{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Caitlin, 22 mei 2020

Alles over de inklapbare stoel

Een inklapbare tuinstoel is eenvoudig op te bergen en neemt weinig ruimte in beslag. Je kun hem gemakkelijk naar binnen zetten als je hem een tijdje niet gebruikt of in geval van slecht weer. Bovendien is een inklapbare tuinstoel ook eenvoudig mee te nemen op vakantie, aangezien deze weinig ruimte inneemt achter in de auto of camper. Dit soort tuinstoelen is ook handig om er bij te plaatsen, als je even wat extra zitplaatsen in de tuin nodig hebt.
Bovendien zijn inklapbare tuinstoelen vaak in stand verstelbaar. Je kunt de rugleuning in vier tot zes verschillende standen zetten, waarmee je het zitcomfort voor jezelf kunt vergroten al naar gelang waarvoor je de stoel wilt gebruiken. Je kunt de stoel rechtop zetten als je lekker een goed boek of krant wilt lezen of iets wilt eten, en kunt hem wat laten zakken als je even wilt ontspannen.

Kunststof inklapbare tuinstoelen

Kunststof wordt tegenwoordig volop gebruikt in de fabricage en het ontwerp van vele verschillende modellen tuinstoelen. Ook voor de inklapbare tuinstoel zijn er vele mogelijke modellen van kunststof verkrijgbaar. Een van de meest populaire materialen van kunststof is wicker. Dit is een materiaal wat veel wegheeft van rotan. Rotan is een natuurlijk materiaal dat in sommige landen nog steeds veel wordt gebruikt in tuinmeubilair. In de Benelux zie je het echter steeds vaker alleen gebruikt worden voor binnenmeubilair, aangezien rotan minder goed bestand is tegen vochtige en koude omstandigheden, waarmee het in onze weersomstandigheden niet zo goed langdurig buiten kan blijven staan.
In de tuin wordt het steeds vaker vervangen door wicker. Wicker is een Engelse term voor vlechtwerk en is dus eigenlijk de fabricage-methode in plaats van het materiaal zelf. De naam wordt echter in de volksmond ook voor het materiaal gebruikt. Wicker is een stevig, weerbestendig materiaal dat relatief goedkoop is en weing onderhoud vereist. Daarmee is het een ideaal materiaal voor tuinmeubilair. Je ziet het dan ook veel in rugleuningen en zittingen van inklapbare tuinstoelen, vaak in combinatie met een frame van aluminium.
Behalve wicker zijn er uiteraard ook nog de gewone kunststof inklapbare tuinstoelen. Tegenwoordig zijn deze niet langer alleen verkrijgbaar in het wit, maar ook in andere kleuren, alhoewel wit en zwart het meest populair blijven.

Houten inklapbare tuinstoelen

De houten inklapbare tuinstoel blijft een populaire keuze, mede dankzij de veelzijdigheid, duurzaamheid en het robuuste karakter van dit materiaal. Hardhout wordt veelvuldig gebruikt bij de productie van tuinstoelen, maar steeds meer mensen zien de impact in die de aanschaf van hardhouten tuinmeubilair kan hebben op ontbossing als het hout niet duurzaam is geproduceerd. Hardhouten tuinstoelen zijn sterk, hebben een natuurlijke uitstraling en zijn duurzaam.
Teakhouten meubilair heeft een zeer mooie uitstraling en een lange levensduur. Met het gebruik verkleurt het in de loop der jaren naar een mooie tint zilvergrijs. Tegenwoordig is het schaars en wordt het vaker alleen voor elementen van tuinstoelen gebruikt, bijvoorbeeld voor de armleuning, waarbij de rest van de stoel van een combinatie van aluminium en kunststof is gemaakt.
Andere veelgebruikte hardhoutsoorten die populair zijn voor de productie van houten inklapbare tuinstoelen, zijn eiken, eucalyptus en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk.
Naast hardhout worden er ook zachthoutsoorten gebruikt, zoals grenen en vuren. Zachthout is meestal goedkoper, aangezien het sneller groeit, dus als je goedkope inklapbare tuinstoelen zoekt van hout, dan zul je naar grenen of vurenhout moeten kijken. Het is echter minder duurzaam dan hardhout en vergt meer onderhoud.

Metalen inklapbare tuinstoelen

Aluminium is het meest toegepaste metaal in tuinmeubilair, dus je zult ook veel inklapbare tuinstoelen vinden van dit materiaal. Aluminium wordt tegenwoordig vaak gebruikt in combinatie met wicker of textileen, beide synthetische materialen, waarbij het frame van aluminium is vervaardigd en de stoelzitting en rugleuning van wicker of textileen zijn gemaakt.
Een aantal voordelen van aluminium zijn het lichte gewicht en het feit dat het niet kan roesten, omdat het geen staal of ijzer bevat. Aluminium kan echter na verloop van tijd wel gaan oxideren onder invloed van vocht, chemicalieën of zuurstof, dus er wordt vaak door fabrikanten een stevige poedercoating op het materiaal aangebracht om het hier tegen te beschermen.
Staal wordt ook veelvuldig gebruikt in tuinstoelen. Aangezien staal wel kan roesten wordt dit meestal van een verflaag voorzien en vind je stalen tuinstoelen dan ook in een veelvoud aan kleuren. Stalen tuinstoelen zijn over het algemeen wat zwaarder dan aluminium stoelen.

Meer gebruiksgemak

Met een inklapbare tuinstoel heb je kortom meer gebruiksgemak en mogelijkheden. Bij een vaste stoel is het enige wat je kunt doen om het comfort te vergroten een extra kussen gebruiken. Behalve inklapbare tuinstoelen zijn er ook tuintafels verkrijgbaar die inklapbaar zijn. Door inklapbare tuinstoelen te combineren met een inklapbare tuintafel, beschik je over een hele set, die je eenvoudig kunt opbergen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »