{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 3 oktober 2022

Alles wat je wil weten over de hortensia

Het is misschien wel de meest populaire plant in ons land, de hortensia. Bijna in iedere tuin zie je hem wel trots staan in allerlei verschillende kleuren en maten. Het is een plant die wordt geroemd om zijn schoonheid maar ook om zijn houdbaarheid. Kortom een zeer geliefde plant die in menig tuin niet zal ontbreken.

 

Maar hoe komt dat nu dat precies de hortensia zo ongelofelijk populair is? Welke fijn eigenschappen heeft deze plant dan eigenlijk allemaal te bieden? En wat voor bijzondere weetjes zijn er eigenlijk over deze plant te vinden? Welke soorten zijn er, welke verzorging hebben ze nodig en ga zo maar door. Deze en meer van dit soort vragen komen in deze blog allemaal aan bod. We nemen jullie dan ook echt mee in de wereld van de hortensia en vertellen alles wat er over deze plant te weten valt.

 

Lees dus snel met ons mee en ontdek nu zelf waarom de hortensia zo ongelofelijk populair is en wat het nu tot zo een ongelofelijk fijne plant maakt! Daarna kun je zelf oordelen of je er ook daadwerkelijk zelf eentje in de tuin moet gaan planten. Wij zijn in ieder geval helemaal fan en delen al deze fijne voordelen dan ook graag met jullie. Lees je met ons mee?

 

De populaire hortensia

 

Eigenlijk is de hortensia officieel een struik in plaats van een plant. En dan ook nog niet eens zomaar een struik. Nee een struik vol met schitterende bollen die op hun beurt weer gevuld zijn met bloemen met allemaal kleine blaadjes. Dit alles bij elkaar vormt een heel mooi beeld en zorgt ervoor dat de hortensia zijn eigen unieke uitstraling krijgt. Daarnaast heeft de struik ook grote groene bladeren die vaak schitterende getekend zijn.

 

Je kunt in ieder geval dus wel stellen dat de hortensia een plaatje is om te zien en dat is dan ook meteen wat veel mensen zo aantrekt aan deze schitterende plant en wij begrijpen dat dan ook volledig. Daarnaast is de hortensia er ook nog eens in meerdere kleuren en uitvoeringen waardoor je dus ook altijd wel een hortensia kunt vinden die helemaal bij je wensen past. En wist je dat je ook hortensia’s hebt die op verschillende momenten in bloei staan. Zo kun jij precies bepalen wanneer jij het liefste een bloeiende hortensia voor de deur hebt staan!

 

Een stukje geschiedenis

 

Eerst gaan we je wat meer vertellen over de geschiedenis van de hortensia. De hortensia komt uit de hortensiafamilie. Hier behoren meerdere verschillende planten en struiken aan toe. De hortensia is een groenblijvende en bladverliezende struik. Dit houdt dus in dat hij altijd mooi groen blijft en dus niet verkleurd, zo kom je de bladeren niet tegen in herfst tinten. Daarnaast verliest de hortensia dus wel zijn blad.

 

Ook is de hortensia een struik, al zijn er ook klimstruiken en zelfs enkele hortensia bomen te bekennen. Ook hierin bestaan dus verschillende soorten en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Op die manier zie je dus dat de hortensia in veel verschillende vormen te verkrijgen is en zo kun je dus ook altijd een soort kiezen die helemaal bij je past en dat is natuurlijk wel zo fijn!

 

Ook bestaat de hortensia familie uit heel veel verschillende soorten, maar liefst meer dan 100 en dat is natuurlijk ongelofelijk veel. Ze komen dan ook niet allemaal in ons land voor al zijn we wel aardig op weg en leren we steeds meer verschillende soorten kennen.

 

De oorsprong van de hortensia ligt in Japan, en de meeste soorten groeien vandaag de dag dan ook in China, Japan en Amerika.

 

Gelukkig hebben wij in ons eigen land ook kennis gemaakt met deze geweldige plant en genieten wij dus ook al enkele jaren vol op van de schoonheid die deze struik ons te bieden heeft.

 

Heel veel verschillende soorten

 

Zoals je dus al kon lezen zijn er onwijs veel verschillende soorten hortensia’s maar liefst meer dan honderd. Dat betekent dus dat er ook ongelofelijk veel keuze is. Het fijne aan al deze verschillende soorten is dat ze ook allemaal zo hun eigen eigenschappen hebben en dat is natuurlijk ongelofelijk prettig. Op deze manier kun je dus kijken naar de eigenschappen die de verschillende soorten hebben en zo dus bepalen of dat dit ook de eigenschappen zijn die jij zoekt.

 

Het leuke aan al deze verschillende soorten is dat je wel altijd kunt afleiden dat het een hortensia is en dat ze dus ook stiekem altijd wel wat overeenkomsten hebben. Kijk dus gerust naar welk soort hortensia het beste bij je wensen voor je tuin past. Gelukkig is er meer dan genoeg keuze.

 

Het uiterlijk van de hortensia

 

Heel veel mensen kiezen voor de hortensia omdat ze verliefd worden op het uiterlijk van deze prachtige plant. En dat is dan ook helemaal niet zo verwonderlijk. Het is namelijk echt een schitterende plant met een heel erg mooi uiterlijk. De hortensia kenmerkt zich vooral door de grote bollen die de struik rijk is. En het leuke aan deze bollen is dat ze dus niet zomaar uit een grote bloem bestaan nee ze bestaan uit allemaal kleine bloemetjes bij elkaar. En daardoor zie je dus allemaal kleine bloedblaadjes en dat is een ontzettend leuk gezicht. Op deze manier is het heerlijk genieten als je naar de hortensia kijkt en ziet deze struik er bijna betoverend mooi uit.

 

Het uiterlijk van de hortensia is dan ook zeker weten om over naar huis te schrijven en de hortensia is dan ook werkelijk waar erg mooi om te zien. Het leuke is daarnaast dat de hortensia dus ook hele mooie groene bladeren heeft. En het kwam al eerder voorbij maar deze mooie groene bladeren zijn ook schitterend getekend. Dat maakt ze werkelijk waar tot een plaatje om te zien en is dus ook voor een groot deel bepalend voor de charme van deze prachtige plant.

 

En dan hebben we het nog niet eens over de kleur gehad. De hortensia is er namelijk ook in veel verschillende kleuren en al deze kleuren zijn werkelijk waar prachtig om te zien, het leuke aan de kleuren van de hortensia is dat ze ook nog eens heel intens kunnen zijn. Zo bestaat er een hortensia soort met prachtige paarse bloemen. Deze kleur paars is bijna met geen pen te beschrijven en levert deze plant een prachtig uiterlijk op!

 

En dan heb je natuurlijk ook nog de mooie roze hortensia, ook deze is werkelijk waar een lust voor het oog. De kleur roze van deze hortensia is ook weer met geen pen te beschrijven maar we kunnen in ieder geval wel zeggen dat het werkelijk waar een schitterende kleur roze is waar je onwijs van genieten kunt.

 

Het uiterlijk van de hortensia speelt dus een grote rol in het feit dat deze plant zo ontzettend populair is bij heel veel mensen en wij snappen dan ook volledig waarom!

 

De verzorging van de hortensia

 

Van het uiterlijk van deze schitterende plant gaan we zo door naar de verzorging ervan. Want ook dit heeft zeker weten wat voeten in de aarde en ook de verzorging van de hortensia vraagt dus flink wat werk. De hortensia is dan ook zeker een struik die wel wat zorg nodig heeft. Het is namelijk zo dat de hortensia vooral een hele dorstige struik is. Je moet ze dus echt dagelijks water geven. In de zomer op hele warme dagen kun je ze het beste ook echt flink veel water geven. Let er dan wel op dat je ze altijd pas water geeft als de zon al onder is of niet meer zo fel schijnt. De bladeren van de hortensia kunnen namelijk snel verbranden en als ze nat zijn van het water en de felle zon schijnt erop dan gaat dit extra snel.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om eventuele dorre bladeren of bollen die uitgebloeid zijn op tijd te verwijderen. Doe je dit niet dan nemen ze namelijk de voeding op van de overige bloemen en dat is natuurlijk onwijs zonde want ze hebben dit niet nodig terwijl de overige bloemen het nog prima kunnen gebruiken. Dit is dus zeker iets om goed op te letten.

 

Ook is het belangrijk om op tijd te snoeien. De hortensia moet namelijk altijd gesnoeid worden en hierbij verwijder je dus de bollen die uitgebloeid zijn. Het is zaak om dit ruim op tijd te doen zodat de bollen ook verwijderd zijn en de plant weer kan werken aan nieuwe bollen in het volgende jaar.

 

Je mag de hortensia best een flink stuk terugsnoeien dit kan hij namelijk prima hebben en dit helpt de hortensia ook om gezond te blijven. Kortom meer dan genoeg manieren dus om goed voor de hortensia te zorgen en om hem zo gezond mogelijk te houden. Ben je echter op zoek naar beplanting voor je tuin die weinig onderhoud vraagt dan ben je bij de hortensia wel aan het verkeerder adres.

 

Extra weetjes over de hortensia

 

Wist je dat de hortensia soms zo zwaar kan worden dat je ze op moet binden. De stam van de hortensia is vaak niet zo heel stevig en de bollen kunnen wel flink zwaar worden. Het kan dan zaak zijn om de bollen met touwtjes aan de stam op te binden zodat ze wat meer stevigheid hebben en dus ook niet knakken of enorm gaan hangen. Een hele fijne en vooral handige tip dus!

 

En wist je trouwens dat je hortensia bollen heel erg leuk kunt drogen en vervolgens binnen in een vaas kunt zetten? Dit levert een onwijs sfeervol en gezellig beeld op. Het gaat als volgt in zijn werk. Je knipt de bollen af als je de hortensia gaat snoeien en hangt de bollen vervolgens aan een touwtje op zijn kop ergens op in huis zodat ze goed kunnen drogen. Na ongeveer een week is dit wel gelukt en heb je dus prachtig gedroogde hortensia bollen die je een plekje in een vaas kunt geven en waar je dus nog heerlijk van kunt genieten.

 

Wist je dat de hortensia in de mond ook wel de sneeuwbol wordt genoemd? Dit is vooral van toepassing op de witte hortensia. Mensen vinden deze bloembollen op prachtige witte sneeuwbollen lijken en daarnaast heb je ook nog eens een soort die ook daadwerkelijk in de winter bloeit. Wij snappen dit dan ook helemaal!

 

Kortom er zijn dus ook nog best wel wat leuke weetjes over deze schitterende struik te vinden en dat is natuurlijk wel heel erg leuk.

 

Kies jij voor een hortensia in de tuin

 

We kunnen dus wel stellen dat de hortensia een onwijs mooie en gewilde struik is die in menig tuin staat te stralen. En niet geheel zonder reden het is dan ook werkelijk waar een prachtige plant waar je ook daadwerkelijk heel blij mee mag zijn in de tuin en veel plezier aan mag beleven. Het uiterlijk van deze prachtige plant is dan ook werkelijk adembenemend, het is een plaatje om te zien hoe deze mooie plant staat te stralen en hoe de hortensia ook nog eens in zoveel uitvoeringen te verkrijgen is.

 

Dat is dan ook meteen het grootste voordeel van deze struik. Hij is er in zoveel verschillende uitvoeringen dat je altijd wel een soort kunt kiezen die helemaal bij je past en dat is natuurlijk wel heel erg leuk en fijn! Op deze manier kun je kijken naar de eigenschappen die de specifieke struiken hebben die je op het oog hebt en kun je dus ook bepalen of deze eigenschappen bij jou passen.

 

Uiteindelijk zorg je er zo voor dat je de hortensia’s kunt vinden die ook echt een toevoeging aan jou tuin gaan vormen en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Daarnaast hebben de hortensia’s ook wat fijne eigenschappen. Zo blijven de bladeren van de hortensia mooi groen en dat is natuurlijk wel onwijs prettig. Maar ook is het zo dat ze prima tegen de vorst en de kou kunnen je hebt er dus lang plezier van.

 

Wel hebbe ze de nodige zorg nodig dus hier moet je jezelf dan even op instellen. Zo hebben ze voldoende water nodig en moet je ze dus ook echt iedere dag water geven. Daarnaast moeten ze natuurlijk ook gesnoeid worden en is het verder belangrijk om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijven en niet gaan hangen. Als dit wel het geval is dan kan het nodig zijn om ze op te binden en om er zo voor te zorgen dat ze weer wat meer stevigheid hebben. Kortom voor iedereen die graag een mooie en vooral levendige struik in de tuin wil hebben staan is de hortensia een perfect idee!