{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 5 december 2022

De beste tuinier tips uit de oude doos

We kennen vast allemaal wel de vele tips van vroeger, de zogenaamde grootmoeders tips, of Oma weet raad verhalen wel. Vaak ligt er een schat aan informatie verborgen die enkel maar doorverteld kan worden van generatie op generatie. Dit gaat vaak over allerlei huis tuin en keuken onderwerpen en er komen dan de meest praktische tips naar voren waar je onwijs veel aan kan hebben en die ook echt het verschil kunnen maken. In deze blog stellen we natuurlijk vooral de tuin tips centraal en dat zijn er nogal wat. We gaan namelijk kijken naar welke handige tips we eigenlijk allemaal over kunnen nemen van vroeger die het werken in de tuin wat makkelijker kunnen maken. Op deze manier kun je dus handig en snel de tips van vroeger vandaag de dag toepassen en het effect aanschouwen.

 

Het mooie met deze tips is dat ze bijna altijd super goed werken. Tegenwoordig grijpen we echter vaak naar allerlei technische snufjes of naar allerlei chemische middelen die vaak snel hun werk doen maar lang niet zo gezond voor ons zijn. De tips van vroeger maken vaak gebruik van wat er al is zonder invloeden van buitenaf en daardoor zijn ze dus vaak ook nog eens een stuk vriendelijker voor het milieu dan de tips van vandaag de dag. De hoogste tijd om er dus eens een paar voor je op een rijtje te zetten zodat het werken in de tuin een stukje makkelijker kan worden. Lees je met ons mee?

 

Elke tuin heeft onderhoud nodig

 

Om te beginnen is het slim om je te realiseren dat iedere tuin simpelweg onderhoud nodig heeft. Groot of klein, modern of landelijk, vol groen of vol steen, iedere tuin vraagt een zekere mate van onderhoud en daar komt dan ook meteen het tuinieren om de hoek kijken. Uiteraard zijn er veel mensen die hier veel kennis van hebben en er ook nog eens veel plezier aan beleven. Hen gaat het tuinieren dan ook bijna als automatisch af. Maar als dit niet het geval is dan is het een heel ander verhaal en wordt het toch allemaal een stuk moeilijker en dan kan je zeker wel wat fijne tips gebruiken.

 

Vooral de beplanting in een tuin vraagt nu eenmaal vaak veel onderhoud. Maar hier heb je vaak ook wel meteen heel fijn resultaat van. Het ziet er namelijk prachtig uit als alle beplanting er netjes bij staat en je tuin dus helemaal straalt. Daarnaast is het onderhoud van de beplanting ook werkelijk nodig om de beplanting goed en gezond te houden zodat deze nog wat langer mee kan.

 

Vaak grijpen we dan ook naar allerlei middelen van deze tijd om het werken in de tuin makkelijker te maken of om problemen te verhelpen. Maar dit is dus zeker niet altijd de beste manier. Vandaar dat we nu dan ook gaan kijken wat er wel werkt en hoe we dat het beste aan kunnen pakken. En hiervoor gaan we dus terug in de tijd.

 

De beste tips komen van vroeger

 

Vroeger werd er veel in de tuin gewerkt. Huishouden en tuinieren stonden dan ook vaak hoog op het prioriteiten lijstje. Er werd dan ook veel aandacht besteedt om alles netjes te houden en om alles goed bij te houden. Op deze manier kon men er voor zorgen dat het huishouden er netjes bij kwam te liggen en dat de tuin vol groei en bloei stond. In tegenstelling tot vandaag de dag waren er vroeger niet allerlei middelen te verkrijgen om de beplanting beter te laten groeien of om het werken in de tuin makkelijker te maken. Dit moest je toch echt voornamelijk zelf eigenhandig aanpakken.

 

En hierdoor werd men natuurlijk zelf steeds inventiever en verzon men zelf voldoende manieren om ervoor te zorgen dat het tuinwerk goed gedaan werd en dat alles goed verzorgd werd. De tips die toen gebruikt werden kunnen we dus vandaag de dag alsnog goed inzetten en heel erg veel profijt van hebben. In deze blog vertellen we je dan ook hoe je dat kunt doen.

 

Tips waar je alles al voor in huis hebt

 

Het leukste van deze fijne tips van vroeger is dat je ze dus vaak kunt uitvoeren met alles wat je al in huis hebt. Je hebt er dus niet allerlei spullen voor nodig die je aan moet schaffen maar je kunt gewoon zo zelf aan de slag gaan met alles wat je in je keuken hebt staan.

 

Dat is natuurlijk onwijs makkelijk omdat je er niet de deur voor uit hoeft, daarnaast is het ook nog eens een heel stuk goedkoper. En tot slot een stuk milieu vriendelijker doordat je vaak natuurlijke middelen gaat gebruiken voor de klusjes in de tuin.

 

Uiteraard is het vaak wel handig als je wat tuingereedschap zoals een snoeischaar, hark en bezem in huis hebt maar dat hebben we dan ook vaak allemaal wel waardoor je hier toch makkelijker mee uit de voeten kunt.

 

Slimme tips om katten uit je tuin te verjagen

 

Deze eerste tip gaat over het verjagen van katten uit je tuin. En dan met name uit je borders en tussen je gewassen. Veel mensen hebben een moestuin in hun tuin staan. Dit is natuurlijk heel erg leuk en levert vaak ook veel heerlijke producten op. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je op deze manier ervoor kunt zorgen dat je lekker vers en gezond kunt eten.

 

Maar je zit natuurlijk niet te wachten op katten die door je moestuin heen banjeren en hier flink huis houden. Ook in je borders heb je de katten liever niet omdat ze hier vaak flink wat schade aan kunnen richten. Ook hierbij is het dus belangrijk dat je goed kijkt naar een paar slimme tips om deze beestjes uit je tuin te verjagen zodat ze in ieder geval je planten, bloemen en gewassen met rust laten.

 

Dit doe je heel makkelijk en snel door koffie dik te strooien tussen je borders en gewassen in. Katten hebben hier echt een enorme hekel aan. Zowel aan de structuur als aan de geur. Als ze dit ruiken gaan ze dan ook al snel een deurtje verder en laat dat nu net de bedoeling zijn.

 

En uiteraard heeft vaak iedereen wel wat koffiedik in huis, dit is dus echt een typisch voorbeeld van een hele handige tip die je zo uit kunt voeren terwijl je gebruik maakt van spullen die je gewoon in huis hebt.

 

De beste zorg voor je aardbeien plantjes

 

Veel mensen hebben aardbeien plantjes in de tuin staan. Ze vinden het heerlijk om te kunnen genieten van heerlijke verse aardbeien zo vers uit eigen tuin. Er is natuurlijk weinig gezonder dan dat. Het is dan ook zeker weten een heel erg goed idee om zelf ook wat aardbeien planten een plekje in je tuin te geven alleen moet je hier natuurlijk wel ook goed voor zorgen. Gelukkig kan dit op een aantal verschillende manieren.

 

Ten eerste is het slim om ook weer het koffiedik in te zetten. Als je dit namelijk tussen de aardbeien plantjes strooit dan zorgt dit ervoor dat het dezelfde werking als mest heeft en je plantjes gaan er dus enorm goed van groeien. Het vormt dan ook meteen een handige bestemming voor het koffiedik dat je anders toch weg zou gooien.

 

Ook is het slim om stro tussen de aardbeien plantjes te plaatsen. Dit zorgt er namelijk voor dat de plantjes netjes en schoon blijven en dat ze ook geen last krijgen van onkruid dat omhoog komt groeien en de voeding bij de planten wegneemt. Het is dus heel handig om wat stro te strooien tussen de planten en je bent verzekerd van gezonde planten.

 

En tot slot kan het nog heel erg helpen om prei plantjes tussen de aardbeien plantjes te planten, dit zorgt ervoor dat de aardbeienplantjes sterker worden en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Ook dit is dus een hele handige tip waar je zeker weten goed gebruik van kan maken en die dus mooie aardbeien als gevolg oplevert!

 

Help je buxus gezond houden

 

Het is waarschijnlijk een van de meest geziene planten in een tuin, namelijk de buxus heg. Bijna iedereen heeft deze wel in de tuin staan of een variant ervan. Echter brengt de buxus altijd een flink risico met zich mee. Want zowel de mot als de rups zijn beide dol op de buxus en weten hier dan ook goed hun gang mee te gaan. En als deze diertjes je buxus eenmaal gevonden hebben, berg je dan maar. Ze kunnen namelijk voor flink wat schade zorgen en ze zijn ook nog eens onwijs lastig te bestrijden. En dat terwijl je ze wel heel graag snel weer weg wil hebben aangezien ze flink wat schade aanbrengen bij de bladeren van je heg. De hoogste tijd dus om eens te gaan kijken wat we hieraan kunnen doen en hoe we deze beestjes de baas kunnen blijven en uit onze heggen kunnen verwijderen. Lees je met ons mee?

 

Uiteraard zijn er vandaag de dag allerlei chemische goedjes te koop die je helpen om deze beestjes uit de heg te weren. Echter helpen deze vaak ook je gehele heg om zeep en laat dat nu net niet de bedoeling zijn. Vandaar dat het slim is om te kijken hoe je dit voorkomen kunt en kun je dus veel beter met de tips van vroeger aan de slag gaan en hier echte huis tuin en keuken middelen voor gebruiken.

 

Het beste kun je de blaadjes waar de rupsen en motten zitten wegknippen. Deze kunnen toch niet meer hersteld worden en op deze wijze verwijder je ook meteen de rups en mot zelf. Daarnaast is het handig om een spray flacon te vullen met water, groene zeep en schoonmaakazijn. Hiermee spray je vervolgens de blaadjes in die het meeste in de buurt zitten van de blaadjes die je verwijderd hebt. Op deze wijze weet je vervolgens zeker dat de rups en de mot echt geen kans meer maken en dat je bladeren en buxus dus veilig zijn. En dat is natuurlijk precies wat je graag wil bereiken. Op deze wijze kun je dus op een hele natuurlijke manier de buxus mot en rups de baas blijven en je buxus heg in goede gezondheid houden en dat levert natuurlijk heel erg veel fijne voordelen op!

 

De beste tuinier tips uit de oude doos

 

Het is natuurlijk onwijs leuk om eens gebruik te maken van al die goede en handige adviezen van vroeger. Er is zoveel kennis over hoe we het beste in onze tuinen aan de slag kunnen gaan en al deze kennis kunnen we maar wat goed gebruiken om onze tuinen er netjes uit te laten zien en om ervoor te zorgen dat onze planten goed kunnen groeien en bloeien.

 

Door geen gebruik te maken van allerlei chemische middelen maar door gewoon aan de slag te gaan met wat er voor handen is in je keuken kastjes heb je al een groot verschil te pakken. Op deze wijze zorg je natuurlijk op een hele gezonde manier voor de planten in je tuin en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Wie wist dat koffie dik zo goed van pas kwam. En wat groene zeep hebben we vaak ook allemaal wel in huis.

 

Naast dat het heel handig is om dus zoveel gebruik te maken van middelen die we al in huis hebben is het ook nog eens flink voordelig. We hoeven niet steeds allerlei nieuwe dingen aan te schaffen maar kunnen simpelweg gebruiken wat we toch al in huis hebben. Ook is het een stuk gezonder voor het milieu en dat telt voor heel veel mensen natuurlijk ook heel hard mee.

 

Kortom meer dan genoeg reden dus om ervoor te zorgen dat je achter deze onwijs handige tips van je grootouders komt. Op deze manier zorg jij namelijk op een hele effectieve maar ook natuurlijke manier voor de beplanting in je tuin en dit komt je planten enkel maar ten goede. Maak gebruik van alles wat je in huis hebt, letterlijk en figuurlijk en laat alle andere middelen achterwege. Op deze manier zorg je zo goed mogelijk voor je tuin net als ze vroeger deden met heel fijn resultaat!