{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 8 februari 2022

De leukste speelplekjes voor kinderen in de tuin

Als je kinderen hebt dan weet je hoe fijn en belangrijk het is dat ze lekker in de tuin kunnen spelen. Het is heerlijk als ze eindeloos hun gang kunnen gaan in de frisse buitenlucht terwijl ze heerlijk lekker op avontuur en aan het ravotten zijn!

 

Het is dan ook zeker niet voor niets dat veel ouders er voor kiezen om een leuk speelplekje voor de kinderen in de tuin te realiseren. Een plek waar kinderen zich heerlijk uit kunnen leven en helemaal lekker niets hoeven behalve spelen en hun fantasie gebruiken. Maar ook voor de ouders zelf heeft dit enkele voordelen want het is natuurlijk heel fijn als je kinderen zich zo goed vermaken en jij zelf lekker even kunt genieten van het zonnetje. Dat maakt natuurlijk een heel groot verschil en zorgt ervoor dat jij ook even lekker kan ontspannen in de tuin!

 

Maar wat zijn dan eigenlijk precies de leukste speelplekjes voor kinderen en hoe geef je deze vorm in je eigen achtertuin? In deze blog gaan wij je dat precies laten zien! We vertellen je wat nu echt leuke speelplekjes voor kinderen zijn en hoe je deze ook zelf kunt realiseren! Daarnaast laten we je ook nog eens zien hoe je kunt weten welk soort speelplek nu eigenlijk het beste in jouw tuin past.

 

En tot slot besteden we ook nog wat aandacht aan de veiligheid van deze speelplekken, er is tenslotte niets zo fijn als weten dat je heerlijk veilig op een plek kunt spelen zonder dat je constant over je schouder hoeft te kijken! Lees je met ons mee?

 

Speelplekken in allerlei soorten en maten

 

Als je besluit om een speelplek in de tuin te nemen dan heb je deze in allerlei soorten en maten. Het is dan ook ten eerste belangrijk om goed naar je eigen tuin te kijken en de ruimte die je tot je beschikking hebt. Op deze manier weet je dus een beetje waar je aan kunt denken qua ruimte en kun je dus ook de speelplek vorm gaan geven.

 

Vervolgens is het vooral ook zaak om goed te kijken naar welke wensen je kinderen hebben en in welke leeftijdsfase ze zitten. Je kunt je vast wel voorstellen dat een speelplek voor een kindje van 3 er anders uit ziet dan die voor een kindje van 8. Vandaar dat het ook erg belangrijk is om hier rekening mee te houden en de speelplek aan te passen op de leeftijd van je kind. Op deze manier weet je zeker dat je speelplek bij de wensen van je kind of kinderen zal passen en zal er dus ook goed gebruik van gemaakt worden!

 

Kijk dus vooraf goed naar de plek in je tuin waar je de speelplek wil hebben. Kijk bijvoorbeeld naar de afmetingen maar ook naar de omgeving. Staan er bijvoorbeeld geen bomen of andere items in de weg waardoor je bijvoorbeeld problemen krijgt als je speeltoestel de hoogte in gaat. Het is erg belangrijk om hier allemaal goed naar te kijken zodat je zeker weet dat je een fijne speelplek voor je kind kunt realiseren zonder problemen!

 

Welke mogelijkheden zijn er allemaal

 

Als je ervoor kiest om in je eigen tuin een speelplek voor je kleintje te realiseren dan zijn hier gelukkig verschillende mogelijkheden voor en kun je een aantal verschillende kanten op! Ten eerste kun je natuurlijk kijken naar waar je kleintje van houdt en hier vervolgens de speelplek op aanpassen.

 

Maar ook kan het heel zinvol zijn om te kijken welk soort speelplek eigenlijk bij je tuin past. heb je bijvoorbeeld een tuin vol groen en natuur dan kan het heel erg prettig zijn om ook voor een speelplek van natuurlijke materialen te kiezen. Op deze manier weet je zeker dat de speelplek ook bij je tuin past en dat alles een mooi geheel met elkaar zal vormen. Maar dit hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. je kunt er namelijk ook voor kiezen om voor een speelplek te kiezen die fel afsteekt tegen de rest van je tuin het ligt er maar net aan wat je zelf ook prettig vindt.

 

In ieder geval zijn er meer dan genoeg opties en kun je op deze wijze dus wel altijd kiezen voor een speelplek die bij je past. zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een speelplek in de vorm van een speelkeuken, maar je kunt ook gaan voor een zandbak of een watertafel, en wat dacht je van een schommel of een glijbaan, maar je kunt het ook helemaal goed aanpakken en kiezen voor een compleet speeltoestel. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt er dan ook heel erg veel kanten mee op en dat is wel zo prettig. Op deze manier kun je er dus ook voor zorgen dat je een speelplek kiest die bij je kinderen past.

 

Een beetje afkijken mag best

 

Het kan soms best een flinke zoektocht zijn om de juiste speelplek te realiseren in je eigen achtertuin. Gelukkig zijn er een aantal handige manieren om ervoor te zorgen dat je toch een leuk idee krijgt en een beetje weet wat er allemaal mogelijk is.

 

Ten eerste kan het heel erg slim zijn om gewoon af te kijken bij anderen. Kijk bij andere ouders om je heen hoe zij dit in de tuin hebben aangepakt. Welke materialen hebben ze gebruikt en hoe hebben ze de speelplek in hun tuin vorm gegeven, op deze manier kun je al snel wat leuke tips opdoen! Daarnaast kan het ook erg helpen om vervolgens deze tips te realiseren naar je eigen tuin en ze dus ook hier en daar wat aan te passen. Je hoeft deze tips natuurlijk niet letterlijk over te nemen maar het kan in ieder geval wel een fijne leidraad zijn!

 

Ook kun je veel leuke voorbeelden vinden in tijdschriften of op het internet. Er zijn allerlei tijdschriften te vinden die schrijven over tuinen en de inrichting ervan en er zijn ook op het internet verschillende websites te vinden die speciaal gaan over de inrichting van tuinen. Hier kun je meer dan voldoende fijne voorbeelden vinden en dit is natuurlijk wel heel erg prettig.

 

Op deze manier kun je dus ook heel goed zien hoe het eindresultaat van bepaalde keuzes zal zijn en dit helpt natuurlijk enorm om je eigen keuzes te maken! Het kan dus zeker lonen om goed om je heen te kijken en zo ook je eigen tuin vorm te geven en een mooie speelplek voor je kinderen te realiseren!

 

Gebruik je fantasie en creativiteit

 

Als er iets is wat kinderen goed beheersen dan is het fantasie en creativiteit. Kinderen zijn hier ontzettend goed in en weten dit ook heel erg goed te gebruiken! Als volwassenen kunnen wij hier vaak zeker wat van leren!

 

Het kan dan ook heel zinvol zijn om bij het vormgeven van een speelplek voor je kinderen in de tuin je fantasie en je creativiteit aan te spreken! Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je tot hele leuke ideeën komt en echt een droom speelplek kunt maken voor je kinderen!

 

Denk dus vooral niet in beperkingen maar laat je fantasie de vrije loop! Wat zouden je kinderen leuk vinden en waar worden zij blij van? Door op deze manier te denken kun je dus heel goed een hele fijne plek voor je kinderen realiseren waar zij heerlijk van kunnen genieten!

 

Ook is het erg fijn om je creativiteit te gebruiken. Uiteraard kun je ervoor kiezen om een kant en klaar speel toestel te kopen en op deze manier de speelplek met allerlei kant en klare items in de richten maar het is natuurlijk zoveel leuker om dit te doen met items die je helemaal zelf maakt. Daar komt nog eens bij als voordeel dat je op deze manier deze de speel items ook nog eens helemaal op maat kunt maken zodat ze perfect passen op de plek die je voor ogen hebt! En hoe fijn is het eigenlijk wel niet als je alles helemaal zelf kunt bepalen en iets kunt maken wat helemaal in jouw tuin past en wat ook nog eens uniek is.

 

Voor je kinderen zal het ook ontzettend leuk zijn om een speelplek te hebben die echt uniek is en waar er geen tweede van is! Je kunt hem natuurlijk ook nog eens helemaal personaliseren waardoor hij helemaal perfect bij je kinderen zal passen en waardoor ze enorm blij zullen worden!

 

Veiligheid gaat voor alles

 

En dan komen we aan bij een heel belangrijk punt van aandacht voor het maken van een speelplek in de tuin. Namelijk de veiligheid ervan! Als je kinderen spelen op de speelplek dan wil je natuurlijk wel dat dit een hele veilige plek voor ze is en dat ze hier geen risico lopen!

 

Om hier voor te zorgen zijn er wel een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Ten eerste is het heel belangrijk dat je zorgt voor een veilige ondergrond van de speelplek. Zeker als je speeltoestellen neer wil zetten zoals een schommel of een glijbaan. Het is dan natuurlijk wel zo fijn als je kinderen een beetje zacht terecht komen mochten ze er onverhoopt afvallen. Een grasmat of een vloer gelegd van speciale rubberen tegels kan dan uitkomst bieden. Beton tegels of steentjes is een minder goed plan want hier kunnen je kinderen zich dan helaas aardig aan bezeren en dat wil je natuurlijk liever voorkomen!

 

Het is dan ook zeker wel goed te stellen dat veiligheid voor alles gaat! Dit geld niet alleen voor de ondergrond van de speelplek maar ook voor de speelplek zelf. Is de speelplek bijvoorbeeld goed omheind en kunnen kinderen er niet zomaar vandaan lopen? En is de speelplek op een plek waar de kinderen geen risico lopen? Maar ook de speeltoestellen dienen goed nagekeken te worden en je moet jezelf er wel echt van verzekeren dat ze veilig zijn. in Nederland hebben we hier gelukkig een speciaal keurmerk voor. Als je een speeltoestel met dit keurmerk koopt dan kun je er zeker van zijn dat je een goede aankoop hebt gedaan en dat het speeltoestel goed gekeurd is en je kinderen er veilig op kunnen spelen.

 

Zorg er dus voor dat je kinderen in alle opzichten veilig kunnen spelen en een hele fijne tijd kunnen beleven in de tuin. Op deze manier is je speelplek echt van toegevoegde waarde in je tuin en zullen je kinderen er ook heel blij mee zijn!

 

Een speelplek in de tuin

 

We hebben je dus wel kunnen laten zien dat een speelplek in de tuin een heel erg goed idee kan zijn voor zowel jonge kinderen als wat oudere kinderen. Het is dan ook echt een fijne toevoeging voor je tuin! Gelukkig is er ook ontzettend veel keuze en is het eigenlijk altijd wel mogelijk om een speelplek te realiseren die helemaal bij je tuin past.

 

Op deze manier kunnen je kinderen heerlijk spelen en vormt je tuin alsnog een fijn geheel! Verder is het vooral belangrijk om goed naar de wensen van je kinderen te kijken zodat je een speelplek kunt maken die helemaal bij je kinderen past en waar ze ook echt veel plezier aan kunnen beleven.

 

Let daarbij wel extra goed op de veiligheid! Door een veilige plek te realiseren weet je zeker dat je kinderen er op een prettige manier kunnen spelen en dat is uiteindelijk toch het meest belangrijk! Hierdoor kun je zelf ook lekker ontspannen in de tuin en kun je ook even helemaal tot jezelf komen na bijvoorbeeld een lange dag werken en dat is natuurlijk ook wel wat waard!

 

Gebruik daarnaast vooral je fantasie en creativiteit en maak een plek waar je kinderen echt blij van worden en waar ze heerlijk hun gang kunnen gaan! Een speelplek met een zandbak of een speelkeuken of wellicht wel een glijbaan of een schommel. Het kan allemaal en je kinderen zijn er vaak heel blij mee!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »