{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Sanne, 20 maart 2021

De onderhoudsvrije tuin, ideaal bij weinig tijd

We kennen het allemaal wel, het werk is enorm druk, de kinderen vragen de nodige aandacht, het huishouden moet gebeuren en als het dan weekend is staat ook het onderhoud van de tuin nog te wachten.
Voor veel mensen die niet geboren zijn met groene vingers kan dit erg vervelend zijn en als een enorme last voelen.
Zij brengen hun tijd liever met andere activiteiten door en dan kan het enorm raadzaam zijn om te kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. Een tuin die weinig onderhoud vraagt en waarbij u dus niet ieder weekend bezig hoeft te zijn om in het onderhoud te voorzien.
In dit artikelen nemen wij u mee in de wereld van de onderhoudsvrije tuin, we gaan kijken of het iets is wat bij u zou passen maar ook gaan we kijken aan welke voorwaarden een onderhoudsvrije tuin moet voldoen, leest u met ons mee?

Wat is nu eigenlijke en onderhoudsvrije tuin?Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel erg simpel. Een onderhoudsvrije tuin is simpelweg een tuin die weinig onderhoud vraagt en waarbij men dus geen uren aan het tuinonderhoud hoeft te besteden.
De tuin is vaak zo ingericht dat men met enkele simpele handelingen ervoor kan zorgen dat de tuin in goede conditie blijft zonder dat men hier veel werk in hoeft te steken. Een onderhoudsvrije tuin is niet minder mooi dan een tuin die veel onderhoud nodig heeft, dit is een misvatting die vaak gemaakt wordt. Ook is een onderhoudsvrije tuin niet per definitie kleiner of minder groen.
Wel is het zo dat bij de materialen van een onderhoudsvrije tuin rekening wordt gehouden met het onderhoud die deze materialen vragen. Hiermee kan men dus vervolgens de tijd die in het onderhoud gaat zitten beperken door de juiste keuze te maken.

Welke materialen zien we terug in een onderhoudsvrije tuin?In een onderhoudsvrije tuin zien we eigenlijk verschillende soorten materialen terug! Soms ook zelfs materialen waarvan men op het eerste oog niet verwacht dat ze onderhoudsvrij zijn.
Een aantal materialen die er echt om bekend zijn weinig onderhoud nodig te hebben zijn, steen, tegels, houtsnippers en kunstgras. Deze zien we dan ook vaak terug in de onderhoudsvrije tuin. Dit zijn namelijk materialen die ook iets met elkaar gemeen hebben, ze zijn namelijk allemaal enorm sterk van zichzelf en zullen daarom niet snel aan slijtage onderhevig zijn en dus niet snel om onderhoud vragen. Daarnaast zijn ze ook op een dusdanige manier te plaatsen in de tuin dat de kans op veel onderhoud helemaal verkleind zal worden!

Het onderhoudsvrije terrasBij het terras is het eigenlijk heel erg eenvoudig om voor een onderhoudsvrije keuze te kiezen. Terrastegels vragen namelijk van zichzelf al niet enorm veel onderhoud. Vaak is het een kwestie van schoonhouden, het vuil aanvegen en af en toe en sopje of de hoge druk eroverheen.
De manier van leggen kan wel bepalend zijn voor de mate van onderhoud die er later nodig is. Zo kunt u er bij een onderhoudsvrije tuin het beste voor kiezen om de tegels te voegen, op deze wijze kan er geen onkruid tussendoor komen en zal u dus ook geen uren bezig zijn met het wieden ervan. Ook liggen de tegels stabieler en zijn ze makkelijk schoon te houden omdat er ook weinig vuil tussen komt.

Ook de soort tegel is nog van belang voor de mate van het onderhoud. Zo zijn keramische tegels enorm in tegenwoordig en hebben ze als mooie bijkomstigheid dat ze ook nog eens heel erg onderhoudsvrij zijn! En doordat ze een vrij egaal oppervlak hebben zijn ze ook nog eens erg gemakkelijk te reinigen!

Ook bij de meubelen op het terras kunt u goed kijken naar het eventuele onderhoud wat ze zullen gaan vragen. Zo zijn meubelen van rotan en wicker erg mooi en robuust maar komt er wel vaak vuil tussen de gevlochten draden te zitten en hebben ze wat vaker een sopje nodig. Dit is bij egale kunststof meubelen of bij houten tuinmeubelen weer wat minder het geval.
Maar uiteraard speelt bij de keuze voor tuinmeubelen ook het uiterlijk enorm mee en zal het onderhoud nooit dusdanig zijn dat u er hele weekenden mee bezig bent.

welke beplanting kiest u in een onderhoudsvrije tuinOok de beplanting in de tuin is bepalend voor de mate van onderhoud. Er zijn natuurlijk enorm veel planten, bomen en struiken en ze vragen allemaal een andere manier van onderhoud. Ook hebben ze allemaal een andere bloeiperiode. Het kan enorm handig zijn om u hier vooraf goed in te verdiepen en om uzelf eventueel goed te laten informeren over al deze verschillende eigenschappen zodat u qua beplanting een goede keuze kunt maken.

Zo is een Engelse border vol kleur een werkelijk prachtig gezicht maar staan ze erom bekend dat ze enorm veel onderhoud vragen. De bloemen en planten in de border hebben vaak allemaal een andere bloeitijd en vragen dus eigenlijk het hele seizoen door onderhoud. Daarnaast kost het veel tijd om de borders netjes te houden en alle planten en bloemen in de border in optimale conditie te houden.

Boompjes zijn vaak een hele slimme keuze in een onderhoudsvrije tuin. Bijvoorbeeld de olijfboom, deze ziet er enorm leuk uit in een leuke pot op het terras en vraagt dus relatief weinig onderhoud een mooie manier dus om toch groen en kleur toe te voegen en weinig tijd kwijt te zijn vervolgens aan de verzorging ervan.

Ook struiken kunnen enorm handig zijn, enkel wat snoeiwerk als ze te ver doorgroeien en verder gaan ze eigenlijk hun eigen gang wel en zorgen ze toch voor een groen gevoel in de tuin. En zo zijn er nog veel meer slimme keuzes te maken! Laat u goed informeren bij het lokale tuincentrum, zij kunnen met u meekijken en samen kunt u zo een onderhoudsvrije beplanting in uw tuin realiseren!

Zo zijn er bijvoorbeeld ook juist planten en bloemen die enorm veel onderhoud vragen en welke u beter in de onderhoudsvrije tuin kunt vermijden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten bloemen en rozenstruiken, het is erg belangrijk om alle dorre blaadjes te plukken en om de struiken regelmatig te snoeien, ook verschillende soorten groene heggen vragen een grote mate van onderhoud net als kruidentuintjes en moestuinen. De beplanting in deze tuinen vraagt vaak veel zorg en aandacht en hier gaat ongemerkt flink wat tijd in zitten. Bij de keuze voor een onderhoudsvrije tuin kunt u deze dan ook beter vermijden.

De onderhoudsvrije schuttingOok de omheining van een tuin is een verhaal op zich. Ook hierin kunt u verschillende keuzes maken en lang niet alle keuzes zijn even onderhoudsvriendelijk. Zo kunt u denken aan een mooie groene omheining door het planten van heggen, realiseer u dan wel dat ondanks dat het er mooi en groen uitziet u wel veel tijd kwijt zal zijn aan het snoeien van de heg. Dit dient toch vaak wel 3 x per seizoen te gebeuren om de boel netjes te houden en kost u naar gelang de afmeting toch al snel een halve dag per keer. Een betere keuze is dan een houten schutting met betonnen palen. Deze staat enorm stevig en zal weinig onderhoud vragen. Tegenwoordig zijn de schuttingdelen ook nog eens dusdanig behandeld dat een verfbeurt ook niet nodig zal zijn op korte termijn en zijn ze dus echt enorm onderhoudsvrij.

Wellicht dat er enkel wat groene aanslag op kan verschijnen maar dit is gemakkelijk te reinigen en weegt in tijd niet op tegen de tijd die het snoeien van een heg zal vragen!

Planten in pottenEen andere manier om ervoor te zorgen dat de tuin zo onderhoudsvrij mogelijk is, is door het plaatsen van beplanting in potten. Het plaatsen van planten in de grond vraagt namelijk veel onderhoud, zo moet de grond goed bijgehouden worden en gevoed, is er kans op wildgroei en is een regelmatige harkbeurt van de aarde gewenst. Bij het plaatsen van beplanting in een pot is dit allemaal niet aan de orde. De potten vormen met elkaar vaak toch een heel groen en kleurrijk geheel maar vragen eigenlijk bijna geen onderhoud. Een leuke en makkelijke bijkomstigheid is dat de potten ook heel makkelijk van plek gewisseld kunnen worden en zo bijvoorbeeld beschermt kunnen worden tegen felle zon of wind. Daarnaast zorgt het ook nog eens voor wat welkome afwisseling in de tuin!

Een mooi gazon van kunstgrasWe gaven het eerder in dit artikel al even aan, ook kunstgras past enorm goed in een onderhoudsvrije tuin! In verhouding tot natuurgras vraagt kunstgras eigenlijk bijna geen onderhoud. Het enige wat af en toe nodig is, is om het gras met een stofzuiger te ontdoen van eventueel vuil en om een keer in de zoveel tijd een sopje over het gras te gooien.

Kunstgras heeft als de mooie eigenschap dat het enorm kleurvast is. U heeft dus een prachtige groene grasmat die meteen zorgt voor een natuurlijk ogende tuin zonder dat u er veel werk aan kwijt bent. Daarnaast is kunstgras ook nog eens erg zacht en kunt u de kleur en dikte volledig naar eigen wens kiezen. Er zijn namelijk enorm veel verschillende tinten groen te verkrijgen als het om kunstgras gaat. Het is dan ook verstandig om vooraf wat staaltjes te bestellen en te kijken welke kleur er het beste bij uw tuinwensen past!

Ook voor kinderen is een mooi stuk kunstgras enorm fijn! Zij kunnen er naar hartenlust op spelen en ravotten en het vormt ook nog eens een prima ondergrond voor een schommel of een glijbaan! Succes gegarandeerd!

Alle tips op een rijZoals we al aangaven is een onderhoudsvrije tuin voor heel veel mensen een hele fijne keuze! De materialen in de tuin bepalen de mate van onderhoud en door hier slimme keuzes in te maken kunt u er dus voor zorgen dat u een tuin heeft die bijna geen onderhoud vraagt! Op de volgende punten moet u extra goed letten als u kiest voor een onderhoudsvrije tuin, ten eerste zoals we al aangaven de materiaalkeuze. Kies vooral voor veel steen, het liefst gevoegd, maar ook voor kunstgras, kunststof of hout. Minder handige keuzes zijn keien, natuurgras, borders en heggen. Deze vraag juist weer heel erg veel onderhoud en kunnen in een onderhoudsvrije tuin beter vermeden worden.

Daarnaast is het zorg om ook bij de beplanting goed op te letten voor welke planten u gaat kiezen en deze het liefst plant in losse potten in plaats van in de grond. Ook dient u rekening te houden met de groei en bloeiperiode en eventueel snoeiwerk. Uw lokale tuincentrum kan u hier prima over informeren en ook online is er erg veel informatie te vinden.

De keuze is gemaaktEn dan is het zover, de keuze is gemaakt voor een onderhoudsvrije tuin! Een keuze waar u zeker geen spijt van zal krijgen!
Denkt u eens aan alle tijd die u over zal houden als u niet meer hoeft te wieden en snoeien! Een tuin die volledig naar al uw wensen is ingericht en ook nog eens voldoende tijd en ruimte overlaat om er optimaal van te genieten!

Wij zouden niet langer twijfelen en de keuze lijkt ons snel gemaakt!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »