{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 30 mei 2020

De handige tafel uitschuifbaar

Als jij iemand bent die vaak gasten thuis op bezoek krijgt, dan kan het praktisch zijn om extra zitplekken in de tuin te hebben bij mooi weer, zodat je met gasten buiten kunt zitten. Om meer gasten aan tafel te kunnen laten zitten in de tuin heb je daarnaast een grotere tuintafel nodig. Maar wellicht wil je niet continue zo’n grote tafel op je terras hebben staan, maar deze alleen wanneer het nodig is opzetten, zodat je voor iedereen plaats hebt. In dit geval kan een tuintafel uitschuifbaar praktisch zijn. Met een tuintafel uitschuifbaar beschik je over een tuintafel die kan worden verlengd of ingekort, al naar gelang de omvang van het gezelschap in jouw tuin.

Rechthoekige of vierkante tuintafel

Bij tuintafels heb je de keuze uit verschillende vormen en een grote verscheidenheid aan formaten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een vierkante tafel indien je met een kleine familie bent, een ronde tafel voor een meer flexibel aantal personen, aangezien je eenvoudig extra tuinstoelen of krukjes kunt bijplaatsen, of een rechthoekige tafel.
De rechthoekige tafel wordt over het algemeen het meest verkocht, maar is doorgaans beperkt tot het formaat waarin je deze koopt, dat wil zeggen als je een tafel aanschaft met acht zitplaatsen, dan kun je er hooguit waarschijnlijk twee tot vier stoelen bijplaatsen om nog comfortabel aan tafel te kunnen eten (in verband met de hoeken en tafelpoten). Daarentegen zit je als je een grote tafel aanschaft voor bijvoorbeeld twaalf personen of meer altijd met deze grote tafel in je tuin, ook op de momenten dat je er slechts met zijn vieren aan zit. Het voordeel van een rechthoekige tafel is dat je deze eenvoudig in een hoek tegen de muur kunt plaatsen, waarmee deze minder ruimte inneemt.

Traditioneel rond

De traditionele ronde tuintafel is echter steeds meer op de weg terug. Het aanbod van ronde tuintafels in tuinsets neemt de laatste jaren steeds meer toe. Het grote verschil tussen een rechthoekige en een ronde tuintafel is dat er bij een ronde tuintafel geen specifiek hoofdeinde is. Iedereen aan de tafel heeft daarmee een gelijkwaardige status en er hoeft geen hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid over wie waar aan tafel mag zitten. Bij een ronde tafel maakt het immers weinig verschil aan welke kant van de tafel je plaatsneemt.

Uitschuifbaar deel

Bij een tuintafel uitschuifbaar heb je een tafel met een vaste breedte en hoogte, maar met een lengte die verstelbaar is. Afhankelijk van het model kun je de tafel met zo’n 50-130 cm verlengen, waarmee je het aantal zitplaatsen vergroot met 4-8 personen. De tafel heeft daarbij aan een of beide kanten een verlengstuk dat verborgen zit onder het tafelblad, en dat je kunt uitschuiven en vergrendelen. Soms beschikt het verlengstuk ook over extra tafelpoten voor extra ondersteuning.
Met een tuintafel uitschuifbaar heb je kortom de beschikking over een tafel met een flexibel aantal zitplaatsen, afhankelijk van het aantal personen dat komt eten. Dit maakt een uitschuifbare tuintafel dan ook een stuk praktischer in het gebruik dan het hebben van een grote, lange tuintafel.
Een nadeel van een tuintafel uitschuifbaar is dat deze door het extra blad in ingeschoven positie een stuk zwaarder is dan tafels van vergelijkbare lengte. De meeste tuintafels uitschuifbaar zijn gelukkig van materialen gemaakt die zonder problemen in de herfst en winter buiten kunnen blijven staan.

Houten tuintafel

Als je op zoek bent naar een tuintafel uitschuifbaar zul je in de meeste gevallen uitkomen bij een houten tafel. Een houten tafel is immers heel traditioneel en degelijk en ziet er met name in groot formaat heel solide en rustiek uit. Hiermee maak je als gastheer of gastvrouw dan ook een goede indruk op je gasten. Bij een houten uitschuifbare tafel zal het extra tafelblad vaak een losse plank zijn die onder het bestaande blad ligt. Door de twee helften van de tafel uit elkaar te schuiven kun je de aanvullende plank hier tussen leggen, waarmee je extra lengte creëert.
Wanneer je een houten tuintafel uitschuifbaar koopt zal dit in de meeste gevallen een hardhouten tuintafel zijn. Teakhout is zeer populair en tuintafels van dit hout hebben een zeer mooie uitstraling en lange levensduur. Door de schaarste van teakhout zie je tegenwoordig steeds vaker andere hardhoutsoorten, zoals acacia, eucalyptus en eiken in tuintafels uitschuifbaar.

Metalen tuintafel

Aangezien een tuintafel uitschuifbaar degelijk en solide dient te zijn om het gewicht te kunnen dragen in uitgeschoven stand, lijkt een metalen tafel een logische keuze. Er wordt ook vaak gebruik gemaakt van metaal voor het onderstel. Daarbij wordt het tafelblad vaak van een synthetisch materiaal of hout gemaakt. De meest gebruikte metaalsoort in tuinmeubilair is aluminium.
Dit lichtgewicht metaal is door fabrikanten goed te verwerken vanwege zijn buigzaamheid, maar is zeer sterk en kan bovendien niet roesten. In veel gevallen zal bij een tuintafel uitschuifbaar een aluminium onderstel worden gebruikt in combinatie met een tafelblad van glas of polywood, een houtachtig materiaal gemaakt van polyethyleen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »