{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 18 juli 2022

De juiste balans in je achtertuin.

 

 

We kennen allemaal wel de prachtige plaatjes in de tijdschriften waarbij we tuinen zien afgebeeld waarbij het plaat je helemaal lijkt te kloppen. Je zou er zo even willen rondkijken en ze zien er vaak uit om door een ringetje te houden. Deze tuinen zijn helemaal in balans en geen boom lijkt verkeerd te staan.

 

Het lijkt werkelijk waar of er over ieder steentje en plantje is nagedacht en de tuinen stralen een bepaalde allure en rust uit. Dit komt allemaal doordat deze tuinen helemaal in balans zijn. Balans is dan ook de sleutel tot een prachtige tuin waarbij alles lijkt te kloppen. En dat werpt zijn vruchten af.

 

Een tuin die in balans is zorgt namelijk voor veel rust en ontspanning. Je voelt jezelf er al snel heel erg prettig en dat is natuurlijk ook wel super fijn. Daarnaast is een tuin in balans ook een tuin waar je meteen voelt dat alles klopt en ook dat draagt bij aan de rust die je vaak in deze tuinen ervaart.

 

Maar hoe zorg je nu voor die juiste balans in je achtertuin en hoe kun je er dus voor zorgen dat jouw achtertuin ook zo ontspannen en prettig aan voelt? Hoe maak je nu de juiste verhoudingen tussen steen en groen in je tuin. En hoe zorg je ervoor dat de functies die je tuin straks heeft allemaal in balans zijn?

 

Dat is natuurlijk best wel even puzzelen en niet iets wat je zomaar even kunt realiseren! Vandaar dat we dan ook in deze blog allerlei handige tips voor je op een rijtje hebben gezet en je ook stap voor stap willen laten zien hoe jij jouw tuin helemaal in balans krijgt! Lees je met ons mee?

 

Je tuin in balans

 

Ten eerste is het natuurlijk heel handig om je eigen achtertuin eens goed onder de loep te nemen. Hoe zijn de verhoudingen in je tuin en hoe voel jij je daarbij? Waar is er wellicht te veel van en wat zou je juist wel wat meer terug willen zien. Ga hierbij dan ook vooral uit van wat jij prettig vindt in je tuin.

 

Maar stel jezelf ook en paar kritische vragen. Waar wordt je tuin het meeste voor gebruikt. Welke functie heeft je tuin dus en komt deze wel helemaal tot zijn recht? Al deze vragen zijn handig om jezelf te stellen zodat je daarna zo goed mogelijk kunt kijken hoe het nu eigenlijk met de balans in je tuin is en of deze ook wel helemaal klopt. Als het niet zo blijkt te zijn kan het enorm lonen om juist eens goed te kijken naar hoe je hier iets aan kunt veranderen.

 

Je tuin in balans zien is dan ook zeker weten iets waar je heel blij van kunt worden en wat dan ook zeer belangrijk is. Het verhoogt dan ook absoluut het plezier wat je van je tuin zal hebben en dat is natuurlijk waar het uiteindelijk allemaal om draait.

 

De verhouding tussen groen en stenen in je tuin

 

Om de juiste balans in je tuin te vinden is het ten eerste heel erg belangrijk om naar de inhoud van je tuin te kijken. Hoe zit deze in elkaar en is deze wel goed in balans. Kijk dan bijvoorbeeld naar de delen in je tuin waar je stenen kunt vinden en de delen waar je groen hebt staan. Zijn deze met elkaar in verhouding of voelt dit volledig uit balans?

 

Het kan namelijk zo zijn dat als je een paar grote terrassen in je tuin hebt en verder weinig groen dat dit eigenlijk helemaal niet prettig voelt en dat je tuin dus uit balans voelt. Het kan dan ook zeker zo zijn dat je dit liever zou veranderen om er weer voor te zorgen dat je tuin goed in balans is!

Dit kun je bijvoorbeeld heel goed doen door te kijken of je de ruimte van de terrassen echt nodig hebt of dat dit niet het geval is. Op die manier kun je er dus ook voor zorgen dat er weer een betere balans komt tussen het groen en de stenen in je tuin. Wellicht kan er een deel van een terras vervangen worden door een border of is het mogelijk om wat bakken en potten met groen op het terras te zetten. Op die manier ziet alles er al meteen heel anders uit en krijg je dus ook direct weer een betere verhouding in je tuin!

 

Daarnaast is het ook nog eens zo dat juist de verhouding tussen groen en stenen in je tuin erg belangrijk is want juist dit zorgt ervoor dat je een balans in je tuin kunt realiseren. Als deze verhoudingen namelijk niet kloppen kan dit erg lastig worden.

 

Welke functies heeft jouw tuin

 

Als je goed wil gaan kijken naar de balans in je tuin dan is het natuurlijk ook handig om te kijken naar welke functies jouw tuin eigenlijk allemaal heeft want deze wil je waarschijnlijk heel graag behouden en dat is natuurlijk ook logisch. Wel kan het zo zijn dat als er onwijs veel ruimte in je tuin naar deze functies toe gaat dat je tuin dan onwijs uit balans kan voelen. En dat is natuurlijk iets wat je veel liever wil voorkomen.

 

Het is dan ook erg belangrijk om goed naar de functies in je tuin te kijken en ook vooral naar welke functies je allemaal graag wil behouden. Op die manier zorg je ervoor dat alles er netjes uit komt te zien en dat je tuin dus ook een heel fijne plek zal zijn waar je optimaal van kunt genieten.

 

Bij functies hebben we het bijvoorbeeld over speelruimte voor de kinderen. Dit kan natuurlijk heel erg fijn en prettig zijn maar als dit bijna heel je tuin in beslag neemt dan staat het natuurlijk niet meer in verhouding en dit merk je dan ook bij de balans in je tuin. Het zal dan namelijk wat meer uit balans raken.

 

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een relaxruimte in je tuin of de ruimte rondom je barbecue en het eten in de tuin. Uiteraard nemen deze plekken ruimte van je tuin in maar let er wel erg goed op dat dit in verhouding is. Als het namelijk zo is dat deze plekken te veel ruimte nemen en er blijft verder weinig ruimte over voor andere functies in je tuin dan kan dit erg uit verhouding raken en dat wil je liever voorkomen natuurlijk!

 

Zorg er daarom altijd voor dat je alle functies in je tuin op elkaar afstemt en ze ook allemaal goed verdeeld qua ruimte. Alleen zo realiseer je een tuin die volledig in balans is!

 

Kijk ook goed naar de hoogteverschillen in je tuin

 

Een andere factor die invloed heeft op de balans in je tuin zijn de hoogteverschillen in je tuin. We hebben vaak allemaal wel een schutting in de tuin staan en een schuur of tuinhuis maar ook hoge bomen of planten en struiken zien we vaak terug in een tuin. Als er te veel hoge items in een tuin staan dan kan dit de balans verstoren, je ziet dan als het ware niet goed meer wat er allemaal op de grond gebeurt en je hebt ook een stuk minder overzicht in de tuin en dit heeft invloed op de balans.

 

Als je dus graag wil dat je tuin helemaal in balans is dan is het dus ook enorm belangrijk om goed naar de hoogteverschillen in je tuin te kijken. Zijn deze met elkaar in verhouding en klopt het hele plaatje dan nog? Alleen als je dit allemaal goed op elkaar afstemt kun je tot een fijn resultaat komen!

 

Zeg het met kleur

 

De een is er dol op en van de ander mag het allemaal wel wat minder. We hebben het dan over kleur. Iets wat in een tuin ook vaak naar voren komt en voor mooie resultaten kan zorgen. Kleur kan namelijk heel goed een bepaalde sfeer aan een tuin geven en dat is natuurlijk enorm belangrijk. Het is dan ook een bekend gezegde dat je het kunt zeggen met kleur en dat is ook zeker waar.

 

Als je dus graag wil dat je tuin helemaal in balans zal zijn dan is kleur een onderdeel van je tuin dat je zeker niet kunt vergeten. Juist kleur is enorm bepalend voor de sfeer in een tuin en zorgt er dan ook voor dat het hele plaatje klopt en dat een tuin aan zal voelen als een kloppend geheel.

 

Stel jij gebruikt in een deel van je tuin allemaal felle kleuren en de rest van de tuin is kleurloos dan geeft dit een vreemd beeld en zal je tuin uit balans voelen. Het is dan veel mooier en fijner om de felle kleuren her en der over je tuin te verspreiden zodat er een mooi totaal plaatje ontstaat! Alleen dan kun je er dus voor zorgen dat je tuin er gezellig en sfeervol uit komt te zien en dat hij helemaal in balans is.

 

Ook helpt het hierbij enorm om kleuren op elkaar af te stemmen. Gebruik dus bij voorkeur kleuren uit hetzelfde kleurenpalet voor het beste resultaat. Op die manier maak je er een mooi geheel van en dat is natuurlijk wel heel erg prettig.

 

Niet te veel accessoires

 

We hebben soms allemaal de neiging om ontzettend veel decoratie in de vorm van accessoires in onze woning of in onze tuin te plaatsen. Ergens is dit natuurlijk logisch het zorgt voor sfeer en gezelligheid en ziet er zeker weten ook vaak erg sfeervol uit maar daarnaast is het soms ook juist een beetje rommelig en kan het dus veel onrust in een tuin of woning veroorzaken en dat is natuurlijk enorm jammer want dat is nu juist iets wat je liever niet zou willen!

 

Het is dan ook zeker weten een aanrader om niet te veel accessoires in een ruimte te plaatsen en om het dus zo een beetje gezellig en vooral overzichtelijk te houden. Het is dus zeker niet zo dat het gezegde hoe meer hoe beter hier opgaat. Juist een teveel aan accessoires kan tot een heel rommelig beeld leiden en juist dat heb je liever niet in je eigen achtertuin zeker niet als je aan de balans in je tuin wil werken.

 

Uiteraard is het wel begrijpelijk dat je het fijn vindt om wat accessoires in je tuin te plaatsen maar dit kun je dan beter op een goede manier doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voor accessoires in dezelfde kleuren kiest. Op deze manier vormen ze voor het oog toch een geheel en ziet het er niet al te rommelig uit dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Daarnaast kun je ook voor accessoires van hetzelfde materiaal en in dezelfde vormen kiezen ook dit zorgt er weer voor dat alles bij elkaar lijkt te passen. Op deze manier zorg je dus op een slimme manier voor balans in je tuin.

 

Accessoires hoef je dan ook zeker niet volledig weg te laten uit je tuin alleen is het wel handig om het een beetje beperkt te houden en om dus de kleuren, stijlen en materialen van de accessoires op elkaar af te stemmen zodat ze samen toch een geheel vormen en dus voor balans in de tuin zorgen.

 

De juiste balans in je achtertuin

 

Zoals je dus wel kunt zien is het enorm belangrijk om voor een goede balans in je achtertuin te zorgen. Als jouw tuin namelijk uit balans is dan zie je dat op heel veel punten in je tuin helaas terug en beïnvloed dat op een negatieve manier het plezier dat je aan je tuin beleefd.

 

De juiste balans vinden is in onze ogen dan ook echt onmisbaar en het kost wellicht even wat moeite maar heeft een ontzettend fijn resultaat. Wel zijn er natuurlijk een aantal factoren waar je goed op moet letten als je ervoor wil zorgen dat jouw tuin in balans is. Zo is het slim om ten eerste eens goed naar de verhoudingen van je tuin te kijken. Kloppen deze eigenlijk allemaal wel of is je tuin juist heel erg uit verhouding. Hoe is de verhouding tussen het groen en het steen in je tuin? Door hier kritisch naar te kijken ben je later in staat om hier eventueel ook fijne veranderingen in aan te brengen zodat je tuin weer helemaal eigen en vooral in balans zal gaan voelen!

 

Ook bereik je de juiste balans in je tuin door eens goed naar de kleuren in je tuin te kijken. Kloppen deze eigenlijk nog wel allemaal met elkaar of moet je hier wellicht iets in veranderen. Als je bijvoorbeeld heel veel verschillende kleuren door elkaar gebruikt in je tuin kan dit heel rommelig en onrustig gaan ogen en dus de balans in je tuin verstoren. Uiteraard is het gebruik van kleur in je tuin geen enkel probleem maar let er dan wel op dat je kleuren gebruikt die elkaar versterken en die uit hetzelfde kleuren palet komen. Zo zorg je op een heel fijne manier voor eenheid en rust in je tuin.

 

Zoals je ziet is de balans in je tuin dus prima te realiseren met een beetje denkwerk en wat puzzelen en zal dit je een hele prettige tuin opleveren waar je optimaal kunt genieten van rust en ontspanning. En dat is natuurlijk precies wat je zo graag terug wil zien in je tuin.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »