{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Caitlin, 4 september 2020

De veelzijdigheid van een kunststof tuintafel

Wanneer je van plan bent om een nieuwe tuintafel aan te schaffen, dan kom je er snel achter dat er vele verschillende soorten tuintafels zijn. Er zijn verschillende vormen en vele verschillende afmetingen verkrijgbaar. Van een klein compact bijzettafeltje of romantisch bistrotafeltje tot grote dinertafels voor gezelschappen van twaalf of meer personen, er zijn vele soorten en maten tuintafels verkrijgbaar afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en de omvang van jouw tuinterras.


Naast de vorm en afmeting heb je de keuze uit diverse materialen die allemaal voordelen en nadelen hebben. Zo zijn er houten tuintafels, die er zeer landelijk en warm uitzien. Je kunt ze krijgen in verschillende kleuren, maar de meest favoriete tinten zijn toch wel de natuurlijke kleuren van het hout. Hout dien je echter regelmatig te onderhouden en een houten tuintafel zul je tenminste een of twee keer per jaar dienen op te schuren en te beitsen of lakken, zodat deze weerbestendig blijft en niet kan gaan rotten.


Dan zijn er metalen tuintafels, die zeer stevig zijn en relatief eenvoudig in het onderhoud. Doorgaans zijn ze al voor geschilderd en voorzien van een sterke poedercoating, een verflaag die als het ware op het metaal is gebrand. Hierdoor wordt het onderliggende metaal beschermd tegen roest en oxidatie en blijft een metalen tuintafel langer mooi. Veel metalen tuintafels zijn echter vrij zwaar en moeilijk te verplaatsen in de tuin en lastig op te bergen, tenzij je een inklapbare uitvoering hebt. Aluminium tuintafels zijn daarentegen wel weer licht van gewicht.


Behalve houten en metalen zijn er natuurlijk ook de kunststof tuintafels. Kunststof is een veelzijdig materiaal dat in vele uitvoeringen verkrijgbaar is. Het is ook een van de goedkoopste materialen en vergt weinig onderhoud. Bovendien zijn er ook soorten kunststof die veel lijken op natuurlijke materialen als hout of rotan.

Populariteit van kunststof tuinmeubilair

Kunststof is al decennialang een zeer populair materiaal voor gebruik in de tuin. Al sinds de jaren ’80 is de kunststof klapstoel en witte kunststof tuintafel te zien in menig tuin, en tegenwoordig worden ze nog steeds veelvuldig verkocht. De materialen zijn echter wel veranderd en verbeterd. Waar vroeger nog stugge PVC stoeldelen en tafelbladen werden gebruikt, die om een metalen frame werd geklikt of op een metalen tafelpoot werden vastgeschroefd, zijn kunststof tuinmeubelen tegenwoordig veelal volledig van kunststof gemaakt. Het gebruikte materiaal op dit moment is meestal polyproyleen (PP), een thermoplastisch polymeer dat bij verhitting zacht wordt en vloeibaar gemaakt kan worden. PP is dankzij verschillende toevoegingen meer weerbestendig, waardoor het duurzamer is dan eerder gebruikte soorten kunststof als PVC.


De kunststof tuintafel en andere kunststof tuinmeubelen zijn sinds de jaren ’80 vrijwel voortdurend populair geweest, totdat de vraag ernaar tussen 2000 en 2005 drastisch kelderde. Dit kwam met name door de sterke opkomst van tuinmeubelen van hout en aluminium en de introductie van wicker(eveneens van kunststof). Dit had het faillissement van onder meer de grote tuinmeubelspecialist Hartman tot gevolg. Sinds enkele jaren is de vraag naar kunststof tuintafels echter weer flink toegenomen en produceert ook Hartman weer volop kunststof tuinmeubelen.

Eigenschappen van kunststof

In de loop der jaren is kunststof steeds meer ontwikkeld als materiaal en niet meer weg te denken uit ons leven. Waar het in de jaren ’80 nog veel in verband werd gebracht met giftige dampen die uit het tuinmeubilair vrij zouden komen, is kunststof tuinmeubilair tegenwoordig een stuk veiliger en duurzamer geworden. We gebruiken het dagelijks in allerlei huishoudproducten van verpakkingen tot zelfs kleding waarin het verwerkt is, zoals polyester.


Kunststof heeft jarenlang een naam gehad milieu-onvriendelijk te zijn en nog altijd is er veel discussie over het gebruik van plastic verpakkingen en tasjes.
In gebruiksartikelen zoals tuinmeubelen, en in dit geval specifiek een kunststof tuintafel, heeft kunststof zich echter dusdanig ontwikkeld dat het als duurzame variant voor hout kan worden gebruikt en in veel gevallen zelfs als milieuvriendelijker dan het hout kan worden gezien. De kunststof tuintafel is in de loop van de tijd steeds duurzamer geworden en kan bovendien de verschillende weersomstandigheden goed weerstaan.


Dankzij zijn duurzaamheid en weerbestendigheid is een kunststof tuintafel daarnaast ook onderhoudsvriendelijk. Je hoeft kunststof niet te behandelen, maar alleen maar schoon te houden. Door een kunststof tafel af en toe af te nemen met een sopje van een milde reiniger met een zachte doek of spons houd je de tafel mooi schoon en in zijn oorspronkelijke kleur. Vermijd het gebruik van schurende reinigers of sponzen, aangezien deze de bovenlaag van het kunststof kunnen beschadigen, waardoor vuil zich sneller aan het kunststof kan hechten en moeilijker kan worden verwijderd.

Rechthoekige tuintafels

Als je op zoek bent naar een nieuwe kunststof tuintafel, dan heb je de keuze uit verschillende vormen. Uiteindelijk wil je natuurlijk een praktische tuintafel, die er bovendien mooi uitziet.


De meest verkochte soort tuintafel is over het algemeen de rechthoekige. Als je de collecties van verschillende tuinmeubelzaken in je regio bekijkt, dan zul je zien dat het grootste deel van hun tuinsets een rechthoekige tafel heeft. Deze vorm is voor grote gezinnen vaak ook de meest praktische, aangezien je deze tafel in een groot aantal afmetingen kunt krijgen, van zespersoons tot tafels voor twaalf personen of meer, en deze ook eenvoudig tegen de muur aan kunt zetten voor als je meer ruimte op je terras nodig hebt. Er zijn ook modellen die je eenvoudig kunt demonteren, zodat je ze ’s winters makkelijk binnen kunt opbergen.

Ronde tuintafels

We zien echter ook steeds vaker de ronde kunststof tuintafel terug. Dit is een zeer traditionele tuintafelvorm. Het grote verschil bij een ronde tuintafel is dat er geen hoofdeinde is. Iedereen aan de tafel heeft daarmee een gelijkwaardige status en er hoeft geen hiërarchie te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid wie waar mag zitten. In tegenstelling tot een rechthoekige tafel maakt het bij een ronde tuintafel immers niet uit aan welke kant van de tafel je zit.


Ronde tuintafels hebben vaak een metalen onderstel dat je kunt inklappen, waarmee je de ronde tafel snel weer kunt opruimen.

Kunststof dinertafel

Met een kunststof dinertafel of dining tafel kun je buiten in je tuin heerlijk genieten van een goede maaltijd, zonder met het bord op schoot te hoeven zitten. Hieraan kun je gewoon net zo comfortabel eten als je dat binnenshuis kunt. Een kunststof eettafel biedt je de praktische zithouding en tafelhoogte om samen met jouw familie of vrienden buiten aan te kunnen genieten van heerlijk eten, een gezellige borrel of een sfeerverhogend bordspel.

Kunststof bijzettafel

Een bijzettafel is bedoeld als aanvulling op bestaand meubilair en is vooral handig om naast je tuinstoel te plaatsen en je boek of telefoon op te leggen of om bijvoorbeeld je glas op te zetten. Met een kunststof bijzettafel heb je een kleine tafel die eenvoudig te verplaatsen is vanwege het lichte gewicht en bovendien eenvoudig schoon te maken als je er bijvoorbeeld op hebt gemorst.


Er zijn ook praktische kunststof modellen, waarbij het tafelblad tevens dienst doet als dienblad, waarmee je je drinkglazen makkelijk mee naar buiten kunt nemen en op de tafelstandaard kunt plaatsen.

Kunststof bistrotafel

Een andere kleine tuintafel is de bistrotafel. De bistroset kent zijn oorsprong in Parijs, waar vele café’s langs de Seine romantische zitjes voor twee personen hadden, bestaande uit twee tuinstoelen en een kleine tafel, waaraan je samen intiem koffie kunt drinken of een gesprek kunt voeren. De bistrotafel is net als de bijtafel een ideale tuintafel om er bij te plaatsen, bijvoorbeeld als koffietafel op een hoekje van je terras of verscholen achterin de tuin, zodat je daar heerlijk beschut in de schaduw kunt zitten.

Kunststof picknicktafel

Een picknicktafel is eigenlijk te beschouwen als een complete tuinset, aangezien je hiermee niet alleen een tafel aanschaft, maar deze is voorzien van bankjes aan weerszijden van de tafel. De meeste picknicktafels zijn van hout gemaakt, maar ze zijn ook in kunststof verkrijgbaar. Aangezien kunststof in vele verschillende kleuren is te krijgen, kun je deze ook in diverse houttinten krijgen, waardoor je kunststof picknicktafel een robuust houten uiterlijk krijgt. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van gerecycled kunststof, soms in combinatie met een metalen frame. Een picknicktafel is zoals gezegd ook als volwaardige tuinset te gebruiken, maar wordt vaak als extra tafel gebruikt voor gasten of bijvoorbeeld voor de kinderen om aan te eten of spelletjes te doen.

Inklapbare kunststof tuintafel

Een inklapbare tuintafel is makkelijk op te bergen en op te zetten voor als je bijvoorbeeld onaangekondigde visite krijgt en je buiten in de tuin wilt zitten. De poten van de tafel, meestal van aluminium of roestvrij staal, zijn eenvoudig in te klappen en bij sommige modellen is het tafelblad ook opvouwbaar, zodat je een grote kunststof tafel klein kunt opvouwen en eenvoudig tegen een muur in de berging kunt zetten.

Kunststof loungetafel

De meest verkochte soort tuinset is tegenwoordig een loungeset. De trend van het loungen is nog steeds helemaal in, maar als je al beschikt over mooie tuinstoelen of zelfs loungestoelen, dan kun je ook alleen een losse loungetafel aanschaffen.


Meestal zijn kunststof loungetafels uitgevoerd in vlechtwerk, ook wel wicker genoemd. Er zijn echter ook gewone kunststof tuintafels, soms versterkt met een metalen frame in de tafelpoten voor meer draagkracht.


Door de veelzijdigheid van kunststof als materiaal zijn er vele mogelijke ontwerpen en designs te verkrijgen in vrijwel alle denkbare kleuren, alhoewel de meest populaire kleuren nog altijd de natuurlijke aardekleuren zijn, zoals grijs, bruin, beige, zwart en wit.

Kunststof rotan: Wicker

Wicker tuintafels zijn tegenwoordig een van de meest verkochte soorten tuintafels. Wicker is eveneens een kunststof dat in lange slierten wordt gegoten die kunnen worden gevlochten. Het vlechtwerk wordt in het Engels wicker genoemd. Het gebruikte kunststof hiervoor is polyethyleen, ook wel PE rattan genaamd, of poly rattan. Wicker is populair omdat het verkrijgbaar is in verschillende diktes, zoals een platte draad, een halfronde en een ronde draad. Hiermee kunnen verschillende ontwerpen er totaal verschillende uitzien, ondanks dat hetzelfde soort kunststof is gebruikt. Wicker is sterk en duurzaam en is voorzien van UV-blockers, die de schadelijke effecten van UV-straling op het materiaal tegengaan, waardoor het langer zijn kleur vasthoudt en veel langer meegaat dan de soorten kunststof die vroeger in de jaren ’80-’90 werden gebruikt in tuinmeubilair en die na jarenlange blootstelling aan zonlicht en regen vaak wat broos werden en afbrokkelden.


Wicker lijkt veel op rotan of riet, dat vroeger veel in tuinmeubilair werd gebruikt. Aangezien rotan een natuurlijk materiaal is em niet zo heel goed bestand is tegen langdurige blootstelling aan vocht en temperatuurverschillen, wordt er tegenwoordig in plaats daarvan als alternatief voor wicker gekozen. Wicker wordt net als rotan ook met de hand om een tuinmeubel gevlochten.

Kunststof hout: Polywood

Polywood is eveneens een kunststof materiaal gemaakt van high density polyethyleen (HDPE), dat het uiterlijk van hout heeft, maar in feite een soort kunsthars waarop een print erop. Het materiaal wordt gemaakt uit gerecycled plastic uit plastic verpakkingsmaterialen zoals melkflessen en shampoo-flessen.
Het wordt vaak uitgevoerd met een print die erg veel op het uiterlijk van het hardhout teak lijkt. Polywood is een stevig en weerbestendig materiaal. Vanwege het uiterlijk is het een duurzaam en goedkoop alternatief voor echt teak, wat vaak hooggeprijsd is. Daarmee heb je het onderhoudsgemak van kunststof met de mooie natuurlijke uitstraling van teak.

Onderhoud van kunststof tuintafel

Met een kunststof tuintafel heb je een duurzame en weerbestendige tafel, die niet veel onderhoud vergt. Voor alle typen kunststof kun je een milde reiniger gebruiken, zoals groene zeep. Je hoeft maar een heel klein beetje zeep te gebruiken en neemt het materiaal met een doek of zachte spons af, zodat vuil en vlekken worden verwijderd. Gebruik nooit een schuurspons of schuurmiddel, aangezien dit het kunststof zal beschadigen en krassen zal veroorzaken. Voor een wicker tafel kun je eventueel een kruimelzuiger gebruiken om kruimels en ander groot vuil te verwijderen. Zorg altijd dat je het sop goed wegspoelt met water en de tuintafel in de zon of wind laat drogen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »