{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 28 december 2021

De nieuwste trend een Tiny house

Het is helemaal hip, een Tiny house bouwen. Zeker nu de woning noodt verder toeneemt zien we steeds meer mensen voor deze optie kiezen en zijn de tiny houses dus ook enorm in opmars. Steeds meer gemeentes geven vergunningen voor het bouwen van deze kleine huisjes en voegen ze met veel plezier aan hun gemeente toe.

 

Maar wat is een Tiny house nu eigenlijk precies? En wat zijn dan de voor- en nadelen van een Tiny house? Gelden er speciale regels voor deze huisjes? En waar kies je voor ga je zelf bouwen of laat je dit doen? Allemaal vraagstukken die meespelen als het gaat om het bouwen van tiny houses en de keuze ervoor.

 

Het is natuurlijk maar net de vraag of een tiny house ook echt bij je past. je kunt je natuurlijk vast wel voorstellen dat dit niet voor iedereen het geval is. Je moet er natuurlijk wel voor open staan om op een zeer kleine oppervlakte te kunnen leven. Maar daarnaast heeft dit natuurlijk ook wel weer zo zijn charme en ook nog eens een flink aantal voordelen. Dit maakt het dan wel weer erg aantrekkelijk om in een Tiny house te wonen en om hier je dagen door te brengen.

 

Voor deze blog duiken wij in de wereld van deze wonderlijke kleine huisjes. Waar komt deze trend nu eigenlijk vandaan? En waarom slaat hij zo aan? En wat is het toch dat zoveel mensen zo leuk vinden aan deze kleine woningen? Wij geven je antwoord op al deze vragen en meer, lees je met ons mee?

 

Wat is precies een Tiny house

 

Eerst gaan we eens even precies uitleggen wat een Tiny house nu eigenlijk is. En eigenlijk is dat heel erg simpel een Tiny house is namelijk zoals het woord het ook al zegt een heel erg klein huisje. Zo klein zelfs dat het ervan buiten soms eerder uit ziet als een tuinhuisje dan als een woning. Maar schijn bedriegt. Doordat een Tiny house enorm slim is ingedeeld bevat hij vaak alles wat een normale woning ook bevat van een groter formaat. Bij een Tiny house is werkelijk waar overal over nagedacht en wordt niets aan het toeval overgelaten. Hierdoor ontstaat er dus een heel slimme indeling van het huisje en krijgt alles zijn plek maar wel op een zeer kleine oppervlakte.

 

Daarnaast is het ook vaak zo dat je een Tiny house makkelijk van zijn plek kunt halen en naar een andere plek kunt verplaatsen. En dit heeft natuurlijk weer zo zijn voordelen. Want hierdoor kan een Tiny house dus op verschillende plekken geplaatst worden. Dit maakt het voor veel mensen erg aantrekkelijk.

 

Wel zien we bij een Tiny house vaak dat er wel flink wat grond omheen zit. Mensen die voor een Tiny house kiezen leven over het algemeen ook graag veel buiten en vinden dit dus erg belangrijk. En ergens is dit natuurlijk wel logisch als je minder plek binnen hebt kun je wel lekker veel buiten zijn en als je dus zo graag buiten bent hecht je ook minder waarde aan ruimte binnenshuis.

 

Maar in het kort gezegd is een tiny house dus een heel klein en compact huisje wat verder niet onderdoet voor een grotere woning.

 

Waar komt deze trend vandaan

 

Waar de trend exact vandaan komt is lastig te zeggen maar hij komt in ieder geval overwaaien vanaf de USA. Vandaar ook de naam een Tiny house. Daar begonnen ze met het bouwen van deze kleine huisjes die toch heel compact en compleet waren en die je makkelijk kon verplaatsen.

 

Het was daarnaast ook meteen een slimme oplossing voor starters, want er was minder startkapitaal nodig en daarnaast was het ook nog eens zo dat je op deze manier zelf voor een huis kon zorgen omdat de woningnood ook daar een rol speelt net als in ons land.

 

Daarna werd de trend al gauw wereld wijd opgepikt en kwamen er steeds meer landen waar deze huisjes ook aan terrein wonnen! En vandaag de dag is het overal heel normaal om ook enkele tinyhouses bij elkaar te zien staan!

 

Wat is het voordeel van een Tiny house

 

Uiteraard heeft een Tiny house dus heel erg veel voordelen en wij zetten ze dan ook even allemaal voor je op een rijtje! Ten eerste is het zo dat een Tiny house echt een stuk goedkoper is dan een huis van normale grootte. Dit komt deels natuurlijk doordat een Tiny house ook een stuk kleiner is en er dus minder materiaal voor nodig is. Maar ook zaken als heien en metselen schelen een heleboel geld!

 

Het bouwen van een Tiny house valt daardoor dus echt een stuk goedkoper uit dan het bouwen van een woning van groter formaat. Vaak denkt men ook dat er dan minder kosten voor de grond nodig zijn maar dit is niet altijd het geval. Het is namelijk vaak zo dat mensen met een Tiny house graag wel een flink stuk grond om zich heen hebben. Maar doordat het huis weer klein is heb je in totaal relatief minder grond nodig om toch dat vrije gevoel te ervaren. Dus onder aan de teller bespaar je ook op dit vlak weer kosten.

 

Sowieso heb je met het wonen en leven in een Tiny house een stuk minder spullen nodig dan met het wonen en leven in een woning van een groter formaat. Dus op spullen kun je ook zeker heel wat besparen! In totaal is het dus zeker zo dat je aan een Tiny house een stuk minder kosten hebt. Ook kosten voor bijvoorbeeld het onderhoud vallen vaak een stuk lager uit. Dat is allemaal mooi meegenomen natuurlijk en zorgt voor een heel fijn eindresultaat!

 

Op iedere gewenste plek

 

Een ander voordeel van een Tiny house is dat je het op iedere gewenste plek neer kunt zetten. Tenminste waar het is toegestaan, maar het Tiny house kun je dus heel makkelijk van plek veranderen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Op deze manier kun je als je gaat verhuizen naar een ander stuk grond het huis op een trailer plaatsen en het zo verplaatsen van plek.

 

Dit zorgt voor heel erg veel vrijheid en mogelijkheden natuurlijk en dat is wel heel erg prettig. Op deze manier ben je niet aan een plek gebonden en zijn er dus heel veel kansen en mogelijkheden om het Tiny house op een plek te plaatsen waar je er zoveel mogelijk plezier van zal hebben!

 

Dat is dan ook echt een groot verschil met andere soorten woningen en maakt een Tiny house dan ook echt uniek en heel erg gewild!

 

Minder keuze in meubelen

 

Maar uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan een Tiny house al moeten we toegeven dat dit er niet heel veel zijn. ten eerste is het zo dat je met meubelen juist weer weinig keuze hebt als het gaat om de inrichting van een Tiny house. Veel meubelen zijn namelijk veel te groot om in een Tiny house te plaatsen en dat kan het wat lastig maken. Vandaar dat je meestal voor een tiny house zelf aan de slag moet of meubelen moet laten maken.

 

Nu kan vooral dat laatste natuurlijk wel flink prijzig zijn. wel is het zo dat het veel voordelen heeft om de meubelen voor in je Tiny house te laten maken. Je kan dan namelijk alles op maat laten maken en je Tiny house als een puzzel in elkaar laten passen. Op deze manier heb je er namelijk het meeste plezier van en dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

 

Ook kun je de meubelen volledig naar je eigen wensen laten maken en ook dat is natuurlijk wel erg fijn! Je kunt heel je eigen smaak en wensen toevoegen zonder problemen en zo een Tiny house ontwerpen waar je helemaal blij mee bent!

 

Maar eerlijk is eerlijk hier zit natuurlijk wel een flink kostenplaatje aan en het is maar net de vraag of dit binnen je budget past. anders is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan of om toch op zoek te gaan naar meubelen die wat kleiner van formaat zijn, dat is natuurlijk ook nog een optie!

 

Je hebt minder ruimte

 

Het andere nadeel aan een Tiny house is natuurlijk heel erg logisch maar kan voor sommige mensen toch echt wel een nadeel vormen voor deze manier van wonen. We hebben het dan over het feit dat je met een Tiny house toch echt een stuk minder ruimte tot je beschikking hebt. Dit kan natuurlijk zeker als een nadeel ervaren worden maar dat hoeft echter niet.

 

Het kan namelijk ook juist soms een voordeel zijn. je hebt namelijk minder ruimte om troep te maken en spullen op te slaan die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Je leeft op deze manier namelijk een stuk bewuster en denkt goed na over wat je wel of niet nodig hebt. Dat zorgt ervoor dat je ook echt goede en verstandige aankopen doet waar je ook echt wat aan hebt en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

 

Dit is dan ook een voordeel en een nadeel en het ligt er maar net aan wat je zelf ervaart. Het kan natuurlijk ook zeker een nadeel zijn om minder ruimte voor al je spullen te hebben. Dit hangt natuurlijk verder ook heel erg af van je gezinssamenstelling en de grootte ervan. Maar bijvoorbeeld ook van je beroep. Als je thuiswerkt kan je weer veel meer behoefte aan ruimte om je heen hebben dan als je buiten de deur werkt bijvoorbeeld. Al deze factoren spelen een rol bij het feit of klein wonen geschikt voor jou is en voor je gaat werken.

 

Minder geschikt voor gezinnen

 

Een ander Tiny house nadeel is dat het wellicht wat minder geschikt is voor gezinnen. Het is met name erg handig en fijn als je samen bent of alleen. Je hebt dan in principe wel voldoende aan de ruimte in een Tiny house. Maar als je ook nog kinderen hebt dan kan het bijvoorbeeld alleen al lastig worden qua slaapplekken.

 

En zeker als deze kinderen de tiener leeftijd bereiken kunnen ze ook behoefte krijgen aan wat ruimte voor zichzelf en dat is in een Tiny house nu eenmaal een stuk lastiger te realiseren en kan dus door sommigen als een echt nadeel worden ervaren. Uiteraard is het ook hierbij wederom zo dat het er maar net aan ligt wat je zelf ook belangrijk vindt. Er zijn namelijk ook gezinnen met kinderen die bij elkaar slapen en dus helemaal geen extra slaapkamers missen.

 

Maar het blijft een feit dat een Tiny house klein is en dus ook minder ruimte bevat voor kinderen om lekker te spelen of voor tieners om huiswerk te maken of vrienden en vriendinnen uit te nodigen.

 

Is een Tiny house iets voor jou

 

Zoals je dus wel kunt zien is het een wereld op zichzelf die van een Tiny house. Er zitten zowel voor- als nadelen aan het wonen in een Tiny house en dat is dan ook zeker heel erg leuk. Het is daarnaast gewoon erg persoonlijk of een Tiny house wel of niet iets voor jou is. Als je prima genoegen kunt nemen met weinig ruimte om je heen en het niet erg vindt om weinig spullen te bezitten dan kan een Tiny house prima voor jou werken.

 

Hecht je hier allemaal wel erg veel waarde aan dan is het natuurlijk goed om jezelf af te vragen of een Tiny house wel echt iets voor je is.

 

De voordelen nog even op een rijtje, een Tiny house kost ten eerste veel minder in de aanschaf dan een woning van gewone grootte en daarnaast ben je ook minder kwijt aan de grond omdat je minder nodig hebt hiervan. Ook de onderhoudskosten en kosten zoals stookkosten en energie vallen een stuk lager uit dan bij een gewone woning.

 

De nadelen zijn echter dat je erg weinig ruimte tot je beschikking hebt en dat deze manier van wonen wellicht iets minder geschikt is voor een gezin met kinderen. Ook kun je er niet zomaar alle meubelen plaatsen die je leuk vindt. Hier moet je goed over nadenken want een Tiny house vraagt eigenlijk meer om op maat gemaakte meubelen die in de ruimte passen en waar slim mee wordt omgegaan.

 

Alles bij elkaar kan het leven in een Tiny house ontzettend leuk zijn en ook veel toevoegen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »