{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 12 oktober 2021

De eetbare tuin

Het is ontzettend leuk om lekker vers te eten. Dit is ook steeds meer een trend die enorm in opkomst is. In een tijd waarin we meer dan ooit bezig zijn met onze gezondheid is het natuurlijk ook goed te begrijpen dat we graag zo gezond en vers mogelijk eten! Op deze manier krijgen we allemaal gezonde voedingsstoffen binnen waar ons lichaam veel voordeel van heeft!

 

En wat is er ontzettend veel voedsel dat je in je eigen tuin kunt verbouwen! Veel mensen denken dan aan fruitbomen of wellicht wat verse kruiden maar de mogelijkheden zijn werkelijk waar eindeloos! Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in je eigen tuin verbouwen en dat is natuurlijk ontzettend leuk en lekker! Daarnaast is het ook nog eens een erg fijne bezigheid om lekker in je tuin bezig te zijn en om allerlei verschillende gewassen te verbouwen! Je bent heerlijk bezig in de buitenlucht met de zon op je gezicht en daarnaast ben je ook nog eens lekker in beweging! Wij zien hier dus alleen maar voordelen in!

 

Maar wist je dat de eetbare tuin dus ook veel verder gaat dan fruitbomen en wat verse kruiden. Je kunt namelijk ontzettend veel voedsel helemaal vers in je eigen achtertuin verbouwen. Op deze manier hoef je voor een maaltijd enkel maar je tuin in te lopen en alles ligt voor het grijpen! In deze blog nemen wij je dan ook mee op avontuur in de eetbare tuin en laten wij je precies zien wat er allemaal te doen is. Welk soort voedsel kun je dan in je eigen tuin verbouwen en wat zijn de voordelen van een eetbare tuin. Daarnaast laten we je natuurlijk ook zien hoe je een eetbare tuin zo goed mogelijk kunt verzorgen en welke voorzorgsmaatregelen je soms moet nemen om je dierbare oogst te beschermen! Lees je gezellig met ons mee?

 

Wat is nu eigenlijk precies een eetbare tuin

 

Voor we precies gaan vertellen welke voordelen een eetbare tuin heeft en hoe je er het beste voor kunt zorgen laten we je eerst even weten wat een eetbare tuin nu eigenlijk precies is. En dat is een stuk simpeler uit te leggen dan dat het misschien lijkt, eigenlijk is een eetbare tuin gewoon een tuin waarin veel soorten planten en struiken en bomen staan die voedsel leveren en die je dus kunt eten!

 

Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat het een tuin is waar je bijvoorbeeld heel makkelijk wat verse bessen kunt plukken, of waar je wat takjes verse kruiden kunt pakken om aan een gerecht toe te voegen. Maar ook groeien er vaak verschillende soorten fruit aan bomen en struiken en groeien er gewassen die geplant zijn. denk dan bijvoorbeeld aan wortelen of aardappels. Dit maakt een eetbare tuin dan ook wezenlijk anders dan een moestuin.

 

Bij een moestuin zien we namelijk vooral de focus op gewassen, denk dan aan aardappelen, wortelen, bloemkolen en allerlei andere soorten verse groenten. Maar bij een eetbare tuin gaat het verder dan dat. Hier zien we dus ook veel verschillende soorten fruit, kruiden en eigenlijk alles wat ook maar een beetje eetbaar is, dit zorgt ervoor dat je met deze tuin veel meer kanten uit kunt en dat deze tuin dan ook een stuk meer voedsel levert dan een moestuin en dat is natuurlijk heel erg prettig.

 

Een eetbare tuin is dus een tuin met allerlei eetbare planten, struiken, bomen en andere gewassen! Welke je vervolgens prima in al je gerechten kunt verwerken! Veel mensen streven er zelfs naar om bijna volledig vanuit hun eigen voorzieningen te leven en dan kan een eetbare tuin zeker een hele fijne toevoeging zijn!

 

De voordelen van een eetbare tuin

 

Nu je een beter beeld hebt van wat een eetbare tuin nu eigenlijk precies is leek het ons wel fijn om ook even de voordelen van een eetbare tuin voor je op een rijtje te zetten! Ten eerste is het zo dat een eetbare tuin heel erg veel voedsel oplevert. Je kunt dus heerlijk genieten van voedsel uit je eigen achtertuin. Maar een ander groot voordeel hiervan is dat je ook kunt genieten van heel erg vers voedsel. Het voedsel wat je in je eigen tuin laat groeien dat is volledig natuurlijk. Er komen geen bestrijdingsmiddelen of houdbaarheidsmiddelen aan te pas en dat zorgt ervoor dat deze producten dus echt heel erg vers en gezond zijn. wij durven zelfs wel te beweren dat ze een stuk gezonder zijn dan de producten die je in de supermarkt kunt kopen.

 

Dit komt omdat de producten in de supermarkt vaak wel heel erg bewerkt zijn! ten eerste zijn ze vaak bespoten met bestrijdingsmiddelen en daarnaast zijn ze ook vaak bewerkt met houdbaarheidsmiddelen zodat ze langer mee gaan en je er zo lang en zoveel mogelijk van kunt genieten! Dit zorgt er dus voor dat deze producten lang niet zo gezond zijn zoals je misschien wel zou denken. Vaak weet je zelfs eigenlijk helemaal niet precies zo goed wat je nu eigenlijk echt koopt en waar dit mee bewerkt is en dat is natuurlijk best een vervelende gedachte!

 

Maar naast dat de producten uit je eigen tuin dus vele malen gezonder zijn ben je er ook nog eens veel minder geld aan kwijt! Je bespaart namelijk enorm veel op je boodschappen als je een groot deel van het voedsel dat je gebruikt uit eigen tuin kunt halen. Op deze manier bespaar je dus enorm veel geld op je boodschappen budget en dit is natuurlijk enorm handig! Zeker in een tijd waarin alles steeds duurder aan het worden is!

 

Zoals je dus kunt zien zitten er flink veel voordelen aan een eetbare tuin en is het dus niet zo verwonderlijk dat veel mensen kiezen voor deze manier van het verwerken van voedsel en het consumeren ervan! Zeker als je bezig bent met je gezondheid en daarnaast ook nog eens actief bezig wil zijn en wil besparen op je voeding dan is een eetbare tuin een heel goed idee!

 

Hoe begin je aan een eetbare tuin

 

En dan is de keuze gemaakt, je hebt er wel oren naar om zelf ook een eetbare tuin te gaan ontwikkelen en om hier dus van te gaan profiteren maar hoe pak je dat nu eigenlijk precies aan? Ten eerste is het dus heel erg belangrijk om naar je huidige tuin te kijken en om te bedenken op welke manier je hierin een eetbare tuin kunt realiseren? Welke soorten planten, struiken en bomen kun je er plaatsen en hoeveel plek heb je? Het is heel belangrijk om dit vooraf allemaal te bedenken zodat je vervolgens zeker weet dat je voldoende ruimte hebt.

 

Vervolgens ga je dus kijken welke soorten voedsel jullie als gezin vaak gebruiken, welke soorten groenten en fruit eten jullie graag en welke kruiden gebruiken jullie met regelmaat in de keuken? Als je dit ook allemaal weet dan is het tijd om deze planten en struiken en bomen ook daadwerkelijk een plekje te geven in je tuin. Het is namelijk zonde om te kiezen voor voedsel wat je eigenlijk niet gebruikt. Vaak is het dus vooral heel slim om voor voedsel te kiezen wat vaak in jullie gerechten terug komt zo weet je zeker dat er geen verspilling zal zijn van ongebruikt voedsel!

 

Als het plan is uitgewerkt dan kun je aan de slag. Nu is het dus zaak om de planten, struiken en bomen ook daadwerkelijk aan te gaan schaffen en een plekje in de tuin te gaan geven. Ook hierbij is het vooral belangrijk dat je goed kijkt wanneer het nu eigenlijk het beste moment is om dit te doen! Vaak zit hier namelijk verschil in en als een plant, struik of boom niet op het meest geschikte moment de grond in gaat dan zou dit wel eens voor problemen kunnen zorgen op de langere termijn. Vandaar dat het vooral heel belangrijk is om dit goed uit te zoeken zodat je weet waar je aan begint. Hetzelfde geldt voor de verzorging van de planten, bomen en struiken in je tuin. Ook hierbij is het vooral heel belangrijk dat je goed uitzoekt hoe dit allemaal in zijn werk gaat zodat je ook zeker weet dat je ze allemaal geeft wat ze nodig hebben zodat ze ook zo lang mogelijk gezond blijven en je er profijt van kunt hebben!

 

Er zijn dus best wel wat factoren waar je rekening mee moet houden als je aan een eetbare tuin begint. Het is ook daadwerkelijk heel belangrijk om dit te doen omdat je op deze manier ervoor zorgt dat je tuin zo lang mogelijk gezond zal blijven!

 

Koken met voedsel uit een eetbare tuin

 

En als je dan eenmaal een eetbare tuin hebt dan kan het grote genieten beginnen! Ten eerste is het dan heel erg fijn om lekker te gaan koken met verse producten uit je eigen tuin! Bedenk heerlijke gerechten waarin je de meest verse soorten groenten en fruit verwerkt en welke je helemaal afmaakt met een vers takje kruiden! Op deze manier krijg je echt een geweldige smaak en alles zal nog lekkerder smaken met de realisatie dat alles echt helemaal vers is en dat je er ook nog eens veel kosten mee bespaart!

 

Probeer wel goed rekening te houden met het juiste seizoen, zo weet je wanneer je kunt oogsten en op welk moment in het jaar je welke producten uit je eigen tuin kunt verwachten. Zo kun je dus altijd koken met heerlijke verse producten! Daarnaast is het vooral ook belangrijk om je oogst goed in de gaten te houden, wanneer is het fruit rijp, en wanneer kunnen de groenten geoogst worden! Doe dit allemaal echt op het juiste moment dan ben je verzekerd van de lekkerste smaak!

 

De eetbare tuin

 

Zoals je dus wel kunt zien is een eetbare tuin een ontzettend goed idee! Ten eerste heeft een eetbare tuin dus echt enorm veel voordelen. Zo is het voedsel wat je in je eigen tuin kweekt ten eerste al een stuk gezonder! Er zijn namelijk geen bestrijdingsmiddelen en houdbaarheidsmiddelen aan te pas gekomen en dat scheelt enorm veel! Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens zo dat het voedsel een stuk goedkoper is! Je bespaart op deze manier dus echt enorm op je wekelijkse boodschappen en dat is natuurlijk ook wel heel erg fijn!

 

Maar daarnaast is een eetbare tuin gewoon ook echt een verrijking van je dagelijks leven! Het is enorm fijn en vooral ook gezond om lekker in de tuin bezig te zijn en ervoor te zorgen dat alle planten, bomen en struiken er netjes bij staan. Hierdoor ben je dus heerlijk buiten bezig en dat heeft dus heel veel voordelen! Daarnaast ben je dus ook lekker actief bezig en dat is natuurlijk wel heel erg gezond! Wij zien dus ook op lichamelijk gebied enorm veel voordelen aan het onderhouden van een eetbare tuin!

 

Wel zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je goed op moet letten! Ten eerste is het heel belangrijk dat je er goed op let dat je de planten goed verzorgt, hiermee verzeker je jezelf voor een goede oogst! Want dat is natuurlijk wel waar het uiteindelijk allemaal om draait een hele fijne oogst waar je heerlijk van kunt genieten en waar je ook nog eens veel voordelen van hebt! Op deze manier is het dus echt heel erg fijn om lekker in je eigen eetbare tuin bezig te zijn met een heerlijke oogst als resultaat!

 

Het is ontzettend leuk om een fijne mix tussen groenten, fruit en heerlijke verse kruiden te maken en om zo eigenlijk bijna geheel zelfvoorzienend op het gebied van voedsel te kunnen leven! Het is natuurlijk ook echt een enorm voordeel om zo lekker vers uit je eigen tuin te kunnen eten en om hier zo van te kunnen genieten! En daarnaast ben je ook nog eens heerlijk actief en gezond bezig! Wij zien dan ook echt alleen maar voordelen en zouden het dan ook zeker iedereen aanraden om een plekje voor een eetbare tuin te realiseren in je eigen achtertuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »