{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 15 mei 2021

Alles over de magnolia

We kennen hem bijna allemaal wel, de prachtige magnolia! Een schitterende boom met werkelijk prachtige bloemen die iedereen betoveren. Als we een mooie magnolia boom in bloei zien staan blijven we eigenlijk altijd wel eventjes stil staan om hem te bewonderen!

Er is echter heel veel wat we nog te weten kunnen komen over magnolia, naast dat deze boom heel erg mooi is, heeft hij ook een rijke geschiedenis. En daarnaast is hij door de jaren heen ook enorm veranderd. Wij vertellen je graag alles wat je moet weten over de magnolia en vertellen je ook hoe je er zelf eentje in je eigen tuin kunt verzorgen!

Heel heel lang geleden


Als we goed naar de magnolia kijken kunnen we hier heel veel van leren. Het is namelijk zo dat je aan de vorm van de bloembladeren kunt zien dat de magnolia echt al heel erg lang bestaat en waarschijnlijk afstamt van de allereerste bloemplanten. Dit kun je met name zien aan de manier waarop de bloem is opgebouwd. Bij iedere bloem is dit namelijk anders, de verhouding tussen de bladeren, de meeldraden en de vruchtbeginsels. Bij de magnolia is dit op een dusdanige manier gedaan dat je er duidelijk uit kunt afleiden dat de bloem echt al heel lang bestaat, en dit maakt hem natuurlijk extra bijzonder!

Het is zelfs zo dat de magnolia 100 miljoen oud is ongeveer. Onderzoekers kunnen aan de hand van de bladeren en ander DNA van de plant achterhalen dat het dus bijna een fossiele bloem is. 100 miljoen jaar is bijna niet voor te stellen maar toch is toen de basis gelegd voor de magnolia bloem zoals we hem vandaag de dag kennen. Uiteraard is er in de tussen liggende tijd veel veranderd en was de bloem toen niet precies zoals hij nu vandaag de dag is maar de eerste basis is wel in deze tijd gelegd!

Hoe het verder ging


De magnolia is dus ongeveer 100 miljoen jaar geleden ontstaan maar zoals we al aangaven is hij in de jaren daarna enorm veranderd en heeft het uiteindelijk geleid tot de magnolia die we vandaag de dag allemaal kennen.

Door de jaren heen die volgden werden er steeds verschillende soorten magnolia’s aan de magnolia familie toegevoegd. De magnolia werd herkend aan de vorm van de bladeren, de bloemen en de vruchten, je zou dan in een oogopslag moeten kunnen zien of het een magnolia betreft. Wel is het altijd zo gebleven dat de magnolia homogeen is, er kon geen geslacht aan gegeven worden, wel is hier jarenlang over gediscussieerd maar de onderzoekers kwamen er maar niet uit.

Verschillende soorten


Uiteindelijk zijn er heel veel verschillende soorten tot de magnolia familie toegetreden en telt deze familie vandaag de dag ruim 300 verschillende soorten, dit is natuurlijk ontzettend veel. Het bijzondere is dat je misschien zal denken dat deze dan allemaal ook echt wel van elkaar verschillen, maar dit is bij de magnolia familie lang niet altijd het geval. Het is juist zo dat ze vaak echt maar minieme verschillen van elkaar vertonen en het is dan ook overduidelijk dat ze familie zijn.

Wel is het zo dat de bloemen verschillend van vorm en kleur kunnen zijn. Zo zijn er witte, roze, rode en paarse magnolia bloemen, de een wat groter en de ander weer wat kleiner van formaat. En ook de dikte van de stam kan best wel verschillen. Maar als je ze ziet herken je ze wel altijd als onderdeel van de magnolia familie de gelijkenissen zijn overduidelijk!

De betekenis van de magnolia


Magnolia’s bestaan dus al heel erg lang en hebben in veel landen dus ook een bepaalde betekenis. Zo is het bijvoorbeeld zo dat in China waar de magnolia ook in nature voorkomt hij gebruikt wordt als een sierplant bij de ingang bij tempels. Je kunt de tempels hier zelfs aan herkennen en het zorgt natuurlijk voor een schitterend gezicht de prachtige magnolia boom naast een mooie imposante tempel!

Daarnaast werden de magnolia bomen in China ook gekweekt voor de tuinen van de keizer. De keizer had namelijk schitterende tuinen die werkelijk waar adembenemend mooi waren! Ze waren voorzien van alle luxe die je jezelf maar kunt voorstellen en er bloeide en groeide zoveel dat je werkelijk waar in een zee van groen en kleur terecht kwam. De meest bijzondere en mooie bloemen kwamen er tot bloei en de magnolia was er zeker weten een echte aandachtstrekker. Het was dan ook zo dat vooral de witte magnolia gekweekt werd voor de tuinen van de keizer, dit zodat hij extra op zou vallen tussen de overwegend roze en paarse bloemen in de tuin en dus echt een kenmerk van luxe zou zijn!

Er was in China nog een andere reden om de magnolia te laten groeien. Er werd namelijk geloofd dat de stam van de magnolia een medicinale werking had. Hierdoor werd de magnolia ook meteen heel erg gewild en waardevol! Nu komt de magnolia in China natuurlijk zo in de natuur voor maar in Europa en Noord-Amerika is dit niet meer het geval. Wel is het zo dat ze hier ook zeer geliefd zijn, alleen worden ze dan ingezet als sierplanten in heel veel tuinen en parken in deze landen!

Ook in Europa won de Magnolia voet aan de grond, ze werden hier namelijk ingevoerd vanuit Amerika. Wel hadden ze hier een hele andere functie, hier werden ze namelijk ingezet als sierplanten voor in tuinen en parken. Ze hadden wel ook een mooie betekenis hier, ze waren echt de bloemen van de schoonheid. Ze werden overal geroemd om hun adembenemend mooie bloemen en stonden hier ook om bekend. Zo groeide de magnolia in Europa uit tot het toonbeeld van schoonheid, een beeld wat tot op de dag van vandaag bij de Magnolia hoort!

Hoe herken je de Magnolia?


De magnolia is uniek in zijn soort, als je eenmaal weet hoe een magnolia eruitziet zal je hem dan ook echt overal herkennen! Het is zo dat een magnolia bestaat uit een stam met groenblijvende bladeren met mooie, zeer grote en opvallende bloemen eraan. Daarnaast bevat de magnolia ook twijgen en als je deze breekt komt er een heerlijke geur vrij. Deze is echt kenmerkend voor de magnolia en ruik je ook vaak als je langs een magnolia boom loopt! Het is een geur die nog het meest op anijs lijkt, heerlijk om te ruiken!

Daarnaast bevat de magnolia dus heel veel knoppen en bloemen. Deze knoppen zitten heel bijzonder in elkaar, ze worden namelijk beschermd door schutbladeren en speciale vliezen. Deze vallen er na verloop van tijd af en dan hou je alleen de knop nog over dit uiteindelijk veranderd in een bloem. Maar ook de bladeren van de magnolia zijn de moeite waard om te vernoemen, deze zijn namelijk prachtig ovaal van vorm en heel mooi groen. Het mooie is ook dat ze groen blijven, ook in het najaar en de winter, ze zijn het hele jaar groen, een heel mooi gezicht dus om een magnolia boom in je tuin te hebben, zo heb je altijd een stukje groen!

En dan hebben we natuurlijk ook nog de bloemen, zij vormen toch wel echt het middelpunt van de magnolia, de bloemen zijn verschillend van kleur en hebben verschillende laagjes met bladeren, de bladeren die je het beste kunt zien zijn de grootste bladeren en hier heeft de magnolia bloem er vaak zes van. En dan hebben we ook nog een leuk weetje want de bestuiving van de magnolia bloem gebeurt door kevers, dit is natuurlijk heel bijzonder!

En wat veel mensen niet weten is dat de magnolia ook nog vruchten bevat! Zo hebben ze heel veel vruchtbeginsels en deze groeien allemaal uit tot een bes, deze bessen kun je over het algemeen niet eten maar zien er wel heel mooi uit. De magnolia bevat vaak ook heel veel bessen en deze groeien allemaal tegen elkaar aan en soms vergroeien ze zelfs met elkaar, ze hangen vervolgens in trosjes aan de takken van de boom vaak in de buurt van een bloem!

Kenmerkend voor de magnolia


Er zijn een aantal dingen die echt heel kenmerkend voor de magnolia zijn. Zo bloeien de bloemen van de magnolia relatief vroeg, er zijn soorten die al begin Maart bloeien! Daarnaast is het ook kenmerkend voor de magnolia dat de bloemen van de boom op tulpen lijken. Het is dan ook niets voor niks dat de magnolia ook wel de valse tulpenboom wordt genoemd. Doordat de bloemen lijken op tulpen maar het niet zijn kregen ze deze titel!

Een ander kenmerk van de magnolia is dat hij over het algemeen twee of meer stammig is, hier kun je hem dan ook goed aan herkennen. Toch is hier ook een variant op mogelijk want er bestaat tegenwoordig ook een magnolia die hoog op de stam staat. Deze is speciaal zo gekweekt en erg bijzonder om te zien.

Wat ook kenmerkend is voor de magnolia, het zoeken van een beschutte plek. De magnolia houdt er namelijk helemaal niet van om in de wind te staan, wel vinden ze een zonnetje wel lekker maar het beste is een plek met halfschaduw en flink veel beschutting op deze plek kan de magnolia het beste uit de voeten. Daarnaast zal deze plek de kans op schade door de nachtvorst verminderen! Hier loop je namelijk wel altijd kans op bij de magnolia zeker als ze op een onbeschutte plek staan.

Hoe plant je de magnolia boom


Als je overweegt om een magnolia boom in je tuin te planten is het dus ten eerste zaak dat je een plek zoekt waar je goed de ruimte hebt. De magnolia boom kan groot en hoog worden en heeft dus zeker ruimte nodig. Het is dus raadzaam om te kijken of je deze ruimte kunt bieden. Maar alleen ruimte is niet genoeg, deze plek moet er ook voor zorgen dat de magnolia boom niet te veel in de zon staat maar het liefst ook een beetje v heeft en dat hij daarnaast ook beschut staat, en dat is eigenlijk het allerbelangrijkste voor de magnolia!

Daarnaast is ook het soort bodem natuurlijk van belang, de magnolia kun je het beste planten in een bodem die rijk is aan voeding. Maar het is ook belangrijk dat de bodem goed vocht door kan laten zodat de boom niet te nat zal komen te staan. Ook het toevoegen van wat kalk aan de grond kan heel goed zijn voor de magnolia en is dan ook zeker aan te raden.

De magnolia is werkelijk een perfecte aanvulling voor je tuin! De boom geeft schaduw en is natuurlijk een lust voor het oog. De prachtige bloemen zullen heel je tuin betoveren en het is geweldig om uit je raam te kijken en zicht te hebben op deze prachtige bloemenpracht!

De magnolia in al zijn schoonheid


We kunnen dus wel stellen dat de magnolia werkelijk een prachtige boom is met een mooie rijke geschiedenis! De magnolia is door de jaren heen altijd een toonbeeld van schoonheid geweest, de prachtige bloemen van de magnolia zijn dan ook betoverend. Ook al zien we de magnolia hier van nature niet terug, toch komt hij als sierboom wel degelijk heel veel voor in onze tuinen en in het groen in ons land. Daardoor kennen we de boom goed en mogen we gelukkig op heel veel plekken genieten van zijn schoonheid!

Ook in je eigen achtertuin kun je dus prima uit de voeten met een magnolia boom als je er maar voor zorgt dat de grond aan de juiste eisen voldoet en voldoende voeding voor de magnolia zal leveren. Onder de juiste voorwaarden kun je dus enorm genieten van een magnolia boom in je eigen tuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »