maken: ga je voor echt gras of ga je voor kunstgras? Als je géén zin in het onderhoud van het gazon hebt, is het aan te raden om te gaan voor kunstgras.

 

Vind je het niet erg om enig onderhoud uit te voeren? Wil je graag genieten van de geur van echt gras? En wil je ook nog insecten naar jouw tuin toe trekken? Dan is het aan te raden om te kiezen voor echt gras.

 

Eigenlijk bestaat op dit vlak geen ‘goed’ of ‘fout’. Het hangt volledig af van jouw voorkeuren en van jouw aanwezige budget. Op basis van jouw voorkeuren en aanwezige budget kun je uiteindelijk de juiste keuze gaan maken.

 

Let wel op: de hierboven genoemde voordelen zijn van toepassing op echt gras. Als je voor kunstgras kiest, geniet je weer van andere voordelen. Zo is het een absoluut voordeel dat kunstgras een zéér strakke uitstraling heeft, waardoor dit gras perfect past in een tuin met een moderne uitstraling. 

 

Slotwoord

Het mag duidelijk zijn: om meerdere redenen is het aan te raden om te kiezen voor gras in jouw tuin. Wil jij ook graag een gazon in jouw tuin aan gaan leggen? Dan moet je wel enkele belangrijke knopen door gaan hakken. Vind je het lastig om dit zelf te doen? Dan kun je altijd advies aan een hovenier vragen. Een hovenier is de geschikte persoon om jou van het juiste advies te voorzien.

 

Wil je jouw gazon op een leuke manier aan gaan kleden? Of ben je wellicht op zoek naar de juiste tuinmeubelen voor in jouw tuin? Check dan zeker even ons aanbod; bij ons vind je onwijs veel verschillende tuinmeubelen en accessoires voor in de tuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »