{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Roos, 12 april 2021

De kindvriendelijke tuin

De kindvriendelijke tuin.


Wat is er nu mooier dan een tuin waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen? Een tuin die ruimte biedt aan speeltoestellen, een mooie grasmat en een tuin die ook ruimte laat voor de fantasie.
Een tuin waar kinderen kunnen spelen maar ook kunnen ontdekken, waar ze zich kunnen verwonderen en kunnen leren over de natuur. Als een tuin aan al deze voorwaarden voldoet kunnen wij het met recht een kindvriendelijke tuin noemen!

Wat is een kindvriendelijke tuin.


De exacte definitie van een kindvriendelijke tuin is eigenlijk niet te geven. Dit komt doordat eenieder hier zijn of haar eigen invulling aan zal geven of eisen aan zal stellen. Voor de een is een kindvriendelijke tuin een tuin met vooral enorm veel ruimte waar de kinderen heerlijk kunnen spelen. Terwijl voor de ander een kindvriendelijke tuin een tuin is waar kinderen vooral kunnen leren en ontdekken.

Een kindvriendelijke tuin is dan vooral ook heel erg persoonlijk. Het gaat om een tuin die bij jullie als gezin past. Een tuin die past bij jullie levensstijl en voldoet aan al jullie wensen daaromheen. Hieronder zullen we wat meer voorbeelden geven van een kindvriendelijke tuin en maken wij het u gemakkelijk om te kijken waar een kindvriendelijke tuin voor u aan moet voldoen!

De kindvriendelijke tuin met ruimte.


Zoals we hierboven al beschreven is voor sommige mensen de definitie van een kindvriendelijke tuin een tuin met vooral enorm veel ruimte. Deze ruimte kan dan voor veel verschillende doeleinden dienen.

Zo kan er ruimte nodig zijn om sport en spel te beoefenen. Denk hierbij aan een basketbalveld, een voetbalveld of een grote glooiende grasmat waar kinderen allerlei spellen kunnen spelen.
Maar ruimte in een kindvriendelijke tuin kan ook wenselijk zijn om kinderen vooral veel te laten spelen en rondkijken. Een bosschage, een grasmat, een veld vol met bloemen. Allerlei verschillende stukken in een ruimtelijk opgezette tuin die uitnodigen tot spelen!

De kindvriendelijke tuin om te ontdekken.


Een ander type kindvriendelijke tuin is de tuin waar vooral naar hartenlust ontdekt kan worden! Deze type tuinen kenmerken zich vaak vooral door alle afwisseling en verschillende elementen in de tuin.

Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een kruidentuin, waar kinderen van alles kunnen leren over verschillende soorten kruiden. Maar je kunt ook denken aan een kweekkas waar de kinderen hun ouders kunnen helpen om verschillende gewassen te verbouwen. Zo sla je als ouders twee vliegen in een klap, je leert je kinderen veel over het verbouwen van gewassen en vervolgens maak je het ook erg aantrekkelijk voor ze om deze te eten aangezien ze zelf geholpen hebben ze te laten groeien.

Op deze manier komen kinderen heel dicht bij de natuur en leren ze vooral ook wat de natuur ons allemaal te bieden heeft.
Ook bieden deze tuinen vaak ruimte aan verschillende soorten dieren, ook weer met als doel om kinderen te laten leren en ontdekken. Hoe leuk is het om een insectenhotel te plaatsen en vervolgens met de kinderen samen te kijken welke bewoners hier hun intrek nemen en voor hoelang. Er kan zelfs een insectendagboek bijgehouden worden, succes gegarandeerd!

Maar ook het ontdekken door te spelen is enorm belangrijk. Zo kan er ruimte zijn om met stoepkrijt te experimenteren of om heerlijk met water te kliederen. Een buitenkeuken is dan ook vaak een enorm succesnummer onder kinderen, hierover zullen we later wat meer vertellen!

De tuin waar vooral gespeeld kan worden.


Een ander soort kindvriendelijke tuin is een tuin waar vooral heel veel gespeeld kan worden. En dit dan op allerlei manieren. De tuin zal op verschillende vlakken de kinderen uitnodigen om heerlijk te spelen en hun fantasie de vrije loop te laten!
Zo zie je bijvoorbeeld vaak een speelhuisje of een boomhut in een tuin waar spel voorop staat. Speelhuisjes zijn er dan ook in alle soorten en maten en van allerlei verschillende materialen. Kinderen kunnen er naar hartenlust mee spelen en vermaken zich vaak uren met een speelhuisje.

Vaak vinden ouders het ook nog eens heel erg leuk staan in de tuin! Je kunt het natuurlijk ook mooi verven of er bloembakken aan hangen waardoor de tuin er meteen heel gezellig en aangekleed uitziet en het speelhuisje echt onderdeel zal worden van de tuin!
Ook grote buitenspellen zijn vaak erg in trek! Denk bijvoorbeeld aan een levensgroot dambord van lichte en donkere stenen, gemakkelijk te maken en het staat gegarandeerd voor heel veel speelplezier!

Maar ook een grasveldje is zeker een aanrader in een tuin waar spel belangrijk is! Op de grasmat kunnen namelijk verschillende spellen gespeeld worden! Denk hierbij aan tikkertje, golf spelletjes, een spel met een bal, springtouwen of elastieken. Het kan allemaal op een grasmat en zal dan ook zorgen voor veel plezier en vooral ook afwisseling!

Ook een glijbaan of schommel plaats je gemakkelijk op een grasmat en wordt vaak door kinderen enorm gewaardeerd! Heerlijk schommelen met de wind door je haren. Kinderen worden hier vaak enorm blij van, en wist u trouwens dat de cadans voor het schommelen ervoor zorgt dat kinderen rustiger worden. Mooi meegenomen lijkt ons!

De kindvriendelijke tuin waar de fantasie centraal staat.


En dan is er ook nog de kindvriendelijke tuin waar vooral de fantasie van de kinderen centraal staat. Op allerlei manieren worden ze geprikkeld door verschillende onderdelen in de tuin om hun fantasie de vrije loop te laten en over te gaan tot spelen.

In de kindvriendelijke tuin waar fantasie centraal staat vind je bijvoorbeeld vaak een elfenbos of tuin. Een ware belevenis voor kinderen en ook nog eens enorm leuk om voor je kind te maken. Of nog leuker samen met je kind!
Voor de elfentuin kun je allerlei natuurlijke materialen gebruiken, denk aan takjes, stukjes steen, aarde, grind, bloemen, blaadjes noem het maar op en het kan zijn plek in de elfentuin vinden.

Maak bijvoorbeeld borders met bloemetjes en plaats er kleine stukjes hout tussen als stoeltjes voor de elfjes. Of maak een paadje van grind en stel je voor hoe de elfjes hier overheen wandelen. Maar ook een klein vijvertje of watervalletje doet het altijd enorm goed in de elfentuin! Helemaal compleet met een lelie in het water!

Ook hierbij is het weer zo dat alles mag en kan! Laat uw fantasie de vrije loop en maak samen met uw kinderen een prachtige elfentuin waar naar hartenlust gespeeld en gefantaseerd kan worden! En hoe trots zullen uw kinderen zijn als ze een vriendje of vriendinnetje van school mee naar huis nemen en vol trots de elfentuin laten zien!

Tot slot is verlichting in de elfentuin ook heel erg leuk! Kleine lampjes langs een pad of tussen de plantjes en bloemen! Zo krijgt de elfentuin zeker in de avond een prachtige sprookjesachtige uitstraling!

De kindvriendelijke tuin waar water een grote rol speelt.


En dan hebben we natuurlijk ook nog de kindvriendelijke tuin waar water een grote rol speelt. Kinderen kunnen er heerlijk op veel verschillende manieren spelen met water!
Denk bijvoorbeeld aan een tuin met een zwembad. Kinderen kunnen met mooi weer heerlijk spelen in het water en zwemmen. Veel plezier gegarandeerd!

Maar ook een watertafel is vaak een succes. Een tafel met allerlei speelelementen waarbij water een grote rol speelt! Er kan op de watertafel met bootjes of autootjes gespeeld worden en de kinderen hebben tijdens het spelen vaak de grootste lol! Het staat ook nog eens heel leuk in uw tuin en is vaak ook inklapbaar dus weer net zo makkelijk op te bergen en op deze manier ook ruimte besparend!

Maar ook een vijver is vaak erg leuk in een kindvriendelijk tuin. Echter wel goed beschermd en omheind zodat kinderen onbemand niet het risico lopen erin te vallen. Maar een veilige vijver is een mooie plek om samen met uw kinderen te kijken naar visjes die er rondzwemmen, de kikkers die zich er verzamelen en alle waterplanten die er hun plekje weten te bemachtigen. Dit zorgt ervoor dat een vijver vaak zowel voor volwassenen als voor kinderen enorm leuk is in een tuin!

In het verlengde van de vijver vinden we de waterval. Ook deze staat garant voor enorm veel plezier! Kinderen vinden het vaak heel erg leuk om te kijken hoe het water zijn weg naar beneden vindt. En hoe leuk is het om hier kleine bootjes of poppetjes vanaf te laten varen.

Daarnaast kan het aanleggen van een waterval ook een leuke bezigheid zijn voor u en uw kind samen! Steentjes plaatsen van verschillende diktes en afmetingen en kijken hoe het water er zijn weg langs zal vinden. Een erg leuke verbindende bezigheid voor ouder en kind!

De kindvriendelijke tuin met buitenkeuken.


Als u tuin er voldoende ruimte voor heeft is een buitenkeuken een enorme aanrader! Het principe is eigenlijk heel simpel, u maakt een tafel waar kinderen keukentje mee kunnen spelen. Vaak wordt er een gat in de tafel gemaakt waar een kom in geplaats wordt om op deze manier het idee van een wasbak na te bootsen.
Ook wordt de tafel vaak vlakbij een wateraansluiting geplaatst om zo ook een kraan te kunnen realiseren. Nu is dit absoluut geen vereiste en kan juist ook het sjouwen met emmertjes en gietertjes voor enorm veel plezier zorgen!

Aan de bovenzijde van de tafel monteert men vaak een plankje of een rekje waaraan verschillende kook attributen worden bevestigd. Denk hierbij aan lepels, gardes, kommen, vergieten of pannen. Op deze manier hebben kinderen alles bij de hand om heerlijk in de buitenkeuken te “koken”.
En een buitenkeuken is ook een enorm leuke aanvulling op een kruidentuin. De kinderen plukken kruiden uit de tuin en gaan hier vervolgens zelf mee aan de slag om de heerlijkste gerechten te maken! En uiteraard eten de ouders dit vervolgens graag op!
Soms zie je bij een buitenkeuken ook een zitplaats, ouders plaatsen er dan een picknickbankje of een eettafel setje zodat kinderen naast het “koken” in de keuken ook restaurantje kunnen spelen en zo hun eigen bereide maaltijd kunnen opeten!

Hoe leuk is dat om uw kinderen zo te zien genieten in de tuin en om hun spel vol fantasie te aanschouwen. Op deze manier benut u de tuin ten volste en zullen ook de kinderen veel plezier hebben in het buiten spelen!

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?


Het grootste doel van een kindvriendelijke tuin is om het voor kinderen zo aantrekkelijk mogelijk te maken om heerlijk buiten te willen spelen! In het artikel hierboven hebben wij u voldoende tools in handen te geven om uw tuin kindvriendelijk te maken. Maar waarom is dat buitenspelen nu zo belangrijk?
Buitenspelen heeft verschillende voordelen voor kinderen! Ten eerste is het lichamelijk enorm gezond. De heerlijke frisse lucht buiten, zuurstof en het zonnetje zorgen voor een gezond gestel en extra vitamines.

Daarnaast brengt buitenspelen ook beweging met zich mee, ook dit is enorm belangrijk voor kinderen en brengt allerlei lichamelijke voordelen met zich mee.
Ten slot bevordert buitenspelen het spel en de fantasie en ook dit is erg belangrijk voor kinderen! Kortom het buitenspelen is op vele vlakken een aanrader en zal uw kind dan ook zeker heel veel goed doen!

De kindvriendelijk tuin van uw dromen.


Nu heeft u van alles kunnen lezen over de verschillende elementen en invullingen van een kindvriendelijke tuin. Het is dan ook enorm belangrijk om vooral te onthouden dat een kindvriendelijke tuin vooral heel goed bij u moet passen.

Iedereen zal zijn eigen invulling geven aan een kindvriendelijke tuin, en kijken wat het beste bij hem of haar past. Er is dan ook geen goed of fout!

Zolang een kindvriendelijke tuin maar goed voorzien is van veel groen en heerlijke plekken om te spelen kunnen wij het met recht een kindvriendelijke tuin noemen! Een tuin waar kinderen op kunnen groeien en echt kind kunnen zijn, wie wil dit nu niet!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »