{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 20 januari 2022

De beste tips om zelf voedsel te verbouwen

Het zelf verbouwen van voedsel is vandaag de dag ongelofelijk populair! Hier zijn een aantal verschillende redenen voor! Ten eerste is het namelijk zo dat door het zelf verbouwen van voedsel je ervoor kunt zorgen dat je voeding zo puur en vers mogelijk is! Dit heeft ontzettend veel voordelen voor ons lichaam en is dus een belangrijke reden voor veel mensen om zich hier zelf aan te wagen!

 

Daarnaast is het dus ook nog eens zo dat je door zelf voedsel te verbouwen zelf ook lekker in beweging komt en ook dit heeft vele voordelen! Genoeg reden dus om er ook zelf aan te beginnen en je eigen voedsel te gaan verbouwen in je eigen achtertuin. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk precies aan? En wat zijn hiervoor de beste tips?

 

Uiteraard liggen er altijd kapers op de kust en is het dan ook heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat jij je voedsel goed beschermt en hier ook goed mee omgaat! Daarnaast zijn er natuurlijk ook een aantal fijne tips beschikbaar die kunnen helpen om ervoor te zorgen dat je oogst zo goed mogelijk zal zijn! al deze tips zijn vaak bij de boeren en echte moestuinbouwers wel bekend maar heel veel mensen weten hier ook nog niet zo veel vanaf en dat kan dan best een gemis zijn! vandaar dat wij al deze tips op een rijtje hebben gezet zodat iedereen ervan mee kan genieten en we met elkaar kunnen zorgen dat iedere moestuin het beste uit zichzelf kan halen en een mooie oogst op kan leveren. Lezen jullie met ons mee?

 

De voorwaarden voor het starten van een moestuin

 

Als je gaat beginnen met een moestuin dan zijn er ten eerste een aantal voorwaarden waar je even goed naar moet kijken zodat jouw moestuin de beste kans van slagen krijgt! Dit is namelijk niet zomaar vanzelfsprekend en heeft best wel even wat moeite nodig! Gelukkig kun je hier heel makkelijk mee omgaan en hebben wij je een handje geholpen door een checklist te maken! Kijk goed naar de punten op deze lijst en vraag jezelf af of jouw moestuin ook aan deze punten voldoet!

 

Ten eerste is het belangrijk om naar de grond van de moestuin te kijken! Bevat deze grond voldoende voeding zodat je gewassen hier vervolgens goed op kunnen groeien? Daarnaast is het ook heel belangrijk dat de grond voldoende zuurstof bevat zodat ook dit veel op kan leveren, zuurstof is namelijk er belangrijk voor je gewassen en vooral ook voor de kwaliteit van de grond! Het is dus van belang om dit vooraf te checken zodat je zeker weet dat het stuk grond dat je op het oog hebt geschikt is!

 

Maar niet alleen de grond zelf is van belang ook de plek waar het stuk grond ligt speelt wel degelijk een rol! Ook hierbij is het weer erg belangrijk om goed te kijken of dit stuk grond wel geschikt is en of er bijvoorbeeld geen hoge bomen of struiken omheen staan die het zonlicht bij deze plek weg kunnen nemen. Je gewassen hebben natuurlijk wel zon nodig om te groeien en als de plek die je op het oog hebt bijna geen zon heeft dan is dat natuurlijk niet zo handig!

 

Ook is het niet heel handig als het een plek is die helemaal open ligt, wat beschutting is namelijk een stuk fijner. Het is dus vooral ook handig om goed naar de ligging van de plek te kijken zodat je zeker weet dat deze geschikt is voor je moestuin!

 

Naast de plek staan er nog wat andere punten op de checklist. Zo komen we ook bij het punt tijd, ook dit is namelijk best een belangrijk punt. Zoals je misschien wel begrijpt gaat er best aardig wat tijd in een moestuin zitten. Deze tijd moet je natuurlijk wel tot je beschikking hebben anders kan het zomaar eens een vrij lastig verhaal worden! Vandaar dat het goed is om bij jezelf na te gaan of jij wel voldoende tijd hebt om een moestuin bij te houden en te verzorgen en om uiteindelijk ook te oogsten. Als dit niet het geval is dan kan het slim zijn om goed te bedenken of een moestuin wel geschikt is voor jou!

 

Maar niet enkel tijd speelt een rol het is natuurlijk ook goed om te kijken of je er echt zin in hebt. Je moet een moestuin en het verbouwen van gewassen in je tuin wel echt heel leuk vinden anders kun je er beter niet aan beginnen. Er gaat namelijk best wat tijd in zitten en als je het dan niet zo leuk vindt is dat natuurlijk wel heel erg zonde!

 

Dit zijn dus een aantal punten die je wat ons betreft eerst even goed moet doornemen en eventueel af moet vinken voordat je besluit om te kiezen voor het verbouwen van je eigen voedsel in je tuin. Als je namelijk niet aan deze punten voldoet kan het allemaal best wel eens lastig zijn! het is dus zeker aan te raden om dit eerst allemaal goed te checken en om dan vervolgens te kijken of het bijhouden van een moestuin ook echt iets voor jou is! Op deze manier maak je een doordachte keuze en weet je ook waar je aan begint.

 

Laat je goed informeren

 

Voordat je begint aan een moestuin en het verbouwen van gewassen in je tuin is het vooral heel belangrijk om jezelf goed te laten informeren zodat je ook goed weet waar je aan begint. Er komt namelijk best wel wat kijken bij het starten en onderhouden van een moestuin en het is dus belangrijk om de juiste informatie te hebben!

 

Deze informatie kun je op verschillende manieren vergaren. Ten eerste kan het heel erg handig zijn om aan mensen om je heen om informatie te vragen. Er zijn vast wel mensen te vinden die al ervaring hebben met het onderhouden van een moestuin en het verbouwen van gewassen en die je dus ook verder kunnen helpen. Het is enorm fijn om deze kennis te gebruiken en om er op deze manier voor te zorgen dat je goed voor je moestuin zorgt!

 

Daarnaast is het natuurlijk ook handig om er rekening mee te houden dat je goed kijkt waar je nog meer informatie vandaan kunt halen. Je kunt ten eerste op het internet een schat aan informatie vinden, maar ook in boeken en tijdschriften kun je veel vinden. Kijk dus vooral goed om je heen en probeer aan de informatie te komen die je nodig hebt zodat je zo goed mogelijk aan de slag kunt gaan!

 

Gebruik de tips van vroeger

 

En dan komen we bij een handige tip waar wij zelf enorm veel aan gehad hebben. Nergens verstonden ze de kunst zo goed van het verbouwen van gewassen als vroeger toen dit dagelijks gedaan werd en ook de enige bron was om aan voedsel te komen. Vandaar dat het enorm waardevol kan zijn om deze kennis van vroeger op te doen en vandaag de dag te gaan gebruiken! Dit kun je dus onder andere heel handig doen door het na te vragen aan mensen die al wat ouder zijn en hier ervaring mee hebben.

 

Ook zijn er veel boeken geschreven met zogenaamde grootmoeders tips waarbij uitgelegd wordt hoe dit vroeger allemaal in zijn werk ging en hoe we die tips ook vandaag de dag nog toe kunnen passen vaak ook met een heel fijn resultaat! Wij zijn hier dus zeker een voorstander van en raadplegen zelf met regelmaat de tips van vroeger!

 

Maak een zaai en oogst kalender

 

Een enorm fijne tip voor je moestuin is om te werken met een zaai en oogst kalender, zeker als je veel verschillende gewassen een plekje in je moestuin geeft kan dit echt enorm handig zijn! het gaat als volgt in zijn werk! Als je gaat zaaien dan schrijf je dit op in je kalender. Op deze manier krijg je hier een overzicht van, je geeft aan wat je gezaaid hebt en wanneer je dit hebt gedaan. Daarnaast kun je dan ook meteen bij de kalender invullen wanneer je ongeveer verwacht te gaan oogsten. Op deze manier maak je dit allemaal heel inzichtelijk voor jezelf en weet je dus ook waar je aan toe bent.

 

Ook is dit een hele handige manier om de groei van je gewassen te monitoren en eventueel bij te sturen. Door het op deze manier allemaal in kaart te brengen heb je een ontzettend goed overzicht en weet je dus ook nog eens wanneer je welke gewassen uit je tuin kan oogsten en verwachten en ook dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Op deze manier is het namelijk meteen duidelijk wanneer je welke soorten voedsel op je bord kunt verwachten. Ook zal je oogst niet snel weer verloren gaan aangezien je nu zo goed bij kunt houden wanneer je oogst klaar is en wanneer je dus ook van je oogst kunt gaan genieten! Wij raden dit dan ook zeker iedereen aan!

 

Een zaai en oogst kalender is in onze ogen dan ook eigenlijk onmisbaar bij het starten van een moestuin en wij zouden dit dan ook eigenlijk niet anders willen! Geef de zaai en oogst kalender ook een zichtbaar plekje in huis zodat je nog beter kunt zien wanneer je kunt zaaien en oogsten en er echt niets meer mis kan gaan! Op deze manier wordt het een heel waardevol onderdeel van je moestuin en ook nog eens een leuk document voor later om op terug te kijken of eventueel nog wat van te leren voor de volgende generatie!

 

Breng voldoende tijd in je moestuin door

 

En tot slot hebben we nog een hele handige tip die wellicht voor de hand ligt maar toch belangrijk is om te noemen, breng voldoende tijd door in je moestuin! Door tijd door te brengen in je moestuin ook als er niet per se een klus moet gebeuren krijg je meer feeling met je gewassen. Het valt je dan ook sneller op als je planten bijvoorbeeld een ziekte hebben of minder goed groeien en je kan dan ook op tijd inspringen!

 

Als je minder tijd in je moestuin doorbrengt dan kan je dit soort signalen helaas zomaar missen en dat is natuurlijk niet handig. Vandaar dat het enorm waardevol kan zijn om met regelmaat tijd in je moestuin door te brengen en een kijkje te nemen zodat je zeker weet dat je niets mist en dat je goed voor je moestuin zorgen kunt!

 

Daarnaast is het ook nog eens erg fijn om tijd in je moestuin door te brengen. Het werkt ontzettend ontspannend en dat is natuurlijk heel prettig! Ook zorgt het ervoor dat je een goed gevoel krijgt door lekker buiten te zijn en tijd tussen de gewassen door te brengen! Wij zouden je dit dan ook zeker aanraden en snappen dat veel mensen dit erg prettig en waardevol vinden!

 

Ook is het natuurlijk gewoon onwijs gezond om lekker buiten te zijn en te genieten van de frisse buiten lucht en het in beweging zijn! wij mensen kunnen soms te veel in ons hoofd zitten en de frisse buitenlucht zorgt ervoor dat we lekker bezig zijn en alles een beetje los kunnen laten! Hier hebben we veel voordelen van en vandaar dat veel mensen met stress klachten of een burn out ook aangeraden wordt om lekker buiten aan de slag te gaan eventueel in een moestuin om de handen uit de mouwen te steken en lekker bezig te zijn! Dit heeft enorm veel voordelen en zorgt er al snel voor dat mensen zich beter voelen!

 

Op deze manier is een moestuin dus extra waardevol en kan hij dus ook op meerdere vlakken wat betekenen! Wij zouden het dan ook iedereen aanraden om weloverwogen aan een moestuin te beginnen! Het kan enorm veel voordelen hebben en daarnaast is het ook heel erg genieten! Meer dan genoeg reden dus om er ook voor te gaan!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »