{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 15 december 2021

Alles over de Gelderse roos

Er zijn wel eens van die bomen of struiken die gewoon aandacht verdienen en die zo mooi en bijzonder zijn dat je er gewoon wel aandacht aan moet geven en dat je ze graag even in de schijnwerpers zet! In dit geval is dat voor ons de Gelderse roos.

 

Nu doet de naam vermoeden dat we het over een schitterende roos gaan hebben maar dat is dus helemaal niet waar. Nee de Gelderse roos is een struik met groene bladeren en rode besjes. En de kleur rood van deze besjes is dan ook meteen de enige overeenkomst met een roos. Maar wow wat een prachtige struik is dit in al zijn schoonheid. En het fijne is dat deze struik het dus ook in de winter heel goed doet en de trosjes dan goed te zien zijn! zie je het al voor je al die troste rode bessen tussen bladeren met sneeuw. Een prachtig mooi gezicht sfeervoller krijg je het dus bijna niet in de winter.

 

Vandaar dat wij graag een blog wijden aan de Gelderse roos en al haar schoonheid en eigenschappen willen laten zien. En wie weet beslis jij na het lezen van deze blog wel om ook een plekje in je eigen achtertuin te reserveren voor deze prachtige plant, wij zouden dat in ieder geval helemaal begrijpen en een heel erg goed idee vinden! Wij weten zeker dat jij dan ook enorm zal genieten van het prachtige uitzicht op deze waanzinnige struik. Lees je met ons mee?

 

De Gelderse Roos

 

Zoals de naam al doet vermoeden is dit ook echt een Hollandse struik. En eigenlijk ook een struik die heel erg veel voorkomt in ons land. Je hebt hem dan ook vast wel eens ergens gezien! Het ligt er natuurlijk maar net aan of je er ook voor open stond om de schoonheid ervan te zien maar na het lezen van deze blog ben je jezelf er vast en zeker meer van bewust en zal de Gelderse Roos ook jou goed opvallen!

 

De Gelderse roos groeit in ons land dus eigenlijk overal in het wild en je kan hem dan ook overal tegenkomen. Vooral in parken zien we hem vaak verschijnen en het zorgt dan ook voor een heel gezellig beeld. Kinderen weten de struik vaak ook wel te vinden omdat de rode besjes hen vaak aantrekken. Wij denken dat de rode besjes in menig kinderspel is verdwenen!

 

Eigenlijk hoort de Gelderse roos dus enorm bij ons straatbeeld en kun je ze dan ook absoluut overal tegenkomen. Ook zijn ze toch best wel opvallend te noemen want naast de mooie rode besjes worden ze ook nog eens gerust 3 à 4 meter hoog. Een flinke struik dus die je eigenlijk niet kunt missen!

 

Het is geen roos

 

En dan komen we misschien wel bij een heel verwarrend stukje van de Gelderse roos, want de naam doet vermoeden dat we het over een roos hebben en dat is helemaal niet het geval. Want de Gelderse roos is helemaal geen roos. Maar waarom dan toch die naam? Dat hebben we helaas niet kunnen achterhalen. Het is dan ook vrij bijzonder dat deze struik zo heet. Zeker gezien het feit dat er ook totaal geen overeenkomsten te vinden zijn met een roos. De Gelderse roos bevat geen bloemen, heeft totaal andere bladeren en ook de doornen die de roos bezit zijn bij de Gelderse roos niet te vinden.

 

Daar in tegen heeft de Gelderse roos grote bladeren, en trosjes met rode besjes. Totaal anders dus dan een roos terwijl de naam dat niet zou doen vermoeden. En dat is dus eigenlijk ergens ook wel weer grappig! En laten we vooral ook niet vergeten te benoemen dat de Gelderse roos ook nog eens ongelofelijk sterk is! Zo sterk zelfs dat hij heel wat kan weerstaan en doorstaan!

 

 

 

Wel hebben we wat andere informatie, de Gelderse roos doet het namelijk heel goed in grond die wat vochtig is en rijk aan voeding, ook een plekje in de zon kan de Gelderse roos heel goed waarderen. Daarnaast is het zo dat de Gelderse roos ook winterhard is en dat is natuurlijk heel erg fijn! Vandaar dat het ook echt een heel erg goed idee is om een Gelderse roos in je tuin te hebben aangezien de bladeren groen blijven en je er dus ook in de winter een mooi gezicht aan hebt!

 

Een plekje in je tuin

 

Als je zelf wat plek in je tuin hebt kun je dus heel erg goed een Gelderse roos plaatsen, dit heeft dan ook een aantal voordelen, ten eerste is het dus zo zoals we net al aangaven dat de Gelderse roos winterhard is. Hierdoor zie je dus dat de bladeren ook in de winter groen blijven en dat de besjes er dus ook nog eens heel erg fijn uitzien!

 

Daardoor is het dus ook in de winter een heel erg leuk gezicht om naar de Gelderse roos te kijken, de rode besjes geven daarnaast ook meteen nog eens heel erg veel sfeer en gezelligheid en maken het geheel dus ook extra leuk!

 

Het zorgt eigenlijk meteen voor een beetje kerstsfeer in de achtertuin en dat is natuurlijk heerlijk genieten! Wij zouden je dan ook zeker aanraden om ervoor te zorgen dat je een plekje voor deze prachtige plant reserveert want je kunt er zo ongelofelijk veel plezier en handigheid van hebben.

 

Daarnaast is het ook nog eens een hele fijne struik die ook meteen voor wat schaduw kan zorgen als je dat zou willen en nodig zou hebben in je tuin. Doordat hij 4 meter hoog wordt over het algemeen werpt hij dus een aardige schaduw op je tuin en dat kan flink fijn zijn! uiteraard kan dit ook als een nadeel worden ervaren dus is het wel handig om jezelf goed te realiseren of je dit handig vindt!

 

Witte bloemen

 

En dan gaan we natuurlijk ook nog even kijken naar de Gelderse Roos in de lente en de zomer want dan is het juist weer een heel ander verhaal. Wist je namelijk dat de Gelderse roos in de lente en zomer juist voor heel veel sfeer zorgt doordat er dan allemaal kleine witte bloemetjes aan groeien! Deze bloemetjes zijn heel leuk en sfeervol om te zien. En dat zorgt dan ook weer in de lente en zomer voor een heel gezellig beeld!

 

Daarnaast zijn deze witte bloemetjes ook nog eens heel erg aantrekkelijk voor insecten en dus ook vlinders. Hierdoor heb je dus meteen flink wat beweging in je tuin en een gezellig uitzicht. Het is natuurlijk heel erg leuk om al die vlinders in je tuin te zien en ze te zien neerstrijken op de witte bloemetjes. Ook geuren de witte bloemen enorm dus allemaal voordelen die het heel fijn maken om de Gelderse roos in je eigen tuin te plaatsen!

 

Uiteindelijk verdwijnen de witte bloemen in de herfst en komen de rode bessen ervoor in de plaats. Deze zijn echter wel giftig dus we zouden je niet aanraden om ze te proeven. Vandaar dat veel mensen met kinderen deze struik ook liever overslaan in de tuin en dat is natuurlijk ook heel logisch.

 

 

Naast dat de bessen heel giftig zijn trekken vogels er dus ook hun neus voor op. Zij weten dat deze bessen niet eetbaar voor hen zijn en negeren deze bessen dan ook. Dat is maar weer eens een mooi voorbeeld van hoe bijzonder de natuur eigenlijk werkt! De vogels weten dat het geen voedsel is en laten het dus al als vanzelf links liggen!

 

Het voordeel hiervan is dus weer dat je niet met kale struiken komt te zitten. Doordat de besjes dus niet opgegeten worden blijven ze mooi in de struiken hangen en kun je er dus lange tijd van genieten en dat is natuurlijk precies de bedoeling!

 

De witte bloemen zijn dus de voorlopers van de rode bessen en zo heeft de Gelderse roos in ieder seizoen wel iets bijzonders te bieden waar je heerlijk van kunt genieten en dat zouden wij je dan ook zeker aanraden! Op deze manier zorg je er namelijk voor dat alles er prima uit komt te zien en dat geeft natuurlijk weer een heel mooie sfeer aan je tuin!

 

Lees dus gerust met ons mee in onze blogs om zo op leuke ideetjes te komen om ook jouw tuin meer sfeer en gezelligheid te geven. Wij laten je dan ook graag weten welke planten, bloemen, bomen en struiken eigenlijk onmisbaar zijn en een heel gezellig gevoel aan je tuin geven!

 

De Gelderse roos is er hier zeker eentje van en wij zijn er dan ook stiekem een beetje verliefd op. Het leuke is natuurlijk dat dit dus een echte Hollandse struik is die je overal in onze natuur in het wild tegenkomt en toch lijken maar weinig mensen hem echt te waarderen, in onze tuinen komt hij dan ook helemaal bijna niet voor en dat is zo ontzettend zonde! Want juist in je tuin kun je er ongelofelijk veel plezier van hebben.

 

Enkel op Nederlandse bodem

 

Daarnaast is het ook nog eens een leuk feitje dat de Gelderse roos ook echt alleen op Nederlandse bodem voorkomt. Of het nu komt doordat onze bodem iets bevat wat het aantrekkelijk maakt of dat andere factoren hierin een rol spelen dat weten wij niet maar opvallen is het natuurlijk wel. Daarnaast is het ergens ook wel weer heel leuk en bijzonder dat deze mooie roos dus enkel en alleen voor ons gereserveerd is!

 

Overal in ons land kun je hem dan ook in het wild tegenkomen. Vooral parken en plantsoenen zijn favoriet, het kan dus zeker lonen om goed om je heen te kijken en zo de Gelderse roos in het wild te spotten dit is natuurlijk heel erg leuk! Maak er een ware speurtocht van en je hebt meteen een leuke activiteit te pakken en dan is het natuurlijk helemaal genieten!

 

De Gelderse roos is dus een waar pareltje van Nederlandse bodem en steekt dan ook letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven de rest uit en dat maakt het wel weer heel erg leuk!

 

De schoonheid van de Gelderse roos

 

We kunnen dus wel stellen dat de Gelderse roos een hele bijzondere struik is om te zien en dat je er dus ook veel plezier van kan hebben als je er eentje in je tuin hebt staan. Ten eerste is het dan zo dat het voor veel schaduw zorgt, dit kan prettig zijn maar kan natuurlijk ook als nadeel ervaren worden hier moet je natuurlijk wel even goed over nadenken.

 

Daarnaast is het ook zo dat de Gelderse roos heel groot is en ook hier moet je dus maar net de ruimte en de plek in je tuin voor hebben, maar als je dit allemaal hebt dan kun je er zo ongelofelijk veel plezier van hebben! De Gelderse roos is dan ook echt een toevoeging aan je tuin

 

Het fijne is dat je van de Gelderse roos zowel in de zomer als in de winter plezier kunt hebben. En zo kun je dus genieten van de mooie rode besjes in de winter die zorgen voor een hele leuke en fijne winterse sfeer. En natuurlijk de witte bloemen in de zomer die zorgen voor gezelligheid en die ook nog eens heerlijk geuren en veel vlinders aantrekken. En zo heeft de Gelderse roos dus heel erg veel fijne eigenschappen die je dus echt wel in je tuin wil hebben! Het is dan ook zeker een hele goede tip om een Gelderse roos in je eigen tuin te plaatsen en hier optimaal van te genieten! Zo weet je zeker dat het een prachtig gezicht vormt in je tuin en dat je dus zowel in zomer als winter van een mooi uitzicht genieten kunt!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »