{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 1 april 2021

De mini vijver

De mini vijver


Het kan ontzettend leuk zijn, een vijver in de tuin. Het heerlijke geluid van ruisend water, vissen die naar de oppervlakte happen, drijvende plantjes en wellicht een echte waterlelie. Allemaal voordelen van een vijver in de tuin, echter kan er ook een nadeel zijn. Een vijver neemt namelijk best wat ruimte in beslag.

Uiteraard is dit geen enkel probleem als u een vrij ruime tuin heeft en deze ruimte tot u beschikking is. Maar als u een kleinere tuin heeft waar dit niet het geval is dan kan het lastig zijn om een vijver in uw tuin te plaatsen.

Nu is het niet zo dat een vijver altijd groot hoeft te zijn, in tegendeel zelfs. Tegenwoordig hebben ze hier een prima oplossing voor, de zogenoemde mini vijver! In dit artikel gaan wij op zoek naar de wereld achter de mini vijver. Wat is het precies, hoe maakt u het, en waar moet een mini vijver aan voldoen. Leest u met ons mee?

Een vijver in de tuin


Het begint allemaal met het idee om een vijver in de tuin te plaatsen. Ontzettend leuk natuurlijk maar u moet er wel de ruimte voor hebben. Een vijver neemt namelijk best wat plek in beslag en is daarnaast ook nog eens een vast element. U kunt hem niet zomaar even verplaatsen.

Als de keuze voor een vijver in de tuin dus eenmaal is gemaakt dan is het eerst zaak om goed naar de beschikbare ruimte in de tuin te kijken. Als u nu een kleine tuin heeft en deze ruimte is er niet dan is het niet meteen gezegd dat er geen vijver in uw tuin kan komen.

Hier zijn namelijk ook andere oplossingen voor. En dan komt de mini vijver om de hoek kijken! Een prima oplossing voor de kleinere tuin waarin men toch graag een vijver zou willen realiseren.

Wat is een mini vijver precies?


Maar wat is een mini vijver nu precies? In dit artikel leggen wij het u graag uit. Een mini vijver is een vijver die vaak wordt gerealiseerd in een bak of teil en die verder alle eigenschappen heeft van een grote vijver.

Dus eigenlijk een vijver op kleinere schaal. In de mini vijver vindt men ook visjes, plantjes en wellicht zelfs een lelie. En ook de mini vijver kan voorzien worden van stenen en een net om de visjes te beschermen.

Zoals we net al aangaven zien we een mini vijver vaak in een bak of teil. Het handige hiervan is dat u deze ook nog eens zeer gemakkelijk kunt verplaatsen. De mini vijver zit dus niet vast aan een vaste plek in de tuin. Dit kan een groot voordeel zijn, zeker bij de wat kleinere tuin. Op deze manier kunt u de vijver namelijk op het terras zetten en als de ruimte op het terras nodig is voor stoelen omdat er visite komt verplaatst u de mini vijver heel gemakkelijk.

Komt die oude wasteil toch nog van pas


Wat we vaak zien is dat de mini vijver in een oude zinken was teil wordt gemaakt. Dit is niet alleen erg handig en bestendig materiaal maar het is ook nog eens een enorm leuk gezicht!

De teil kan gevuld worden met water en steentjes op de bodem. In het water kunnen visjes en plantjes geplant worden en zo maakt u er een mooi geheel van. Vervolgens kan de teil heel gemakkelijk ergens in de tuin geplaatst worden en mocht het nodig zijn ook weer net zo makkelijk naar een ander plekje verhuizen.

ook vissen zwemmen in de mini vijver


Net als in een grote vijver kunt u in de mini vijver ook prima vissen houden. Het kan erg leuk zijn om ze te zien rondzwemmen en af en toe aan de oppervlakte van het water te zien verschijnen. Waar de grote vijver plek biedt aan verschillende soorten en maten vissen is dat natuurlijk bij de mini vijver niet het geval.

Hier dient men rekening te houden met het formaat van de vijver en hier dus ook het soort en aantal visjes op aan te passen . zo kunnen er logischerwijs geen grote vissen in de mini vijver gehouden worden. Maar ook naar het aantal vissen moet gekeken worden. Het kan namelijk zo zijn dat als er teveel vissen in een te kleine ruimte gehouden worden ze elkaar gaan aanvallen met alle gevolgen van dien en dit moet uiteraard ten alle tijden voorkomen worden.

Maar als u dus goed kijkt naar het formaat en aantal van de vissen dan kunnen er ook in de mini vijver prima vissen gehouden worden. Afhankelijk van de plek van de mini vijver in de tuin kan het ook hier raadzaam zijn om een netje over de vijver te spannen om te voorkomen dat de vissen door andere dieren uit de vijver gepikt worden. Vaak weten katten de mini vijver met visjes namelijk prima te vinden.

Beplanting in de mini vijver


Net als de gewone vijver heeft ook de mini vijver plantjes nodig. Waterplantjes zorgen namelijk voor het zuurstof in het water en dit is van groot belang zeker als er vissen in de vijver zwemmen.

Er zijn verschillende soorten waterplanten te koop en allemaal hebben ze dus gemeen dat ze zuurstof aan het water afgeven en zorgen voor de balans in het water. Wel zijn er waterplantjes die wat eerder vervangen moeten worden en wat minder lang meegaan dan andere. Hier kan de leverancier u alles over vertellen. Ook zijn er plantjes die vrij groot worden en dus minder geschikt zijn voor de mini vijver. Laat u dus vooraf goed informeren over welk soort plantje goed past bij het formaat van uw vijver om latere verrassingen te voorkomen.

Een feest voor kinderen


Ook kinderen vinden de mini vijver vaak enorm leuk! Ze helpen graag om de mini vijver te vullen en in te richten. Het is helemaal een feest voor kinderen als er ook nog visjes in de mini vijver zwemmen.

Ze zitten vaak gebiologeerd te kijken hoe de vissen in de mini vijver voorbij komen zwemmen en beleven hier veel plezier aan. Ook kan het fijn voor ze zijn om te mogen helpen met het verzorgen van de mini vijver. Kinderen leren vaak snel en weten prima hoe ze deze werkzaamheden uit kunnen voeren.

Ook kan het erg leerzaam zijn voor kinderen om alles over de vijver en de verzorging ervan te leren. Zo leren ze op een luchtige manier al spelenderwijs veel over de natuur en de flora en fauna. Een erg leuk en leerzaam proces.

De vijver en op vakantie

Tegenwoordig gaan we vaak in de zomer op vakantie weg van huis. Maar hoe moet dat nu met de mini vijver? Kan deze langere tijd zonder onze zorg? Of moeten we hier iets voor regelen.

Het antwoord op deze vraag hangt heel erg af van het feit of er visjes in de vijver zwemmen. Als dit het geval is kan het namelijk raadzaam zijn om te vragen of iemand de vissen tijdens uw afwezigheid wil komen voeren. Ook als er geen vissen in de vijver zwemmen kan het wel fijn zijn om iemand even eenmaal of tweemaal tijdens uw afwezigheid naar de vijver te laten kijken.

Deze persoon kan dan eventueel vuil weghalen en kijken of alle plantjes nog goed groeien. Op deze manier blijft de kwaliteit van het water hoog en heerst er een goed klimaat in de vijver.

Genieten van het zonnetje


Vaak denkt men ten onrechte dat een vijver beter niet in de volle zon kan staan als er vissen in zwemmen. Niets is minder waar. Ook in de natuur zijn vissen gewoon gewend om in een vijver te zwemmen met een zonnetje erboven en is er echt niet altijd schaduw en beschutting van bomen of struiken.

Ook in de mini vijver is dit dus niet het geval. De vijver kan prima op een plek staan waar de zon goed schijnt. Wel is het soms zo dat sommige waterplantjes hierdoor wat sneller op kunnen zijn. Maar hierover kunt u prima informatie opvragen bij uw lokale leverancier. Zij kunnen u alles vertellen over de eigenschappen van de plantjes en onder welke omstandigheden zij het beste groeien en bloeien.

Wat een feest een mini vijver in de tuin


Als u alle informatie heeft verzameld kan het natuurlijk heel goed zo zijn dat u over gaat tot het maken van een mini vijver in uw tuin! Kies ten eerste een mooie bak of teil uit waarin u de vijver zal gaan realiseren. Vervolgens kunt u de keuze maken voor wel of geen visjes. Als ook deze keuze gemaakt is gaat u kijken naar de aankleding van de vijver met een bodembedekker en wel of geen plantjes.

Uiteindelijk zal dit alles voor een prachtig eindresultaat zorgen en heeft u een prachtig zelfgemaakte mini vijver in uw tuin volledig naar uw eigen wens gemaakt!
Nu kan het genieten beginnen! Heerlijk kijken naar de visjes en genieten van hoe alle plantjes in de vijver zich ontwikkelen! Uw eigen mini vijver, een groot succes!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »