{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

27 juni 2022

De beplanting in je tuin een handje helpen

Als je beplanting in je tuin hebt dan kun je daar natuurlijk enorm van genieten! Het ziet er natuurlijk ook enorm mooi uit een volle groene tuin met mooie en intense kleuren. Bloemen, planten, struiken, bomen het past allemaal in een groene tuin.

Een groene tuin kun je op een aantal verschillende manieren realiseren, je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf allerlei beplanting een plekje in je tuin te geven en het geheel zo te plannen en vorm te geven. Maar soms zien we ook dat mensen het heel anders aanpakken en de natuur hun gang laten gaan en zo krijg je ook een mooi groen geheel alleen met een hele andere uitstraling.

Maar een ding hebben beide manieren gemeen, het is namelijk altijd wel zo dat de beplanting in je tuin soms wel wat hulp kan gebruiken. Deze hulp kun je dan ook op veel verschillende manieren inkleden en wij laten je in deze blog graag zien hoe je dat aanpakt en hoe ook jij er dus voor zorgt dat de beplanting in je tuin in goede conditie kan blijven en dat je er ook zo goed mogelijk voor kunt zorgen.

En nee je hoeft dan echt geen groene vingers te hebben, al met enkele kleine tips kun ook jij het verschil voor de beplanting in je tuin maken. Lees je met ons mee?

Genieten van beplanting in je tuin

Zoals we schreven kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren genieten van de beplanting in je tuin. Er zijn dan ook meerdere manieren om de beplanting in je tuin vorm te geven en om ervoor te zorgen dat alles er netjes uit komt te zien. Zo kun je natuurlijk een heel plan maken en veel tijd en aandacht geven aan de vormgeving van het groen in je tuin.

Je kunt de verschillende soorten planten en bloemen op elkaar af stemmen zodat er een mooi geheel ontstaat. Op deze manier kun je zelf het plaatje invullen en je tuin vormgeven op de manier die bij je past en die je zelf graag ziet.

Maar er bestaat ook een hele andere manier, je kunt er soms namelijk ook voor kiezen om de natuur volledig haar gang te laten gaan. Dat is een manier die we de laatste tijd steeds vaker voorbij zien komen. Hierbij wordt de natuur niks in de weg gelegd en maakt deze zelf een geheel in je tuin. Hier heb je dan dus niet de hand in maar dat kan soms juist voor een enorm leuk en verrassend resultaat zorgen!

Welke wijze je ook kiest het zorgt in ieder geval altijd voor een mooi eind resultaat en een heerlijke groene tuin. En dat is dan ook echt optimaal genieten!

Beplanting heeft zorg en aandacht nodig

Als je beplanting in je tuin hebt staan dan is er in ieder geval ook een ding wat helemaal zeker is en dat is dat deze beplanting zorg en aandacht nodig heeft. Natuurlijk verschilt dit enorm per soort beplanting en ook speelt de manier waarop je de beplanting in je tuin wil laten groeien natuurlijk nog een rol.

Maar we kunnen wel stellen dat er altijd enige mate van zorg en aandacht voor de beplanting nodig is. Zo is het bijvoorbeeld enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de beplanting in goede grond staat waar voldoende vocht en voeding uit gehaald kan worden. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat de beplanting krijgt wat het nodig heeft en goed kan groeien en bloeien. Maar daarnaast is het bijvoorbeeld ook van belang dat de beplanting goed stevig kan komen te staan. En als hier soms wat hulp bij nodig is dan is het ook van belang om deze aan de beplanting te geven! En zo zijn er dus verschillende manieren waarop je voor de beplanting in je tuin moet zorgen en verschillende gebieden waarop de beplanting dan ook wat aandacht nodig heeft!

Voldoende vocht voor je beplanting

In Nederland hebben we voor heel veel planten een fijn en gunstig klimaat. Zo kunnen we regelmatig genieten van een heerlijk zonnetje hebben we best vaak warmere temperaturen en komt er ook voldoende regen uit de lucht vallen. En ook al zijn we daar zelf natuurlijk niet altijd even blij mee voor de beplanting in onze tuin is die regen dus echt enorm fijn!

Doordat er vaak voldoende regen valt kan de beplanting optimaal profiteren van het vocht dat naar beneden komt en waar ze dus goed van kunnen groeien. Daarnaast zorgt het vocht dus ook voor een fijne samenstelling van de grond in je tuin!

Ook bevat regen een aantal fijne stoffen waardoor het dus veel meer voor de beplanting in je tuin kan betekenen dan kraanwater. Des te meer reden dus om blij te zijn als er af een toe een bui valt! Je beplanting kan hier heel veel aan hebben!

Hou zelf ook vooral goed in de gaten of je beplanting wel voldoende vocht krijgt op deze manier kun je tijdig inspringen mocht dat nodig zijn.

Voldoende voeding in de bodem

Als er iets is wat beplanting nodig heeft dan is het wel voeding. Beplanting haalt deze voeding uit de bodem. Je kunt je dus wel voorstellen dat een zogenaamde rijke bodem van groot belang is voor je voeding! Maar hoe weet je nu of de bodem rijk is aan voeding? En hoe voeg je eventueel voeding toe?

Beplanting haalt vocht, zuurstof en voeding dus uit de grond. Vocht is natuurlijk heel simpel dit wordt door regenwater aan de bodem toegevoegd of bijvoorbeeld door de grond te besproeien. Zuurstof komt in de grond door de grond regelmatig om te woelen, door dat je alles los maakt komt er zuurstof tussen de aarde deeltjes te zitten en dat is natuurlijk precies wat je nodig hebt. Tot slot heb je dus ook nog die voeding nodig en hier moet je iets meer voor doen om deze toe te voegen.

Om de voeding aan de bodem toe te voegen is het wederom belangrijk om de bodem goed om te woelen maar ook om vervolgens eventuele verse aarde toe te voegen of om bijvoorbeeld korrels toe te voegen aan de bodem die de grond verrijken. Op deze manier zorg je ervoor dat de bodem dus weer meer voeding krijgt en dat komt het behoudt van de bodem dus enorm ten goede!

Voldoende voeding is dus van groot belang voor de groei van je beplanting en vandaar dat je er ook zeker weten aardig wat aandacht aan moet besteden!

Bescherming tegen regen en wind

Als het goed is kan de beplanting in je tuin wel tegen een stootje maar toch zijn er altijd uitzonderingen. Soms kan het weer namelijk zo heftig zijn dat het nodig is om je beplanting hier tegen te beschermen. Dit kan soms een flinke uitdaging vormen en vandaar dat het belangrijk is om hier goed mee om te gaan.

Stel er wordt echt een flinke storm voorspeld dan kan het soms toch nodig zijn om je beplanting hier tegen te wapenen. Gelukkig kun je dit ook op een aantal manieren doen. Ten eerste is het dan belangrijk om ervoor te zorgen dat de beplanting stevig staat. Als je ziet dat sommige planten, struiken, bomen of bloemen al niet meer stevig staan kun je ze hier een handje mee helpen. Graaf ze bijvoorbeeld wat verder en beter in. Of zet er eventueel een stok naast en bindt ze op zodat ze ook wat meer stevigheid hebben. Kortom je kunt hier allemaal kanten mee op en dat is toch wel heel erg prettig.

Ook kan het soms al helpen als je planten of bloemen die in losse potten geplant staan bijvoorbeeld een plekje geeft tegen de muur aan of als het mogelijk is ze veilig stelt in een schuur of tuinhuis. Op deze manier bescherm jij jouw beplanting echt optimaal tegen de invloeden van buitenaf en dat is natuurlijk wel zo prettig!

Wel is het natuurlijk zo dat je beplanting over het algemeen heus wel iets kan hebben en dat je dan ook vooral even goed moet kijken wat het meest handig is! Zorg er in ieder geval voor dat je beplanting niets te kort komt!

Snoeien en knippen

Als je beplanting in je tuin hebt staan dan kan het soms nodig zijn om te snoeien of knippen. Dit verschilt natuurlijk ook weer enorm per soort beplanting maar een heg moet je bijvoorbeeld wel goed bijhouden. Dit zorgt er dan ook voor dat alles er netjes bij komt te liggen!

Ook het knippen van dorre of dode bladeren kan heel erg helpen om je planten gezond te houden! Ook dit moet je dus met regelmaat doen en het is erg handig om af en toe even alles goed na te lopen zodat je eventuele dode bladeren of takjes op tijd kunt verwijderen. Als je deze laat zitten gebruiken ze namelijk onnodig voeding en vocht van de plant. En deze kan de gezonde plant natuurlijk veel beter zelf gebruiken!

Vandaar dat het dan ook zeker weten een enorme aanrader is om goed te snoeien en knippen zodat je ervoor zorgt dat de beplanting in je tuin goed op orde blijft! Loop regelmatig even alles na en dan kom je echt al een heel eind! Let er wel goed op dat je het snoeien op het juiste moment doet. Het is bijvoorbeeld niet slim om dit op het heetst van de dag te doen. Op deze manier kunnen de open uiteinden van takken namelijk verbranden en dan zal er niets nieuws meer aangroeien en laat dat nu net niet de bedoeling zijn!

Snoeien en knippen is dus enorm belangrijk mits het wel op de juiste manier gebeurd. Verdiep je er dan ook vooral in welke planten je precies hebt staan en hoe je dit dan ook het beste aan kunt pakken. Enkel op deze manier krijg je het beste resultaat te pakken.

Een goede plek is het halve werk

Als je de beplanting in je tuin een plek gaat geven dan moet je hier vaak even goed over nadenken. Het is namelijk zo dat de plek waar de beplanting komt te staan verder enorm bepalend is voor hoe de beplanting gaat verlopen. Door een goede plek te kiezen zorg je er namelijk voor dat de beplanting bijvoorbeeld het zonlicht krijgt dat hij nodig heeft of juist voldoende schaduw. Dit verschilt namelijk per plant wat er nodig is en het loont dan ook zeker om daar even goed naar te kijken.

Het is dan ook van belang voor de voortgang van de beplanting in je tuin dat je deze plekken goed uitzoekt en dat je dus echt goed kijkt naar wat de planten nodig hebben en waar ze dan vervolgens het beste tot hun recht komen. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat de beplanting het optimaal zal doen en dat je er dus ook langere tijd van genieten kunt!

Goed zorgen voor de beplanting in je tuin

Ondanks dat de natuur dus prima voor een groot deel zelf haar gang kan gaan is het dus ook belangrijk om goed voor de beplanting in je tuin te zorgen. Zeker als je graag wil dat deze beplanting wat langer meegaat, voor het behoudt ervan zijn er dus een aantal handige stappen te ondernemen. Als je goed zorgt voor een aantal belangrijke factoren dan kun je zo lang mogelijk van je beplanting genieten.

Denk dan bijvoorbeeld aan voldoende vocht voor je beplanting, maar ook aan voldoende voeding in de bodem en zuurstof. En tot slot dien je er natuurlijk ook goed voor de zorgen dat de beplanting stevig komt te staan en dat je op tijd snoeit. Op deze manier zorg je zo goed mogelijk voor de beplanting in je tuin en met een fijn resultaat! Loop dan ook dagelijks even alles langs en kijk hoe het ervoor staat. Is er ergens wat zorg of aandacht nodig geef deze dan ook.

Uiteindelijk wil je natuurlijk het liefste dat je beplanting het zo goed mogelijk zal doen en zo gezond mogelijk zal zijn, enkel op deze wijze kun je daar dan ook goed voor zorgen en dat is precies de bedoeling!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »