{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 24 april 2024

Als de zomer op zijn einde loopt hebben je tuinmeubelen de volgende bescherming nodig

Nu het hoogzomer is wil je er natuurlijk nog niet mee bezig zijn maar toch komt het sneller dan verwacht. Namelijk het einde van de zomer. En dan is het tijd om je tuin weer klaar te maken voor de herfst en de winter zodat je daarna weer met een fijne tuin de lente in kan stromen.

Nu is het natuurlijk zo dat je tuin uit verschillende onderdelen bestaat en dat al deze onderdelen de nodige zorg en onderhoud nodig hebben om daarna zo goed mogelijk voorbereidt te zijn op de naderende herfst. In deze blog gaan we ons specifiek richten op je tuinmeubelen. We vertellen je dan ook wat er allemaal nodig is om ervoor te zorgen dat je tuinmeubelen beschermd zijn tegen het weer in de herfst en de winter en hoe ze deze periode dus ook zo goed mogelijk doorkomen. Lees jij met ons mee?

 

Vergeet vooral je tuinmeubelen niet

Als we onze tuinen aan het einde van de zomer weer klaar maken voor de komende seizoenen dan zien we vooral dat er heel erg veel aandacht gaat naar het groen in de tuin. En dat is natuurlijk ook heel erg logisch want dit vraagt nu eenmaal veel aandacht. Maar het is natuurlijk ook enorm belangrijk om daarnaast je tuinmeubelen niet te vergeten en helaas wordt dat soms wel gedaan.

Juist voor je tuinmeubelen is het ook enorm belangrijk dat je deze goed verzorgd en goed bijhoudt zodat ze er netjes bij komen te staan en je hier je voordeel mee kunt doen. Je hebt vaak best wel even wat kosten betaald voor de aankoop ervan en het is dan ook zeker weten een aanrader om te kijken of je ze in zo een goed mogelijke staat kunt houden natuurlijk.

Kijk dan ook vooral wat jouw tuinmeubelen nodig hebben om zo goed mogelijk en in nette en verzorgde staat zonder schade de herfst en de winter door te komen.

Het reinigen van je tuinmeubelen

Om te beginnen is het vooral enorm belangrijk om je tuinmeubelen goed te reinigen. Zorg er dan ook voor dat ze netjes en verzorgd en vooral ook goed schoon zijn voordat de herfst aanbreekt. Op deze wijze heb je al wat voorsprong. Verwijder dan ook het vuil en eventuele bladeren en ga daarna aan de slag met de vlekken. Reinig deze vervolgens met een mild schoonmaakmiddel en water en een zachte doek. Op deze wijze hou je ze dan ook netjes en schoon.

Het is echter wel belangrijk om ze hierna volledig droog te maken omdat je anders roestvorming of schimmel kan krijgen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Na het reinigen doe je ze dus het beste nog even heel goed af met een droge doek voor het beste resultaat.

Als je tuinmeubelen dan eenmaal netjes schoon zijn begin je op die manier gemakkelijk aan een nieuwe periode waarbij je ze kan opbergen en vervolgens netjes en schoon in de lente weer tevoorschijn kan toveren en dat scheelt natuurlijk wel heel erg veel werk.

Het behandelen van je houten meubelen

Veel mensen hebben houten tuinmeubelen in de tuin staan. Niet zo vreemd want hout is nu eenmaal een heel erg prettig materiaal zeker ook om tuinmeubelen van te maken. Het is een materiaal dat er warm en sfeervol uit ziet maar dat dus zeker ook wel tegen een stootje kan. Daarnaast is het ook nog eens een materiaal wat goed bewerkt kan worden. Zo heb je dus alles op een rijtje om tot de conclusie te komen dat het een heel erg prettig materiaal is.

Maar het is natuurlijk ook een materiaal wat best wel een beetje onderhevig aan de invloed van het weer kan zijn. Het is dan ook belangrijk om je ook hier goed op in te stellen en om het hout goed te behandelen zodat het zo goed mogelijk bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Het is dan ook verstandig om het hout van een bescherming laag te voorzien bijvoorbeeld in de vorm van een goede beits. Op deze wijze zorg je er dan ook voor dat het hout goed beschermd blijft en dat het dus ook water afstotend werkt bijvoorbeeld, en zo blijven je houten tuinmeubelen dus zo lang mogelijk netjes en in goede staat.

Op deze wijze krijg je dus goed beschermd hout in je tuin waarbij scheuren en kromtrekken geen kans krijgt en ook andere schade voorkom je op deze wijze waardoor je dus extra lang en extra veel plezier van je tuinmeubelen kunt hebben!

Berg je tuinmeubelen op als je de mogelijkheid hebt

Uiteraard is dit lang niet altijd mogelijk omdat het aardig wat ruimte vraagt maar mocht je de optie hebben dan kan het echt een heel erg goed idee zijn om je tuinmeubelen in de herfst en winter ergens binnen te zetten. Als je bijvoorbeeld een grote schuur of tuinhuis hebt waar voldoende plek is dan zouden wij je zeker weten aanraden om hier ook gebruik van te maken.

Kijk dan ook goed hoe jij ervoor zorgen kunt dat jij een fijne plek realiseert voor jouw tuinmeubelen waar ze veilig binnen kunnen staan om de herfst en de winter zonder schade door te komen. Daarnaast kan goede bescherming of een beschutte plek natuurlijk ook al wonderen doen. Het is maar net waar je zelf de mogelijkheid toe hebt natuurlijk.

Kijk dan ook goed wat er bij jou in de tuin mogelijk is en wat je kunt realiseren om je tuinmeubelen dus zo goed mogelijk te beschermen zodat ze zo lang mogelijk in goede staat mee kunnen gaan.

Het gebruiken van beschermhoezen

We lieten het net al even voorbij komen uiteraard is de opslag ergens binnen van je tuinmeubelen lang niet altijd een optie aangezien je hier dus ook aardig wat plek voor nodig hebt. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren en kun je die ook prima inzetten om je tuinmeubelen een fijne plek te geven!

Gebruik dan ook beschermhoezen om ervoor te zorgen dat je tuinmeubelen netjes en beschermd blijven tegen de invloeden van buitenaf. Kies voor waterdichte hoezen die UV bestendig zijn en ademend. Hierdoor blijven je meubelen beschermd tegen vocht en schimmel en kan ook UV straling geen kwaad.

Zorg er daarnaast voor dat de hoezen goed passen en eventueel stevig vast kunnen worden gezet zodat je echt zeker weet dat ze hun werk kunnen doen en de wind en vocht geen kans krijgen bij je meubelen.

Zoek een beschutte plek op

Uiteraard is het niet altijd mogelijk om tuinmeubelen tijdelijk in een schuur of een tuinhuis te plaatsen in de herfst en de winter maanden. Maar het kan dan soms wel een fijne oplossing vormen om ze tijdelijk even te verplaatsen naar de meest beschutte plek in de tuin zodat ze hier veilig staan. We hebben allemaal deze plekken wel in onze tuin en het kan dan ook enorm helpen om juist hier je tuinmeubelen een fijne plek te geven.

Zoek dus gerust een afdakje of een muur of een overkapping op en plaats je tuinmeubelen hier tijdelijk onder totdat de lente weer aanbreekt. Op deze wijze zijn je tuinmeubelen toch voor een groot deel beschermd tegen de impact van het weer en dat is precies de bedoeling.

Verwijder alle kussens en accessoires

Het lijkt heel logisch maar toch is het belangrijk om nog even extra te vermelden. Je kunt er namelijk maar beter voor zorgen dat je alle kussens en accessoires uit de tuin verwijderd en zeker uit de buurt van tuinmeubelen. Kussens zijn natuurlijk logisch je wil niet dat deze nat worden dat vervolgens het weer erin trekt of dat je schimmel krijgt maar ook accessoires kun je maar beter binnen zetten.

Dit heeft de volgende reden. Als het namelijk hard gaat regenen kan dit er zomaar voor zorgen dat accessoires alle kanten op gaan vliegen en je tuinmeubelen dus enorm beschadigen. Nog los van het feit dat je tuinmeubelen zelf zo ook enorm beschadigen. Het is dan ook belangrijk om je tuinmeubelen op deze wijze te beschermen en om dus ook kussens en accessoires tijdens de wintermaanden binnen te houden.

Overigens kun je kussens het beste binnen in luchtdichte en vochtdichte zakken bewaren zo weet je zeker dat je geen last van schimmel krijgt en heb je dus zeker weten extra veel plezier van je kussens en gaan ze nog langer mee.

Het verhogen van je tuinmeubelen

En dan hebben we nog een hele slimme tip voor je klaarstaan. Als je tuinmeubelen laag staan en je hebt de optie dan is het heel handig om te kijken of je ze iets kunt verhogen door ze op een verhoogd oppervlak te tillen. Op deze wijze raken ze de grond niet meer en krijg je dus ook niet meer te maken met optrekkend vocht wat weer voor schade kan zorgen.

Het kan dus zeker een hele slimme tip zijn om je tuinmeubelen op deze wijze iets te verhogen en dus los van de grond te houden zodat je de kans op schade zoveel mogelijk verminderd!

Kijk alles regelmatig even na

Ondanks dat het weer in de herfst en de winter vaak niet al te uitnodigend is kan het wel enorm lonen om met regelmaat je tuinmeubelen even goed na te kijken. Check alles goed op eventuele gebreken zodat je deze meteen kan repareren. Ook is het slim om te kijken of er eventueel schade ontstaat door het buiten staan in dit regenachtige seizoen.

Maar ook wil je natuurlijk dat de eventuele beschermingshoezen goed vast zitten en dus ook goed hun werk doen. Ook dit kun je dus maar beter even checken zodat je dus zeker weet dat alles zijn werk doet en jij hier je voordeel mee kunt doen.

Alles bij elkaar is het dus enorm verstandig om ervoor te zorgen dat je alles netjes bijhoudt maar dus ook zeker dat je regelmatig even kijkt hoe alles er bij staat. Juist ook tijdens de seizoenen waarin je wat minder buiten bent dan normaal!

Het juiste onderhoud in het voorjaar

Nu weten we natuurlijk wel hoe we onze tuinmeubelen winterklaar kunnen maken maar daarna komt natuurlijk het voorjaar eraan en is het dus vooral ook erg belangrijk om je tuinmeubelen met het juiste onderhoud het voorjaar in te sturen.

Zorg er dan ook voor dat je na de winter alle meubelen weer tevoorschijn haalt en eerst eens even helemaal naloopt. Op die manier kun je dan ook goed zien hoe alles er bijstaat en of er eventueel schade is. Mocht dit het geval zijn dan is het wel het meest handig om dit meteen te repareren en om er daarnaast dus voor te zorgen dat alles klopt en dat je dus ook alles goed een plek kan geven.

Daarnaast kun je eventueel ook een nieuwe beschermlaag aanbrengen mocht dit nodig zijn en natuurlijk de tijd nemen om alles eens even goed schoon te maken waarna je dus daarna weer verder aan de slag kunt. Enorm handig dus en ook zeker weten de moeite waard om op deze wijze weer fris en compleet aan het voorjaar te starten met je tuinmeubelen.

Probeer vooral ook veel te genieten

Als jij je tuinmeubelen winterklaar maakt en daarna dus ook helemaal klaar weer voor de lente dan bespaar je jezelf tussendoor een heleboel extra werk en dat laat dus weer extra veel tijd over om lekker te genieten en laat dat nu net de bedoeling zijn.

Het is dan ook zeker weten heel fijn om op deze wijze optimaal te genieten van je tuinmeubelen en hier je voordeel mee te doen en ze dus ook op de juiste manier te onderhouden.

Zijn jouw tuinmeubelen winterklaar

Door je tuinmeubelen op de juiste manier te beschermen tijdens de wintermaanden, verleng je hun levensduur en behoud je hun schoonheid. Volg deze tips en neem de nodige voorzorgsmaatregelen, zodat je in het voorjaar weer kunt genieten van een prachtig ingerichte tuin. Het is dan ook zeker wel even een klus maar wel eentje waar je veel profijt van kunt hebben en waar je dus ook zeker de levensduur van je tuinmeubelen enorm mee kunt verlengen en dat is wel echt heel erg belangrijk en waardevol. Het is dan ook zeker weten een hele fijne tip om je tuinmeubelen goed na te kijken en om ze vervolgens helemaal winterklaar te maken.

En mocht je de ruimte en gelegenheid hebben dan is de beste tip toch echt wel om je tuinmeubelen ergens overdekt of liever nog binnen te plaatsen zodat de invloeden van het weer verminderd worden en je dus echt optimaal en zo lang mogelijk van je tuinmeubelen in goede staat genieten kan. Mocht dit niet lukken dan kan een bescherm hoes uiteraard ook al wonderen doen. Welke wijze je ook kiest zorg er in ieder geval voor dat jouw meubelen goed beschermd zijn zodat ze zo lang mogelijk mee kunnen in goede staat!