{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Sanne, 16 maart 2021

De sprookjesachtige wintertuin

Het is Winter, de temperaturen liggen onder het vriespunt en de wereld is bedekt met een dun laagje witte sneeuw en ijs. Alles oogt sprookjesachtig, de blaadjes aan de bomen zitten vol ijskristallen, en hier en daar steekt een sneeuwklokje zijn hoofdje boven de grond uit.
De lucht voelt fris en af en toe dwarrelt er een vlokje sneeuw naar beneden. Voetstappen en alle andere geluiden worden gedempt door het laagje sneeuw op de grond. Alle dieren zoeken beschutting of wagen zich voorzichtig naar buiten, stapje voor stapje de kou trotseren.
Kinderen hebben de grootste lol met sneeuwballen gooien, sleetje rijden of misschien zelfs schaatsplezier als het ijs dik genoeg is. We pakken onszelf allemaal dik in, dikke jassen, sjaals om, mutsen op en wanten aan. We genieten volop van al het moois dat de Winter ons te bieden heeft.

De tuin is klaar voor de Winter

Ook onze tuinen maken wij winterklaar zodat zij straks de koude temperaturen kunnen trotseren en in de Lente weer volop tot bloei kunnen komen. Bomen en struiken worden nog voor de Winter gesnoeid, onkruid wordt verwijderd en dorre blaadjes en bloemetjes worden geplukt. Ook vegen we onze straatjes schoon en zetten we breekbare dingen op een beschut plekje of binnen.
Er zijn soms ook planten of bomen die het koude winterweer niet kunnen trotseren, soms is dan de enige oplossing om ze binnen te zetten of in te pakken zodat ze de kou kunnen weerstaan.

Ook tuinmeubelen bergen we vaak op, zij zijn niet altijd bestand tegen het natte en koude weer en we willen graag de volgende zomer weer van ze genieten. Soms kan het ook al voldoende zijn om een beschermende hoes over de meubelen te plaatsen.

Een prachtig winterlandschapEn dan is het zover, de tuin is Winterklaar en de Winter doet zijn intrede in ons land.
Er ontstaat een prachtig winterlandschap en alles is bedekt met een laagje sneeuw. De grond is door de koude temperaturen van de periode hiervoor al goed koud en de sneeuw blijft dan ook heerlijk liggen. Er hangt een serene rust in de lucht en alles straalt schoonheid uit.
De takken van de bomen buigen vaak bijna onder de sneeuw en op de vijvers vormt zich een dikke laag ijs. Hier kan hopelijk later op geschaatst worden.
Ook de lucht is vaak voorzien van prachtige tinten blauw en grijs, vaak zegt men dat de sneeuw al in de lucht hangt, dit kenmerkt zich door een prachtige kleur lucht die bijna niet te omschrijven is. Aan alles kun je dan merken dat een flinke sneeuwbui niet lang meer op zich zal laten wachten.

De feestdagen komen eraanOok is dit het seizoen van de feestdagen. We vieren met veel liefde Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw. We komen graag met vrienden en familie bij elkaar om deze dagen gezamenlijk door te brengen.
We hangen lichtjes in de bomen in de tuin en aan de gevels van ons huis, en versieren alles prachtig om in de kerstsfeer te komen.
Het kan een prachtig gezicht zijn om een mooi verlichte tuin te zien met een dun laagje sneeuw, waar de lampjes sprookjesachtig doorheen schijnen.
We zorgen ervoor dat onze koelkasten gevuld zijn en bereiden met heel veel zorg en plezier een heerlijk kerstdiner voor. Voor veel mensen is dit dan ook echt het mooiste seizoen van het jaar.

De tuin in winterse sferenOok de tuin kan prima meewerken aan al dit plezier. Vaak denken we dat we de feestdagen enkel binnen kunnen vieren maar niets is minder waar!
Wat dacht u bijvoorbeeld van een winter BBQ als kerstdiner? U steekt de BBQ aan en in plaats van de traditionele kalkoen uit de oven bereid u een heerlijk stuk vlees op de BBQ. Ook aardappeltje en maiskolven kunnen prima op deze wijze bereid worden en zullen met elkaar een heerlijk kerstdiner vormen.
Hoe leuk is het om het eens helemaal anders te doen en op deze wijze ook de tuin bij het kerstfeest te betrekken. Hang gezellig overal lampjes op, steek fakkels en kaarsjes aan en alles zal er al snel heel sfeervol en sprookjesachtig uitzien!
Ook buiten kan men prima een kerstboom met lampjes plaatsen om zo vanuit de woning een prachtig en sfeervol uitzicht te hebben. Wij zouden alleen aanraden om de kerstballen buiten achterwege te laten, zij zullen dit hoogstwaarschijnlijk niet overleven.

Ook kan het erg leuk zijn om na het kerstdiner de vuurkorf te laten branden. Gezellig met zijn allen met een drankje eromheen en de kinderen kunnen marshmallows of broodjes bakken boven het vuur.
Op deze momenten maakt men vaak herinneringen voor het leven en kinderen zullen het er nog lang over hebben. Laat ze ook gerust muziek maken bij het vuur of een kerstliedje zingen, succes gegarandeerd! En zo zorgt u ervoor dat ze een kerst beleven die ze niet snel zullen vergeten.

Schaatsen in eigen tuinAls de temperaturen echt langere tijd ruim onder het vriespunt blijven is het zelfs mogelijk om een ijsbaan in eigen tuin te realiseren. Dit kan men heel gemakkelijk doen door water te spuiten op een glad oppervlak, bijvoorbeeld een betegeld terras of een grasveld.
Mocht dit niet in de tuin aanwezig zijn kan het ook handig zijn om een zeil op de grond te spannen en dit te laten vollopen met water. Het water zal vervolgens bevriezen en een mooie ijsbaan vormen. De kinderen kunnen hier naar hartenlust kleine rondjes schaatsen. Daarnaast is het ook nog eens enorm veilig want ze kunnen niet door het ijs zakken!
Maak er helemaal een feestje van door warme chocolademelk aan te bieden met wat lekkers erbij. Of organiseer een avondje magisch schaatsen, hanglampjes boven de “ijsbaan” en steek kaarsjes aan en ze beleven een avond om nooit te vergeten!

Bellenblazen in de WinterWe kennen het allemaal wel, een ouderwets potje bellenblaas. In de zomer en lente zorgt dit voor heel veel vermaak, lekker bellenblazen en ze vervolgens proberen te vangen.

Maar wist u dat dit ook in de Winter enorm leuk kan zijn! Dan kunnen de kinderen namelijk ijsbellen blazen! U maakt de ijsbellen als volgt. Vul een potje bellenblaas met lauw water en doe er een klein drupje zeepsop en een puntje suiker bij. Meng dit alles goed door elkaar. Vervolgens gaat u naar buiten en blaast u bellen met de bellenblaas in de vrieskou. Deze bellen zullen direct bevriezen nog voor ze de grond raken en dit zorgt voor een schitterend gezicht!
De bellen zullen uiteindelijk naar de grond zakken en hier blijven liggen. Ze kunnen ook opgepakt worden de ene zal alleen dikker zijn dan de ander dus voorzichtigheid is wel geboden. Ook levert dit prachtige plaatjes op!

Een prachtige ijsbol in de tuinEen ander leuk trucje als het vriest is het maken van een gekleurde ijsbol. Dit is ook heel gemakkelijk te maken maar zorgt voor een schitterend resultaat.
U heeft er enkel voor nodig, water en een ballon. U vult de ballon met water, het is wel raadzaam dit heel langzaam te doen zodat de ballon niet barst. Uiteindelijk zal u zo een ronde ballon gevuld met lauw water hebben.
Maak vervolgens een knoopje in het uiteinde van de ballon en leg deze buiten op een platte ondergrond, het beste is als er sneeuw ligt, graaf de ballon dan in een laagje sneeuw.
Vervolgens laat u de ballon 24 uur buiten liggen, hierna zal hij helemaal bevroren zijn en een prachtige ijsbol vormen. U kunt dan de ballon van het ijs verwijderen en er zal een prachtige bol van ijs overblijven.
Het kan extra leuk zijn om voor een confettiballon te kiezen, dan zal u allemaal gekleurde stukjes confetti zien zitten in het ijs, zeker met het zonlicht erop kan dit een schitterend effect geven.
Ook kan het leuk zijn om wat kleurstof aan het water in de ballon toe te voegen dan krijgt u een prachtig gekleurde ijsbal als eindresultaat. Maak verschillende kleuren ijsbollen en leg ze vervolgens op verschillende plekjes in de tuin. Zo ontstaat er echt een magisch effect!
Ook zien we soms dat mensen een gaatje in de ijsbol boren en hier een lichtje in plaatsen, dit geeft een prachtig effect in de tuin zeker als het donker is.

Van water tot ijsEen ander heel leuk experiment voor kinderen in de winter is het vullen van een simpel glas met water. Voor kleine kinderen kan het namelijk enorm leuk zijn om het proces van het ontstaan van ijs te volgen.
Vul het bekertje dus met lauw water en plaats het buiten op tafel. Vervolgens is het leuk om iedere paar uur even te kijken of er zich al een laagje ijs gevormd heeft en hoe dik het al is. Uiteindelijk zal heel het bekertje met ijs gevuld zijn!
Daarna begint het omgekeerde proces en is het vaak voor kinderen net zo leuk om te kijken hoe het ijs weer smelt en hoelang het duurt voordat er weer enkel water in het glas zit.

De wintertuin ontdekkenHet kan enorm fijn zijn om ook in de winter heerlijk een rondje door de tuin te maken. Even kijken hoe de planten zich houden met het winterweer, en misschien zelfs al wel de eerste hele prille knopjes aan het einde van de winter zien ontstaan!
Het kan mooi zijn ook in de winter te genieten van de natuur in de tuin. De takken bedekt met een laagje rijp, de eerste sneeuwklokjes die boven de grond uit komen en de vogeltjes die zich af en toe op de koude grond wagen.

Ieder seizoen heeft zo zijn charme en ook ieder seizoen heeft de tuin iets anders te bieden. Het is mooi om hier allemaal optimaal van te genieten en zo uw tuin ook echt het gehele jaar door te gebruiken.

Inwoners in de WinterOok dieren zullen uw tuin in de Winter weten te vinden en dit zorgt soms voor wat andere inwoners dan tijdens de overige seizoenen. Zo kan het zo zijn dat de egeltjes gaan trekken en in de winter ineens in de tuin terecht komen. Maar ook andere kleine diertjes kunnen in de winter beschutting zoeken in de tuinen van de mensen.

Je vindt ze dan vaak terug op beschutte plekken, zoals onder een grote plant of heg, of soms zelfs in een tuinhuis. Ook verschuilen ze zich vaak achter potten of tuinmeubelen.
Het kan in de Winter namelijk erg moeilijk zijn voor ze om voeding te vinden. Daarom kunt u de natuur best een handje helpen door schaaltjes met brokjes neer te zetten.
Ook de vogeltjes hebben uw hulp in de winter hard nodig en het kan dan ook handig zijn om vetbolletjes vol met zaden in de tuin te hangen. De vogels zullen deze snel weten te vinden en zijn zo verzekerd van voldoende voeding in de koude winter.

De Winter als favorietWij hebben u allemaal laten zien wat er mogelijk is en hoe u in de winter ook optimaal gebruik kunt maken van uw tuin! Het kan enorm leuk zijn om juist ook in de Winter uw tuin optimaal te gebruiken en te genieten van al het moois wat dit seizoen te bieden heeft!
Het is mooi om uw tuin om te toveren tot een waar Winter paradijs en met sneeuw en lampjes komt u al een heel eind en zorgt u voor een sprookjesachtige sfeer in de tuin!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »