{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 7 april 2021

Alles over de kruidentuin

Alles over de kruidentuinHeerlijk ruikende kruiden in de tuin, prachtige kleuren en hier en daar een rondvliegende vlinder. Een kruidentuin is werkelijk zo fijn als het klinkt en brengt enorm veel voordelen voor zowel u als de tuin met zich mee. Wij nemen u graag stap voor stap mee in de wondere wereld van de kruidentuin en laten u graag zien wat er allemaal mogelijk is!

Ook u kunt namelijk met een paar eenvoudige stappen een heerlijke kruidentuin in uw eigen tuin realiseren. Hoe fijn is het als u heerlijke vers geplukte kruiden kunt gebruiken in uw maaltijden!

Wat verstaan wij onder een kruidentuin


Wat wij onder een kruidentuin verstaan is eigenlijk heel erg simpel en dan ook deels naar eigen invulling. Onder een kruidentuin verstaan wij een plek in de tuin waar kruiden kunnen groeien. Dit kan dan ook op heel veel verschillende manieren. Hieronder vertellen wij u daar graag meer over, zo bestaat er bijvoorbeeld de traditionele kruidentuin, maar ook de horizontale kruidentuin, of de hangende kruidentuin. Er zijn tal van mogelijkheden en we gaan ze stap voor stap bekijken!

De traditionele kruidentuin.


We beginnen met de traditionele kruidentuin. Maar wat bedoelen wij hier nu precies mee? Onder de traditionele kruidentuin verstaan wij een kruidentuin die bestaat uit een stukje grond waar kruiden geplant zijn die daar naast elkaar groeien.

Dit kunnen allerlei verschillende soorten kruiden zijn, denk bijvoorbeeld aan munt of rozemarijn, maar ook tijm en peterselie doen het vaak heel erg goed in een kruidentuin.
Veel mensen vinden het enorm prettig om hun eigen kruiden vers uit eigen tuin te kunnen plukken. Een heerlijk kopje munt thee maak je gemakkelijk met een bosje munt uit eigen tuin, of heerlijke aardappeltjes uit de oven met een beetje zeezout en vers geplukte takjes tijm uit de tuin.

De traditionele kruidentuin is dan ook zeker een toevoeging voor iedere tuin en iedere liefhebber van lekker eten en de natuur! De ideale combinatie is geboren!

De horizontale kruidentuin.


Bij het lezen van deze titel weet u wellicht niet zo heel goed wat u zichzelf hierbij voor moet stellen. Want wat is nu een horizontale kruidentuin? Wij leggen het u graag uit!
Een horizontale kruidentuin is een kruidentuin waarbij de kruiden vaak in potten hangen aan een schutting of houten balk. Soms in een enkele laag en soms in meerdere lagen onder of boven elkaar.

Op deze manier is het ook in kleinere tuinen en ruimtes en zelfs op een balkon makkelijk om een kruidentuin te realiseren. Er is dus in principe erg weinig ruimte nodig om op deze manier toch een fijne kruidentuin te realiseren!
Men kiest hier vaak ook voor als men wel een grotere tuin heeft maar dan is het vooral vanuit het idee om ruimte in de tuin te besparen.

U kunt zich vast voorstellen dat als de kruiden aan de schutting hangen in potten dit weinig plek inneemt van de oppervlakte van de tuin. Dit kan dan weer ruimte overlaten voor andere tuinwensen en werkt dus heel prettig. Zo heeft men toch een kruidentuin maar levert men niet in op bruikbare buitenruimte!

De kruidentuin in potten.


In plaats van het planten in de grond kiezen ook veel mensen ervoor om de kruiden in potten te plaatsen. Vrolijk gekleurde potten in verschillende formaten vormen zo samen een mooi en speels geheel en bieden plek aan de verschillende soorten kruiden. Alles groeit en bloeit heerlijk naast elkaar en de meest heerlijke geuren zullen opstijgen vanuit de potten!

De potten kunnen geplaatst worden op het terras, maar ook op een tafel of een leuk plankje aan de schutting. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos en u kunt hier dan ook alle kanten mee op! Daarnaast geeft het ook echt een hele speelse uitstraling aan de tuin en past het vooral ook in een wat natuurlijker opgezette tuin!

Het voordeel van de potten is ook dat men ze gemakkelijk kan verplaatsen. De kruidentuin zit dus niet vast aan een vaste plek in de tuin maar kan eigenlijk heel makkelijk naar wens of seizoen verplaatst worden. Zo kan er rekening gehouden worden met weersomstandigheden maar kan men er ook voor kiezen om de potten met kruiden bij kouder weer binnen te zetten!

Dit zal niet alleen bescherming bieden tegen de planten voor het winterse weer maar zal er ook voor zorgen dat het heel gezellig staat om de potten in de wintermaanden binnen te hebben! De keuze is aan u!

De start van een goede kruidentuin.


De basis van een goede kruidentuin is toch wel echt de ondergrond, en in dit geval dus de potgrond. De kruiden moeten voldoende voeding uit de grond kunnen halen om goed te kunnen groeien en bloeien en dit kan enkel als de grond hier rijkelijk van is voorzien.

Er zijn verschillende soorten potgrond te verkrijgen, de keuze is echt enorm. Belangrijk is om goed te kijken naar grond die voldoende voeding biedt en ook geschikt is voor kruiden of gewassen. Uw lokale tuincentrum kan u hier heel goed over adviseren en zo zorgt u voor de beste basis voor uw kruidentuin.

Als de grond namelijk niet geschikt is of niet voldoende voeding bevat dan zal dit te merken zijn aan de groei van de kruiden. En soms is het zelfs zo dat de kruiden dan totaal niet zullen groeien simpelweg omdat de grond hen te weinig kan geven.

Naast de grond is het ook heel erg van belang om te kijken naar het soort pot waar het kruiden plantje in geplaatst zal worden. De pot moet voldoende ruimte bieden aan het plantje om te kunnen groeien en wortelen. Als dit niet het geval is bestaat er ook weer de kans dat het plantje niet tot groei zal komen of uiteindelijk zelfs dood zal gaan.

Het is dan ook heel belangrijk dat het formaat pot goed past bij het formaat kruiden plant. Op internet is hier ook enorm veel informatie over te vinden en kunt u vaak per kruiden soort heel goed opzoeken welk formaat pot het meest geschikt zal zijn!

Naast de grond en het formaat van de pot is ook de plaatsing in de tuin van groot belang! Voor iedere soort kruiden plant geldt weer wat anders. Waar de een enorm veel baat heeft bij een heerlijke zonnige plek is het voor de ander juist zo dat het beter gaat als ze niet in de volle staan en zoveel mogelijk beschut zijn.

Hier dient men dus rekening mee te houden bij het plaatsen van de pot met de kruiden plant in de tuin. Ook bij het plaatsen van kruiden plantjes direct in de grond moet hier heel goed naar gekeken worden. Zeker omdat men dan de mogelijkheid niet meer zo makkelijk heeft om de plek later te veranderen terwijl een pot natuurlijk zeer gemakkelijk te verplaatsen is.

Naast de plaatsing van de kruiden, de grond, de omgeving, het formaat van de eventuele pot is ook van belang om de kruiden goed weg te houden bij plekken waar eventuele kinderen of huisdieren erbij kunnen komen. Dit is niet voor alle kruiden van belang maar er bestaan soorten die nu eenmaal minder geschikt voor kinderen of huisdieren zijn en het risico bestaat dan ook dat zij hier ziek van zullen worden. Om dit risico tot een minimum te beperken is het raadzaam de kruiden op een minder goed bereikbare plek te plaatsen.

Het voordeel van een eigen kruidentuin aan huis.


Naast dat het enorm leuk en gezellig staat heeft de eigen kruidentuin aan huis nog veel meer voordelen. Om te beginnen natuurlijk het gemak wat het met zich meebrengt om altijd uw eigen kruiden thuis bij de hand te hebben!

Zoals wij eerder al aangaven, even een heerlijk kopje thee met een bosje verse munt uit eigen tuin. Of stel u eens voor dat u tijdens het bereiden van de avondmaaltijd kruiden nodig heeft, u loopt even uw eigen tuin in en plukt de kruiden vers uit de tuin en maakt zo op een simpele manier de heerlijkste gerechten! Wie wil dit nou niet!
Ook kan het erg fijn zijn om een stukje tuin wat meer kleur en geur te geven, de potten vol met kruiden of de border staan heel kleurrijk en vullen uw tuin ook nog eens met de heerlijkste geuren!

Maar een ander voordeel van een kruidentuin is dat het ook nog eens enorm goed is voor de balans binnen de flora en fauna. Het draagt bij aan een beter milieu en zorgt voor balans in de natuur en zeker in uw eigen tuin! Ook is het een zeer fijne bron van voeding voor insecten en vlinders welke wij toch zeker ook nodig hebben in onze tuin aangezien zij vele voordelen met zich meebrengen!
Naast alle bovengenoemde voordelen is een kruidentuin ook nog eens enorm leerzaam. Het kan ontzettend leuk zijn om samen met kinderen zaadjes te planten en het hele groeiproces van het kruiden plantje bij te houden! Ook leren kinderen zo meer over de verschillende soorten kruiden en waar deze voor gebruikt kunnen worden. Zo maken kinderen al vroeg kennis met alles wat de natuur hun te bieden heeft maar ook hoe dit in de voeding verwerkt kan worden!

Naast dat ze er veel van leren zal het hen ook motiveren om de verschillende kruiden te proeven en op deze manier te werken aan de uitbreiding van hun smaak palet. Zeker bij jongere kinderen geld dat hoe meer ze betrokken zijn bij de totstandkoming van hetgeen er op hen bord ligt hoe meer ze geneigd zullen zijn het op te eten.
Ook voor uzelf is het enorm prettig om in de kruidentuin te werken, u kunt heerlijk lekker buiten zijn omgeven door de natuur en toch lekker bezig zijn door de kruiden goed te verzorgen. U vang meteen wat zonlicht en de frisse lucht zal zowel lichaam als geest goed doen!

Aan het einde van de dag zal u heel tevreden zijn met het resultaat, zeker als u dan kunt genieten van een heerlijke vers bereidde maaltijd met kruiden uit uw eigen tuin!

Waarom de kruidentuin nu zo populair is.


Maar wat maakt nu dat in de huidige tijd de kruidentuin zo enorm populair is? Kijk alleen maar al naar de actie van de supermarkten welke kruidentuintjes weggeven om zo klanten te binden en aan te zetten tot verkoop. Hoe komt het dat deze acties als warme broodjes over de toonbank vliegen en zo enorm populair zijn?

Wij denken dat dit afhankelijk is van een aantal factoren, ten eerste het buiten zijn wat een steeds grotere rol in onze levens is gaan spelen! We zijn graag en veel buiten en de natuur verandert enorm, vooral ons klimaat. Het is steeds langer warm en de temperaturen lopen ook hoger op. Dit alles nodigt ook enorm uit om lekker buiten te zijn.
Daarnaast besteden we ook steeds veel aandacht aan onze gezondheid en hebben we hier ook steeds meer kennis over opgedaan. We weten hoe gezond het is om buiten te zijn en zonlicht op ons te laten schijnen. Het doet ons zowel geestelijk als lichamelijk goed en hier geven we ook steeds meer de ruimte voor.

Deze verandering brengt met zich mee dat we automatisch ook veel meer aandacht besteden aan leuke activiteiten buiten en dat we gericht gaan zoeken naar “dingen” om buiten te doen! Het werken in de kruidentuin is daar dan ook zeker een onderdeel van! En het fijne is dat dit ook nog eens resultaat met zich meebrengt!

De ideale kruidentuin.


De ideale kruidentuin is dan ook voor iedereen zeer verschillend. Waar de een enorm blij wordt van een traditionele kruidentuin zal voor een ander de horizontale kruidentuin weer meer passend zijn!

Belangrijk is dat u altijd kijkt wat er goed bij uw en uw tuinwensen past en dat u dan op die wijze de kruidentuin van uw dromen realiseert!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »