{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Roos, 16 april 2022

De slimste manieren om schaduw in je tuin te realiseren

We houden allemaal enorm van lekker buiten zijn en een heerlijk zonnetje. Het zonnetje zorgt ervoor dat we lekker veel vitamine D opdoen en dat we onszelf ook vaak een stuk vrolijker voelen. Alles ziet er ook net even wat vrolijker en gezelliger uit als de zon schijnt. Ook gaan we dan een stuk sneller en vaker naar buiten en genieten we enorm van de frisse lucht!

 

Je kunt dus wel stellen dat we allemaal enorm gesteld zijn op de zon en de zon ook graag in onze woning verwelkomen. Maar uiteraard is het ook wel prettig om wat schaduw te hebben. Dit kan een aantal verschillende redenen hebben. Ten eerste is het erg fijn om soms even van wat schaduw te genieten als je buiten zit. Je kunt nu eenmaal niet heel lang in de volle zon zitten en soms is het dan ook prettig om wat af te kunnen wisselen met een schaduwplek. Dit geld bijvoorbeeld ook voor kinderen en oudere mensen. Zij hebben sowieso veel behoefte aan schaduw en voor hen is het dus sowieso van belang om ook lekker vaak in de schaduw plaats te kunnen nemen.

 

Maar ook voor de beplanting in je tuin kan het lekker en nodig zijn om naast veel zon ook wat schaduw te kunnen pakken. En sommige planten kunnen zelfs helemaal niet in de volle zon en hebben dus ook sowieso wat schaduw nodig. Wat voor jou het beste werkt is natuurlijk verschillend. Het is dan ook goed om te kijken naar de manier waarop jij jouw tuin gebruikt en naar hoe jouw tuin is ingedeeld zodat je daarna kunt bepalen of het ook voor jou handig is om een schaduwplek in de tuin te hebben en waar deze dan moet komen.

 

In deze blog gaan wij je een aantal makkelijke en slimme manieren laten zien om schaduw in je eigen tuin te realiseren zodat ook jij er straks lekker bij kunt zitten en in je eigen tuin kunt genieten van zowel schaduw als zon! Lees je met ons mee?

 

Een plekje in de schaduw

 

Vaak lijkt het erop dat we vooral maar zo veel mogelijk zon in onze tuin willen ontvangen en ergens is dat natuurlijk ook wel waar maar toch is het daarnaast ook belangrijk om af en toe wat schaduw te vangen en daar gaan we dan ook zeker naar op zoek,

 

Zoals we in het voorwoord al een beetje aangaven is het lang niet altijd voldoende om enkel maar zon in de tuin te hebben. Uiteraard is dit heel fijn en kun je er ook zeker van genieten maar af en toe wat schaduw is ook zeker niet verkeerd en vaak zelfs enorm nodig.

 

Kleine kinderen en oudere mensen mogen bijvoorbeeld helemaal niet in de volle zon zitten en het is dan toch wel heel erg prettig als je voor hen ook een plekje in de schaduw in je tuin hebt! Vandaar dat het dus ook absoluut aan te raden is om hier rekening mee te houden en om voor hen een plekje in de tuin met schaduw te realiseren.

 

Vaak denken mensen dan meteen aan een zonnescherm. Hier komen dan ook wat bezwaren bij kijken omdat dit vaak een dure oplossing is. Maar het is zeker niet de enige oplossing, in deze blog gaan wij je juist laten zien dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden en dus ook meerdere oplossingen die zorgen voor meer schaduw in de tuin. In deze blog kun je er alles over lezen!

 

Een parasol in de tuin

 

We gaan beginnen met de parasol. Dit is naast het zonnescherm toch wel de meest voorkomende schaduw verstrekker die we in de tuinen voorbij zien komen. Het fijne aan de parasol is dat ze er in allerlei soorten en maten zijn en dat is natuurlijk enorm prettig. Op deze manier kun je dus ook altijd wel een parasol vinden die bij je past en dat is wel zo fijn! Daarnaast is het ook nog eens zo dat een parasol natuurlijk in en uitgeklapt kan worden en dat is een groot voordeel.

 

Doordat je er dus zelf voor kunt kiezen wanneer je een parasol in of ui klapt heb je dus ook altijd de keuze tussen zon en schaduw in je tuin en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Doordat je deze keuze kunt maken heb je dus ook altijd een fijne keuze tussen een plekje in de zon of juist wat meer schaduw. Ook voor kinderen is dit heel erg handig.

 

Daarnaast kun je parasols in zoveel verschillende uitvoeringen en formaten vinden dat er ook altijd wel eentje te vinden is die helemaal bij je tuin en je wensen past. Op deze manier weet je dus ook zeker dat je een parasol kunt vinden waar je optimaal van kunt genieten en waar je dus ook veel plezier aan kunt beleven.

 

Kies dus niet alleen de afmetingen die je mooi vindt maar ook de kleur en het materiaal. Op deze manier kun je de parasol dus op al je wensen aanpassen. Ook kun je kiezen voor een staande parasol of een zweefparasol of zelfs een parasol die met een arm aan de muur bevestigd wordt. Op deze manier neemt hij minder ruimte in beslag en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig. Zo is er dus voor iedere tuin en situatie wel een bijpassende parasol te bedenken!

 

Ook is het een groot voordeel van een parasol dat je deze vaak gemakkelijk kunt verschuiven. Je zit dus niet vast aan een vaste plek in de tuin maar je kunt er ook prima voor kiezen om de parasol soms een plekje door te schuiven en op een ander punt in de tuin neer te zetten! Zo beweeg je ook heel makkelijk met de zon mee en dat is wel echt heel erg handig. Zo heb je namelijk altijd wat schaduw bij de hand!

 

Kiezen voor een zonnescherm

 

De meest voorkomende manier voor schaduw in de tuin is toch wel het zonnescherm. Veel Nederlandse tuinen hebben er eentje en deze keuze zien we dan ook het meest voorbij komen. Ook dit is natuurlijk niet verwonderlijk aangezien veel mensen er veel baat bij hebben om voor een zonnescherm te kiezen.

 

Met een zonnescherm werk je namelijk twee kanten op. Je zorgt zowel voor schaduw in je tuin als in je woning en dat is natuurlijk enorm fijn! Op deze manier sla je dus heel makkelijk twee vliegen in een klap en hier kun je veel profijt van hebben!

 

De keuze voor een zonnescherm is voor veel mensen dan ook snel gemaakt. Een zonnescherm is er ook in veel verschillende afmetingen en uitvoeringen. Zo kun je ook uit heel veel verschillende soorten doeken kiezen in allerlei kleuren en ontwerpen en dat is natuurlijk wel echt van toegevoegde waarde!

 

Maar er zit natuurlijk ook een nadeel aan. Ten eerste is een zonnescherm een vast element je kunt het dus niet even verschuiven in je tuin naar een plek waar je op dat moment liever schaduw wil hebben. Daarnaast is het ook nog eens zo dat je vaak best wel even diep in de buidel moet tasten om een zonnescherm aan te schaffen hier komen namelijk flink wat kosten bij kijken aangezien een zonnescherm zeker niet goedkoop is.

 

Het is dan ook vaak een lastige keuze voor veel mensen, gaan ze wel of niet voor een zonnescherm en wat is dan ook de meerwaarde ervan. Het is dan ook erg persoonlijk welke keuze mensen uiteindelijk voor hun eigen achtertuin maken en dit kan dan ook per huishouden enorm verschillen.

 

Een schaduwdoek in de tuin

 

Van het dure zonnescherm gaan we naar een hele goedkope optie die ook om die reden vaak door veel mensen gekozen wordt. Namelijk het schaduwdoek. Deze zogenaamde schaduwdoeken bieden op een hele makkelijke en slimme manier een heleboel schaduw in je tuin en kun je ook op heel veel verschillende manieren en plekken bevestigen en dat maakt ze dan ook meteen zo aantrekkelijk doordat je er juist zoveel kanten mee uit kunt!

 

Daarnaast is het natuurlijk ook een heel groot voordeel dat een schaduwdoek een hele goedkope optie is. Het kost over het algemeen niet veel en dat is natuurlijk wel heel erg prettig. Zo heb je dus op een relatief makkelijke en goedkope manier meteen heel veel schaduw in je tuin te pakken!

 

Het fijne aan een schaduwdoek is dat je het ook nog eens heel makkelijk op verschillende plekken in de tuin kunt bevestigen. Je kunt het werkelijk waar oppakken en daar vastmaken waar je maar wil en waar je dus op dat moment schaduw nodig hebt. Het enige wat je hoeft te doen is te zorgen dat er aanknopingspunten zijn en dan kun je dus vervolgens je gang gaan! Een enorm fijne manier om makkelijk en snel voor schaduw in je tuin te zorgen!

 

Ook schaduwdoeken zijn er in allerlei soorten en maten en in verschillende afmetingen. Op die manier kun je ze dus ook overal heel makkelijk bevestigen en dat is natuurlijk een groot voordeel! Ook de prijs is zeer gunstig waardoor een schaduwdoek voor heel veel mensen een hele fijne optie is om snel en makkelijk voor schaduw in de tuin te zorgen!

 

Schaduw op een natuurlijke manier

 

En dan is er nog een andere handige tip om voor schaduw in de tuin te zorgen een tip waarbij het mes ook weer aan twee kanten snijdt. Namelijk door middel van groen. Je kunt natuurlijk heel makkelijk met bomen en struiken op een natuurlijke manier voor schaduw in je tuin zorgen en dat is dan ook heel erg prettig.

 

Op deze manier kun je dus ook relatief snel heel gemakkelijk voor wat extra schaduw zorgen en daar pluk je vervolgens natuurlijk makkelijk de vruchten van! Wel is het zo dat je bij deze variant ook weer te maken hebt met een vast element. Je kunt dus niet zoals bij een parasol of een schaduwdoek kiezen waar je op dat moment de schaduw hebben wil. Nee waar de boom of struik staat heb je de schaduw en daarbuiten niet.

 

Op deze manier heb je dus schaduw op een natuurlijke manier en ook al kun je deze schaduw niet verplaatsen het is natuurlijk wel een erg fijn voordeel dat je op deze manier ook meteen wat extra groen in de tuin hebt en dus op een natuurlijke manier voor schaduw zorgt!

 

Het is natuurlijk heel erg fijn en leuk om doormiddel van planten, bomen en struiken voor schaduw te zorgen en daar kun je dan ook zeker weten de vruchten van plukken! Wij raden je dan ook zeker aan om op deze manier voor schaduw te zorgen zodat je hier ook in de zomer extra van kunt genieten!

 

Slimme manieren om schaduw in je tuin te realiseren

 

Zoals je dus wel lezen kunt zijn er een aantal slimme manieren om voor schaduw in je tuin te zorgen. Al deze manieren hebben wel iets met elkaar gemeen, ze zorgen er namelijk allemaal voor dat je op een slimme manier met je tuin omgaat en dat je dus ook goed kunt kijken welke manier het beste bij je past.

 

Daarnaast kun je dus doordat er zoveel keuze is ook echt kijken naar een manier die alle factoren in huis heeft waar jij naar op zoek bent. Zo kun je kiezen voor vaste elementen maar ook voor elementen die je kunt verplaatsen. Beide vormen hebben zo hun voor- en nadelen en het is dan ook maar net waar jij naar op zoek bent en wat het beste bij jouw tuin en je wensen past.

 

Allebei heeft het zo zijn voor- en nadelen en kan het enorm handig zijn. Ook is het natuurlijk zo dat de prijs hierin een rol kan spelen. De ene optie is natuurlijk een stuk prijziger dan de ander en soms zien we dat ook dit een rol speelt bij de keuze die mensen maken en dat is natuurlijk ook heel begrijpelijk. Vandaar dat het vooral ook enorm belangrijk is om een keuze te maken die goed bij je past en waar jij jezelf prettig bij voelt zodat je zeker weet dat deze keuze je tuin ten goede komt.

 

Kijk goed naar op welke plekken jij schaduw nodig hebt en welk budget je hiervoor tot je beschikking hebt. Alleen zo kun je de juiste keuze maken en kiezen voor een manier van schaduw in je tuin die op alle fronten goed bij jouw en je wensen past!

 

Een zonnescherm, parasol, schaduwdoek of boom het is allemaal mogelijk en zorgt ieder op zijn eigen manier voor en lekkere schaduwplek in de tuin. De keuze is aan jou!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »