{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 14 september 2022

De beste inrichtingstips voor een smalle tuin

Tuinen zijn er in allerlei soorten en maten, van groot tot klein, van breed tot smal en van vol met groen tot juist veel steen. Kortom er is een grote variatie aan tuinen en allemaal zijn ze ook nog eens op hun eigen wijze ingericht.

 

Als je zelf een tuin bezit dan wil je natuurlijk optimaal gebruik maken van de ruimte die je in een tuin tot je beschikking hebt, hier hou je dan ook rekening mee met de indeling en de inrichting van de tuin en je doet er alles aan om tot een mooi en praktisch resultaat te komen. Soms gaat dit heel makkelijk, zeker bij een tuin met rechte vormen en veel ruimte, en soms komt hier wat meer uitdaging bij kijken en kan het nog een hele klus zijn om je tuin goed in te richten zodat hij helemaal aan je wensen voldoet en zodat je dus ook nog eens optimaal je ruimte benut.

 

In deze blog gaan we specifiek kijken naar de inrichting van een smalle tuin. Dit kan namelijk best wat uitdaging met zich mee brengen en het kan dan best lastig zijn om een smalle tuin toch zo effectief mogelijk in te richten zodat je de ruimte die je hebt goed gebruikt. Maar hoe pak je dat dan precies aan? Waar let je allemaal op? Wat zijn de beste tips? En wat kun je het beste laten? Wij hebben het in deze blog allemaal voor je op een rijtje gezet zodat ook jij precies kunt zien hoe je nu het beste een smalle tuin in kunt richten, lees je met ons mee?

 

Het hebben van een smalle tuin

 

We gaven het natuurlijk hierboven al even aan maar tuinen zijn er dus in allerlei soorten en maten. Om je heen zie je dus ook veel verschillende soorten tuinen die allemaal zo hun eigen eigenschappen hebben. Naast grote tuinen, brede tuinen, tuinen met hoogteverschil en kleine tuinen komen er dus ook hele smalle tuinen voor.

 

En juist een smalle tuin kan voor aardig wat uitdaging zorgen op het gebied van inrichting en indeling. Dit heeft dan ook alles te maken met het feit dat een smalle tuin vaak te smal is voor het plaatsen van bepaalde meubelen of andere items in de tuin terwijl dit wel wenselijk is. En hier dient dan ook een andere oplossing voor gevonden te worden. Je kunt je dus ook best wel voorstellen dat dit best een flink vraagstuk kan zijn waar je jezelf even goed over moet buigen.

 

Gelukkig zijn er dus ook heel veel handige tips te vinden van ervaringsdeskundigen die al eens eerder met dit bijltje gehakt hebben en die je dus prima kunnen vertellen hoe dat inrichten van een smalle tuin nu eigenlijk precies in zijn werk gaat en hoe je dat dan ook het beste aan kunt pakken.

 

Op deze manier is het hebben van een smalle tuin dus helemaal geen probleem en vormt het eigenlijk wel een hele leuke en bijzondere uitdaging!

 

De indeling van een smalle tuin

 

Naast dat het dus helemaal geen groot probleem hoeft te zijn om een smalle tuin te hebben is het wel zo dat je bij een smalle tuin zeer goed over de indeling ervan na moet denken. Dit gaat namelijk wel net even wat anders in zijn werk dan bij de indeling van een bredere of grotere tuin.

 

Bij een brede tuin heb je namelijk prima de ruimte om allerlei meubelen of andere elementen een plekje in de tuin te geven en bij een smalle tuin is dit niet het geval. Bij een smalle tuin moet je dus echt goed nadenken over hoe je alles vorm gaat geven en hoe je er dus toch voor gaat zorgen dat je de tuin zo optimaal mogelijk inricht. Hierbij moet je soms dus net even wat andere keuzes maken dan bij een bredere tuin.

 

Gelukkig zijn er dus wel meer dan voldoende mogelijkheden om ook een smallere tuin goed vorm te geven en aan al je wensen te laten voldoen! Denk hierbij vooral aan opties waarbij je meubelen anders positioneert of waarbij je eventueel zelfs als dit mogelijk is meubelen op maat laat maken.

 

Voldoende ruimte om te bewegen

 

De grootste valkuil bij het inrichten van een smalle tuin is dat er onvoldoende beweegruimte in de tuin overblijft en dat is natuurlijk totaal niet prettig. Door de tuin op een bepaalde manier in te richten kun je natuurlijk proberen dit te voorkomen maar dat lukt lang niet altijd.

 

Toch is het belangrijk om dit tot het grootste aandachtspunt van een smalle tuin te maken. Als je namelijk te maken hebt met een smalle tuin betekend dit dat je ook te maken hebt met minder ruimte in de tuin en krijg je dus al snel een smallere doorgang als je items in de tuin gaat plaatsen.

 

Dit kan enorm lastig zijn en je dan ook flink belemmeren in het gebruik van de tuin. Je kunt je dan ook vast wel voorstellen dat het erg belangrijk is om toch voor voldoende beweegruimte te zorgen. Extra ruimte in de tuin kun je natuurlijk niet realiseren maar je kunt er natuurlijk wel voor zorgen dat je de tuin op een dusdanig slimme manier indeelt dat er dus wel voldoende beweegruimte ontstaat of blijft bestaan en dat je jezelf dus makkelijk kunt verplaatsen in de tuin!

 

Dit zorgt vervolgens voor heel veel profijt van je tuin en is ook nog eens enorm praktisch! Op deze manier kun je dus optimaal van je tuin genieten en haal je ook het beste uit de ruimte die je tot je beschikking hebt!

 

Zorg voor strakke lijnen in de tuin

 

Juist als je een smalle tuin hebt kan het enorm helpen om met strakke lijnen in de tuin te werken. Dit betekent bijvoorbeeld dat je ervoor zorgt dat je bepaalde delen van de tuin goed af kadert zodat het ook duidelijk is waar de delen in de tuin voor gebruikt gaan worden.

 

Door veel met strakke lijnen te werken zorg je er eigenlijk voor dat alles als een puzzel in elkaar zal passen en dan is een smalle tuin dus helemaal geen probleem. Het kan dan juist heel prettig zijn om een smalle tuin te hebben doordat het al snel heel knus en gezellig oogt en dat is natuurlijk iets dat je graag terug wil zien in je tuin!

 

De strakke lijnen zorgen er ook voor dat je de tuin goed onder kan verdelen in verschillende delen. Zo kun je bijvoorbeeld een terras duidelijk afscheiden van een border en ga zo maar door. Op deze manier kun je ook meteen goed zien waar de tuin allemaal voor gebruikt kan worden en is ook dat plaatje helemaal helder. Strakke lijnen in een tuin zijn dus zeker weten altijd een goed idee en zorgen voor veel sfeer en gezelligheid!

 

Werk in de hoogte

 

Doordat je in een smalle tuin minder ruimte op de grond hebt kan het enorm handig zijn om dan juist in de hoogte te gaan werken. Op deze manier heb je minder oppervlakte nodig en kun je toch al je tuin wensen realiseren. Zo kun je bijvoorbeeld prima een verticale moestuin beginnen. Op deze wijze heb je heel weinig oppervlakte nodig en kun je toch verschillende moestuinplantjes kwijt en dat is natuurlijk wel heel erg leuk.

 

En dit geld niet enkel voor moestuin plantjes. Met meerdere soorten beplanting kun je prima de hoogte in werken om zo toch een heel sfeervol en gezellig beeld te krijgen in een tuin en daar kun je natuurlijk optimaal van profiteren. Door in de hoogte te werken verlies je geen ruimte op de bodem en kun je toch heel erg veel kwijt in een tuin en dat is wel zo fijn!

 

Je kunt er bijvoorbeeld aan denken om bloembakken aan de eventuele schutting te hangen en zo voldoende groen te realiseren in je tuin. Op deze manier krijg je toch een hele natuurlijke en groene sfeer in je tuin en heb je dus niet zoveel oppervlakte nodig. Veel mensen vinden dit heel prettig en maken zo dan ook graag optimaal gebruik van de ruimte in hun tuin.

 

Let op de keuze voor tuin meubelen

 

Als je een smallere tuin hebt betekend dit natuurlijk niet dat je hier geen tuin meubelen in kwijt wil. Ook bij een smallere tuin is dit aan de orde en maak je graag gebruik van tuin meubelen in je tuin. Het is dan ook aan te raden om hierbij wel goed te letten op de afmetingen van de meubelen. Als je namelijk te brede meubelen neemt dan is dit niet zo handig en kan dit ook de looproute enorm in de weg gaan staan.

 

Het is dus het beste om ervoor te zorgen dat je kiest voor smallere meubelen die je dus ook goed in een smallere tuin kwijt kunt. Op deze manier ga je dus ook weer zo goed mogelijk met de ruimte om die je tot je beschikking hebt en levert dit ook geen problemen op.

 

Er zijn heel veel verschillende soorten tuin meubelen te vinden en ook nog eens gemaakt van verschillende materialen. Hierdoor is er dan ook altijd wel een meubel te vinden dat helemaal bij je past en dat dus ook in een smalle tuin goed tot zijn recht komt!

 

Soms is het ook nog slim om gebruik te maken van meubelen die je eventueel nog groter kunt maken doordat ze inklapbaar zijn of doordat je ze bijvoorbeeld in en uit kunt schuiven. Dit kan ook nog een hele fijne oplossing zijn en ervoor zorgen dat je tuinmeubelen goed passen in een smalle tuin. Mocht je bijvoorbeeld visite krijgen dan schuif je de meubelen uit en als het niet nodig is en je houdt graag de doorgang weer vrij dan schuif je ze net zo makkelijk weer in. Op deze manier kun je er dus alle kanten mee op en vormen deze meubelen dan ook een hele slimme manier om toch tuin meubelen in een smallere tuin te plaatsen.

 

Tot slot is het vooral ook enorm handig om op de vormgeving van de meubelen te passen. Kijk hierbij vooral naar of deze niet te groot en te breed is. Als je namelijk kiest voor een smallere vormgeving met slanke details dan passen de meubelen ook al sneller bij een smallere tuin. Ook lichte kleuren kunnen enorm helpen om de ruimte wat ruimer te laten lijken. Werk dus met slanke modellen tuinmeubelen in lichte kleuren en ze komen volledig tot hun recht in je tuin.

 

De beste inrichting voor een smalle tuin

 

Er zijn gelukkig een heleboel handige tips om een smalle tuin toch wat ruimtelijker te laten ogen en om ervoor te zorgen dat je een smalle tuin handig in kunt richten. Als je wat minder ruimte tot je beschikking hebt dan is het vooral heel belangrijk om slim met die ruimte om te gaan en om er op die manier toch voor te zorgen dat je de ruimte optimaal benut.

 

Met een smalle tuin kun je dan ook zeker weten heel goed uit de voeten zolang je ervoor zorgt dat de ruimte goed gebruikt wordt. Het is daarbij vooral heel handig om ervoor te zorgen dat je gebruik maakt van hogere elementen en dat je ook zoveel mogelijk de hoogte in werkt. Op deze wijze hoef je minder oppervlakte te gebruiken. Daarnaast is het vooral heel slim om ervoor te zorgen dat je meubelen gebruikt in smalle vormen en dat je gebruik maakt van zoveel mogelijk rechte lijnen. Enkel op die manier kun je er namelijk voor zorgen dat je jouw ruimte optimaal benut en dat je ook alles eruit haalt wat erin zit. Met een hele fijne indeling als gevolg.

Op deze manier hoeft een smalle tuin dan ook zeker geen nadeel te zijn maar kan het juist in je voordeel werken en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Laat je dan ook vooral niet weerhouden door de oppervlakte van je tuin maar maak er het best van en haal alles uit de ruimte wat erin zit!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »