{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 1 november 2021

Alles wat je wil weten over de appelboom

Het is wellicht wel de meest populaire boom die er bestaat, namelijk de appelboom. Een boom die misschien niet eens zo heel erg groot is maar wel een grote indruk bij veel mensen achterlaat. De appelboom heeft dan ook vele voordelen en een heleboel fijne eigenschappen. Dit maakt de boom dan ook absoluut zeer geliefd bij heel veel mensen en dit is dan ook mede de reden dat de appelboom in zoveel Hollandse achter tuinen te vinden is.

 

Maar buiten dat het een erg leuke boom om te zien is en dat hij appels oplevert valt er natuurlijk nog veel meer te vertellen over de appelboom. Want wat is nu eigenlijk de geschiedenis van deze mooie boom? En hoe moet je de appelboom eigenlijk verzorgen? En hoe zit dat met de appel oogst? Op welke momenten is de kans op oogst het grootst? In deze blog zetten we dit allemaal voor je op een rijtje zodat ook jij precies weet wat je allemaal aan de appelboom hebt en waarom de appelboom zo geliefd is.

 

En wie weet staat er na het lezen van deze blog ook wel een appelboom te stralen in jouw eigen achtertuin en geniet jij straks zelf ook van heerlijke verse appels uit je eigen boom uit eigen tuin. Vervolgens kun je deze appels natuurlijk ook nog eens in heel erg veel gerechten verwerken en dat is natuurlijk helemaal een feestje! Lees dus vooral met ons mee en leer alles over de appelboom. Waarom is hij zo populair en geliefd en waarom is deze boom zo favoriet voor velen!

 

Een stukje geschiedenis

 

Ten eerste beginnen we met een stukje geschiedenis over de appelboom. De appelboom bestaat namelijk al heel erg lang. We gaan even terug naar 10.000 jaar voor christus. In deze tijd zien we voor het eerst de handappel ontstaan, na jaren van kruisingen met 25 wilde appelsoorten uit Azië is het dan eindelijk zover en ontstaat de handappel. Daarna werden de appels nog vele malen door ontwikkeld zodat er uiteindelijk de soorten ontstonden die we vandaag de dag kennen. Namelijk de half zoete en licht zure handappels. Deze appels hebben een heerlijke smaak en zijn dus ontstaan na een jarenlang proces van kruisingen van verschillende soorten.

 

Met natuurlijk een heel mooi resultaat! De appels die we vandaag de dag kennen zijn dan ook werkelijk waar verrukkelijk! Er zijn nog steeds heel veel verschillende rassen en deze hebben allemaal zo hun eigen unieke eigenschappen. Waar het ene ras erg zoet is, kenmerkt het andere ras zich weer vooral door een frisse smaak met soms ook een licht zuurtje erin. Op deze manier hebben alle appels zo hun eigen specifieke karakter en dat maakt ieder ras ook uniek.

 

De oorsprong van de appel kan dus vele jaren terug gevonden worden en de appel heeft dan ook een rijke geschiedenis. Het leuke is dat de appel zich bleef ontwikkelen tot de appel die we vandaag de dag kennen!

 

Heel veel verschillende rassen

 

We lieten het net al even kort voorbij komen maar wist je dat er ongelofelijk veel verschillende rassen appels zijn. het zijn er werkelijk waar duizenden. Al deze rassen hebben zo hun eigen specifieke eigenschappen en dit maakt ze stuk voor stuk allemaal heel bijzonder!

 

Het is dan ook ontzettend leuk om al deze verschillende rassen te zien en om te ontdekken hoe ze allemaal zo op hun eigen gebied gekweekt worden. Het ene land produceert hele zoete appels terwijl het andere land juist meer zure rassen op de markt brengt. Op deze manier is er in de supermarkten ook een breed scala aan appels te vinden en is er altijd wel een ras wat bij jouw smaak past.

 

Waarschijnlijk zijn er zelfs weinig andere fruit soorten te bekennen die zoveel verschillende rassen hebben als de appels. Het is dan ook werkelijk uniek dat een fruit soort zoveel verschillende smaken teweeg kan brengen.

 

De appelboom

 

En de appels groeien natuurlijk aan een boom, de enige echte appelboom. Een hele mooie boom om te zien met name doordat er ook bloesem aan groeit. Uiteindelijk groeit deze bloesem uit tot een appel. Dit is een erg leuk proces om te zien en geeft de boom dus ook vele verschillende gezichten. En misschien is dat meteen ook wel wat de appelboom zo bijzonder maakt. Al deze verschillende gezichten. Het begint namelijk met een vrij kale boom met enkel knoppen en uiteindelijk groeien deze knoppen uit tot bloemen. En dan na verloop van tijd groeien de bloemen weer uit tot vruchten en kun je dus uiteindelijk heerlijke appels uit de boom plukken.

 

Dit is een heel bijzonder proces wat we vaker in de natuur voorbij zien komen. Maar bij de appelboom is het vooral zo speciaal dat dit proces de boom dus heel veel ver schillende geeft. Eerst is het dus een kale boom waar na verloop van tijd wat knoppen aan verzamelen. Daarna gaat dit over in een boom met knoppen en hier en daar wat blaadjes. Dit zorgt weer voor een hele groene boom. Daarna komt de volgende fase eraan de fase die bij de meeste mensen favoriet is, namelijk de fase waarin de bloesem aan de bomen komt. Dit is een hele fijne fase, want op dit moment zien de appelbomen er het mooiste uit. Ze zitten dan namelijk vol met prachtige bloesem bloemen en dit geeft ze een bijna sprookjesachtig uiterlijk.

 

Daarna komen we in de laatste fase aan en dat is namelijk de fase waarin de bloemen in vruchten veranderen. En dan groeien de appels toch echt aan de bomen. Ze beginnen als kleine appeltjes, en worden later groter. Uiteindelijk zijn de appels groot genoeg en kunnen ze geplukt worden en heb je dus een mooie oogst. Daarna begint het hele proces weer opnieuw en zullen er eerst weer knoppen komen die uitgroeien tot bloemen en daarna tot heerlijke appels.

 

Kijk uit voor nachtvorst

 

Er is echter wel een flinke vijand voor de appelboom en dat is namelijk de nachtvorst als deze in het spel komt wordt het soms toch wel even spannend voor de appelboom. De knoppen kunnen namelijk bevriezen en dit zorgt er dan vervolgens voor dat er geen bloemen komen en uiteindelijk dus ook geen appels. Dit wil je natuurlijk liever voorkomen.

 

Vandaar dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat bij nachtvorst de knoppen van de appelboom niet nat zijn. geef hem in deze periode dus geen water overdag en kijk uit dat je hem niet besproeit. Alleen op deze manier kun je er zelf nog enigszins de hand in hebben. Uiteindelijk kun je helaas niet helemaal voorkomen of er eventueel schade aan je appelboom komt door nachtvorst dit is helaas en proces wat enkel de natuur in de hand heeft.

 

Uiteraard zijn er ook nog wel wat andere vijanden van de appelboom, zo kunnen verschillende schimmels en bladluizen flink wat schade aan de bladeren of stam van de appelboom aanrichten en er uiteindelijk ook voor zorgen dat de oogst niet optimaal is. Ook dit wil je natuurlijk het liefste voorkomen vandaar ook dat we aanraden om ervoor te zorgen dat je altijd goed kijkt naar de appelboom en dat je erop let dat de appelboom niet aangetast wordt door allerlei verschillende soorten luizen of schimmels. Op deze manier zorg je ervoor dat je jouw appelboom goed beschermd en dat hij dus ook zo lang mogelijk mee blijft gaan in goede gezondheid!

 

Wanneer kun je oogsten

 

En dan natuurlijk waar het allemaal om draait, het oogsten van de appels. Dit kun je vaak in de maand September doen. De appels zijn dan voldoende gegroeid en klaar om geplukt te worden. Ook zijn ze dan sterk genoeg en goed op smaak en dat is natuurlijk ook wel de bedoeling. Je wil het liefste dat de appels lekker zoet zijn en dat bereik je pas als ze lang genoeg aan de boom hebben gehangen! Het is dus zeker aan te raden om de appels niet te vroeg te oogsten. Maar ook zeker niet te laat. Het juiste moment is dan ook heel erg belangrijk om de kwaliteit van de oogst te waarborgen.

 

De maand September is hiervoor dan ook ideaal en verzekerd je van een heerlijke oogst met de meest lekkere appels waar je optimaal van kunt genieten!

 

Goede plannen met je oogst

 

En als je dan een mand vol met heerlijke appels hebt kun je hier natuurlijk heel veel kanten mee op! Ten eerste is het natuurlijk optimaal genieten van al deze lekkere appels en kun je ze zo vers van de boom eten. Maar daarnaast kun je ze ook nog eens in allerlei gerechten verwerken. Zo kun je er bijvoorbeeld heerlijke appelmoes of appel compote van maken! We kunnen je verzekeren dat dit echt heel erg lekker is! Maar ook kun je ze in allerlei zoete gerechten verwerken. Denk aan appelkoeken of een heerlijke appeltaart.

 

Het is dan ook zeker niet verwonderlijk dat appels in zoveel gerechten verwerkt worden. Dit komt doordat ze niet alleen heerlijk smaken maar ook nog eens erg gezond zijn. appels bevatten namelijk heel erg veel vitamines en dat maakt ze ook zeer geliefd en gezond om te eten. De spreuk dat een appel per dag de dokter buiten de deur houdt bestaat dan ook zeker niet voor niets!

 

Je kunt dus heel erg veel kanten op met een goede appel oogst en er ook flink veel plezier van hebben. Het leuke is daarnaast dat de boom dus ook vol met bloesem komt te staan dus dat je naast de oogst ook nog eens een prachtig uitzicht op een schitterende boom in de tuin hebt!

 

De appelgaard

 

In ons land zijn er onwijs veel appelgaarden, boomgaarden met enkel appel bomen waar men dus appels kweekt voor consumptie. Zeker omdat appels zo populair zijn en ze met zoveel plezier gegeten worden is er een flinke markt voor en kunnen we dus ook flink wat appels kwijt. De vraag is dan ook groot en vandaar dat we dan ook zien dat er veel appelgaarden zijn in ons land waar onwijs veel appels gekweekt worden!

 

Deze appels hebben we dan ook zeker nodig aangezien er zoveel vraag naar is! Onze appels worden echter wel vooral in ons eigen land gebruikt. Daarnaast halen we ook appels uit het buitenland die in de Nederlandse supermarkten verkocht worden maar dat zijn er wel een hoop minder dan vroeger, onze eigen appels van Hollandse bodem winnen namelijk aan terrein en dit zorgt ervoor dat we steeds minder appels uit het buitenland hoeven te halen. Een goede zaak natuurlijk. Zeker voor de echte appel liefhebbers!

 

Hollandse appels hebben dan ook een zeer specifieke smaak en haal je overal tussen uit. Daarnaast heb je natuurlijk ook de Franse appels die vaak iets zuurder van smaak zijn. veel mensen vinden deze soort ook enorm lekker en naast de zoete Hollandse appels is dit dan ook de meest verkochte soort in ons land!

 

Al met al doen de appelgaarden dus goede zaken en verbouwen ze heel veel appels die gretig aftrek vinden op de Nederlandse markt.

 

Alles wat je wil weten over de appelboom

 

Zoals je dus wel kunt zien komt er heel wat meer bij de appelboom kijken dan je op het eerste oog zou denken. Zo is het zo dat de boom vele verschillende fases doorgaat en dat al deze fases de appel boom een ander gezicht bezorgen. Zo gaat de boom van kaal met enkel wat knoppen naar vol met groen blad en bloemen en daarnaast zien we natuurlijk ook nog eens vaak dat de boom met prachtige bloesem vol komt te zitten en dit is dan ook vaak de mooiste en meest favoriete fase voor veel mensen!

 

Het is dan ook zeker ontzettend leuk om een appelboom in je eigen tuin te hebben en te genieten van de vele gezichten die de boom heeft! Dit zorgt ervoor dat je altijd een mooi uitzicht hebt en dat je daarnaast hopelijk ook nog eens kunt genieten van een heerlijke oogst!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »