{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

U bent weer van harte welkom in onze showroom wij zijn weer geopend - 12% extra korting op alles - voer de kortingscode in WINTER12

De voor- en nadelen van bomen in je tuin

  • Door Roos
  • Tuesday 16 / 11 / 2021 0
De voor- en nadelen van bomen in je tuin

Een mooie achtertuin is een droom voor veel mensen. Ze zien het al helemaal voor zich, een mooi terras met heerlijke stoelen waar je gezellig kunt tafelen tot in de late uurtjes. Een fijn tuinhuis waar je al je spullen en gereedschap in kwijt kunt en natuurlijk heerlijk veel groen. Een mooi gazon of borders vol met bloemen en planten in allerlei soorten en maten en veel verschillende kleuren. En natuurlijk ook een mooie boom in de tuin die schaduw geeft in de zomer en waar je onder kan schuilen voor de regen. Maar waar je ook een schommel aan kunt hangen voor de kinderen, of een vogelhuisje zodat nog meer vogels de weg naar je tuin zullen weten te vinden!

 

Een boom in de tuin is dus voor veel mensen een echte wens. Zij zouden het ontzettend leuk vinden om een boom in de tuin te hebben staan en er flink van te genieten! Maar is het nu wel eigenlijk altijd zo handig om een boom in de tuin te hebben staan? En heeft het naast veel voordelen misschien ook zelfs wel nadelen? In deze blog vertellen wij je alles over bomen in je tuin. We laten je de voordelen zien maar zeker ook de nadelen en vertellen je dan ook graag waarom een boom in de tuin wel of geen goed idee is!

 

Ook vertellen we je aan welke eisen je tuin eigenlijk allemaal moet voldoen om een prima plek voor een boom te vormen want lang niet elke tuin is hiervoor geschikt natuurlijk. Na het lezen van deze blog weet jij dus alle voor- en nadelen van een boom in je tuin en kun je dus ook vervolgens zelf een goede keuze maken! Lees je met ons mee?

 

Liefde voor bomen

 

Heel veel mensen zijn helemaal weg van bomen en wij snappen dit ook wel. Ze hebben vaak ook iets heel bijzonder om te zien en stralen echt iets speciaals uit. Daarnaast is het natuurlijk vaak ook een heel mooi besef dat bomen er dus soms al honderden jaren staan en een heel stuk geschiedenis met zich meedragen. Het is natuurlijk erg leuk om je te bedenken dat mensen jaren terug misschien ook al om dezelfde boom gezeten hebben alleen was hij toen waarschijnlijk nog een heel stuk kleiner!

 

Maar bomen brengen ook veel eigenschappen met zich mee. zo zorgen ze voor schaduw als de zon fel schijnt, maar ook voor beschutting als het hard regent. Ze bieden huisvesting aan ongelofelijk veel kleine dieren en bieden daarnaast ook velen van deze dieren voedsel. Maar ook zorgen ze voor veel zuurstof in onze lucht en ze zijn dus ook nog eens enorm nuttig voor ons leef klimaat. Dat zijn natuurlijk meer dan genoeg redenen om helemaal weg van bomen te zijn en ze ook graag in je eigen tuin willen hebben staan!

 

Nu is dat laatste vaak wel een wens maar lang niet altijd een goed idee. Hiervoor moet je tuin namelijk wel aan enkele voorwaarden voldoen. In deze blog vertellen wij jullie dan ook graag welke voorwaarden dit zijn en hoe je er dus verder voor kunt zorgen dat jouw tuin ook een goed thuis voor een boom zal zijn!

 

Een bestaande tuin met een boom erin

 

Soms is het zo dat je een woning betrekt waar al een boom in de tuin staat. Dit is natuurlijk ontzettend fijn! Op deze manier hoef je er zelf niet over na te denken of het wel of niet een goed idee is om een boom in je tuin te plaatsen.

 

Maar als je een huis koopt met een tuin met boom erin dan zijn er wel een aantal factoren waar je even goed op moet letten. Ten eerste is het erg handig om even goed te kijken of de boom niet te dicht op de woning staat. Als dit het geval is dan is het namelijk zaak hier goed over na te denken. Bij een harde storm kan er dan namelijk al snel schade aan je woning ontstaan door bijvoorbeeld loswaaiende takken en andere delen van de boom die de storm wellicht niet houden.

 

Daarnaast is het ook zaak om goed te kijken wat er allemaal om de boom heen staat in de tuin. Dit is ook wel erg belangrijk omdat je er op deze manier voor zorgt dat de boom zo lang mogelijk goed in de tuin zal blijven staan!

 

Een tuin zonder boom

 

Maar als je een tuin hebt waar nog geen boom in staat en zelf ervoor zorgt dat er een boom in de tuin komt dan zijn er zeker ook wel een aantal factoren waar je goed op moet letten! Ten eerste moet je goed kijken of er voldoende ruimte in je tuin is om een boom te plaatsen. Een boom heeft namelijk ook grote wortels en deze hebben zeker wel de ruimte nodig om te groeien, het is dan ook erg belangrijk dat je een boom deze ruimte geeft en ervoor zorgt dat de wortels goed kunnen groeien.

 

Daarnaast is het ook belangrijk dat de bodem goed genoeg is om een boom te kunnen laten groeien en waar een boom ook voldoende voeding uit kan halen! Op deze manier ben je ervan verzekerd dat een boom het goed zal doen in je tuin en hier kun je dan natuurlijk heerlijk van genieten!

 

De voordelen van een boom in de tuin

 

Een boom in de tuin heeft zowel voor- als nadelen. Ten eerste is het zo dat een boom voor lekker wat schaduw in de tuin kan zorgen. In de zomer kan het natuurlijk erg warm worden en dan kan het zeker wel erg fijn zijn om wat verkoeling en schaduw onder een boom in je tuin te vinden! En als er dan een klein briesje op komt zetten voel je dat ook net even wat beter onder de boom en dat is natuurlijk ook wel heel erg prettig!

 

Daarnaast is het ook zo dat een boom in je tuin er erg mooi uitziet. Als je naar buiten kijkt zorgt dit eigenlijk meteen voor een heel erg groen beeld in je tuin en dat is natuurlijk precies wat je graag zou willen zien! Hierdoor vind je dus ook meteen veel rust en ontspanning in je tuin en dat is ook wel heel erg belangrijk!

 

En dan hebben we ook nog de dieren wereld. Heel veel dieren weten ook de weg naar je tuin te vinden en dat is natuurlijk altijd heel erg leuk! Zeker als je bomen in de tuin hebt staan kun je hier heel erg van genieten en is het nog leuker om dieren in je tuin te zien! Ze komen namelijk naar de boom toe om hier een nestje in te bouwen of om voedsel te zoeken! Op deze manier ben je met een boom in je tuin dus verzekerd van veel meer vogels, eekhoorns, en allerlei kleine dieren dan zonder boom in je tuin. Voor de dieren liefhebbers onder ons is dit dan ook zeker een groot voordeel en vaak ook een reden om een boom in de tuin te willen!

 

Maar ook voor kinderen kan een boom in de tuin ontzettend leuk zijn! zo kunnen ze er een schommel hangen aan een grote en brede tak zodat er heerlijk in de tuin geschommeld kan worden. Op deze manier hebben de kinderen de grootste lol en dat is natuurlijk ontzettend leuk! Maar ook kunnen ze verstoppertje spelen in de tuin en zich achter de boom verstoppen. Kortom mogelijkheden genoeg om ervoor te zorgen dat je met een boom in de tuin ook voor kinderen veel plezier hebt!

 

Zoals je dus kunt zien zitten er flink veel voordelen aan het houden van een boom in de tuin. Op deze manier kun je er dus enorm van profiteren en kan een boom dus echt een hele fijne aanvulling op je tuin zijn! wij zouden je dan ook zeker aanraden om te kijken of een boom in de tuin wellicht ook iets voor jou is! Op deze manier heb je er namelijk veel voordeel van en nog meer plezier van je tuin dan je wellicht al hebt!

 

De nadelen van een boom in de tuin

 

Uiteraard zijn er bij voordelen ook nadelen te bekennen en dat geldt dus zeker ook bij het hebben van een boom in de tuin! Hier zitten dus niet enkel maar voordelen aan maar zeker ook enkele nadelen. Ook deze zetten we graag even voor je op een rijtje! De nadelen van een boom in de tuin zijn dan ook dat het vaak erg lastig kan zijn om ervoor te zorgen dat de boom niet te veel schade in de tuin aanricht. Zeker als het stormt kan dit namelijk nogal eens het geval zijn! dit kan er dan voor zorgen dat de boom takken verliest en dat deze schade aan de omringende items in de tuin kan veroorzaken.

 

Maar ook al die vogels in de boom waar we eigenlijk zo blij mee zijn kunnen soms ook voor flink wat overlast zorgen. Zo kunnen ze flink wat uitwerpselen teweeg brengen en deze kunnen er weer voor zorgen dat je flink wat vervuiling in je tuin hebt! Het kan dan ook een flinke klus zijn om alles weer schoon te maken en van vogelpoep te ontdoen! Dit karwei kun je in ieder geval maar beter met zorg aanpakken zodat je zeker weet dat alles weer schoon is! Als je vogelpoep namelijk te lang laat zitten kan dit ook nog eens flink uitbijten!

 

Die vogels zijn dus helaas niet alleen maar leuk om naar te kijken maar kunnen ook flink wat overlast veroorzaken en het is wel handig om je dit goed te realiseren. Zet dan ook geen tuinmeubelen met dure kussens naast de boom in de buurt, op deze manier kun je er bijna al vanuit gaan dat je kussens zullen beschadigen en dit is niet zo handig te herstellen.

 

Een ander nadeel aan een boom in je tuin is dat een boom veel schaduw oplevert, nu kun je hier heel erg blij mee zijn maar het kan ook als een flink nadeel ervaren worden! Deze schaduw kan namelijk soms ook je woning bereiken en dan kan het echt ongelofelijk veel licht in je huis wegenemen! Dat wil je natuurlijk veel liever voorkomen en het is dan ook handig om ervoor te zorgen dat je nog wel voldoende lichtinval in je huis zal hebben!

 

De voor- en nadelen van een boom in je tuin

 

Zoals je dus wel kunt zien kleven er veel voor- en nadelen aan het hebben van een boom in je tuin. Het is dan ook zeker aan te raden om er eerst even goed over na te denken. Bomen in je tuin kunnen dan ook veel invloed hebben op de lichtinval in je tuin en soms zelfs in je woning maar ze beïnvloeden ook eigenlijk het gehele beeld van je tuin.

 

Juist omdat bomen zo groot zijn en dus erg aanwezig zijn ze een enorm bepalende factor in je tuin. Het is dan ook erg belangrijk om hier goed mee om te gaan en om er goed over na te denken of je wel een boom in je tuin op een bepaalde plek wil hebben. Daarnaast brengen bomen ook veel kleine dieren met zich mee naar je tuin dit is aan de ene kant heel erg leuk maar kan aan de andere kant soms ook voor problemen zorgen.

 

Vandaar dat het goed is om de voor- en nadelen van een boom goed tegen elkaar af te wegen alvorens je besluit om wel of geen boom in je tuin te plaatsen! Uiteindelijk kun je zo een goede keuze maken en heb je als het goed is veel profijt van de boom in je tuin!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »