{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Onze teak leverancier is FSC gecertificeerd.

0

Door Roos, 11 november 2021

De beste tips voor het winterklaar maken van jouw tuin

Inmiddels is de zomer echt achter de rug. Dat betekent dat we richting de herfst en de winter gaan. Aan het weer te zien is de herfst eigenlijk al aangebroken, want het regent regelmatig en de bladeren aan de bomen krijgen ook al weer de herfstkleuren. Deze tijd van het jaar is belangrijk voor jouw tuin. Als je in het voorjaar namelijk weer ultiem wilt genieten van jouw eigen mooie tuin dan is het verstandig om nu al enige voorbereidingen te gaan treffen.
De beste maand om je tuin klaar te maken voor de winter is oktober. In deze maand is het weer over het algemeen nog prima, waardoor het nog aangenaam is om werkzaamheden in de tuin te verrichten. Daar komt ook nog bij dat de grond dan nog niet te hard of bevroren is. Als je in oktober je tuin winterklaar gaat maken dan heb je daar in het voorjaar nog steeds profijt van, omdat het in die tijd dan weer eenvoudiger is om te tuinieren. Hier zullen de beste tips aan bod komen hoe je je tuin het beste winterklaar kan maken.

Gras maaien

In het voorjaar en de zomer zal je regelmatig het gras aan het maaien zijn en een verdere verzorging van het gras uitvoeren. Denk hierbij aan het weghalen van bijvoorbeeld de bladeren. Dit is belangrijk om het gras ademruimte te geven die het nodig hebt. Vaak dient tot eind oktober te gebeuren. Echter is er steeds meer een verschuiving van de seizoenen te zien, waardoor het mogelijk is dat het gras dit jaar nog wel tot november gemaaid dient te worden. Wanneer de echte vorst komt dan moet het gazon klaar zijn.
Normaliter maai je het gras tot circa een hoogte van vier centimeter. Dit is een ideale lengte voor het gras. Deze maaihoogte verandert echter wanneer je richting de winter gaat. Als je in oktober bezig bent om voor de laatste keren het gras te maaien dan is het verstandig om al rekening te houden met een lengte van het gras van circa zes centimeter.
Om te bepalen wanneer het de laatste keer is dat je het gras aan het maaien bent, voordat het echt winter wordt is het van belang dat je de temperaturen goed in de gaten houdt. Gras blijft namelijk lang groeien. Zodra het pas onder de zes graden Celsius is, stopt gras met groeien.
Verder is voeding niet alleen voor de mens belangrijk. Ook voor het gras is het belangrijk om gezond te blijven. Daarom is het verstandig om het gras nog eens te bemesten voordat de winter daadwerkelijk gaat beginnen. Op deze manier zorg je ervoor dat de grasmat ook in het voorjaar er weer goed bij ligt; groen en gezond. Tevens helpt de mest het gras door de winter heen.
In dit geval is niet alleen mest van belang. Ook het strooien van kalk kan de vorming van mos tegengaan. Het kalk zorg er namelijk voor dat de wortels van het gras beter belucht worden én dat in de grond de zuurtegraad minder wordt. Net als mest kan kalk het beste in het najaar worden toegediend voor de beste zorg van de grasmat.
Tot slot is er nog een advies om ervoor te zorgen dat de grasmat er in het voorjaar nog goed bij ligt en dat is dat er in de winter zo min mogelijk over het gras heen gelopen wordt. Vooral in tijden dat het vriest of heeft gesneeuwd, is het absoluut af te raden om het gras op te lopen. Als je dit wel doet, is de kans namelijk groot dat de bevroren grassprieten beschadigd raken. Beschadigde grassprieten vragen op een later moment weer om extra zorg. In het ergste geval zal er een hele nieuwe grasmat aangelegd dienen te worden. Wat dat betreft is het dus gewoon verstandig om in de winter niet over het gras heen te lopen.

Bladeren verwijderen

Over het algemeen zal je je tuin regelmatig onderhouden door de bladeren op te ruimen. Zeker in de herfst vallen er veel bladeren naar beneden. Zoals al eerder benoemd, is het verstandig om de bladeren van de grasmat af te halen. Echter is het zeker niet noodzakelijk om de overige bladeren in de winter weg te halen uit de tuin. Onder borders en hagen wordt juist geadviseerd om het te laten liggen. Dat komt doordat de bladeren hier juist in de winter als een beschermlaag voor de wortels dienen. Vervolgens zullen de bladeren richting de winter/het voorjaar weer gaan verteren wat er weer voor zorgt dat er nieuwe voedingsstoffen de bodem in worden gebracht.
Mocht je echt last hebben van de aanwezige bladeren in je tuin dan kan je er natuurlijk altijd voor kiezen om deze weg te laten halen. Zodra bladeren bijvoorbeeld op het tuinpad of de oprit liggen dan is het vooral een last en is het ook logisch dat je deze weg wilt halen. Als je er dus voor kiest om de bladeren op bepaalde plekken te verwijderen dan zijn er nog wel een aantal opties wat je met deze bladeren kan doen.
Een voorbeeld wat je met losse bladeren kan doen is om compost te maken. Eigenlijk is dit vrij eenvoudig. Je hebt hier alleen wat ruimte voor nodig in je tuin. Je hebt namelijk een simpele bladkorf nodig. Deze kan je eenvoudig maken door vier houten palen door middel van tuingaas te verbinden met elkaar. Deze bladkorf kan je dan het beste op een plek zetten waar het niet compleet gaat uitdrogen. Als de bladeren één tot twee jaar in deze bladkorf aanwezig zijn dan is het volledig gecomposteerd en helemaal klaar voor gebruik.
Mocht je in de bladkorf nou ook bladeren van bepaalde soort bomen stoppen, bijvoorbeeld appel, peer of een hazzelaar, dan kan het wat langer duren voor het volledig gecomposteerd is. Dat komt doordat deze bladeren vochtiger en luchtiger zijn.
Nog een andere mogelijkheid wat je met de bladeren kan doen is om ze te gebruiken in jouw eigen moestuin als je hierover bezit. De bladeren kan je namelijk eenvoudig gebruiken om de stukken grond die niet beteeld zijn te beschermen tegen de temperaturen en de regenbuien die in de winter aanwezig zijn. Tevens stimuleert de aanwezigheid van de bladeren het bodemleven zoals nuttige micro-organismen. Als de bladeren beginnen te verteren dan vormen ze hummus, waardoor ze in het voorjaar mee kunnen als je de tuin gaat onderspitten.

Snoeien

Voor wat betreft het snoeien is er niet specifiek één maand of periode in het jaar aan te wijzen waarop dit het beste kan gebeuren. Dit is namelijk per plant, boom of struik verschillend. In principe hebben bomen, struiken of planten helemaal geen snoei nodig in de natuur. Toch zal je zien dat bijna ieder persoon wel gaat snoeien, omdat de ruimte in de tuinen redelijk beperkt zijn en de boom, struik of plant wat meer in toom gehouden dient te worden. Eigenlijk hoef je niet bang te zijn om te gaan snoeien, want planten gaan vrijwel nooit door doordat er verkeerd is gesnoeid. Het kan wel zo zijn dat een jaar daarop de bloei wat minder is maar dit zal zich vanzelf weer gaan herstellen.
Als je twijfelt over het moment van snoeien dan is het vaak slim om de plant, boom of struik direct na de bloei te knippen/snoeien. Over het algemeen zit je dan veilig. Het beste kan je een stukje boven het blad of de knop snoeien. Vanuit daar groeit namelijk weer een nieuwe tak of bloem. Mocht je nou echt twijfelen dan is het ook niet erg als je het snoeien helemaal een jaartje overslaat.
Nog een extra advies wanneer je gaat snoeien is om dit nooit te doen wanneer het vriest. Zodra je dit gaat doen dan worden de takken te veel blootgesteld aan de lage temperaturen wat zeker niet bevorderlijk is voor de groei van de boom, plant of struik.
Er zijn een paar belangrijke planten waarbij je even goed moet opletten. Het eerste voorbeeld hiervan is de hortensia. Bij de hortensia’s met de roze en blauwe bollen is het een absolute aanrader om alleen in april enkel de topjes af te knippen. Hierbij is het van belang dat je niet dieper gaat knippen, omdat het dan vrijwel zeker is dat je het jaar daarna geen roze of blauwe bloemen in je tuin zal hebben. De andere hortensia die bekend is, is de hortensia met witte bollen. Deze soort mag wel jaarlijks tot circa twintig centimeter tegen de grond afgeknipt worden.
Een andere bekende soort is de lavendel. Zodra je hier jonge blaadjes in ziet verschijnen dan is het verstandig om alle twijgen af te knippen tot net boven het nieuwe blad. Eind juli/begin augustus is de lavendel vaak wel uitgebloeid. Dit is het moment dat je de lavendel nog een keer voorzichtig kan snoeien in een bolletje. Hierbij kan je dan het beste maximaal 1/3 afsnoeien.
Verder is de blauweregen een plant die zeer hard groeit. Deze kan je jaarlijks minimaal twee keer snoeien. De eerste keer in een kalenderjaar is eigenlijk al in februari. Vervolgens kan je in juli de lange, nieuwe scheuten alweer van de hoofdstengel afknippen. En dan is het ook nog niet eens gek om deze plant klaar te maken voor de winter om nog eens de nieuwe, lange scheuten af te knippen.
Tot slot is de roos ook een bekende soort waar vaak te moeilijk over wordt gedacht. Het snoeien van rozen is namelijk redelijk eenvoudig. De eerste stap die je hiervoor dient te ondernemen is om alle doden en tegen elkaar naar binnen groeiende twijgen weg te halen. Vervolgens kan je de drie sterkste twijgen, die ook nog eens mooi over de plant verdeeld zijn, overhouden en tot circa dertig centimeter van de grond afknippen. De overige twijgen kan je allemaal tot de grond afknippen.

Vroege bloei in het voorjaar

Voor de ideale gezelligheid van bloemen in het voorjaar is bij uitstek de ideale timing om deze bollen voor de winter al te planten. Denk hierbij aan bloembollen van hyacinten, narcissen en tulpen. Als je deze net voor de winter in je tuin gaat planten dan zal je hier een lange tijd in het voorjaar en de zomer plezier van hebben.
Tevens zorgen de bloembollen en de uiteindelijke bloemen ook nog eens voor een goede voedingsbron voor bijvoorbeeld hommels en bijen. Zeker wanneer de bloemen nog schaars zijn, kan jij deze dieren daarbij helpen.

Het onderhoud van paden en terrassen

Voordat de winter echt van start gaat, is het eigenlijk ook wel verstandig om het terras van hout goed schoon te maken. Het is hierbij ook aan te raden om het hout van een extra beschermlaag te voorzien. In vergelijking met tegels op het terras kan je in de winter al te maken krijgen met algen. Deze algen kun je in de winter al verwijderen, maar hou er rekening mee dat de kans dan ook aanwezig is dat ze in het voorjaar weer terugkomen.

Vijver Tot slot nog een aantal tips voor het klaarmaken van de vijver voor de winter. Zolang je in de herfst de nodige onderhoud aan je vijver doet dan kan je in principe veilig de winter in en heb je er in het voorjaar ook nog profijt van. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een snoeibeurt voor de planten in het water, de waarde van het water te optimaliseren, het bestrijden van algen en het verwijderen van bladeren.
Bij het optimaliseren van de waarde van het water kan je denken aan de hardheid en het carbonaatgehalte. Deze twee waarde zijn belangrijker om op peil te houden gedurende de herfst om ervoor te zorgen dat dit niet te ver terugzakt in de winter.
Een eenvoudige manier om de bladeren in de herfst op te vangen is om een net over de vijver heen te plaatsen. Op deze manier vallen de bladeren op het net en komen ze niet in jouw vijver terecht.
Daarnaast is het van belang dat je ervoor zorgt dat het onmogelijk is dat de vijver dicht gaat vriezen. Mochten de temperaturen onder het vriespunt komen, voorkom je hiermee dat de winter dichtvriest. Hiervoor kan je gebruik maken van een ijsvrijhouder of een verwarming in de vijver.