{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 21 mei 2021

Alles wat je wil weten over de sinaasappelboom

Het staat natuurlijk ongelofelijk leuk, een prachtige sinaasappelboom in je tuin! Een boompje hoog op stam met een prachtig groen bladeren dak en hier en daar oranje verse sinaasappelen die er tussen uit piepen. Je waant je meteen in een zonnig oord en je hebt het gevoel dat je op vakantie bent in je eigen tuin.

Daarnaast is het ook echt niet zo dat de sinaasappelboom alleen maar in tropische landen kan groeien en bloeien, ook in onze eigen Hollandse achtertuin kun je prima een sinaasappelboom kwijt! En de sinaasappelboom is niet alleen heel mooi om te zien, hij verspreidt ook nog eens een heerlijke geur door je tuin heen! Wat wil je nu nog meer! Wij vertellen je in deze blog alles over de sinaasappelboom en geven je de beste tips en tricks om ervoor te zorgen dat ook in jouw tuin een sinaasappelboom prachtig tot bloei kan komen! Daarnaast nemen we je ook een stukje mee terug in de tijd en vertellen we een stukje geschiedenis van de sinaasappelboom. En tot slot geven we je ook nog eens drie heerlijke recepten mee met uiteraard de sinaasappel in de hoofdrol! Lees je mee?

Wat is een sinaasappelboom precies


De sinaasappelboom is een boom die behoort tot het citrus geslacht. Een ander lid van deze familie is bijvoorbeeld de citroen. De sinaasappel die wij in ons land kennen wordt in de volksmond de zoete sinaasappel genoemd, daarnaast bestaan er ook nog de zure sinaasappel en de bitter sinaasappel. De sinaasappel is dus de vrucht die aan de sinaasappelboom groeit.

In ons land eten we vrij veel sinaasappels. Ze bevatten namelijk veel vitamine C en dat wordt in ons land alom gezien als een heel belangrijk vitamine met een positief effect op onze gezondheid. De meeste sinaasappels die wij in ons land eten komen uit landen rondom de Middellandse Zee, deze landen hebben een subtropisch klimaat en hier is de sinaasappel dol op! We importeren de sinaasappel dus vanuit deze landen naar onze supermarkten toe. Importeren betekend dat we ze in een ander land inkopen en vervolgens hier verkopen. Als de sinaasappel als vrucht ontstaat is hij eerst altijd groen daarna kleurt hij langzaam oranje. Maar als de sinaasappel bijvoorbeeld uit Suriname komt blijft hij vaak groen, gelukkig is daar een oplossing voor, de schil van de sinaasappel wordt dan met een kunstmatig kleurmiddel oranje gemaakt.

We importeren dus sinaasappels van over de hele wereld, toch zijn er een aantal landen die het meeste sinaasappels produceren, met stip op een staat Brazilië, daarna volgen China en India. Wij halen zelf onze sinaasappels vaak uit Spanje omdat dit een kortere handelsroute is dus minder kosten met zich meebrengt.

Een stukje geschiedenis


De sinaasappel vindt zijn oorsprong in China, dit werd vroeger Sina genoemd en hier komt ook meteen de naam sinaasappel vandaan. Vandaag de dag zou je dus ook China appel kunnen zeggen. De sinaasappel ontstond dus in China en werd daar al snel een geliefd product, het duurde daarna ook niet lang voordat andere landen lucht kregen van deze heerlijke vrucht en hem ook gingen importeren. Zo kwam het dat rond 1800 de sinaasappel ook zijn weg naar Nederland vond. Ook daar was het meteen een gouden zet en werd de sinaasappel op handen gedragen. Maar Nederland was niet het eerste Europese land dat de sinaasappel ontdekte, die eer gaat naar Portugal, daar werd de sinaasappel al rond 1500 aan wal gehaald.

Door de jaren heen werd de sinaasappel steeds verder door gekweekt en verbeterd. Zo kreeg je op een gegeven moment rond de 19e eeuw de sinaasappel zoals we hem vandaag de dag ook kennen, een vrucht met een dikke schil. De havenstad Jaffa werd eigenlijk het handels punt voor de sinaasappel. Hier vandaan werden de sinaasappels in speciale houten sinaasappelkistjes verscheept over de rest van de wereld. Doordat het gelukt was een sinaasappel met een dikke schil te kweken bleef deze ook langer goed en kon hij de reis goed weerstaan. Vandaag de dag wordt de naam Jaffa nog steeds gebruikt om citrusfruit en sinaasappelsap aan te duiden. Denk bijvoorbeeld maar aan de zogenaamde Jaffa koekjes, zachte biscuitjes met een zoete sinaasappelvulling.

In Nederland was de sinaasappel ook al snel niet meer weg te denken. De mensen waren er dol op, de frisse smaak was verrassend en de vrucht werd dan ook appelsientje genoemd. Zo staat het sap van de sinaasappel in ons land nog tot op de dag van vandaag bekend!

Een sinaasappelboom in eigen tuin


In Nederland kunnen we dus ook prima een sinaasappelboom in onze tuin plaatsen. Wel is het zo dat hier maar kleine sinaasappeltjes aan zullen groeien en dat deze eigenlijk meer bedoeld zijn als decoratie, echter zijn ze wel eetbaar en hebben ze een fris zoete smaak.

Het soort sinaasappelboom dat wij hier in Nederland in onze tuin kunnen planten heet de dwerg sinaasappelboom. Ook wel de Kumquat genoemd. Het is een klein boompje met schitterende diepgroene bladeren en het boompje staat hoog op de stam. Het boompje geeft je tuin meteen een heel mediterraan gevoel en dat is ook waarom veel mensen er zo graag eentje in hun eigen tuin hebben staan!

Als je besluit om een sinaasappelboom in je tuin te plaatsen is het eerst aan te raden om te kijken of je een plekje hebt wat geschikt is, de sinaasappelboom doet het namelijk het beste als hij in de volle zon staat. Kijk dus goed of je een plek kunt realiseren waar dit het geval is. Zorg ervoor dat je een kuil graaft die groot genoeg is voor de kluit van het boompje en plaats het boompje in de grond. Vervolgens dek je het gat weer dicht met aarde en voeg je eventueel wat voeding aan de grond toe. Geef de boom nu een klein beetje water maar niet zoveel dat het water blijft staan. Je kunt nu heerlijk genieten van een sinaasappelboom in je eigen tuin! Het voordeel van een sinaasappelboom is dat de bladeren altijd groen blijven, ook in de winter. Dus je hebt altijd meteen een mooi stukje groen in je tuin. Daarnaast is het ook zo dat er prachtige bloesem aan de boom komt! Deze bloesem zal bloeien tussen April en Oktober en is wit van kleur. En tot slot hebben we natuurlijk nog de leuke sier sinaasappeltjes die aan de boom groeien! Onwijs leuk om te zien en mooi oranje van kleur, een prachtig gezicht in je tuin!

Wel is het zo dat de sinaasappelboom niet zo goed bestand is tegen de koude winters in ons land. Het is dan ook aan te raden om de boom dan af te dekken zodat hij beschermd is tegen de ergste kou! Ook wordt de boom niet zo hoog, ongeveer 50 tot 60 centimeter dus het afdekken is ook vrij makkelijk te doen!

Een sinaasappelboom in huis


In ons land kun je niet alleen buiten een sinaasappelboom plaatsen ook voor binnen zijn er soorten die heel geschikt zijn en die je dus met een gerust hart in je woonkamer kunt zetten. En hoe leuk staat dat een klein sinaasappelboompje binnen met mooie oranje sierappeltjes eraan! Het is meteen een heel gezellig gezicht in huis! Ook het sinaasappelboompje voor binnen geeft mooie witte bloesem en is altijd vol met mooi groen blad. Dus ook in de winter heb je er veel plezier van! Zet hem op een zonnig plek en geef hem af en toe water, niet te veel want daar houdt de sinaasappelboom niet van! Als je hem goed verzorgt kun je er echt jarenlang plezier van hebben!

De voordelen van sinaasappelen


Zoals we net al even aangaven zijn sinaasappels in ons land heel erg geliefd, vooral omdat ze zoveel vitamine C bevatten en dus heel erg gezond voor ons zijn! Daarnaast kun je ze ook nog eens op heel veel manieren verwerken en is er dus altijd wel wat naar je smaak bij. Je kunt ze natuurlijk gewoon zoals vrucht eten maar je kunt ze ook tot sap persen of verwerken in een gerecht. Al heel vroeger werden de voordelen voor onze gezondheid van de sinaasappel ontdekt en werd de vrucht ook op deze manier ingezet. Als je ziek was dan kreeg je een glaasje vloeibaar goud, zo werd het sap van de sinaasappel ook wel genoemd. Hier zou je dan als het goed was snel van opknappen! Natuurlijk klopt dit idee niet helemaal maar het is wel zo dat het sinaasappelsap bomvol goede voedingsstoffen zit en vitamines en mineralen! Dit is natuurlijk superfijn!

De sinaasappel om te eten


Natuurlijk staat de sinaasappelboom heel mooi in onze huizen en tuinen, maar de echte sinaasappels die we ook daadwerkelijk eten komen vanuit meer tropische oorden. Deze sinaasappels verwerken we in allerlei gerechten en geven vaak een frisse maar ook zoete smaak aan ons eten. Daarnaast verwerken we de sinaasappel ook op allerlei manieren.

Zo gebruiken we de schil als smaakmaker in gerechten, we gebruiken het sap om te drinken, het vruchtvlees eten we zo of voegen we aan een gerecht toe. Zo kun je dus werkelijk allerlei kanten op met de sinaasappel. Denk bijvoorbeeld aan marmelade gemaakt van sinaasappelschil, sap geperst van de sinaasappel, Jaffa koekjes met een vulling gemaakt van sinaasappel, en zo kunnen we nog wel even doorgaan de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Wij geven jullie speciaal drie van onze favoriete recepten waarin sinaasappel verwerkt zit! Wie weet brengen we je wel op een idee en heb jij straks naast een mooie sinaasappelboom ook nog een heerlijk gerecht op tafel staan!

Als eerste een heerlijke smoothie met sinaasappelsap. Deze smoothie is heerlijk zoet van smaak maar heeft ook een lekker fris tintje, door de toevoeging van de sinaasappel. Het grote voordeel is dat je deze smoothie heel snel klaarmaakt, je kunt dus al snel lekker genieten! Je hebt het volgende nodig, 100 ml sinaasappelsap, 100 gram verse aardbeien, 4 eetlepels milde yoghurt, 2 eetlepels ananassap en een handje ijsblokjes. Vervolgens voeg je alles toe aan de kom van je blender en mix je het door elkaar, na een paar minuutjes mixen heb je nu een heerlijke frisse smoothie met sinaasappel! Je kunt direct aanvallen! Vooral op een zomerse dag is dit een heerlijk frisdrankje!

Pannenkoekjes met verse sinaasappel, dit lijkt op het eerste gezicht misschien een vrij apart gerecht, maar geloof me het smaakt heerlijk! Ook dit gerechtje is weer vrij simpel en tover je in een paar seconden op tafel! Meng 100 gram amandelmelk met 100 ml amandelmelk en een ei, mix alles goed door elkaar en voeg een klein scheutje sinaasappelsap toe en een drupje zoetstof. Vervolgens meng je alles nog een keertje door elkaar tot een glad beslag. Zet nu een koekenpan op het vuur en laat hierin wat kokosolie smelten, bak hierin de kleine pannenkoekjes gaar. Vervolgens snijd je een sinaasappel in partjes en voeg je deze partjes aan de pannenkoeken toe, het is bij elkaar een heerlijke combinatie! Eet smakelijk!

Als laatste hebben we nog een heel lekker receptje voor je klaar staan, namelijk ijsjes met sinaasappel en chocolade, werkelijk een verrukkelijke combinatie! Je meng wat sinaasappelsap met yoghurt en een deel water in een kom, voeg hier ook wat stukjes pure chocolade aan toe, je kunt hiervoor bijvoorbeeld heel goed pure chocoladevlokken gebruiken. Giet alles nu in een vorm voor een waterijsje en laat deze een dag lang opstijven in de vriezer, als het helemaal bevroren is heb je een heerlijk ijsje met sinaasappelsmaak!