{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Caitlin, 5 juni 2020

Alles over een Rotan tuinstoel

Rotan is een veelgebruikt materiaal voor binnenmeubilair en eveneens voor tuinmeubilair. Rotan, ook wel rattan genoemd, is een natuurlijk materiaal, afkomstig van de lianen van de rotanpalm, een tropische slingerplant, die in de regenwouden groeit. Het is een zeer sterk materiaal, dat bovendien elastisch en buigzaam is, waarmee het uitermate geschikt is voor diverse toepassingen en veelvuldig wordt gebruikt voor de productie van binnenmeubilair en rotan tuinstoelen en -tafels. Rotan is, mits het is voorbehandeld, vrij goed tegen regen bestand en kan daarmee langdurig buiten blijven staan. Het is echter minder winterbestendig, aangezien vorst het materiaal makkelijk kan doen breken en scheuren. Een tuinstoel rotan is echter zeer populair en geliefd vanwege de natuurlijke en warme bruine kleur van het materiaal en hoe het aanvoelt als je erop zit.

Varianten van rotan

Er is ook meubilair verkrijgbaar wat wordt verkocht als rieten meubilair. Het meubilair wat als riet wordt bestempeld is echter meestal van rotan of pitriet gemaakt. Pitriet is in feite ook rotan, maar betreft dan de binnenkant van de rotanstengel. Pitriet is echter niet geschikt voor tuinmeubilair, aangezien het niet goed bestand is tegen vocht.


Rotan is een massieve stengel, die door zijn combinatie van kracht en flexibiliteit zeer goed kan worden gebruikt voor een veelvoud aan toepassingen, waaronder tuinmeubilair. Rotan lijkt op bamboe, met het verschil dat rotan massief is en bamboe hol van binnen is. Het zijn allebei zijn zeer sterke en buigzame natuurlijke materialen.

Wicker: een kunststof vervanger van rotan

Aangezien natuurlijk rotan minder wordt toegepast vanwege zijn beperkte bestendigheid tegen winterweer, wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van een synthetische vlechtvezel, die veel op rotan lijkt. Wicker betekent vlechtwerk in het Engels en verwijst in feite naar de productiemethode van het vlechten. Het wordt echter in de volksmond ook voor het materiaal zelf gebruikt. Het is een populair materiaal in tuinmeubilair, aangezien het goedkoop en duurzaam is, en beter dan rotan bestand is tegen weersinvloeden. Aangezien het een synthetische vezel is, kan het in verschillende formaten en diktes worden geproduceerd, waarmee het dan ook het uiterlijk van natuurlijke rotan kan hebben.

Onderhoud van rotan

Rotan is een natuurproduct gemaakt van natuurlijke rotanstengels. Onbehandeld kan het niet goed tegen vocht en rotan meubilair kan daarmee dus niet langdurig buiten staan. Vanuit de fabriek wordt er vaak al een speciale waslaag aangebracht, die het natuurlijke materiaal beschermd tegen vocht en vuil. Desondanks dien je een rotan tuinstoel regelmatig te worden afgenomen om te voorkomen dat vuil zich op het materiaal kan inwerken. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of harde borstels wordt afgeraden. Je dient ook geen hogedrukreiniger te gebruiken bij het schoonmaken van jouw rotan tuinstoel, aangezien deze het natuurlijke materiaal makkelijk kan beschadigen. Het beste kun je de stoel schoonmaken met een lauwwarm sopje en het materiaal daarmee met een zachte doek of zachte borstel afnemen om vuil en eventuele etensresten, die tussen het vlechtwerk van de rotan tuinstoel terecht zijn gekomen, te verwijderen. Hiermee houd je jouw tuinstoel rotan het langst mogelijk in goede staat.
Verder wordt er tegenwoordig dus ook veel gebruik gemaakt van wicker, een gevlochten kunststof. Dit lijkt veel op rotan en wordt steeds vaker als vervanger voor rotan gebruikt, maar is dus geen natuurproduct.

Wicker is vrij sterk en duurzaam, en is beter bestand tegen weersinvloeden dan natuurlijke rotan, maar kan bij langdurige blootstelling aan de elementen gaan scheuren en verkleuren. Het beste is om voor de wat dikkere soorten wicker te kiezen als je dit materiaal mooi vindt. Soms tref je dan ook in de winkels rotan tuinstoelen aan die in feite van dit synthetische vlechtwerk zijn gemaakt.
Wicker tuinstoelen dien je ook goed schoon te houden, zodat vuil zich niet aan het materiaal kan gaan hechten en erin kan trekken. Gebruik hierbij eveneens een doek of zachte borstel met mild reinigingsmiddel en water om het schoon te maken en eventueel vuil weg te borstelen. Je kunt hierop ook geen hogedrukspuit of chloor en andere agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken.

Weersbestendigheid

Vaak is rotan door de fabrikant voorzien van een speciale waslaag, die vuil- en waterafstotend werkt, waarmee het meubilair beter tegen regen bestand is. In dat geval kan jouw rotan tuinstoel best tegen een buitje, maar blijft langdurige blootstelling niet verstandig. Als je de tuinstoel rotan tijdelijk niet gebruikt in de zomer, kan je deze afdekken met een dekzeil.


Gedurende de winter kun je jouw rotan tuinstoel het beste binnen opbergen en niet buiten laten staan, aangezien deze niet goed bestand is tegen de vorst in combinatie met vocht. Afgedekt buiten laten staan is ook niet de beste oplossing, aangezien meubilair onder een dekzeil moeilijk kan ‘ademen’ en er snel vocht bij kan komen, wat voor schimmel of vlekken op het rotan kan zorgen. Bij voorkeur dien je jouw tuinstoel rotan daarom na afloop van het zomerseizoen voor de winter binnen op te bergen, zodat je er zeker van bent dat jouw tuinstoel voor het komende jaar nog altijd in goede staat verkeert.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »