{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Caitlin, 7 augustus 2020

Beste koop voor tuinmeubelen

Een eigen tuin is een kostbaar bezit. Het is je eigen plekje groen bij huis en je kunt er grotendeels van maken wat je zelf mooi vind, alhoewel er wel wat ethische regels te volgen zijn als je bijvoorbeeld in een rijtjeswoning midden in een woonwijk woont. Zo zul je er doorgaans geen oerwoud van bomen van kunnen aanplanten, aangezien dit het aanzicht in de buurt niet echt ten goede zal komen en je directe buren het waarschijnlijk ook niet zo prettig zullen vinden als jouw tuin hen een groot deel van het zonlicht op hun tuin ontneemt. Ook zal een tuin volledig bestaande uit cactussen misschien niet zo erg in de smaak vallen. Je zal je dus wel een beetje moeten aanpassen aan de ongeschreven norm, maar verder is er een brede variatie aan beplanting, ontwerp en indeling mogelijk. Als je een losstaand huis hebt, ben je uiteraard vrijer in de keuze van het ontwerp en zijn er vrijwel geen grenzen aan wat je in je tuin kunt creëren.

Geen tuin zonder tuinmeubelen

Een ding waar veel mensen het waarschijnlijk over eens zullen zijn is dat een tuin zonder tuinmeubelen toch wel iets mist. Zonder tuinmeubilair is je tuin niet compleet en is het alleen maar groen, of erger nog, alleen maar beton. In een tuin zonder tuinmeubelen kun je niet lekker zitten en genieten van je eigen stukje natuur dat je er hebt aangelegd en zul je er minder gauw gebruik van maken. Kortom, een tuinset of een aantal tuinmeubelen zijn onmisbaar voor elke serieuze tuineigenaar.


Een mooie tuinset of loungeset kan echt de sfeer bepalen in je tuin en ervoor zorgen dat je tuin tot leven komt en uitnodigt om er vaak en langdurig tijd in door te brengen. Met een aantal comfortabele tuinstoelen en mooie tafel kun je al snel een aangenaam hoekje in je tuin creëren om heerlijk te genieten van het prachtige weer.


Om te bepalen wat voor jou de beste koop op het gebied van tuinmeubelen is zul je je eerst moeten afvragen hoe jij eigenlijk gebruik maakt van je tuin? Ben je iemand die urenlang op het terras in de zon kan zitten of languit liggen met een goed boek (of eBook)? Of ben je meer iemand die geniet van de avonduren buiten en de lekkere dinertjes met familie of gezellige barbecues met vrienden in de tuin? Bij elk soort gebruik passen andere tuinmeubelen.

Tuinmeubilair voor zonaanbidders

Als je iemand bent die het meest geniet van het zomerweer door uren languit in de zon te liggen om een mooie gebronsde tint te verkrijgen, dan zul je waarschijnlijk niet zoveel behoefte hebben aan een loungebank of normale tuinstoelen, maar liever een verstelbare stoel, ligstoel of ligbed aanschaffen. Welk hiervan de beste koop tuinmeubilair zal zijn voor jouw situatie is afhankelijk van of je alleen maar wilt kunnen liggen of ook rechtop wilt kunnen zitten. Een verstelbare stoel of ligstoel kun je in verschillende standen zetten, en deze kunnen ook in zitstand worden gezet, terwijl een ligbed is bedoeld om echt languit gestrekt op te kunnen liggen.

Dinerset

Om in eigen tuin heerlijk te kunnen dineren met familie of vrienden is een dinerset de beste koop qua tuinmeubelen. Met een dinerset beschik je over een comfortabele dinertafel, waarop je voldoende ruimte hebt om gerechten uit te stallen en aan te zitten, met daarbij speciale tuinstoelen van aangename, bijpassende hoogte, indien nodig met armleuningen, waarop je comfortabel kunt aanschuiven om in goed gezelschap te genieten van de lekkerste gerechten in de open buitenlucht! Waarom zou je tenslotte in de zomer binnen eten, terwijl je ook uitstekend buiten kunt tafelen? En als het je nog wat te warm is rond je reguliere etenstijd, dat eet je toch gewoon wat later op de avond. Dat is immers het voordeel van de zomer, dat je zulke heerlijke lange dagen hebt!


Er zijn ook hoge tafels waaraan je kunt dineren. Als je houdt van bartafels met krukken, dan kun je ook overwegen een hoge dinertafel aan te schaffen met dinerkrukken.

Beschikbare ruimte

Er zijn vele soorten tuinsets verkrijgbaar. Afhankelijk van de voor jouw beschikbare ruimte in je tuin of op je terras zul je al een eerste selectie kunnen maken. Als je slechts de beschikking hebt over een kleine tuin of balkon, dan zal een grote loungeset mogelijk niet passen. Voor een kleine tuin zijn er speciale kleine tuinsets verkrijgbaar in alle denkbare materialen.


Zo kun je voor een kleine tuin bijvoorbeeld een houten of metalen bistroset aanschaffen. Dit is een kleine tuinset die meestal bestaat uit een kleine (ronde) tuintafel met twee stoelen. Van oorsprong zag je de bistroset vaak alleen in metaal of gietijzer en van hout, maar tegenwoordig kun je ze ook in bijvoorbeeld wicker krijgen.


Als je veel ruimte tot je beschikking hebt, dan kan voor jou de beste koop tuinmeubelen van alles zijn, afhankelijk van waarvoor je je tuinset wilt gebruiken.

Tuin- of loungeset?

Als je op zoek bent naar een tuinset, dan zijn er standaard tuinsets en loungesets verkrijgbaar. Met een gewone tuinset zijn er al vele mogelijke materialen te verkrijgen. De keuze qua materiaal hang af van of je de tuinset het hele jaar door buiten wilt kunnen laten staan of dat je deze in de winter naar binnen wilt halen. Als je de set buiten wilt laten staan dan is de beste koop doorgaans een kunststof tuinset van wicker. Wicker is een kunststof vlechtwerk rondom een aluminium of roestvrij stalen frame. Hiermee heb je een materiaal dat alle weersomstandigheden goed kan doorstaan en daarmee ook in het najaar en winter prima buiten kan blijven staan.


Wellicht overweeg je om je oude tuinstoelen na vele jaren intensief gebruik te vervangen door iets nieuws. Natuurlijk kun je weer voor een paar tuinstoelen gaan, maar er zijn zoveel meer mogelijkheden. Met de trend van ‘loungen’ in eigen tuin worden tuinsets steeds meer richting ontspanning en comfort ontworpen. Tuinsets kunnen bestaan uit een tafel met een paar stoelen of een tafel met een bank. Het voordeel van een bank is dat je er vaak met wat meer mensen op kunt zitten.


Een loungeset bestaat eveneens uit een tafel met een bank, vaak in een L-vormige hoekopstelling. Bij een loungeset worden echter dikkere zitkussens en leuningen gebruikt, waardoor je een veel comfortabeler bank hebt, waarop je zowel goed in rechtop kunt zitten als even ontspannen in onderuit kunt zakken of zelfs languit kunt liggen. Een loungeset is dus echt de beste koop als je optimaal zitcomfort en ontspanning in één zoekt. Bovendien zien loungesets er vaak indrukwekkend uit en springen ze echt in het oog wanneer je gasten op bezoek krijgt.

Houten tuinsets

Houten tuinsets hebben een heel degelijke en robuuste uitstraling. Bovendien geven ze een tuin een warm karakter. Hardhout wordt veelvuldig gebruikt bij het produceren van houten tuinsets. Het hardhout teak heeft bijvoorbeeld een zeer mooie uitstraling en een lange levensduur en is daarmee erg populair als materiaal voor houten tuinsets. Van nature verkleurt het na verloop van tijd naar een mooie zilvergrijze kleur. Andere veelgebruikte hardhoutsoorten die populair zijn, zijn eiken, beuken en acacia. Voor alle hardhoutsoorten geldt dat je bij de aanschaf dient te letten op de aanwezigheid van het FSC-keurmerk, waarmee wordt aangeduid dat (een deel van) het hout waaruit het meubilair is vervaardigd afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.


Houten tuinsets hebben over het algemeen een zeer degelijke en robuuste uitstraling. Met name massief houten meubilair ziet er indrukwekkend uit en kan zeer lang meegaan, mits het op de juiste manier wordt onderhouden. Veel soorten hout vereisen een of tweemaal per jaar een laklaag om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden. Soms dient het hout licht opgeschuurd of ontvet te worden voordat je dit lakt of behandeld met olie. Hierdoor kan het hout in de loop der jaren wat gaan verkleuren en donkerder worden, afhankelijk van het soort hout dat is gebruikt.

Wicker tuinsets

Wicker tuinmeubelen zijn een van de meest verkochte soorten op dit moment. Wicker is een synthetische vezel, die rondom een metalen frame kan worden gevlochten. Hierbij kan het in verschillende diktes worden gemaakt, waarmee het bijvoorbeeld veel lijkt op rotan of riet. Wicker is een zeer duurzaam kunststof materiaal, dat bestand is tegen vocht en UV-straling en daarmee goed buiten kan blijven staan, ook in de winter. De kwaliteit van het materiaal kan echter wel variëren per fabrikant, dus je dient altijd de adviezen van de fabrikant op te volgen voor wat betreft het wel of niet afdekken van een wicker tuinset gedurende het najaarsseizoen.

Metalen tuinsets

Het grote voordeel van metaal is de stevigheid en buigzaamheid van het materiaal. Het kan in principe in alle vormen worden gevormd en biedt een zeer sterke tuinset. De meest gebruikte metalen zijn aluminium en roestvrij staal (RVS). Aluminium is een zeer licht metaal, aangezien het geen staal of ijzer bevat. Hierdoor kan het ook niet roesten, waarmee het een uitstekend metaal is voor gebruik in tuinmeubilair. Roestvrij staal wordt ook vaak toegepast, maar is in verschillende kwaliteiten beschikbaar. Als je aan zee woont dien je bijvoorbeeld voor een betere kwaliteit roestvrij staal te kiezen, aangezien het zeezout in de lucht het staal snel kan doen verkleuren of roesten.

Beste aankoop

Wat voor jou de beste koop tuinmeubelen is kan voor iemand anders misschien weer totaal niet zijn wat hij of zij zoekt. Het hangt van veel factoren af wat voor soort tuinmeubelen voor jou persoonlijk het meest geschikt zullen zijn en ook van je persoonlijke voorkeuren en smaak. Over het algemeen dien je wel een afweging te maken voor wat betreft de prijs-kwaliteit verhouding en zul je bij de laagste prijzen de kans hebben dat je tuinmeubilair aanschaft van minder goede kwaliteit.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »