{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Sanne, 10 juni 2021

De perfecte overkapping

Het is tegenwoordig een echte hit, een overkapping in je tuin. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt hoeveel voordelen dit heeft! Met een overkapping in je tuin kun je natuurlijk veel vaker en langer van het mooie weer genieten en daarnaast zit je altijd lekker beschut! Het is dan ook de ideale aanvulling op je tuin en zal voor veel tuinplezier zorgen!

Als je beslist om voor een overkapping in je tuin te kiezen dan gaat er een wereld voor je open. Er is namelijk onwijs veel keuze! Zo kun je kiezen uit verschillende constructies, materialen, kleuren, en ook voor de inrichting kun je natuurlijk alle kanten op! En vergeet vooral de aankleding niet met alle extra’s, wil je bijvoorbeeld verlichting in de overkapping of een heater. Het kan allemaal!

Wij vertellen je graag welke mogelijkheden er allemaal voor je zijn en waar je op moet letten als je een overkapping in je eigen tuin wil plaatsen. Ook vertellen we je hoe je ervoor kan zorgen dat de aankleding helemaal naar je eigen persoonlijke wens zal zijn! Na het lezen van deze blog zijn al je vragen beantwoord en weet je alles wat je zou moeten weten over de perfecte overkapping!

De juiste keuze maken


Als je ervoor kiest om een overkapping in je tuin te plaatsen dan is het eerst noodzakelijk om jezelf een paar dingen af te vragen. Ten eerste moet je goed kijken waar in de tuin je de overkapping zou willen plaatsen en of dat dit daar ook mogelijk is. Daarnaast ga je kijken welk budget je hiervoor beschikbaar hebt. Ook is het handig om al je wensen op papier te zetten zodat je weet waar je naar zoekt. Kijk bijvoorbeeld uit welk materiaal jij graag zou willen dat je overkapping bestaat, en welke keuzes je zou willen maken voor de inrichting en aankleding. Ze dit alles goed op papier en laat je ook vooral goed informeren. Je kunt bijvoorbeeld heel goed naar informatie op internet zoeken of je kunt een showroom bezoeken en hier verschillende modellen en materialen in het echt bekijken.

Zo krijg je uiteindelijk een zo goed mogelijk beeld en kun je daarna een goede keuze maken! Ook is het handig om alvast na te denken over het feit of dat je de overkapping zelf in elkaar gaat zetten of dat je dit gaat laten doen. Het is goed om je te realiseren dat een overkapping bouwen een zeer moeilijke klus is, het is helaas niet iets wat je “even” doet en waarschijnlijk is het dan ook in veel gevallen beter om het door een professional te laten doen, mocht je toch zelf aan de slag willen zorg dan wel echt dat je weet waar je aan begint en dat je ook de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt om het tot een succes te maken!

Welk materiaal kies je


We gaven het eerder in deze blog al aan, als je kiest voor een terras overkapping kun je uit veel verschillende materialen kiezen. Het meest gekozen materiaal voor een overkapping is toch wel hout, veel mensen kiezen hiervoor omdat het aan veel verschillende voorwaarden voldoet. Zo is hout ten eerste heel sterk, is het weersbestendig en kun je het makkelijk verwerken in een ontwerp. Al deze punten zorgen er samen voor dat hout dus heel erg gewild is als materiaal voor een overkapping! Er wordt vaak hardhout gebruikt voor een overkapping, dit hout wordt nog wel bewerkt met een vochtregulerend middel. Daarnaast heeft een overkapping ook dakbedekking en dit kan ook heel goed op hout gemonteerd worden, in heel veel opzichten is hout dus echt het ideale materiaal voor een overkapping!

Maar naast hout zijn er meer materialen die we terug zien als het gaat om terras overkappingen. Zo kun je er ook voor kiezen om de overkapping van staal of aluminium te maken, dit zien we een stuk minder vaak voorbij komen maar het is een mogelijkheid. Ook dit materiaal is erg sterk en weersbestendig, in die zin doet het niet veel onder voor het hout. Wel is het zo dat hout iets makkelijker in een ontwerp te verwerken is dan staal of aluminium. Ook zorgt het voor een meer moderne en industriële look, terwijl hout een stuk veelzijdiger is. Maar uiteraard is de keuze voor het materiaal altijd erg persoonlijk en ligt het er maar net aan wat het beste bij jou en je tuin past!

Maar naast hout en staal, heb je ook nog glas en steen. Ook dit zijn materialen die we soms terug zien komen bij de keuze voor een overkapping. Soms wordt het ook gecombineerd, zo zien we bijvoorbeeld vaak hout en steen als een combinatie samen, of hout en glas. Het glas wordt bijvoorbeeld soms gebruikt om een schuifpui aan de overkapping te monteren zodat je mooi naar buiten kunt kijken en toch heel erg beschut kunt zitten. Maar ook hierbij geldt weer, het is een hele persoonlijke keuze waar je uiteindelijk voor kiest in je tuin!

Het plaatsen van de overkapping


Het daadwerkelijk plaatsen van een overkapping in je tuin is nog een flinke klus! Zo moet je met een aantal zaken rekening houden. Ten eerste de ondergrond van de overkapping, aangezien er flink wat gewicht op komt te staan is het aan te raden om eerst een fundering te laten plaatsen. Dit is best wat werk en moet ook echt wel goed gebeuren anders komt de hele overkapping wellicht verkeerd te staan. Als de fundering eenmaal is gestort dan kan de overkapping opgebouwd worden. Eerst begin je vaak met het zogenaamde skelet, daarna wordt alles dicht gewerkt.

Het is wel aan te raden om van tevoren goed na te denken of je bijvoorbeeld ook stroom in je overkapping wil hebben voor bijvoorbeeld verlichting of misschien wel een heater. Het is slim om dit dan van tevoren te beslissen zodat hier al rekening mee gehouden kan worden en de elektriciteit aangelegd kan worden nog voordat de overkapping afgewerkt gaat worden. Het zou zonde zijn als je dan eerst weer iets af zou moeten breken om alsnog een stroom punt te realiseren! Het allerbeste kun je van tevoren een plan uitschrijven en er een tekening bij maken zodat je echt zeker weet dat het helemaal goed gaat komen, en je later ook niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Als de overkapping is afgewerkt dan is het tijd voor de inrichting en aankleding, voor veel mensen is dit het leukste stuk! Je kunt nu namelijk je persoonlijke tintje aan de overkapping geven en alles helemaal naar wens maken! Hoe leuk is dat!

De inrichting van de overkapping


En dan is het eindelijk zover, de overkapping staat! Nu is het tijd voor de inrichting! Voor heel veel mensen het leukste deel! Met de inrichting van je overkapping kun je dan ook heel veel kanten op! Vaak is het eerst aan te raden om goed te bedenken waar je de overkapping precies voor wil gaan gebruiken. Ga je er veel zitten om lekker te relaxen, of wil je dat het een plek is waar je ook lekker met het gezin kunt eten? Of wie weet wil je er wel een plek van maken om feestjes te kunnen geven en vrienden en familie te kunnen ontvangen. Dit neem je allemaal mee als je het plan voor jouw overkapping inrichting gaat maken.

Zo kun je er voor kiezen om een loungebank onder je overkapping te plaatsen, heerlijk relaxen na een dag hard werken met de voetjes omhoog. Een lekker kopje thee erbij en loungen maar. Ook kun je gezellig met vrienden en familie op de bank ploffen en heerlijk bijpraten met elkaar. Maar het kan ook zomaar zo zijn dat je heel erg veel houdt van heerlijk lekker en lang tafelen! Dan kan het bijvoorbeeld echt een aanrader zijn om een heerlijke grote eettafel onder de overkapping te plaatsen met ruim voldoende stoelen zodat je er heerlijk met een gezelschap naar keuze van een gezellige maaltijd kunt genieten! Maar ook met het eigen gezin is het fijn om heerlijk aan te kunnen schuiven!

Maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos, zo kun je er ook een speelhoek voor de kinderen van maken, plaats er wat zitzakken en een bureautje waar ze lekker kunnen knutselen en je hebt een superleuke plek voor de kinderen! Of wie weet wil je er zelf wel een ping pong tafel of een biljart plaatsen! Lekker spelen in de buitenlucht maar toch beschut! Kies in ieder geval een inrichting en vooral ook invulling voor je overkapping die bij je past en waar het hele gezin plezier van kan hebben! Zo kun je met elkaar heerlijk genieten van de overkapping in de tuin!

De afwerking van de overkapping


Na de inrichting is het ook nog tijd voor de afwerking. Zo kun je bijvoorbeeld de kleur kiezen waarin je het hout wil gaan verven, of je kunt wellicht buitenverlichting aan de overkapping bevestigen. Ook hiermee kun je weer allerlei kanten op en is het vooral heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat de overkapping helemaal bij je past en dat je alles naar eigen wens afwerkt. Het kan slim zijn om hierbij ook goed naar je woning en tuin te kijken zodat je ervoor kunt zorgen dat alles een geheel met elkaar vormt! Dit is natuurlijk niet verplicht maar vaak vinden mensen het wel mooier omdat alles dan in dezelfde stijl zal zijn en op die manier met elkaar een eenheid vormt, vaak ervaart men dit als heel rustig en prettig!

De ultieme tips voor een overkapping


Hierbij hebben we ook nog een paar tips voor je op een rijtje gezet! Ten eerste is het heel belangrijk om eerst een plan te maken en een budget te bepalen! Als je dit eenmaal gedaan hebt kijk dan echt goed om je heen en laat je goed informeren, er is namelijk veel meer mogelijk dan je denkt. Dit geldt zeker ook voor de prijs, informeer eens hier en daar en leg de prijzen naast elkaar, je zal zien dat dit soms enorm scheelt! Het zou dus erg zonde zijn als je dit niet eerst zou doen en zo zou proberen om wat geld te besparen!

Ook kun je kijken naar wat je allemaal zelf kunt doen, uiteraard scheelt het als je zoveel mogelijk werkzaamheden zelf kunt verrichten, wel is het zo dat je die werkzaamheden dan wel zelf moet kunnen uitvoeren, als dit eigenlijk niet lukt kan het soms juist een aanrader zijn om het aan een bedrijf over te laten omdat je anders juist meer schade kunt veroorzaken en het verhelpen hiervan ook een prijskaartje heeft! Zeker zaken als het plaatsen van een fundering zijn vaak toch echt wel klussen die je beter kunt laten doen! Het kijkt namelijk enorm precies en als het niet goed gebeurt ervaar je er later problemen van en kan het de bouw van je hele overkapping ondermijnen, dit zou natuurlijk enorm zonde zijn!

Een andere goede tip die soms nog weleens vergeten wordt is om goed te kijken waar de zon op en onder gaat in je tuin. Op deze manier kun je de overkapping zo plaatsen dat je hier profijt van hebt en juist ook beschutting hebt wanneer dit nodig is!

Het genieten kan beginnen


En dan is het zover, de overkapping staat en je hebt hem helemaal naar je eigen wensen ingericht, alles is volgens plan verlopen en het is nu eindelijk tijd om heerlijk te gaan genieten! Je kunt nu heerlijk genieten van een warme zomeravond onder de overkapping met een hapje en een drankje erbij! Of een heerlijke maaltijd onder de overkapping als de temperatuur goed is buiten maar er een zomerse regenbui valt! Heerlijk genieten van al het moois in je tuin en tot s ’avonds laat beschut buiten zitten! Mooi om te zien dat wat begon als een plan nu werkelijkheid is geworden!