{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Caitlin, 18 juni 2020

De kantelbare parasol

Natuurlijk is het heerlijk genieten als je buiten in de zon zit gedurende het voorjaar en de zomer, maar soms kan de zon zelfs in ons koude kikkerlandje behoorlijk warm schijnen en heb je behoefte aan wat beschutting om even af te koelen. Een zonnescherm is dan ook onmisbaar in wat voor vorm dan ook.
Het meest populaire soort zonnescherm blijft nog altijd de parasol, aangezien je hiermee een flexibel scherm kunt opzetten, in plaats van bijvoorbeeld een zonnescherm dat jouw hele tuinterras overdekt. Met een parasol kun je zelf bepalen waar en wanneer je deze opzet.


Parasol is een Frans woord, dat zonnescherm betekent. Er zijn verschillende soorten parasols verkrijgbaar, afhankelijk van het gewenste gebruik, waaronder de parasol kantelbaar.

Staande parasol

De staande parasol is het meest voorkomende soort parasol en heeft een mast die direct onder het doek staat. Hierdoor neemt deze parasol minder ruimte in en is deze lichter van gewicht dan een zweefparasol. Zijn kleinere formaat maakt deze parasol ook geschikt voor gebruik op een kleiner terras of balkon. Staande parasols kunnen vaak door een uitsparing in het midden van een tuintafel worden gestoken, waarmee deze direct schaduw over de tafel bieden.


Meestal zul je echter de parasol zelf dienen te verplaatsen om de schaduw ergens anders te laten vallen, zeker als het een kleine parasol betreft.

Kantelscharnier

Sommige uitvoeringen van de staande parasol hebben een kantelscharnier in de mast, waarmee je deze parasol kantelbaar maakt en richting de zon kunt opzetten. Met een parasol kantelbaar kun je zelf bepalen waar de schaduw moet vallen. Een parasol kantelbaar biedt je dan ook meer flexibiliteit ten opzichte van een vaste, staande parasol. Bij een parasolkantelbaar hoef je immers niet de hele parasol te verplaatsen, maar kun je hem gewoon kantelen in de richting van de zon kantelen, zodat je altijd schaduw hebt waar je wilt.

Zweefparasol

Bij zweefparasols staat de mast niet direct onder het doek, maar zweeft het doek als het ware naast de mast. Hierdoor staat de mast niet in de weg op je terras, maar heb je wel de gewenste hoeveelheid schaduw. Een zweefparasol is eveneens kantelbaar naar links, rechts of naar achteren, waarmee je de stand van het doek kunt aanpassen aan de positie van de zon. Bovendien kun je deze parasol geheel rondom de mast draaien, waardoor je op elk moment van de dag schaduw kunt hebben waar je maar wilt. Een zweefparasol is door zijn constructie een stuk zwaarder dan een staande parasol. Er zijn echter verrijdbare parasolvoeten verkrijgbaar, waarmee je deze parasol toch eenvoudig kunt verplaatsen.

Grondvoet of verplaatsbare parasolvoet

Voor elke parasol is een specifieke voet vereist, die ervoor zorgt dat de parasol stevig en stabiel blijft staan, ook als het waait. Bij een parasol kantelbaar dien je een goede verankering te hebben, zodat de wind er niet onder kan komen.


Een grondvoet kan met name handig zijn voor een zweefparasol die kantelbaar is, waarmee je geen grote losse voet nodig hebt en dus meer ruimte op je terras overhoudt.
Mocht je toch meer flexibiliteit willen hebben voor het verplaatsen van je parasol, dan kun je diverse parasolvoeten verkrijgen gemaakt van bijvoorbeeld graniet, die door hun gewicht de parasol op zijn plaats houden. Hierbij plaats je de parasol kantelbaar in een voet van graniet of een bak die is te vullen met grote kiezelstenen. Deze zijn er ook uitgerust met wieltjes, waarmee je de voet toch vrij eenvoudig kunt verrijden.

Materiaal frame

De parasolmasten en baleinen, oftewel het frame van een parasol kantelbaar, worden in principe van hout of metaal gemaakt.
Met een houten parasol kantelbaar heb je een parasol met een zeer degelijke en landelijke uitstraling. De meeste fabrikanten maken gebruik van duurzaam geproduceerd hout in hun tuinmeubilair en ook in parasols. Hiermee ben je ervan verzekerd dat het hout wat is gebruikt op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.


Een metalen parasol kan van staal of aluminium gemaakt zijn. Staal is een zeer sterk metaal, dat zeer duurzaam en stabiel is, waarmee de parasol kantelbaar goed tegen een stootje kan. Aluminium is wat minder sterk dan staal, maar heeft als voordeel dat het niet kan roesten en dus beter bestand is tegen vocht.

Parasoldoek

Het doek van een parasol kantelbaar is meestal gemaakt van polyester, aangezien dit kan worden voorzien van een UV-bestendige laag, die je beschermt tegen de schadelijke effecten van zonlicht en tegen vocht.


Een nadeel van polyester is dat het vrij snel verkleurd onder invloed van zonlicht. Als je een parasol kantelbaar aanschaft van betere kwaliteit zal de kleurvastheid echter hoger zijn, aangezien fabrikanten er stoffen aan toevoegen die ervoor zorgen dat verkleuring wordt tegengegaan.
Behalve polyester zijn er ook parasoldoeken van textileen. Dit materiaal wordt ook veel toegepast op tuinstoelen en is een zeer sterk materiaal dat een gaasmotief heeft.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »