{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 18 mei 2022

De beste start voor jouw moestuin!

 

Het is iets wat we al sinds oudsher doen maar wat we de laatste jaren weer helemaal her ontdekt hebben. Namelijk het bijhouden van een moestuin. Niet zo verwonderlijk dat we hier de laatste jaren weer zoveel meer mee bezig zijn want het houden van een moestuin heeft werkelijk waar enorm veel voordelen.

 

Het is dan ook niet voor niets dat heel veel mensen deze voordelen ontdekken en ook zelf aan de slag gaan om een moestuin te starten. Met super fijne resultaten als gevolg! Het kan dan ook zeer zeker een goed idee zijn om zelf ook een moestuin te starten en om al deze voordelen zelf te ervaren! Wel is het zo dat je moet weten waar je aan begint en dat je een bepaalde basis kennis nodig hebt om het houden van een moestuin tot een succes te maken!

 

Want wist je dat vooral de start van een moestuin enorm belangrijk is! Als deze start namelijk goed is dan zorgt dit ervoor dat je moestuin waarschijnlijk een goede oogst voort gaat brengen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Wij raden je dan ook aan om je moestuin te best mogelijke start te geven en we laten je dan ook ontzettend graag weten hoe je dat precies moet doen. Na het lezen van deze blog weet ook jij alles over de beste start voor een moestuin en kun je dus ook zelf aan de slag gaan om jouw moestuin een goede start te geven, lees je met ons mee?

 

Een goed begin is het halve werk

 

We kennen allemaal wel de uitdrukking een goed begin is het halve werk en in dit geval is deze uitdrukking meer waar dan ooit! Als je namelijk een goede start maakt met je moestuin heb je hier onwijs veel profijt van en kun je hier ook heerlijk van profiteren! Een goede start van je moestuin is in dit geval dan ook zeker het halve werk!

 

Als jij zorgt voor een goede start dan zorg je er ook voor dat alle factoren in orde zijn om je gewassen de best mogelijke kans te geven om goed te groeien en bloeien. En vooral dat laatste is enorm belangrijk. Juist door je gewassen deze kans te geven zorg je ervoor dat ze het goed kunnen doen en dat jij uiteindelijk kunt profiteren van een hele fijne en goede oogst! En dat is natuurlijk een enorm groot voordeel.

 

Zorg er dus ook vooral voor dat je weet hoe je van start moet gaan en dat je alle voorwaarden hiervoor realiseert zodat niets een vliegende start van je moestuin weer in de weg staat! Alleen zo kun je ervoor zorgen dat je optimaal profijt hebt van je moestuin!

 

Bij het begin beginnen

 

Maar waar moet je dan eigenlijk beginnen als jij je eigen moestuin wil starten? Dat gaan wij je graag laten zien in deze blog. Ten eerste is het belangrijk dat je een locatie in je tuin kiest waar de moestuin moet komen. Dit kun je niet zomaar in het wilde weg doen, nee er zijn dan wel een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

 

Ten eerste is het heel belangrijk om goed te kijken hoe de zon in je tuin schijnt. Je kunt je vast wel voorstellen dat de gewassen in je moestuin lekker veel zon nodig hebben om goed te kunnen groeien en bloeien. Vandaar dat het ook enorm belangrijk is om dit te realiseren en om er dus voor te zorgen dat er voldoende zon in je moestuin komt. Kies dus geen plek met enkel maar schaduw uit maar een plek waar voldoende zon komt. Wel is het ook handig om te kijken of deze plek een beetje beschut ligt. De gewassen in je moestuin kunnen best kwetsbaar zijn, zeker als ze nog jong zijn en het is dan wel zo prettig als ze goed beschermd worden. En dat kun je dus het beste doen door ervoor te zorgen dat er voldoende beschutting is rondom de moestuin.

De juiste plek is van enorm groot belang voor je moestuin en heeft ook een erg grote invloed op het groeien en bloeien van de planten in je tuin. Als dit namelijk niet klopt en de moestuin niet voldoende zonlicht krijgt dan kan dit heel nadelig zijn en echt een grote invloed op de oogst hebben!

 

Zorg dus voor een goede plek in je tuin voor je moestuin. Kies deze plek met zorg uit en denk er even goed over na. Voordat je de moestuin start moeten alle omstandigheden kloppen en nu is dan ook het juiste moment om op zoek te gaan naar een goede plek zodat je planten hier straks goed kunnen groeien en bloeien!

 

Is de aarde van goede kwaliteit

 

Als je vervolgens dus een plek hebt gekozen en hebt gekeken of deze plek voldoende zon en schaduw heeft dan is het tijd om te gaan kijken naar de kwaliteit van de bodem op die plek. We weten natuurlijk allemaal dat dit enorm bepalend is voor het succes van je moestuin. Als de bodem kwaliteit niet in orde is of minder dan je wellicht zou verwachten dan merk je dit namelijk meteen en zorgt dit ervoor dat je moestuin planten het wellicht niet zo goed gaan doen. Dat zou natuurlijk enorm zonde zijn en wil je dan ook veel liever voorkomen! Vandaar dat het enorm belangrijk is om er alles aan te doen dat je moestuin planten goed kunnen groeien en bloeien!

 

Dit kan enkel als de aarde van goede kwaliteit is en de planten er dus voldoende voeding uit kunnen halen om zelf te groeien en daarnaast natuurlijk gewassen te laten groeien! Mocht de aarde dus niet van voldoende kwaliteit zijn dan kan het ook altijd nog helpen om eventueel wat voeding aan de aarde toe te voegen zodat de aarde wel meer de kans krijgt om goed voor de gewassen te zijn en voldoende voeding te bieden.

 

Ook helpt het enorm als je voor het planten van de gewassen de aarde wat vochtig maakt en enkele keren omschept. Op deze manier komt er meer zuurstof bij de aarde en dat is heel gunstig. Daardoor neemt de aarde beter voeding op en kan je de aarde dus handig verrijken!

 

Een goede kwaliteit aarde is dan ook van enorm groot belang voor je moestuin. Alleen zo kun je er namelijk voor zorgen dat de gewassen voldoende voeding krijgen en dus ook goed kunnen groeien en bloeien.

 

Het uitkiezen van de gewassen

 

Als je aan een moestuin gaat beginnen dan is het ten eerste natuurlijk heel erg handig om te kijken welke gewassen je graag in je moestuin zou willen laten groeien. Dit is niet zomaar iets wat je even beslist maar iets waar je goed naar moet kijken. Want welke soorten groentes eten jullie eigenlijk thuis en staan er dan ook met regelmaat op tafel.

 

Het is natuurlijk zonde om allerlei gewassen te kweken die jullie eigenlijk helemaal niet gebruiken en die dus ook niet gegeten gaan worden, dat voorkom je natuurlijk veel liever en daardoor is het dan ook een stuk makkelijker om ervoor te kiezen om gewassen te planten die jullie thuis ook echt gebruiken!

 

Hou hierbij wel ook rekening met wanneer bepaalde gewassen het beste de grond in kunnen gaan maar daar komen we later nog even op terug! Want dan besteden we ook wat aandacht aan de zaai kalender. Maar in eerste instantie is het vooral enorm belangrijk om goed te kijken naar welke gewassen er bij jullie thuis gegeten worden en welke gewassen dan ook een plekje in de moestuin verdienen. Het handigste is om hiervan een lijst te maken voor jezelf en om zo dus goed te kijken welke gewassen je gaat gebruiken! Op die manier kun je alles op een rijtje zetten en zorgen voor een moestuin die helemaal bij je past.

Kijk eens op de zaaikalender

 

Als je vervolgens de gewassen gekozen hebt is het zeker weten aan te raden om eens een kijkje op de zaaikalender te nemen. Op deze manier kun je precies zien welk moment voor welke gewassen het beste is om geplant te worden en zo zorg jij er dus voor dat de gewassen op het juiste moment de grond in gaan met het juiste resultaat.

 

Dit kijkt allemaal vrij nauw. Wist je dat als je de zaaikalender niet volgt en een bepaald gewas te vroeg of juist te laat gaat zaaien dat dit ervoor zorgen kan dat het gewas soms helemaal niet gaat groeien. Of dat je oogst zelfs kan mislukken. Dit is natuurlijk iets dat je graag wil voorkomen en vandaar dat het echt heel belangrijk is om de zaaikalender goed op de voet te volgen en om er zo dus voor te zorgen dat je gewassen goed groeien kunnen!

 

De zaaikalender is dan ook een hele fijne uitvinding. Je kunt hierop namelijk exact zien waar en wanneer welk gewas gezaaid kan worden. Op deze manier volg je dus de natuur en ben je dus ook voor een groot stuk verzekerd van een goede oogst!

 

Het is namelijk vaak zo dat als je sommige gewassen te vroeg gaat zaaien het nog niet warm genoeg is en er soms zelfs nog wat vorst in de grond kan zitten. Dit kan voor sommige gewassen enorm nadelige gevolgen hebben en dat is natuurlijk iets wat je veel liever voorkomen wil! Vandaar dat het ook van groot belang is om de gewassen op tijd te planten zodat je ook zeker weet dat ze goed gaan groeien!

 

De zaaikalender is dus zeker weten een hele handige tool voor iedere moestuin eigenaar. Het vergroot de kans op succes en op een mooie oogst aan het einde van het seizoen!

 

Gebruik goede stekjes en zaden

 

Een ander belangrijk element van een goede start voor je moestuin is het gebruik van stekjes en zaden van goede kwaliteit. Door deze te gebruiken vergroot je dus ook weer de kans dat je oogst zal lukken, het helpt dan ook enorm om zaden en stekjes van een goede kwaliteit aan te schaffen zodat je meer verzekerd bent van het slagen van je oogst.

 

Soms zien we dat mensen voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en alles zo goedkoop mogelijk aan willen schaffen. Ergens is dat natuurlijk ook wel heel begrijpelijk maar het is natuurlijk soms niet altijd de meest handige manier. Soms is het zo dat goedkope zaden en stekjes juist heel nadelig kunnen werken en er dus voor kunnen zorgen dat je helemaal geen fijne oogst krijgt en dat ze niet uitgroeien tot mooie sterke gewassen. Vandaar dat je vooral heel goed naar de kwaliteit van de stekjes en zaden moet kijken. In principe maakt de prijs dan niet eens zoveel uit.

 

Je hebt namelijk ook duurdere zaden die bijvoorbeeld helemaal niet van hoge kwaliteit zijn. Vandaar dat het vooral aan te raden is om goed te kijken en uit te zoeken welke stekjes en zaden nu eigenlijk het meest handig zijn om te gebruiken en hoe je er dus voor kunt zorgen dat de stekjes en zaden geschikt zijn voor jouw moestuin.

 

Door de kwaliteit te waarborgen ben je weer een stukje dichter bij het goed verzorgen van je moestuin en kun je dus vooral heel veel profijt hebben van de goede kwaliteit. Uiteindelijk levert dit met de juiste zorg hopelijk een hele fijne oogst op en kun je heerlijk genieten van groentes uit eigen moestuin!

 

Zorg voor voldoende kennis

 

Als je begint met een moestuin kan het soms best wel fijn zijn om eerst eens de nodige informatie te verzamelen zodat je een beetje weet waar je aan toe bent. Op deze manier kun je er namelijk voor zorgen dat je precies weet hoe je het allemaal aan moet pakken en dat vergroot natuurlijk aanzienlijk de kans op succes!

 

Het kan dan ook zeker weten een hele slimme tip zijn om eerst eens voldoende te lezen over hoe het precies in zijn werk gaat met het starten van een moestuin. Vervolgens is het natuurlijk ook nog handig om eventueel wat tips te vragen aan mensen om je heen die al meer ervaring hebben met het verzorgen van een moestuin. Op deze manier kom je zo veel mogelijk te weten over hoe jij dit allemaal aan moet pakken!

 

Een moestuin vraagt namelijk best wel wat kennis en vaardigheden en het is dan ook zeer zeker een aanrader om dit goed aan te pakken en om zo dus ook te zorgen voor een goed en fijn resultaat!

 

Het zorgen voor voldoende kennis is dus zeer zeker een fijne tip en een echte aanrader voor iedere moestuin liefhebber. Het geeft geen garantie op succes maar brengt een fijne oogst wel een heel stuk dichterbij!

 

De beste start voor jouw moestuin

 

Zoals je wellicht wel kunt zien zijn er best wel een aantal factoren die een rol spelen bij een fijne start voor jouw moestuin. Het is dan ook zeker weten belangrijk om al deze factoren goed te herkennen en ervoor te zorgen dat de omstandigheden in orde zijn.

 

Op deze manier vergroot je heel simpel de kans op succes en op een fijne oogst! Zorg bijvoorbeeld dat je voldoende kennis hebt over het starten van een moestuin. Maar zorg ook voor de juiste materialen, de juiste plek in de tuin om de moestuin te starten en de juiste zorg voor je moestuin. Alleen zo zorg je ervoor dat het plaatje klopt en dat je moestuin en succes zal zijn!

 

Houdt ook goed rekening met de zaaikalender zodat je zeker weet dat jij jouw stekjes en zaden op het juiste moment gaat planten. Dit verhoogt ook de kans op succes enorm en is dan ook een echte aanrader! Zo zie je maar dat er voldoende stappen te zetten zijn om de kans op een succesvolle oogst enorm te vergroten!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »