{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 20 april 2021

Alles over de pioenroos

We kennen hem eigenlijk allemaal wel, de pioenroos, een prachtige roos met een mooie roze kleur. De pioenroos is het teken van romantiek en we deze schitterende roos dan ook vaak voorbijkomen in allerlei romantische settingen. Maar ook op stoffen en schilderijen is de pioenroos een graag geziene gast. Met haar schoonheid weet ze iedereen te raken en schilders en ontwerpers maken hier maar wat graag gebruik van! Niet zo gek natuurlijk want met deze bloem kun je dan ook echt indruk maken!

Ook in onze eigen huizen zien we veel pioenrozen terugkomen. Het is een schitterende bloem om in een boekte op tafel te zetten, op deze manier komt de pioenroos dan ook heel goed tot haar recht! Maar ook in onze tuinen is de pioenroos geen vreemde! Ze zorgt voor een prachtig beeld en een heerlijke sprookjesachtige en romantische sfeer, en dat willen we natuurlijk allemaal wel in onze woning.

Het teken van de pioenroosWe gaven net al even aan hoe mooi de pioenroos is en hoe schitterend haar schoonheid is. Het is dan ook niet voor niets dat de pioenroos het teken van liefde, geluk, gezondheid, romantiek en voorspoed is. Allemaal positieve kenmerken die vooral heel veel geluk met zich meebrengen. Niet zo vreemd ook, als u de pioenroos ziet weet u direct wat wij bedoelen. Als de pioenroos nog in de knop zit lijkt ze eigenlijk niet eens zo heel bijzonder, maar dat verandert op slag als ze uit haar schulp kruipt. Binnen enkele ogenblikken is het dan een schitterende bloem met een adembenemende schoonheid. Ze bestaat uit oneindig veel dunne sierlijke blaadjes die uitwaaieren tot een prachtige bloem vol schoonheid. Werkelijk een prachtig gezicht! En ook heel bijzonder, geen enkele andere bloem heeft zoveel en vooral ook zoveel dunne sierlijke blaadjes als de pioenroos.

De bloemen trekken overal de aandacht en u kunt er eigenlijk niet voorbijlopen zonder er een blik op te werpen en onder de indruk te zijn van de schoonheid van de bloemen. Het zijn dan ook echte eye catchers te noemen en zo worden ze vaak ook ingezet! Niet alleen buiten in de natuur vangen ze onze aandacht maar ook bij gebruik binnenshuis zijn het bloemen die iedereen zijn aandacht weten te vangen en die een bijna betoverend effect op ons hebben.

Waar komt de pioenroos vandaanDe naam doet misschien vermoeden dat de pioenroos familie is van de gewone roos maar niets is minder waar. De pioenroos komt namelijk van oorsprong uit China en is familie van de paeoniaceae-familie. Pas rond 1780 werd de bloem ook op Europese bodem gezien. En uiteraard duurde het niet lang voor de pioenroos bij ons voet aan de grond had en enorm populair werd, iedereen herkende de schoonheid van de bloem en het werd al snel een echte favoriet. Ook vanwege haar zeldzaamheid in het begin was ze erg gewild, het was bijna een soort statussymbool om een pioenroos in je huis of je tuin te hebben.

In China had de pioenroos overigens een hele andere functie. Daar werd zij niet enkel ingezet voor haar schoonheid maar werd er geloofd dat zij een helende werking had. Men was dan ook met name uit op de wortels van de roos. Deze werden gekweekt omdat de mensen toen geloofden dat ze bloedstelpende werking hadden en daarnaast ook nog eens zouden zorgen voor het verlagen van koorts. Hierdoor was de pioenroos van onschatbare waarde voor de chinezen. Tegenwoordig wordt het ten strengste afgeraden om de wortels van de pioenrozen te eten. Onder andere omdat ze nu ook zijn doorgekweekt en dus een hele andere samenstelling hebben en hierdoor weleens een stuk minder goed voor ons zouden kunnen zijn. De genezende werking is echter ook nooit bewezen, al waren er wel veel mensen van dit feit overtuigd.

De pioenroos in een boeketZoals we al even aangaven zien we de pioenroos in Nederland vooral terugkomen in een boeket of als plant in onze tuinen. Beide zorgen ze voor een schitterend gezicht! In een boeket zien we heel vaak dat de pioenroos gecombineerd wordt met andere bloemen, vooral een zogenaamd wild boeket past enorm bij de pioenroos, dit is een boeket wat niet te strak georganiseerd is maar lekker losjes oogt, en juist dan komt de schoonheid van de pioenroos enorm tot zijn recht.

Maar we zien ook vaak boeketten met enkel pioenrozen en ook dan vormen ze een schitterend gezicht. En niet alleen in boeketten komt de pioenroos tot haar recht, ook in bloemstukken zien we deze prachtige bloem vaak voorbijkomen. Bloemstukken die bijvoorbeeld gebruikt worden bij een bruiloft of een groot evenement, doordat de pioenroos ook een bepaalde luxe uitstraalt komt ze ook daar goed tot haar recht!

Wanneer bloeit de pioenroos eigenlijkDe pioenroos heeft eigenlijk maar een hele korte bloeitijd, namelijk van Mei tot Juni. Het is dus vaak lang wachten voor de prachtige rozen weer in je tuin staan te schitteren! Maar ook op de verkoop heeft dit invloed, ze zijn dus echt maar een beperkte periode verkrijgbaar. En misschien zorgt dit er ook wel voor dat de bloem zo populair en gewild is! Je moet er lang op wachten en ze zijn ook vrij exclusief.

Als u de pioenroos buiten in de tuin heeft staan dan kunt u er dus vanuit gaan dat u in Mei en Juni prachtig zicht heeft op de schitterend bloeiende bloemen. Ze zien er niet alleen mooi uit maar ze ruiken ook nog eens werkelijk verrukkelijk. Heel de tuin zal gevuld zijn met de zoete geur van de bloemen. Niet alleen wij mensen zijn gek op deze zoete geur ook mieren komen hier graag op af! Als u er dus voor kiest om een paar bloemen uit eigen tuin te plukken om in een vaasje in huis te plaatsen dan is het wel aan te raden om even te kijken of er geen mieren inzitten, voor u het weet heeft u een hele kolonie aan mieren in huis.

Allerlei verschillende soorten en matenHet leuke aan pioenrozen is dat ze in allerlei soorten en maten te verkrijgen zijn. Zo zijn er maar liefst meer dan duizend verschillende soorten die allemaal van elkaar verschillen. Zo hebben ze verschillende vormen of verschillende kleuren bloemen. Ook de bloemen zelf kunnen enorm van elkaar verschillen. Zo zijn er pioenrozen in wit, maar ook in roze, rode en gele tinten. Daarnaast zijn de bloemen te vinden met enkele bloemblaadjes maar soms ook met dubbele rijen, sommige bloemblaadjes rond en andere juist ovaalvormig. En ook de blaadjes aan de pioenrozen verschillen enorm.

Op deze manier zijn ze allemaal uniek en onderscheiden ze zichzelf als soort van elkaar.

De beste zorg voor de pioenroosNet als andere planten houdt de pioenroos ook van een lekker zonnig plekje, plant hem dus vooral op een lekker zonnig plekje in de tuin waar hij heerlijk veel zon kan vangen. Een voordeel van de pioenroos is dat het een winterharde plant is, ze kan dus zowel in de zomer als in de winter lekker buiten blijven staan. De pioenroos kunt u prima in een potplanten maar plaatsing in een border is ook geen probleem, u kunt er dus echt alle kanten mee op.

Let er wel op dat de grond uit kleigrond of een variant hiervan bestaat. Hier bloeit en groeit de pioenroos namelijk het beste op. Mocht deze grond niet voor handen zijn en de pioenroos op zandgrond staan dan is het aan te raden om hier mest aan toe te voegen zodat de plant toch voldoende voeding uit de grond zal halen. Als de pioenroos in de juiste grond geplant wordt dan kan het werkelijk een schitterende plant worden, zo kan de pioenroos tot wel ongeveer 1 meter lang worden en vol met bloemen komen te zitten. Hoe beter de grond en dus de voeding hoe rijker de bloemenpracht en hoe groter de plant ook kan groeien.

De pioenroos als teken van liefdeZoals we net al aangaven is de pioenroos dus echt een bloem die staat voor de liefde! Het is dan ook niet voor niks dat we de roos ook op heel veel schilderijen van vroeger terug zien komen. En dan vooral in combinatie met het portret van een vrouw. Nu gaat het verhaal de ronde dat daar een hele goede verklaring voor is, door de pioenroos namelijk af te beelden bij het portret van een dame gaf de schilder aan dat er romantiek of liefde in het spel was. De schilder maakte dan waarschijnlijk het portret in opdracht van de echtgenoot of aanbidder van de dame, of had zelf een oogje op haar. Op die manier was het een soort geheime liefdesverklaring via een schilderij. Ook als de bloem gegeven werd aan een dame was dit een teken van het tonen van liefde voor de dame in kwestie. Het was dan ook een hele eer om een bos pioenrozen van een welgestelde heer te krijgen. Dan kon je er bijna wel vanuit gaan dat er liefde in het spel was en het tot iets meer zou leiden.

Zo zijn er heel veel bloemen die door de jaren heen altijd gebruikt worden om een boodschap over te brengen of een gevoel uit te beelden, de roos is hiervan wel echt de bekendste en is wereldwijd een symbool voor schoonheid en liefde! Dit geld natuurlijk voor de gewone roos maar zeker ook voor de pioenroos die hier zeker een grote rol in speelt, de bloem van de schoonheid en liefde.

De pioenroos altijd een goed ideeWe hebben het gehad over alle facetten van de pioenroos, tot het ontstaan van de bloem en de komst naar Europa, tot de verzorging en de betekenis van de bloem. Het is een feit dat het een prachtige bloem is die wereldwijd graag geplant en gehouden wordt! Het is dan ook een hele veelzijdige plant met veel verschillen de soorten, ieder gebied ter wereld heeft zo zijn eigen soort die centraal staat.

Daarnaast is het ook een bloem met een mooie liefdevolle betekenis. De bloem staat symbool voor liefde en wordt ook al eeuwenlang zo ingezet en gebruikt. Kortom een schitterende bloem met een prachtige boodschap, die je ook heel goed cadeau kunt geven op Valentijnsdag of op een ander moment om iemand de liefde te verklaren.

Je komt hem ook overal tegenWe gaven aan het begin al even aan dat een pioenroos ook een graag gezien object is op schilderijen om de liefde te vertolken. Maar daarnaast zien we de pioenroos ook op heel veel andere manieren terug in ons interieur, en dan hebben we het echt niet alleen over in een boeket bloemen in een vaas. Nee we zien de pioenroos ook veel terug in prints van bijvoorbeeld kussens of dekbedhoezen, maar ook in schilderijen of als muurstickers zien we pioenrozen vaak voorbijkomen. Niet zo gek natuurlijk want naast dat het een enorm mooie bloem is, zorgt de bloem ook voor een hele frisse en warme look en dat willen we natuurlijk allemaal graag in onze woningen! Vandaar ook dat de pioenroos een gewild object is om te gebruiken in een print op allerlei verschillende manieren.

De pioenroos is dus een roos van ongekende schoonheid die wereldwijd bekend staat om haar prachtige sierlijke uiterlijk. Een bloem die staat voor liefde en schoonheid en waarmee je dit ook over kunt brengen op de mensen om je heen! Met de pioenroos in je tuin heb je altijd een schitterend uitzicht en ben je verzekerd van een prachtige bloeiende tuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »