{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Sanne, 23 maart 2021

De Nederlandse seizoenen

We staan er in ons kikkerlandje om bekend. Onze 4 verschillende seizoenen. Winter, zomer, lente en de herfst. We zijn er allemaal mee opgegroeid en we weten eigenlijk niet beter, het kan in ons land heel warm zijn maar ook net zo koud. Deze temperatuurverschillen wisselen elkaar af naar gelang de seizoenen.

Maar wat is nu eigenlijk een seizoen? En welke seizoenen kennen we in Nederland en wat kenmerkt hen? Wij gaan in dit artikel dieper op deze vragen in en duiken in de wereld van de Nederlandse seizoenen.

Wat is een seizoen nu eigenlijk precies



We beginnen bij het begin want wat is een seizoen nu eigenlijk precies? Heel simpel gezegd is een seizoen een periode van 3 aaneengeschakelde maanden.

Deze periode keert jaarlijks terug en wordt daarom ook wel een jaargetijde genoemd. Er zijn vier seizoenen bekend, de Lente, Zomer, Winter en Herfst. Maar lang niet ieder land kent vier seizoenen, zo zijn er ook landen met maar 2 of 3 seizoenen.

In Nederland zijn de seizoenen heel erg duidelijk. Ze hebben allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen. In tropische landen met maar 2 seizoenen werkt dit anders, hier spreken ze bijvoorbeeld enkel van een natte en een droge periode. Oftewel de natte of droge moesson.

U zult zich misschien afvragen hoe de seizoenen zijn ontstaan. Dit komt door de aarde en zijn hellingshoek van de aardas. Deze staat op een bepaalde manier ten opzichte van de as van de baan van de aarde rond de zon en dit bepaalt de seizoenen.
Wist u dat de seizoenen ook een heel duidelijk begin en einde hebben. Natuurlijk weten we allemaal de datum waarop een seizoen begint maar wist u dat er ook daadwerkelijk een specifiek tijdstip per seizoen is waarop het van start gaat.
Dit komt doordat het seizoen begint op het moment dat de zon op de evenaar komt oftewel op de keerkring. Dan begint het jaargetijde en dit is dus een heel specifiek moment.
Dit tijdstip kan echter wel verschillen, zo begint een seizoen in een schrikkeljaar vaak eerder.

De seizoens godinnen



Naast de periodes welke voor de seizoenen staan en de kenmerken hebben we per seizoen ook een echte godin. Zo kennen we de godin van de Lente genaamd Flora, de godin van de zomer Ceres, de godin van de herfst Pomona en de godin Vesta staat voor de winter.
Deze termen zijn ontstaan in de romeinse tijd en markeren dus naast de gangbare benamingen de seizoenen.
Ze zijn ook allemaal afgeleid van de kenmerken van de seizoenen, zo staat Vesta voor vuur, een warm haardvuur wat we zeker in de koude wintermaanden goed kunnen gebruiken.

De meteorologische seizoenen



Naast de seizoenen zoals we ze zojuist besproken hebben kennen we ook nog de meteorologische seizoenen.
Dit zijn als het ware de administratieve seizoenen, nu begrijpen wij dat dit wat uitleg behoeft.
Zo begint de eerste dag van de meteorologische zomer op de eerste dag van de maand augustus, en de eerste dag van de meteorologische winter op 1 december. Ze werken dus echt via de kalender en geven op deze manier de start van de seizoenen weer.
Dit werkt dus heel anders dan het jaargetijde, die echt specifiek op een bepaald moment beginnen wat afgeleid is van de stand van de zon en aarde.

Bij het begin beginnen



We beginnen bij het eerste seizoen van het jaar namelijk de winter. De winter heeft een aantal specifieke kenmerken. Ten eerste is het in de winter vaak koud en zien we er in principe geen hoge temperaturen. Het gemiddelde ligt vaak tussen de 3 en 5 graden. Daarnaast is de Winter ook het seizoen waar we sneeuw en ijs kunnen verwachten. Zo zijn we in de winter als het even kan vaak op de schaatsen te vinden of rijden we de kinderen rond op de slee. Ook gaat in de winter de zogenoemde wintertijd in. Nederland is een van de weinige landen die meedoet aan deze tijden en veel mensen pleiten voor de afschaffing ervan aangezien het zeer nadelig kan werken op onze biologische klok!

Naast de specifieke weerskenmerken zijn er nog een aantal andere zaken die echt kenmerkend zijn voor de winter. Zo vinden we in de winter enkel kale bomen, takken en struiken. Er zijn namelijk maar weinig wintervaste planten in ons land te vinden.
Ook is het in de winter vaak sneller donker, en later licht. Dit heeft weer alles te maken met de winterklok, zodra de zomertijd ingaat verandert dit namelijk weer en worden de dagen weer langer! De winter is voor veel Nederlanders ook echt het seizoen van de gezelligheid. We maken het gezellig in huis, steken de kaarsjes aan en zetten lekkere hapjes op tafel.
Ook vieren we veel feestdagen in de winter, namelijk de kerstdagen en oud en nieuw maar ook Sinterklaas. Dit alles zorgt ervoor dat met name de decembermaand als een echte feestmaand wordt ervaren.

Er hangt lente in de lucht



En na de lange winter is het dan zover, het wordt weer Lente. De planten komen vol met knop te zitten en de eerste lenteklokjes en narcissen springen uit de grond! De lucht is blauw en er hangt een heerlijke frisse lentegeur in de lucht, een combinatie van vers gemaaid gras en geurige bloemen.

Ook de dierenwereld doet mee met de Lente, de vogels leggen een ei, kalfjes en lammetjes worden geboren en de veulentjes dartelen vrolijk door de wei! Al het gras is groen en de bomen zitten weer prachtig vol met groen blad.
Ook de weersomstandigheden zijn super. De temperaturen loopt op en het is vaak enorm zacht buiten. Wel kan het in de Lente ook flink stormen en kunnen er af en toe flinke regenbuien vallen, maar dit is alleen maar goed voor de natuur!
In de Lente komen de mensen weer meer naar buiten, ook is dan de tijd aangebroken voor de grote voorjaarsschoonmaak. Ook ondernemen we meer buiten, we gaan lekker op een terrasje zitten, we halen de fietsen uit de schuur en we genieten alweer van een heerlijk ijsje in de zon!

De Lente maakt vrolijk en blij en de natuur komt weer tot leven! Een seizoen om optimaal van te genieten!

De zomertijd gaat in



Na de Lente is het tijd voor de Zomer! Een seizoen waar velen een jaar lang naar uitkijken! De Zomer kenmerkt zich door heel veel zonuren, hoge temperaturen en af en toe een flinke onweersbui.
Ook kennen we periodes van droogte in de zomer hier kunnen vooral de boeren veel last van hebben. Helaas is de droogte wel kenmerkend voor dit seizoen. Ook onze eigen tuinen kunnen hier flink veel last van hebben en soms komt het zelfs voor dat er een watertekort in ons land dreigt.

Naast dat de zomer een heerlijke temperatuur heeft is het ook het seizoen waarin de zomertijd in gaat. De dagen worden weer langer en het is eerder licht en later donker. Veel mensen vinden dit een enorm fijn seizoen en voelen zich ook erg opgewekt in de zomer. Wetenschappers schrijven dit toe aan de hoeveelheid licht die we in de zomer krijgen!

Herfst, Herfst wat heb je te koop



En na de zomer breekt de Herfst weer aan. Voor veel mensen het minst favoriete seizoen. We moeten vaak weer even wennen aan wat minder zon en lagere temperaturen na een heerlijke zomer. Ook kan het in de Herfst veel regenen en stormen en zitten we daardoor vaker binnen.
Daarnaast kenmerkt de Herfst zich door het vallen van de blaadjes van de bomen. Wel komen er vaak de meest prachtige kleuren tevoorschijn, denk aan de mooie herfstbladeren in allerlei tinten rood en geel.
Aan het einde van de Herfst zakken de temperaturen vaak al enorm en kan er in de nachten ook al vorst ontstaan. We krijgen dan vaak echt een voorbode van de komende Winter.

Onze tuinen door de seizoenen heen



Ook onze tuinen zijn onderhevig aan de seizoenen en dan met name de beplanting. Verschillende planten, bomen en bloemen, komen in verschillende seizoenen tot bloei.
Het is erg fijn om hier uw beplanting op aan te passen, zo kunt u borders vullen met planten en bloemen die op verschillende tijden tot bloei komen, op deze wijze kunt u er dan gemakkelijk voor zorgen dat er altijd bloeiende planten en bloemen in de border zullen staan.
En zit u dus nooit zonder kleur in de tuin! Dit geld uiteraard ook voor heggen en struiken, zij verliezen allemaal op een ander moment hun blad. Door hier rekening mee te maken kunt u ook hierbij ervoor zorgen dat er altijd wel een heg of struik met groen blad in de tuin zal staan door de seizoenen heen.

Ook vraagt een tuin veel onderhoud in de verschillende seizoenen. Zo zijn er bomen en struiken die het beste op een bepaald moment gesnoeid kunnen worden. Of planten die op een bepaald moment een bepaalde verzorging nodig hebben.
Ook bij het planten van beplanting dient u rekening te houden met de seizoenen. Er is vaak per plant een specifiek moment dat deze het beste geplant kan worden. Vooral ook bij gewassen en kruiden is dit van enorm groot belang. Maar bijvoorbeeld ook bloembollen hebben dit nodig, deze kunt u vaak het beste in het voorjaarplanten. Doet u dit later loopt u zelfs het risico dat zij niet uit zullen komen.
Ook hebben planten zoals we al aangaven in de verschillende seizoenen vaak per seizoen een andere verzorging nodig. In de Zomer en Lente vragen zij vaak veel water en in de Winter en Herfst bijvoorbeeld extra voeding of juist beschutting.
Er zijn namelijk veel bomen en planten die niet tegen ons koude winterweer kunnen en die we dan beter kunnen beschermen tegen de koude temperaturen. Zo zien we vaak dat mensen bepaalde planten binnenzetten. Nu is dit bij bomen natuurlijk niet mogelijk maar ook hier is een oplossing voor. Men kan de bomen namelijk inpakken met een speciaal folie wat ervoor zal zorgen dat de boom niet te veel schade zal ondervinden van de lage temperaturen.
br>

Genieten in de tuin tijdens ieder seizoen



We zien vaak dat mensen enkel gebruik maken van de tuin als de temperaturen oplopen. Dit is natuurlijk enorm zonde.
De tuin staat namelijk 12 maanden per jaar tot uw beschikking en is onderdeel van uw woning. Hoe mooi zou het zijn om hier het gehele jaar door gebruik van te kunnen maken!

We zien daarom tegenwoordig vaak dat mensen een overkapping in de tuin nemen of een veranda, en soms zelfs met afsluitbare delen van glas zodat men geheel afgesloten buiten kan zitten.
Vaak plaatst men er dan een heather in zodat men ook buiten kan zorgen voor warme temperaturen. Zeker als men dan beschut uit de wind zit en droog kan het al snel lekker zijn om toch in de tuin te zitten! De frisse lucht doet men vaak goed en met een extra trui aan kan het dan prima te doen zijn.
Ook voor kinderen kan het fijn zijn om de tuin niet enkel in de zomer te gebruiken. Laat ze daarom vooral ook lekker in de Herfst en Winter van de tuin genieten. Trek ze kaplaarzen aan en een dikke jas en laat ze heerlijk rommelen in de tuin. Laat ze bijvoorbeeld blaadjes zoeken en takjes om deze vervolgens binnen te verven of te gebruiken tijdens het knutselen. Of laat ze heerlijk stampen in de plassen in de tuin, succes gegarandeerd!

Ook in de Winter kan het erg leerzaam en leuk zijn voor kinderen in de tuin! Laat ze ontdekken dat ze wolkjes kunnen blazen in de koude winterlucht. Of laat ze bellenblazen die zullen veranderen in ijs.
Maar ook een echte winter BBQ kan een enorm succes zijn! Kortom in ieder seizoen valt er wel iets te beleven in de tuin!

Seizoenen om van te genieten



We hebben gekeken naar de seizoenen, waar komen ze vandaan, wat zijn de kenmerken per seizoen en wat betekend dit voor onze tuinen. Maar ook hebben we laten zien dat de zorg die een tuin vraagt per seizoen enorm kan verschillen.
En tot slot hebben we ook nog gekeken hoe we er nu voor kunnen zorgen dat we het gehele jaar door plezier kunnen hebben van onze tuinen!
De seizoenen brengen ons veel mooie momenten en zorgen ervoor dat ons landschap zeer afwisselend is. En ieder seizoen heeft zo zijn charme, het is de kunst om van alle seizoenen te genieten!