{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 16 maart 2023

De nieuwste trend op tuingebeid is Japanese gardening

In deze blog stellen we iedere keer weer nieuwe trends op tuin gebied centraal. Zo ook deze keer weer. En dit keer is het de Japanse tuininrichting die in de spotlight staat dit wordt overigens ook wel Japanese gardening genoemd. Een hele fijne nieuwe trend die snel aan populariteit en terrein wint en waar steeds meer mensen de voordelen van ontdekken.

 

Japanse tuininrichting heeft een aantal hele sterke punten die je eigenlijk bij geen enkele andere stijl terug kunt vinden en dat maakt deze trend dan ook heel uniek en populair. We zien dan ook steeds meer mensen die deze trend aan hun tuin toevoegen en we kunnen je verklappen dat is nog niet zo makkelijk en kan soms zelf een uitdaging vormen.

 

Vandaar dat het dus de hoogste tijd is om een blog aan deze nieuwe trendt te wijden en om je hier dus alles over te vertellen. Op die manier maken we dan ook goed zichtbaar hoe fijn deze nieuwe trend is en wat voor een warme n bijzonder beeld deze trend ook aan jouw eigen achtertuin kan geven. Maar eerst vertellen we je graag wat meer over wat deze trend nu eigenlijk precies is en hoe deze trend tot stand is gekomen. Na het lezen van deze blog weet je dus alles over deze fijne trend. Lees je met ons mee?

 

Wat verstaan we precies onder Japanse tuininrichting

 

Japanse tuininrichting, ook wel bekend als "Japanese gardening", is een unieke manier om de natuur te integreren in de buitenruimte. Het is een kunstvorm die al eeuwenoud is en die zich richt op het creëren van een evenwichtige en rustige omgeving die harmonie uitstraalt. Er zijn verschillende stijlen van Japanse tuininrichting, waaronder de traditionele tuin, de rots- en zen-tuin en de moss-tuin. Een zeer veelzijdige nieuwe trend dus met ook heel erg veel verschillende facetten. Dat zorgt ervoor dat deze stijl zeer geliefd is en dat we zien dat veel mensen deze trend ook meteen zelf toepassen.

Daarnaast heeft deze trend ook iets mysterieus over zich. Voor veel mensen is alles rondom de Japanse geschiedenis vaak een beetje ongrijpbaar en bijzonder en dat maakt dan ook dat deze stijl in het bijzonder veel fijne voordelen heeft voor de meeste mensen.

Zoals we al aangaven zijn er drie verschillende stromingen binnen de trend van de Japanse tuininrichting. In deze blog gaan we alle drie de trends dan ook uitgebreid belichten zodat je hier een goed beeld van hebt.

De traditionele Japanse tuin

We beginnen met de traditionele Japanse tuin. Dit is een grote en vaak zeer uitgebreide tuin waarbij je op ieder stukje wel symboliek kan vinden met een rijke betekenis. Dat maakt deze stijl dan ook heel erg bijzonder. Het mooie aan de traditionele Japanse tuin is dat deze vaak bedoeld is om de natuur te weerspiegelen en om bezoekers een gevoel van verbondenheid met de natuur te geven. Dit is voor veel Japanners dan ook heel erg belangrijk. Zij hebben onwijs veel respect voor de aarde en de natuur en leven hier dan ook graag mee samen. Daardoor zie je dus dat dit overal in de Japanse tuin terug komt en dat hier ook op ieder punt rekening mee is gehouden.

Maar wat zien we dan eigenlijk allemaal terug in deze traditionele Japanse tuinen? Ook dat zetten wij graag even voor je op een rijtje. Zo zien we bijvoorbeeld vaak grote vijvers of waterpartijen terug. Maar ook grote rotspartijen en veel bomen en bloemen. Daarnaast zijn deze tuinen zijn vaak ontworpen om vanuit verschillende perspectieven te worden bekeken, en vaak zijn er verschillende paden die door de tuin leiden om de bezoeker te leiden naar specifieke elementen. Op deze manier komt alles in de tuin aan bod en beleef je dus ook echt een hele ervaring en ook dat is heel prettig en fijn! Er zijn dus verschillende manieren om van een Japanse tuin te genieten en eigenlijk komt het beter tot zijn recht als wij zeggen dat je een Japanse tuin echt moet beleven.

De rots en zen tuin

Naast de traditionele Japanse tuin hebben we ook nog de rots en zen tuin. Dit is weer een heel ander soort tuin en behoort hij zeker wel tot dezelfde stijl toe. Het eerste wat opvalt bij deze rots en zen tuinen is dat ze vaak een stuk kleiner zijn dan de traditionele Japanse tuin. Daarnaast bevatten ze ook erg weinig groen en dat is dan ook een enorm contrast met de traditionele Japanse tuin. Maar wel zien we in deze tuin hele grote rotspartijen terug. Iets wat we dus in de traditionele Japanse tuin weer niet zoveel zien.

Het bijzondere aan de zen en rots tuinen is dat deze rotspartijen vaak in een specifiek patroon geplaats worden of in een configuratie. Op die manier worden ze gezien als een symbool voor de natuur en geven ze de tuin dus ook een heel bijzonder uiterlijk.

Daarnaast zijn zen tuinen vaak minimalistisch van aard en bevatten ze weinig groen maar daar staat wel iets voor in de plaats. Bij de rots en zen tuin zien we dan ook vaak zand en kiezelsteentjes en dit zorgt dan ook voor een rustige en meditatieve omgeving. Al met al is dus ook de rots en zen tuin weer uniek in zijn soort en snappen wij ook zeer zeker dat veel mensen deze stijl graag omarmen voor hun tuin.

Het zorgt dan ook vaak voor een hele rustgevende sfeer als je in deze tuinen bent en dat is ook precies waar de Japanse stijl voor staat en wat ze dus ook graag willen bereiken. Met de inrichting van de rost en zen tuin lukt dat dan ook zeer zeker.

De Japanse Moss tuin

En tot slot komen we dan bij het derde onderdeel van deze fijne stijl aan namelijk de moss tuin. Ook dit is weer een heerlijke type tuin wat we vaak voorbij zien komen en wat dus een eenheid vormt met de traditionele Japanse tuin en de rots en zen tuin. Ook dit type tuin heeft weer een aantal specifieke eigenschappen wat juist deze stijl zo bijzonder en uniek maakt.

Ook de moss tuinen zijn vaak weer een stuk kleiner dan de traditionele Japanse tuin en ook de moss tuinen bevatten weer erg weinig groen. In plaats daarvan worden juist grote stukken mossen gebruikt en in de tuin geplaatst. En hier zit ook nog eens een erg mooi verhaal achter. Mossen worden vaak gezien als een symbool van eeuwigheid en continuïteit en worden vaak gebruikt om een rustige en meditatieve omgeving te realiseren.

Vandaar dat de Japanse moss tuin ook een hele bijzondere tuin is. Uit de drie vormen van de traditionele Japanse tuin is dit wellicht wel de meest bijzondere en unieke. Juist omdat je dit nergens anders ziet.

Het is dan ook zeker weten heel belangrijk om goed te kijken welke elementen je ook in je eigen tuin een plek kunt geven om de Japanse moss tuin volledig tot zijn recht te laten komen. Daarnaast zien we vandaag de dag ook weleens dat mensen ervoor kiezen om een combinatie van deze drie stijlen bij elkaar een plekje in hun tuin te geven en weten ze deze drie stijlen dan ook op een hele mooie en vooral bijzondere manier samen te brengen.

Hoe realiseer jij zelf een Japanse stijl in je tuin

Als we je hebben laten weten hoe deze drie stijlen tot stand zijn gekomen is het natuurlijk ook niet zo heel vreemd om te bedenken dat deze stijlen ook in je eigen achtertuin niet zouden misstaan. We zien dan ook steeds vaker dat mensen deze trend ook in hun eigen tuin voortzetten en dat doen ze op verschillende manieren.

Wel kan het soms ook best een uitdaging vormen om deze stijl in je eigen tuin vorm te geven omdat het dus best een hele specifieke stijl is. Gelukkig helpen wij je dan ook graag een handje op weg. Ten eerste is het vooral belangrijk om rotspartijen een plekje in je tuin te geven. Dit staat echt helemaal symbool voor de Japanse stijl en geeft dan ook meteen veel sfeer aan je tuin. Maar met enkel en alleen rotspartijen ben je er natuurlijk niet. Er komt namelijk nog veel meer bij kijken. Je moet ook goed nadenken over welke bomen, planten en bloemen je in je tuin plaatst. Het ene type Japanse tuin heeft hier dan ook wel veel van staan en het andere type juist helemaal niet. Dit is dan ook zeker weten iets om goed over na te denken. Vandaar dat het dan ook erg belangrijk is om goed te kijken welk type Japanse tuin jij graag wil realiseren in je eigen tuin en dat je hier vervolgens een planning voor maakt.

Een ander belangrijk onderdeel van de Japanse stijl is water en wind. Deze twee elementen kun je dan ook op verschillende manieren in je tuin tot zijn recht laten komen. Denk bijvoorbeeld aan een vijver of een waterpartij. Maar ook een windgong is bijna onmisbaar in een tuin in Japanse stijl. Hiermee wordt dan ook het meditatieve karakter van deze tuinen onderschreven.

Alles bij elkaar zie je met deze stappen dus zelf ook hoe fijn en makkelijk het is om een Japanse stijl in je tuin te realiseren en zijn er ook meer dan voldoende redenen om zelf in je tuin aan de slag te gaan. Zeker als je rust en ontspanning hoog in het vaandel hebt staan is dit dan ook een heel erg goed idee!

Alles over de nieuwste tuin trend de Japanse stijl

In deze blog stond de Japanse stijl voor in je tuin centraal. Een hele fijne stijl met ook heel veel fijne voordelen. Binnen de Japanse stijl kunnen we verder drie belangrijke sub stijlen herkennen de Japanse traditionele stijl, de rots en zen tuin en de moss tuin. Alle drie deze substijlen hebben zo weer hun totaal eigen uitstraling en eigenschappen en dit maakt ze dan ook heel erg bijzonder. Je kunt ze dan ook alle drie los van elkaar heel erg goed herkennen.

Juist doordat ze zo verschillend en uniek zijn maar toch ook raakvlakken hebben kun je in je eigen tuin ook heel makkelijk verschillende onderdelen van deze stijlen samen brengen voor een heel erg fijn eind resultaat. Op deze manier breng je de stijlen dan ook heel subtiel samen zonder het te overheersend te laten overkomen. Neem dan ook losse elementen van alle drie de stijlen en verwerk deze in je eigen tuin tot een mooi geheel.

Als we breder gaan kijken naar de tuinen in Japanse stijl dan zien we vooral dat het tuinen zijn waarbij rust en ontspanning centraal staat. Dit kun je dan ook zeer zeker in deze tuinen vinden. Het is dan ook heel fijn dat dit zo sterk naar voren komt en dit benadrukt dan ook zeker het meditatieve karakter van deze tuinen dat veel mensen zo aanspreekt.

Veel verschillende elementen bij elkaar maken samen dus een tuin in Japanse stijl. Vandaag de dag is deze stijl dus een ware trend en hier waren wij niet zo heel verbaasd over. Het is dan ook zeker weten niet vreemd dat juist deze stijl nu zo in de schijnwerpers staat. Juist nu we allemaal zo op zoek zijn naar rust en ontspanning is een stijl waarbij dit optimaal naar voren komt enorm aan te raden. Daarnaast is het ook weer eens iets anders en we zien steeds vaker dat mensen toch durven te kiezen voor een unieke stijl en net even wat anders willen dan wat we tot nu toe vaak voorbij zagen komen. In deze zin is het dan ook absoluut zeer begrijpelijk dat juist deze stijl zoveel aan terrein wint! En wij raden je deze stijl voor in je eigen tuin dan ook absoluut aan. Wel is het belangrijk om zorgvuldig te kijken naar hoe je deze stijl in je tuin vorm geeft en om je tuin niet te vol te zetten met allerlei items en elementen. Juist dan loop je de kans dat de stijl verloren gaat en juist dit wil je natuurlijk liever niet. Houdt dus voldoende ruimte voor rust en een ruimtelijk geheel en dan zit jij helemaal goed met de Japanse stijl in je tuin.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »