{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 6 december 2022

De opmaak van een plantenbak in de tuin

Het kan vaak een hele fijne oplossing zijn om beplanting in je tuin te plaatsen, een plantenbak. Vaak zien we namelijk dat veel mensen dit verkiezen boven een border. Uiteraard heeft een border ook zo zijn voor- en nadelen maar een plantenbak is toch zeker wel erg handig. Vooral als je bijvoorbeeld geen plek hebt om een border in je tuin te plaatsen of als je veel van verandering houdt en liever geen vast element wil. Dan kan de plantenbak dus echt een prima keuze zijn waar je veel plezier aan kan beleven.

 

Ook kun je natuurlijk gaan voor bloempotten of een plant in een grote pot maar de plantenbak heeft toch net weer een streepje voor. Op deze manier kun je namelijk ook meteen meerdere planten bij elkaar plaatsen en dat heeft toch zeker wel zo zijn voordelen. Dat een plantenbak een hele fijne en handige keuze is dat staat dus als een paal boven water. Maar hoe verzorg je vervolgens de opmaak van een plantenbank. Je wil immers wel dat de plantenbak er mooi bij komt te staan en goed gevuld is met allerlei bloemen en planten.

 

Je raadt het waarschijnlijk al maar daar gaan we je in deze blog dus alles over vertellen. Op deze manier kun ook jij de perfecte plantenbak opmaken en hier optimaal van genieten. Lees je met ons mee?

 

De keuze voor een plantenbak in de tuin

 

De laatste tijd maken veel mensen dus de keuze voor een plantenbak in de tuin om een aantal verschillende redenen. Ten eerste willen ze graag ruimte besparen in de tuin. Je kunt je natuurlijk vast wel voorstellen dat een plantenbak veel minder ruimte in beslag neemt dan een border in de tuin terwijl je alsnog beplanting in je tuin kunt plaatsen. Het kan dus een hele slimme en vooral ook fijne keuze zijn om voor een plantenbak te kiezen.

 

Het fijne aan plantenbakken is dat ze er ook nog eens in heel veel verschillende maten en vormen zijn. Hierdoor kun je dus ook echt heel goed een fijne keuze maken en een plantenbak kiezen die helemaal bij je wensen past en natuurlijk bij je tuin past. Zo kun je een keuze in de afmeting maken, maar ook in de stijl en het materiaal. Het eindresultaat is dan een plantenbak die volledig bij het plaatje van je tuin past en ook echt wat toevoegt op die manier.

 

De keuze voor een plantenbak in de tuin is dan ook meestal snel gemaakt en een hele fijne keuze. Als de plantenbak eenmaal staat kun je aan de opmaak ervan beginnen en dat is natuurlijk ook een hele leuke bezigheid.

 

De voordelen van een plantenbak in de tuin

 

We lieten het al even doorschemeren maar een plantenbak in de tuin heeft dus zeker weten heel veel fijne voordelen. Ten eerste is het zo dat een plantenbak ervoor zorgt dat je dus toch wat beplanting in de tuin kan plaatsen. Wel kan je deze plantenbak natuurlijk plaatsen waar je zelf maar wil. En dat is dan ook meteen het eerste grote voordeel. Een plantenbak is geen vast element in je tuin maar kan verplaatst worden en veel mensen vinden dat een onwijs fijn voordeel.

 

Een ander voordeel van een plantenbak is dat je deze helemaal kunt aanpassen naar je eigen wensen. Zo heb je heel veel keuze uit de juiste materialen maar ook uit de vormgeving en stijl en natuurlijk uit het formaat. Kortom je kunt hem volledig naar wens realiseren zodat hij dus ook echt perfect bij je tuin zal passen.

 

Dit zijn natuurlijk een aantal hele fijne voordelen die het dan ook zeker heel begrijpelijk maken dat zoveel mensen voor een plantenbak in de tuin kiezen! Gelukkig zijn er ook meer dan voldoende plantenbakken te vinden. Allerlei verschillende winkels verkopen ze dan ook in vele soorten en maten.

 

De opmaak van een plantenbak

 

Als je eenmaal een plantenbak hebt dan is het natuurlijk nog zaak om goed te zorgen voor de opmaak ervan. Ook dit kun je op een aantal manieren doen. Ten eerste is het belangrijk om goed te kijken naar de afmetingen van de plantenbak. Wat kun je er allemaal in kwijt en wat wil je er ook in kwijt. Bedenk ook eerst welke stijl je het liefste terug wil zien in je tuin. Welke soorten groen zouden voor jou het feestje helemaal compleet maken en hoe kun je die dan ook zo goed mogelijk aan je tuin toevoegen?

 

Bedenk overigens ook goed hoe hoog de planten kunnen zijn in de plantenbak. Vaak zien we dat er enkel en alleen maar naar de oppervlakte gekeken wordt maar de hoogte is minstens zo belangrijk. Het is dus zeker ook aan te raden om hier goed naar te kijken en om er dus voor te zorgen dat ook de hoogte van de planten in de plantenbak passend is bij wat je voor ogen hebt. Alles bij elkaar maak je zo het plaatje compleet en zorg je voor een mooi gevulde plantenbak.

 

Maar nu hebben we het natuurlijk enkel over de afmetingen gehad. Het is natuurlijk ook belangrijk om te kijken hoe je dit dan precies aanpakt! Ten eerste is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je een goede bodem in de plantenbak hebt zitten. Hiermee bedoelen we niet de bodem van de plantenbak zelf maar een plastic tussenlaag die ademt en die ook vocht doorlaat. Het is namelijk erg belangrijk voor de wortels van de planten in de bak dat het vocht weg kan lopen en ze dus niet in het water komen te staan, hier kunnen ze namelijk van gaan rotten met alle gevolgen van dien. Zorg er dus voor dat er een laagje in de bak zit nog voor de aarde erin komt met gaatjes zodat het water hierdoor afgevoerd kan worden.

 

Daarna is het natuurlijk zaak om de bak met aarde te vullen. Hier moet je even goed naar kijken. Bedenk ten eerste welke aarde soort je nodig hebt? Dit hangt vaak mede af van de soort planten die je in de bak gaat plaatsen, welke planten zijn dat en welke aarde moet je daar dus voor gebruiken. Vervolgens is het belangrijk om eerst een laag absorberende korrels in de bak te plaatsen. Deze zullen het vocht opvangen dat vanuit de aarde en planten naar beneden komt en dat via die weg dus wegloopt. Uiteindelijk blijft er zo dus geen vocht staan in de bak.

 

Als je daarna de aarde in de bak plaatst is het vooral belangrijk om deze goed door te mengen en husselen. Op deze wijze komt er namelijk zuurstof bij de aarde en dat is dus echt van groot belang. Als er namelijk zuurstof in de aarde zit betekent dit dat de aarde kan ademen en deze zuurstof komt uiteindelijk ook goed bij je planten terecht die hier weer enorm goed van gaan groeien, allemaal fijne pluspunten dus!

 

De planten zijn aan de beurt

 

En als alles dan gebeurd is en de aarde zit in de bak dan is het natuurlijk zaak om te kijken welke planten je een plekje gaat geven in de plantenbak. Ten eerste kijk je dan natuurlijk naar het formaat van de plantenbak daar begint het allemaal mee. Welke afmetingen heeft de bak en wat kun je er dus in kwijt. Maar ook is het belangrijk om te kijken naar welk soort planten je graag terug zou willen zien in je plantenbak. Welke sfeer en stijl heeft je tuin en welke planten kunnen hieraan bijdragen? Ook dat is dus allemaal erg belangrijk en zorgt ervoor dat je uiteindelijk de bak kunt vullen op een manier die helemaal bij je tuin gaat passen.

Ook de afmetingen van de planten zijn van belang. Planten hebben vaak ruimte nodig zeker met hun wortels. Deze moeten goed hun gang kunnen gaan in de plantenbak en dus ruimte om zich heen hebben. Hier kun je dan ook op verschillende manieren voor zorgen. Zet de planten vooral niet te dicht bij elkaar op deze manier kun je er dus voor zorgen dat de wortels ruimte hebben en elkaar dus niet in de weg gaan zitten.

 

Ook moet je goed kijken naar de hoogte van de planten want ook dit speelt zeker weten een rol. Zorg ervoor dat de hoogte goed is afgestemd en dat de hoogte van de planten past in de tuin maar ook dat ze elkaar niet in de weg zitten en elkaar nog voldoende zonlicht gunnen. Ook dit is dus zeker een heel belangrijk punt waar je rekening mee moet houden.

 

Als je met al deze elementen goed rekening houdt kun je uiteindelijk prima prachtige planten voor in je plantenbak kiezen die allemaal heel goed bij elkaar passen en elkaar complimenteren. Het kan bijvoorbeeld heel leuk zijn om met een bepaalde kleur te werken. Op deze manier krijg je meteen veel eenheid in de plantenbak. Ook kan het fijn zijn om bepaalde planten te herhalen in de bak zodat je een soort patroon krijgt. Op deze manier maak je er dan ook een heel sfeervol en gezellig geheel van en laat dat nu precies de bedoeling zijn.

 

De planten in de planten bak dien je dus zeker met zorg uit te kiezen zodat je er een sfeervol en kloppend geheel van kan maken. De afmetingen, vormen, kleuren en bloeitijd spelen hier dan ook zeker een rol in. De bloeitijd is van belang om dat als je deze goed op elkaar afstemt je het hele jaar door altijd wel bloeiende beplanting in de plantenbak hebt staan en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Meer dan genoeg reden dus ook om daar eens goed naar te kijken en om zo voor een heel sfeervol geheel te zorgen.

 

Verschillende soorten plantenbakken

 

Naast de opmaak van je plantenbak kun je ook heel erg veel keuzes maken voor het soort plantenbak zelf. Ook hier heb je onwijs veel mogelijkheden in en kun je dus ook heel veel kanten mee op. Zo zijn er plantenbakken van steen, maar ook de klassieke houten plantenbakken kennen we natuurlijk.

 

Wel hebben alle materialen zo hun eigen voor- en nadelen en hebben ze allemaal een andere mate van onderhoud nodig. Een houten plantenbak heeft bijvoorbeeld veel onderhoud nodig en is ook wel vaak vatbaar voor invloeden van buitenaf. Met een stenen plantenbak heb je hier weer veel minder last van maar deze kun je weer een stuk lastiger verplaatsen, het is dan ook goed om te kijken welke eigenschappen voor jou handig zijn in je tuin en wat voor jou dan ook een voor- of een nadeel zal zijn.

 

Op deze manier kun je de plantenbak kiezen die het beste bij je past en daar natuurlijk ook veel profijt van hebben. Uiteindelijk maak je zo dus het plaatje in je eigen tuin compleet.

 

 

De opmaak van een plantenbak

 

Een mooie plantenbak in de tuin is natuurlijk echt een feestje. Je kunt er onwijs van genieten om de plantenbak mooi op te maken en vervolgens een schitterende bak vol bloemen en planten in je tuin te hebben staan. Dit kan je tuin dan ook echt helemaal compleet maken en zorgt vaak voor veel sfeer en gezelligheid in je tuin. Daarnaast heeft een plantenbak dus ook echt een aantal hele fijne voordelen. Ten eerste kun je de plantenbak dus heel makkelijk verplaatsen en ook heel handig een andere plek geven. Hierdoor kun je er dus veel kanten mee op en zorgt dit er ook voor dat de plantenbak overal wel past.

 

Ook heb je veel mogelijkheden om de plantenbak volledig naar wens te kiezen waardoor hij dus ook echt helemaal bij je tuin past en ook dat is natuurlijk een groot en fijn voordeel. En als je er dan ook nog voor zorgt dat de plantenbak vervolgens mooi gevuld is met een hele mooie opmaak van planten dan is het plaatje natuurlijk helemaal compleet.

 

Wel zijn er natuurlijk een aantal aandachtspunten waar je tijdens de opmaak van de plantenbak even goed op moet letten. Op deze manier zorg je er dan ook voor dat alles klopt en dat de planten in de juiste omstandigheden kunnen groeien en bloeien. Als je de planten vervolgens mooi op elkaar afstemt ontstaat er een prachtig geheel waar je heel veel plezier van kunt hebben in je tuin. Wist je trouwens dat je de plantenbak ook prima kunt gebruiken als afscheiding in je tuin om verschillende ruimtes in je tuin allemaal hun eigen functie te geven. Ook zo maak je het plaatje dus compleet! Meer dan genoeg reden dus om zelf ook een mooie plantenbak voor in de tuin te zoeken waar je optimaal van genieten kan.