{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

De leukste tuinmeubelen voor onder een overkapping

  • Tuesday 15 / 12 / 2020 0
De leukste tuinmeubelen voor onder een overkapping

De zomers in Nederland kunnen wisselend zijn. Waar we het ene jaar een regenachtige en kwakkelende zomer hebben met temperaturen die voornamelijk onder de 25 graden blijven, hebben we de afgelopen 3 jaren zomers gekend met vele uitschieters boven de 30 graden, waarbij in 2018 zelfs tropische temperaturen boven de 40 graden Celsius werden gemeten.

De trend is duidelijk aan het verschuiven en er zijn meer pieken zichtbaar in de temperatuurgrafieken voor de zomers van deze tijd. Om toch nog aangenaam buiten in je tuin te kunnen zitten zal je dan ook moeten zorgen voor voldoende bescherming tegen de hitte. Uiteraard dien je je altijd goed in te smeren als je in de zon zit en ook als je onder een parasol of zonnescherm zit, aangezien de zon zelfs in de schaduw door reflectie nog altijd op je huid kan schijnen. Dus ook als je onder de parasol of het zonnescherm uit de directe zon zit zal je jezelf en je kinderen goed moeten insmeren.

Daarnaast staat ons land ook bekend om de vele regen die we hebben vanwege ons zeeklimaat. En toch kan het met regen vaak nog aangenaam zijn om buiten te zitten aangezien de temperatuur nog zeer prettig is.

Er zijn dan ook verschillende mogelijkheden om je te beschermen tegen de zon en de regen . Je kunt uiteraard een zonnescherm installeren tegen de zon, en er zijn tegenwoordig ook zonneschermen verkrijgbaar die voorzien zijn van een PVC-laag waarmee ze volledig waterdicht zijn en ook bescherming kunnen bieden tegen de regen. Aangezien ze onder een hoek worden geïnstalleerd kan de regen er zo vanaf stromen en blijft deze er niet of nauwelijks bovenop liggen.

In plaats van een zonnescherm kun je ook een permanente beschutting tegen de elementen laten installeren met een overkapping of veranda. Vaak denken mensen dat deze twee hetzelfde zijn, maar er zijn duidelijke verschillen.

Wat verstaan we onder een veranda?

Een veranda is een afgedekt gedeelte dat altijd aan je huis wordt vastgemaakt. Bovendien kan een veranda ook wanden hebben, waarmee je geheel beschut kunt zitten. Het verschil met een serre is dat een serre echt een onderdeel vormt van je huis en je dus vanuit je woonkamer zo je serre in kunt lopen, terwijl bij een veranda de buitenmuur niet wordt doorgebroken. Een veranda heeft echter ook een verhoogde vloer op hetzelfde niveau als je woning.

Wat verstaan we onder een overkapping?

Een overkapping bestaat uit een houten of aluminium geraamte en een dak. In tegenstelling tot een veranda kan een overkapping aan het huis vastzitten maar kan deze ook losstaand van het huis zijn en bijvoorbeeld als losse overkapping boven een tuinterras staan.
Daarnaast heeft een overkapping geen wanden maar alleen een dak. Je zit dus minder beschut dan onder een veranda. De vloer is gewoon de vloer van het terras en is bij een overkapping niet verhoogd.

Een overkapping wordt dusdanig geplaatst dat je beschut zit tegen de zon. Doordat het een permanent dak is zit je bovendien beschermd tegen regen en kun je hier een groot gedeelte van het jaar aangenaam buiten onder zitten.

Alhoewel er dus duidelijke verschillen zijn tussen een veranda en een overkapping, zijn het vaak dezelfde installatiebedrijven die beide typen kunnen plaatsen. Ze zullen aan de hand van je woning vaak met een voorstel komen voor welke nu voor jouw situatie en budget het meest geschikt zou zijn. Een overkapping kan worden gemaakt van diverse materialen. Als je interieur modern is zal een aluminium of glazen terrasoverkapping vaak het meest passend zijn. Woon je echter in een meer landelijke setting, dan zou juist een houten overkapping bijzonder goed bij jouw woning kunnen aansluiten.

Als je onder een overkapping zit zal je het terras vaak toch enigszins anders indelen dan een terras dat volledig is blootgesteld aan zon en regen. Hieronder bekijken we daarom wat de leukste tuinmeubelen voor onder een overkapping zijn.

Houten tuinmeubilair

Het voordeel van een overkapping is in de eerste plaats dat je tuinmeubelen veel minder worden blootgesteld aan zonlicht en mooi droog staan. Daarmee hoef je je weinig zorgen te maken over kussens of kleden die nat worden.

Qua tuinmeubilair is er tegenwoordig een ruime keuze voorhanden. Het meest traditionele materiaal is hout, wat is onder te verdelen in hardhout en zachthout. Voor tuinmeubilair worden zowel hardhout als zachthoutsoorten gebruikt. Hardhout is zeer weerbestendig en onderhoudsvriendelijk en zorgt voor robuust en degelijk tuinmeubilair met een zeer landelijke of juist moderne uitstraling afhankelijk van het ontwerp. Hardhout tuinmeubilair kan afhankelijk van de duurzaamheidsklasse tot wel 20 tot 25 jaar meegaan mits je het goed onderhoudt. Bepaalde hardhoutsoorten zijn bijvoorbeeld gevoelig in combinatie met ijzer, dus worden er vaak RVS schroeven gebruikt die niet gevoelig zijn voor roest en oxidatie.

Er worden tegenwoordig vele soorten hardhout van over de hele wereld gebruikt voor het produceren van tuinmeubilair. De bekendste soorten zijn teak en acaciahout, beiden tropische hardhoutsoorten. Als alternatief wordt ook de Robinia of valse Acacia in Europa gebruikt. Deze hardhoutsoort groeit op het Europese continent, maar het hout ervan heeft een duurzaamheidsklasse die vergelijkbaar is met teak en azobé en kan dus goed worden gebruikt in plaats van teakhout.

Kunststof tuinmeubilair

Steeds meer tuinmeubelen worden gemaakt van synthetische materialen. Kunststof tuinsets bestaan al vele jaren, maar zijn in de loop van de tijd steeds veelzijdiger en duurzamer geworden. Waar we in de jaren ’70-‘80 alleen nog maar witte kunststof tuinsets hadden, waarbij de kunststof delen stug waren en op metalen frames moesten worden vastgeklikt, zijn kunststof tuinstoelen en tafels inmiddels in vele verschillende vormen en designs verkrijgbaar in alle denkbare kleuren, waarbij ze steeds milieuvriendelijker en duurzamer kunnen worden geproduceerd. Erg populair zijn echter de kleuren bruin, zwart en grijs in al hun variaties. Door de toevoeging van UV-blokkers in het kunststof zijn ze bijzonder weerbestendig en kunnen ze jaren mee. Je kun ze wel een handje helpen door ze gedurende de winter naar binnen te halen of als je ze buiten laat staan af te dekken met een beschermhoes.

Wicker tuinmeubilair

Wicker of polyrattan is eveneens een kunststof materiaal en wordt net als natuurlijke rotan met de hand gevlochten. Het is een populair materiaal in tuinmeubilair aangezien het weerbestendig is en kleurvast. Het kan dus ook na langdurige blootstelling aan zonlicht zijn oorspronkelijke kleur behouden. Bovendien kan het in verschillende diktes en kleuren worden gemaakt, waarmee het veel weg heeft van natuurlijke rotan. In tegenstelling tot rotan is het echter veel beter bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen buiten, waardoor het langer meegaat.

Aluminium tuinmeubelen

Aluminium is een veelgebruikt materiaal in de tuin vanwege het lichte gewicht, roestbestendigheid en de flexibiliteit van het materiaal. Het is gemakkelijk te vormen maar is zeer sterk en lichtgewicht. Daarmee is het een ideaal materiaal voor buitengebruik, aangezien het weerbestendig is en onderhoudsarm. Het wordt veel toegepast in combinatie met kunststof of wicker, maar je ziet ook prachtige combinaties met houten elementen voor een trendy design tuinmeubilair.

Dinerset

Als je buiten onder je overkapping wilt kunnen zitten om te dineren met je gezin, dan kan een dinerset een goede keuze zijn. Een dinerset bestaat uit een mooie dinertafel, veelal van hardhout, maar er zijn ook mooie tafels van wicker, en bijpassende comfortabele dinerstoelen. Net als binnenshuis kun je ook buiten onder de overkapping uitstekend comfortabel gevoerde stoelzittingen gebruiken en kun je ze zonder problemen buiten laten liggen, aangezien de overkapping ervoor zorgt dat ze droog blijven.

Comfortabele loungeset

Voor als je comfortabel wilt kunnen ontspannen onder je overkapping is een loungeset met loungehoekbank ideaal. Hierop kun je heerlijk relaxen en zowel comfortabel zitten als even heerlijk onderuitgezakt liggen. Een loungeset is echt een tuinset waarop je nog even samen nageniet in de zon aan het eind van een lange, drukke dag. Die heerlijke namiddagzon doet alle drukte van de dag even vergeten en je kunt je heerlijk ontspannen op jouw eigen loungebank of stoel. Geniet in aanloop naar het diner van een lekker aperitief terwijl je nog even de dag doorspreekt met je familie of vrienden. Je kunt buiten aan een diner loungeset net zo comfortabel dineren als je binnen in de huiskamer gewend bent. Buiten echter zit je uiteraard lekker in het zonnetje of kun je genieten van een frisse avondbries en profiteert nog even van wat gezonde buitenlucht.

Er is een groot verschil in kwaliteit tussen loungesets, dus het beste is bij voorkeur te kiezen voor een merk waarmee je al bekend bent en het in ieder geval uit te testen voordat je de set aanschaft.

Ronde tafel

Een ronde tafel kan net als op je terras ook onder een overkapping een prettige tafel zijn om aan te zitten. Bij een ronde tafel zit je allemaal rondom en kun je bijvoorbeeld heerlijk een kop koffie of glas wijn drinken of een lekker hapje eten. Door de ronde vorm van de tafel is er geen hiërarchie aan deze tafel en kan iedereen elkaar ook beter aankijken. Een ronde tafel is daarmee dan vaak ook een stuk gezelliger voor in de tuin. Mooi zijn combinaties van materialen, bijvoorbeeld een stevige houten tafel met trendy wicker tuinstoelen.

Buitenbar

Met een overkapping heb je meer mogelijkheden om gebruik te maken van je tuin en kan een buitenbar een aangename toevoeging zijn aan je terras. De bar staat immers droog en je kunt hier ook een barbecue naast zetten, zodat je buiten gezellige middagen of avondjes kunt organiseren met vrienden of familie. Een buitenbar kan ook een plek zijn waaraan je op barkrukken kunt eten of gezellig kunt praten met vrienden terwijl je eten of drinken bereidt.

Een bar is natuurlijk ook mooi te combineren met een kookplaat tot een keukentje, zodat je buiten ook gezellig kunt kokkerellen en heerlijk samen aan de bar kunt eten en genieten.

Cosy diningset

Voor als je eigenlijk zowel wilt kunnen loungen als buiten onder je overkapping dineren zijn er speciale dining loungesets of ook wel cosy diningsets genoemd. Het is in feite een combinatie van een comfortabele loungehoekbank of loungestoelen met een tafel die hoog genoeg is om samen aan te kunnen dineren. Door toevoeging van wat mooie sierkussens kun je het loungegevoel nog verder versterken.

Met een cosy diningset kun je buiten dus zowel heerlijk tafelen met vrienden of familie, maar na afloop aan dezelfde ook nog lekker even blijven zitten voor een drankje met hapjes tot laat in de avond, aangezien je hier toch zeer aangenaam aan kunt zitten.

Hangstoel

Met een overkapping op je terras of in je tuin heb je een stevig dak met balken boven je hoofd. Dit biedt dan ook voldoende aanknopingspunten om een heerlijke dromerige hangstoel op te hangen. Laat je lekker meevoeren in de wind, terwijl je in je hangstoel geniet van een echte paperback in plaats van een boek op scherm en geniet van de heerlijke lome zomeravond terwijl je even wegdroomt in je gedachten. Een hangstoel is kortom een heerlijke stoel om al schommelend even lekker in te ontspannen met een goed boek of met je tablet. De meeste hangstoelen zijn voor één persoon, maar er zijn ook stoelen voor twee personen, die vanwege de belasting niet aan het plafond worden bevestigd maar worden geleverd met een standaard waaraan je de stoel veilig kunt bevestigen. Zo kun je heerlijk samen met je partner buiten ontspannen en genieten van een romantische, zwoele zomeravond.

Schommelstoel

In dezelfde trend als de hangstoel is een schommelstoel. Waar een hangstoel meestal is bedoeld voor één persoon is de schommelstoel echter geschikt voor tenminste twee tot vier personen. Ook op een schommelstoel kun je heerlijk heen en weer schommelen en relaxen. Ze zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en ontwerpen en met name kinderen zullen er erg veel tijd op doorbrengen en genieten van het comfort en plezier dat deze stoel brengt onder de overkapping. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld heerlijk buiten op spelen als het regent.

Hangmat

Natuurlijk is behalve de hangstoel en schommelstoel ook de ouderwetse hangmat een aangename toevoeging aan je terras onder een overkapping. Als je de ruimte hebt kun je op een hangmat heerlijk languit gestrekt schommelen. Je hebt voor een hangmat vaak wel twee bevestigingspunten nodig dus deze zal doorgaans meer ruimte in beslag nemen op een terras dan een hangstoel of schommelstoel. Er zijn echter ook hangmatten met een enkele bevestiging voor aan het plafond.

Accessoires voor onder een overkapping

Behalve tuinmeubilair zal je ook de nodige accessoires kunnen toevoegen om de sfeer op je overdekte terras nog verder te verhogen. Alhoewel je al redelijk beschut zit door de overkapping kun je voor de koudere avonden overwegen om een terrashaard te plaatsen. Bij plaatsing van een houtkachel met rookkanaal dien je wel aan bepaalde richtlijnen in het Bouwbesluit te voldoen ten aanzien van brandveiligheid, dus deze kun je het beste door een erkend bedrijf laten plaatsen. Een rookkanaal van een houtkachel kan namelijk erg heet worden en als dit door een houten dak heen gaat dient het voldoende afgeschermd te zijn met brandveilige materialen.

Voor een veilig gevoel van warmte kun je ook een vuurtafel onder je overkapping plaatsen. Dit wordt ook wel een tafelhaard genoemd. Aangezien het vuur hierop is afgeschermd aan alle kanten en de vlammen niet erg hoog worden, is het een veilig alternatief voor een tuinhaard. Bovendien krijg je met een vuurtafel wel het gezellige gevoel van een houtvuur, maar dan zonder de hinderlijke rook. Met een vuurtafel creëer je toch de warmte en de sfeer die je graag wilt hebben als je ’s avonds buiten zit onder je overkapping. Door de warmte die deze tafel uitstraalt kan het zelfs op de wat koelere nazomeravonden of een prille lenteavond toch aangenaam warm op je terras zijn, zodat je samen met je gezelschap heerlijk beschut buiten kunt ontspannen op je terras.

Daarnaast biedt de overkapping de uitgelezen kans om hangplanten op te hangen, zodat je een sfeervolle beschutte plek creëert. Bovendien kunnen sfeerverlichting en een vloerkleed onder je tuinset nog verder bijdragen aan een echte huiskamersfeer buiten onder je overkapping.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »