{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Het zijn de herfstweken bij AVH - Deze week 5% extra korting bij besteding vanaf €500,- - 10% extra korting bij besteding vanaf €2500,- - Voer de kortingscode in!

De voor- en nadelen van een zonnige achtertuin

  • Door Roos
  • Wednesday 29 / 09 / 2021 0
De voor- en nadelen van een zonnige achtertuin

Als we een woning koppen dan speelt niet alleen het huis een rol maar zeker ook de tuin. Veel mensen willen dan altijd graag een tuin op het zuiden omdat ze dan over het algemeen veel zon in de tuin zullen hebben. Voor zonliefhebbers is dit natuurlijk een echte must. Maar waarom willen we eigenlijk allemaal graag zoveel mogelijk zon in de tuin? En is dit ook wel echt zo fijn als het lijkt?

 

Zitten er wellicht soms ook nadelen aan een hele zonnige tuin of heeft dit alleen maar voordelen? En welke na en voordelen zijn dit dan eigenlijk allemaal? Zoals je ziet zijn er ontzettend veel vragen over dit onderwerp te beantwoorden en wij laten je dan ook heel graag alle voor- en nadelen van een zonnige achtertuin zien! Want het is inderdaad heel erg fijn om een hele zonnige tuin te hebben en je kunt hier ook zeker enorm van genieten. Maar het is ook waar dat er ook zeker wel wat nadelen aan kleven en die laten we je bij deze dan ook heel erg graag zien!

 

In deze blog zetten we dus alle voor- en nadelen van een zonnige achtertuin voor je op een rijtje zodat ook jij hier een goede keuze in kunt maken en de voor- en nadelen tegen elkaar af kunt wegen. Lees je met ons mee?

 

De wens voor een zonnige achtertuin

 

Het is waarschijnlijk een van de meest uitgesproken wensen als we het hebben over een achtertuin. Heel veel mensen spreken dan namelijk de wens uit voor een hele zonnige tuin! En dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk want het is nu eenmaal ook ontzettend fijn om lekker in het zonnetje te zitten en te genieten van een hele zonnige tuin! Maar is het ook zo dat dit enkel maar voordelen heeft die zon in de tuin of kleven er wellicht ook nadelen aan?

 

Hier denken mensen namelijk wat minder vaak over na. Ze zien enkel de voordelen van heel erg veel zon en kijken vaak niet verder dan dat. En eigenlijk is dat wel heel erg jammer. Want de wens voor een hele zonnige achtertuin is zeker een begrijpelijke wens, alleen de vraag is of je hier echt zo goed mee af bent en of dit ook echt enkel maar voordelen met zich meebrengt.

 

De voordelen van een zonnige achtertuin

 

Daar gaan we dan, uiteraard heeft een zonnige achter tuin heel erg veel voordelen. Vandaar dat die wens ook enorm begrijpelijk is. Maar het is zeker niet zo dat een zonnige achtertuin enkel maar voordelen heeft er kleven namelijk ook best wel wat nadelen aan maar daar gaan we het later over hebben. Nu eerst even de voordelen.

 

Want wat zijn ze dan eigenlijk die voordelen van een zonnige achter tuin? En zijn ze eigenlijk wel echt zo fijn? Ten eerste is het grootste voordeel natuurlijk dat het al snel lekker warm is in de tuin en je dus ook lekker buiten kunt zitten! Dit is dan ook meteen het voordeel wat de mensen vaak aantrekt in een zonnige tuin en waarom veel mensen ook graag zelf een zonnige achtertuin willen!

 

Als je namelijk een tuin op het zuiden hebt schijnt de zon al snel lekker in je tuin en kun je vaak ook al wat eerder genieten van heerlijke temperaturen en dat is natuurlijk wel heel erg prettig! Op deze manier ga je dus ook al wat eerder in het seizoen lekker buiten zitten omdat de temperatuur in je tuin al snel aangenaam is, en uiteraard kun je ook vervolgens tot vrij laat in het seizoen nog buiten blijven zitten omdat ook dan de temperatuur nog heerlijk aangenaam voelt! Op deze manier maak je dus optimaal gebruik van je tuin en profiteer je van het heerlijke buiten zijn! het is dan ook echt genieten om zo lekker vaak tijd buiten door te brengen en echt veel van je tuin te kunnen genieten! Het zonnetje maakt het dan ook enorm aangenaam!

 

Een ander voordeel van een zonnige tuin is dat er vaak ook veel licht in je woning komt. En ook dit vinden mensen vaak heel erg prettig omdat ze op deze manier lekker kunnen genieten van een zeer lichte woning en dit zorgt over het algemeen weer voor een heel prettig gevoel! Het is namelijk enorm fijn om lekker veel licht in je woning te hebben. Hierdoor ben je bijvoorbeeld sneller vrolijk en in een licht gemoed. Het licht wat je woning binnen komt zorgt hier namelijk voor. Het is dus enorm prettig om een lekker licht huis te hebben en dit is dus weer een groot voordeel wat een zonnige tuin met zich meebrengt!

 

En dan hebben namelijk nog een groot voordeel van een zonnige achter tuin, zoals je jezelf misschien wel kunt voorstellen groeit en bloeit alles er namelijk een stuk beter, dit komt doordat al het groen heerlijk kan profiteren van een lekker zonnetje! Op deze manier krijgen je planten en bloemen alles wat ze nodig hebben en dit zorgt er natuurlijk weer voor dat ze heerlijk kunnen groeien en bloeien!

Denk vooral ook aan groenten en fruit planten of struiken die je in je tuin hebt staan, je oogst zal namelijk zijn als nooit tevoren nu je heerlijk veel zon in je tuin hebt! Op deze manier kunnen je gewassen namelijk optimaal groeien en bloeien en heb je een hele grote kans op een heerlijke oogst en dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

 

Zo zie je dus maar dat er zeker wel heel erg veel voordelen zitten aan het hebben van een hele zonnige tuin met een ligging op het zuiden. Vooral de natuur in je tuin komt dit enorm ten goede net als de temperatuur in je tuin en het licht in je woning. Dit zijn allemaal hele fijne voordelen waar je dan ook zeker enorm van kunt genieten!

 

Maar toch zitten er zeker ook nadelen aan een heel zonnige achtertuin al zou je dat nu misschien na het lezen van de voordelen niet zeggen, toch zijn ze er en ook deze zetten wij voor je op een rijtje!

 

De nadelen van een zonnige achter tuin

 

We lieten het net natuurlijk al een beetje merken maar een zeer zonnige achter tuin heeft echt niet enkel maar voordelen er kleven zeker ook nadelen aan een zonnige achtertuin al zijn deze vaak op het eerste gezicht niet zo heel erg zichtbaar. Wij vertellen je dan ook graag de nadelen van een zonnige achtertuin.

 

Ten eerste is het natuurlijk een voordeel dat er heel erg veel licht je woning in komt als je een zonnige achtertuin hebt, maar wist je dat dit ook een nadeel kan zijn. doordat de zon soms zo pal op je woning schijnt kan het binnen namelijk enorm warm worden en dat is dus echt niet altijd prettig. Uiteraard kan goede raambekleding en zonwering dan wellicht een oplossing bieden maar echt handig is het natuurlijk niet.

 

Daarnaast kan al het licht er ook voor zorgen dat bijvoorbeeld verfwerk en stoffen van raambekleding of meubelen verkleuren. En dit is natuurlijk enorm zonde. Zeker met heel veel direct licht wat van buiten naar binnen komt loop je dit risico en dat is natuurlijk precies wat er met veel zon in je tuin en je woning gebeurd!

 

En hoe lekker het ook is dat de temperatuur in je tuin zo oploopt en dat de zon er altijd schijnt ook dit is echt niet enkel maar een voordeel. Dit kan namelijk ook echt als een nadeel werken. Het kan namelijk soms best lastig zijn als de zon zo fel in je tuin schijnt zeker als je ook nog eens weinig beschutting in je tuin kunt vinden. Het is dan ook zeker wel een vereiste om voor voldoende beschutting in je tuin te zorgen zodat je hier niet zoveel last van hebt. Als je bijvoorbeeld met kleine kinderen bent of oudere mensen kan dit helemaal een groot nadeel zijn. zij hebben toch wel meer beschutting nodig en kunnen niet direct in de felle zon zijn. ook hogere temperaturen kunnen voor hen erg onprettig zijn, dit wil je dus liever voorkomen!

 

En dan is het natuurlijk ook nog eens zo dat je met een erg zonnige achtertuin vaak sneller schade aan je spullen krijgt. Doordat de zon bijvoorbeeld op verfwerk staat gaat dit sneller bladderen. Daarnaast kunnen ook kleuren van verschillende materialen in je tuin sneller gaan verschieten en dat is natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling! Vandaar dat een hele zonnige achtertuin echt niet enkel maar voordelen heeft maar zeker ook de nodige nadelen met zich meebrengt!

 

De ideale combinatie

 

Maar wat zou dan wel werken en welken hoeveelheid zon is dan prettig. Het beste zou natuurlijk zijn om een combinatie tussen een zonnige tuin en een wat minder zonnige tuin te hebben zodat je van de voordelen van de zon kunt profiteren en de nadelen kunt voorkomen. Een tuin waar dus zeker wel een lekker zonnetje schijnt maar waar je absoluut ook voldoende beschutting kan vinden zou dus perfect zijn!

 

Op deze manier kun je dus heerlijk profiteren van de zonnestralen maar toch ook voldoende beschutting vinden zodat het allemaal niet te heftig wordt en je geen hinder van de zon zal ondervinden en dat is dan met recht de ideale combinatie te noemen!

 

Hier kun je dus ook zeker op letten bij de aanschaf van een woning. Als je er namelijk op let dat je tuin niet volledig op het zuiden ligt maar bijvoorbeeld een beetje zuid west als ligging heeft dan zit je eigenlijk helemaal goed en kun je ten volste van de zon profiteren zonder de nadelen ervan te ervaren!

 

De voor- en nadelen van een zonnige achtertuin

 

Zoals we eerder al aangaven is een zeer zonnige achtertuin voor heel veel mensen een droom! Ze hebben dan ook het liefste een achtertuin die volledig op het zuiden ligt zodat ze hier zoveel mogelijk zon kunnen vangen, maar de grote vraag is of dit nu eigenlijk wel echt zo prettig is. En of het ook echt enkel maar voordelen heeft om een zeer zonnige achtertuin te hebben.

 

We kwamen er al snel achter dat dit niet zo is en dat een achtertuin die niet geheel zonnig is eigenlijk een stuk beter is. Want hoe fijn de zon in je tuin ook is dit kan zeker ook wel wat nadelen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan heel veel licht in huis waardoor het binnen ook extra warm kan worden en dit is natuurlijk echt niet altijd prettig. Daarnaast kan het licht er ook voor zorgen dat kleuren van verschillende materialen verschieten of zelfs stuk gaan en ook dat wil je natuurlijk liever voorkomen. De zon kan namelijk enorm krachtig zijn en dus echt wel wat teweeg brengen.

 

Maar vergeet ook vooral niet het feit dat het ervoor kan zorgen dat het ook erg heet in je tuin wordt en dat er weinig beschutting te vinden zal zijn. zeker voor kleine kinderen en oudere mensen is dit verre van prettig waardoor dit ook zeker als nadeel ervaren zal worden, het is dus helemaal niet enkel maar voordelig om een hele zonnige achtertuin te hebben.

 

Het is eigenlijk veel fijner om een mooie combinatie te hebben tussen zon en wat minder zon zodat de temperatuur zowel in je tuin als in je huis aangenaam zal zijn! op deze manier kun je dan ook heerlijk genieten van een hele zonnige achtertuin en dat is natuurlijk wel heel erg fijn! Zo heb je dus zeker wel de voordelen van de zon en niet de nadelen en dat is dan ook eigenlijk de gouden combinatie. Een tuin op het zuiden met veel zon kan dus heel erg prettig zijn maar kan dus ook wel wat nadelen met zich meebrengen en het is vooral belangrijk om deze te vermijden!

 

Zoek dus een goede middenweg en vindt de ideale combinatie tussen zon en schaduw! Pas dan kun je echt optimaal van je achter tuin genieten!

Laat een reactie achter

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »