{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Caitlin, 11 juni 2020

Alles over de metalen tuinstoel

Er zijn vele soorten tuinstoelen verkrijgbaar in diverse materialen en dit maakt de keuze wel eens lastig. Gaan we voor natuurlijk en robuust hout, praktisch kunststof of toch voor stevig metaal?
Bij een metalen tuinstoel denk je wellicht in eerste instantie aan een stoel die stug is en hard zit. Niets is minder waar echter, want een metalen tuinstoel zit meestal uitstekend, aangezien metaal uitstekend in een ergonomisch correcte vorm tuinstoel gevormd kan worden. Een metalen tuinstoel is stevig en betrouwbaar en geeft je het vertrouwen dat deze elk gewicht kan dragen. Bovendien ziet een metalen tuinstoel er ook nog eens aantrekkelijk uit.
Natuurlijk zijn er diverse soorten metaal die kunnen worden toegepast in tuinstoelen, elk met hun speciale eigenschappen.

Aluminium

Aluminium is een populair materiaal bij de productie en het ontwerp van tuintafels. Je ziet dan ook een steeds groter aanbod van tuinsets in aluminium in tuinzaken in het land. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met andere materialen, waarbij aluminium wordt gebruikt voor het frame van een tuinstoel of tafel en de stoelzitting of het tafelblad is afgewerkt met een kunststof of hout.
Het grote voordeel van aluminium is dat het erg licht van gewicht is en desondanks een sterk materiaal is. Deze eigenschappen maken het tot een ideaal materiaal voor het gebruik in tuinsets, aangezien je een aluminium tuinset eenvoudig kunt opbergen en verplaatsen wanneer dat nodig is. Bovendien is aluminium een onderhoudsarm materiaal dat uitermate goed geschikt is voor gebruik buitenshuis, mits het wordt beschermd tegen overmatig vocht wanneer mogelijk.

Gietijzer

Gietijzeren tuinstoelen zijn zeer klassiek en herinner je je wellicht nog van vroeger bij je grootouders of ouders in de tuin. Ze bestaan al heel lang en zijn dan ook zeer degelijk en duurzaam en kunnen vele jaren mee in de tuin. Een nadeel is het gewicht van de stoelen, aangezien ze hierdoor wat moeilijker te verplaatsen zijn als je even op een andere plek in de tuin wilt gaan zitten.
Gietijzeren tuinstoelen worden vaak met de hand gemonteerd en zien er indrukwekkend uit. Ze zijn veelal statig gevormd en voorzien van sierelementen, waardoor je echt een tuinstoel hebt met uitstraling. Bovendien kun je ze het hele jaar buiten laten staan en zijn ze onderhoudsarm.

Staal

Er bestaan vele soorten staal, waaronder constructie-, machine- en gereedschapsstaal. Staal is een zeer sterk metaal, dat echter wel vrij makkelijk gevormd kan worden. Hiermee wordt het veelvuldig toegepast in de bouw en bij het maken van machines. Staal wordt daarom ook veel gebruikt bij de productie van tuinstoelen. Aangezien tuinstoelen betrouwbaar dienen te zijn om de last van het gewicht te kunnen dragen, moet je op het materiaal aankunnen. Staal is een zeer sterk materiaal, dat niet snel kan scheuren of breken, ook onder invloed van langdurig zonlicht of regen.

Onderhoud en opslag

Aluminium is een sterk en onderhoudsarm materiaal, dat heel goed langdurig buiten kan blijven staan. In principe volstaat het als je de aluminium tuinstoel af en toe afneemt met een vochtige doek. Veel aluminium tuinmeubilair wordt door de fabrikant gepoedercoat, dat wil zeggen dat het wordt voorzien van een sterke verfcoating, waarmee het zeer goed is beschermd tegen vocht en andere invloeden. Aluminium op zichzelf kan al niet doorroesten.
Het enige wat je hoeft te doen qua onderhoud is ervoor te zorgen dat vuil zich niet aan het metaal van je aluminium tuinstoel kan gaan hechten, dus je dient het regelmatig met water af te nemen. Het beste kun je daar groene zeep bij gebruiken, wat een natuurlijke zeep is. Je kunt geen agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels gebruiken, aangezien deze de poedercoating gemakkelijk kunnen aantasten, waardoor het onderliggende aluminium direct wordt blootgesteld aan de buitenlucht en sneller kan gaan oxideren of vlekken gaan vertonen. Maak ook geen gebruik van hogedrukreinigers bij het schoonmaken van aluminium tuinstoelen. Deze hebben een te sterke straal, die de coating eveneens kan beschadigen.
Vaak wordt er door fabrikanten en leveranciers geadviseerd om aluminium tuinstoelen en tafels niet af te dekken met een dekzeil of –hoes als deze langdurig buiten blijven staan in het najaar, aangezien het materiaal altijd moet kunnen ademen, en het afdekken ertoe kan leiden dat er vlekken op het materiaal gaan ontstaan door de inwerking van vocht op het aluminium. De meeste aluminium tuinstoelen kunnen in principe het hele jaar onafgedekt buiten blijven staan , maar wel wordt er door fabrikanten geadviseerd om ze indien mogelijk tijdens de wintermaanden binnen op te bergen voor een beter behoud van je aluminium tuinstoelen.
Gietijzer vereist vrijwel geen onderhoud en dient slechts af en toe afgenomen te worden om vuil te verwijderen. Het kan uitstekend het hele jaar door buiten blijven staan.
Stalen tuinstoelen dien je ook schoon te houden. Staal kan bij langdurige blootstelling aan vocht en zuurstof gaan roesten, dus kan het raadzaam zijn je stalen tuinstoelen af te dekken na gebruik en deze gedurende de winter binnen op te bergen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »