{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

De vlinder vriendelijke tuin

  • Door Roos
  • Tuesday 06 / 04 / 2021 0
De vlinder vriendelijke tuin

De vlinder vriendelijke tuin.


Het is tegenwoordig steeds populairder een vlinder vriendelijke tuin. Maar wat is dit nu precies, en aan welke voorwaarden moet een tuin voldoen om vlinder vriendelijk te zijn. In dit artikel leggen we het allemaal uit en nemen we u stap voor stap mee in het aanleggen van een vlinder vriendelijke tuin. We laten u zien wat het doel is van een vlinder vriendelijke tuin, maar ook praten we u bij over welke planten en bloemen geschikt zijn voor vlinders en welke kruiden aantrekkelijk zijn. Ook vertellen we meer over de zoektocht van vlinders naar nectar en hoe u ervoor kunt zorgen dat dit optimaal aanwezig is in uw tuin, en wist u dat zelfs vlinders voorkeur hebben voor de soort nectar, en dat dit net als bij ons mensen ieder zijn persoonlijke smaak is! Duik met ons mee in de wereld van de vlinders en leer hoe u uw tuin kunt ombouwen tot een waar vlinderparadijs!

Wat is een vlinder vriendelijke tuin?


Een vlinder vriendelijke tuin is een tuin die heel aantrekkelijk is voor vlinders. Vlinders worden door verschillende elementen in de tuin aangetrokken om daar hun intrek te nemen. Het resultaat is een prachtige tuin vol met rondfladderende vlinders in allerlei kleuren en vormen. Dit geeft direct een heel vrolijk en kleurrijk gezicht aan uw tuin en is daarom ook voor veel mensen een wens.

Want wie wil er nu niet heerlijk genieten in een prachtige tuin waar de vlinders om u heen fladderen van bloem naar bloem, een prachtig gezicht. Het echte genieten kan beginnen! Kortom een vlindertuin is dus een tuin die zeer aantrekkelijk is voor vlinders en waar vlinders voldoende voeding en beschutting kunnen vinden, hoe ze dat doen vertellen wij u hieronder!

Wat is er nodig voor een vlindervriendelijke tuin


Voor een vlinder vriendelijke tuin is het vooral heel belangrijk dat er veel bloemen bloeien. Hoe meer bloemen er bloeien in verschillende kleuren en geuren hoe aantrekkelijker het voor de vlinders is. Ze komen namelijk af op zowel geur als kleur. Ook veel verschillende kleuren bij elkaar maken het nog aantrekkelijker voor de vlinders om in uw tuin neer te strijken.

Om veel vlinders naar uw tuin te lokken moet er dus gekeken worden naar de beplanting. Er zijn verschillende soorten planten en bloemen waarvan bekend is dat vlinders ze erg fijn vinden. Hieronder noemen we er een paar voor u op, met stip op nummer een de winterheide, daarna volgen de sneeuwbal, de witte hyacint en de judaspenning. Tot slot houden ze ook enorm van de pinksterbloem, een prachtige gele bloem die een zeer zoete nectar produceert, iets waar de vlinder dol op is. Als u dus pinksterbloemen in uw tuin verwerkt kunt u er zeker van op aan dat de vlinder uw tuin zal weten te vinden!

Hoe werkt dat dan voor een vlinder?


Om beter te begrijpen waarom vlinders juist deze planten en bloemen zo lekker vinden is het eerst belangrijk om iets meer over de vlinder te weten te komen. Vlinders blijven in leven door het eten van nectar het is dus vooral belangrijk dat ze dit ergens vandaan halen. Nectar is een zeer zoete stof die in bloemen zit, ook een echte lekkernij voor wespen en bijen, zij weten een vlinder vriendelijke tuin dan ook vaak te vinden! Nectar bestaat uit eiwitten en vitamines en natuurlijk suiker, dit geeft het ook de zoete geur.
Vooral vrouwtjes vlinders hebben deze stoffen nodig om eitjes aan te maken en zich op deze wijze te kunnen voortplanten.
Een tuin met veel bloemen bevat dus veel nectar en zal dus logischerwijs veel vlinders aantrekken. Eigenlijk dus enorm simpel. Omdat per bloem de hoeveelheid nectar verschilt is het dus vooral ook heel raadzaam om verschillende soorten bloemen bij elkaar te planten. Hiermee vergroot u de kans om veel verschillende en dus ook veel meer vlinders aan te trekken in uw tuin.

Mee met de seizoenen.


Om voor vlinders aantrekkelijk te zijn is het ook heel belangrijk dat de tuin in alle seizoenen een waar toevluchtsoord voor de vlinders is. Dus niet zoals men denkt alleen in de lente en zomer. Juist ook in de herfst en winter. Nectar is echter enkel beschikbaar van de lente tot de herfst. Er zijn veel bloemen die juist ook in de herfst nectar bieden, het is dan ook raadzaam om ook deze bloemen in uw vlinder vriendelijke tuin te plaatsen zodat ook in dit seizoen de vlinder de weg naar uw tuin weet te vinden.
In de herfst zijn het vooral sneeuwbal, lavendel en winterheide die nectar bieden aan de vlinders. Deze planten/bloemen staan qua kleur ook enorm mooi gecombineerd met de judaspenning en de vlinderstruik. Zo is uw tuin en een lust voor het oog en is er in alle seizoenen voor de vlinder wat te doen!

Hebben vlinders een voorkeur?


Nu is het zo dat er verschillende soorten vlinders zijn en net als bij mensen werkt het ook bij vlinders zo dat smaken verschillen. De ene soort nectar is zoeter dan de ander en zal dan ook weer een andere vlinder aantrekken. De ene vlinder voelt zich aangetrokken tot super zoete nectar en de andere kiest liever voor een mildere variant met een wat lichtere smaak. En zo komt het dat het ook hiervoor dus weer enorm belangrijk is om verschillende soorten bloemen te platen zodat er voor alle vlinders wat te kiezen is en ze allemaal een bloem naar hun gading zullen vinden. Wat een mooie bijkomstigheid is aan het lokken van veel verschillende soorten vlinders naar uw tuin is dat u ook veel verschillende kleuren om u heen zal hebben. Van felrode tot prachtige witte vlinders ze zullen dan allemaal voorbijkomen en vertegenwoordigd zijn in uw tuin.

Naast een voorkeur voor smaak hebben vlinders ook een grote voorkeur voor het kiezen van plekjes met beschutting. Het is dan ook aan te raden om met de beplanting te zorgen voor verschillende beschutte stukken waar de vlinder zich heerlijk schuil kan houden.

Ook omdat vlinders koudbloedig zijn is het erg fijn voor hen om een heerlijk beschut plekje te vinden waar ze uit de wind heerlijk kunnen opwarmen in het zonnetje. Zo zijn vlinders ook dol op vlinderhuisjes, de zogenaamde insectenhotels, maar hier vertellen we later meer over! Deze zorgen voor de vlinder vaak ook voor warmte en beschutting en zijn naast beplanting die beschutting biedt een aangename toevoeging voor de vlinder!
Hoe meer uw tuin aan dit soort voorwaarden zal voldoen hoe meer vlinders er naar uw tuin zullen trekken en met elkaar zullen zorgen voor een kleurrijk geheel.

Soort grond is ook van belang


Naast de bloemen is ook het soort grond in de tuin van groot belang. Zo is het mede afhankelijk van de ondergrond welke bloemen er het beste kunnen bloeien en dus vlinders naar uw tuin zullen lokken.
Een goede ondergrond is dus van wezenlijk belang voor een vlinder vriendelijke tuin. En dan met name grond die vol zit met de juiste voedingsstoffen voor de bloemen en planten die u er wil laten groeien die op hun beurt weer de vlinders aan zullen trekken. Welke grond geschikt is voor welke beplanting kan soms enorm verschillen daarom is het raadzaam om goed te kijken welke grond er momenteel in uw tuin ligt en wat er eventueel aan veranderd moet worden. Laat u desnoods informeren door uw lokale tuincentrummedewerker, zij kunnen u als het goed is alles vertellen over de juiste grond passend bij de juiste bloemen en beplanting van uw tuin. Zo zorgt u alles bij elkaar voor een passend geheel en kunt u het beste resultaat behalen.

Nog meer tips.


Wist u dat u voor een vlinder vriendelijke tuin ook het beste uitgebloeide planten kunt laten staan? Ze vormen namelijk een prima overwinteringsplek voor vlinders en zorgen daarnaast ook voor beschutting een echte win win situatie dus. U kunt er wel voor kiezen om enkele dorre stukjes weg te knippen maar u doet er goed aan om de rest te laten staan en zo meer comfort voor de vlinder juist ook in de moeilijke wintermaanden te verschaffen.

Daarnaast doet u er ook goed aan om een composthoop aan te leggen. Dit zal de grond in uw tuin en uiteindelijk de bloei van de bloemen en de kwaliteit van de nectar zeer ten goede komen. U brengt op deze wijze de voeding op natuurlijke wijze weer terug naar de planten en dit zal een zeer goed resultaat geven met als gevolg meer aanwas van vlinders in uw tuin.

En dan hebben we ook nog de vlinderhuisjes. Kleine houten huisjes die u aan een schutting, boom of tuinhuis kunt bevestigen en waar vlinders op af zullen komen. Ze vinden hier beschutting en het is dan ook zeer aan te raden om het huisje te plaatsen op een plek uit de wind en waar de regen niet kan inregenen. Vlinders zullen dit dan zien als een fijn toevluchtsoord, zeker als het huisje geplaats wordt in de buurt van voedzame bloemen en planten.

Vlinders houden van kruiden


Ook houden vlinders naast bloemen enorm van kruiden. Zo kunt u dus meteen twee vliegen in een klap slaan, en een heerlijk kruidentuintje en prachtige vlinders die erop afkomen.
Kruiden die enorm aantrekkelijk zijn voor vlinders zijn, rozemarijn, lavendel, kattenkruid, marjolein, tijm en venkel. Naast dat deze kruiden dus vlinders aantrekken ruiken ze ook nog eens enorm lekker en zullen ze uw tuin vullen met heerlijke geuren. En wie wil dat nou niet, verse kruiden uit eigen tuin verwerken in uw gerechten en daarnaast heerlijke geuren in de tuin en prachtig kleurende vlinders om u heen. Voor ons klinkt dit als de ideale tuin en zal dit zeker bijdragen aan het leef en woonplezier!

Gebruik van bestrijdingsmiddelen


Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt ten zeerste afgeraden in een vlindervriendelijke tuin. En niet alleen hier maar eigenlijk raden wij het af in elke tuin. Het zorgt namelijk voor een verstoring van de natuurlijke flora en fauna en het zorgt ervoor dat verschillende zeer nuttige insecten niet overleven of geen voedsel kunnen vinden. Ook tast het planten en bloemen dermate aan dat de geur en smaak zal veranderen en vlinders de weg niet meer zullen weten te vinden of de bloemen links zullen laten liggen. Enorm zonde en juist niet wat u in gedachten heeft voor uw vlinder vriendelijke tuin.

Beter is het dan ook om zelf uw tuin bij te houden, onkruid met de hand te verwijderen en goed en kritisch te kijken of het echt nodig is om bepaalde planten te verwijderen. Soms zorgen ze namelijk juist voor een mooie balans in de tuin en is het zonde om ze te verwijderen.
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is dan ook zeker een no go voor de vlinder vriendelijke tuin.

Op en top genieten.


Het doel van een vlinder vriendelijke tuin is voor veel mensen toch om heerlijke te kunnen genieten van alle mooie kleuren om hen heen. Daarnaast vinden velen van hen het ook erg belangrijk om op deze wijze iets bij te dragen aan de flora en fauna en te zorgen voor een fijn leefklimaat voor de vlinders. Dit alles kan door te zorgen voor een tuin vol groei en bloei. Dit betekent automatisch ook een tuin die aantrekkelijk is voor vlinders en andere insecten welke wij ook hard nodig hebben. Om op deze wijze uw tuin in te zetten draagt ook bij aan een fijn klimaat!

Tegenwoordig zijn onze levens vaak erg druk en hoe fijn is het dan om tot rust te komen in een prachtige tuin vol vlinders en bloeiende bloemen.
Ook wordt de tuin steeds vaker gezien als een verlengstuk van de woonkamer en brengen we ook steeds meer tijd in onze tuinen door met name door het veranderende klimaat. Onze zomers worden warmer en langer en hierdoor kunnen we langere tijd buiten spenderen. Hoe fijn is het dan om dit te kunnen doen in een prachtige kleurrijke tuin.

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »