{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Roos, 31 december 2021

De voor- en nadelen van zonnepanelen op een rijtje

Je hoort er de laatste tijd steeds meer over en ze winnen dan ook steeds meer terrein. We hebben het dan over zonnepanelen. Een aantal jaren terug zagen we ze voor het eerst verschijnen maar voor veel mensen was het nog een ver van hun bed show. Ze waren ook nog eens enorm duur en nog in ontwikkeling.

 

Nu na verloop van tijd de eerste resultaten zichtbaar zijn, en blijkt dat mensen enorm veel geld kunnen besparen op hun energie rekening door het plaatsen van zonnepanelen wordt het voor velen al een stuk aantrekkelijker. Zij zien er nu ook de voordelen van in en vandaar dat steeds meer mensen vandaag de dag ook kiezen voor zonnepanelen op het dak. Tel daar de stijgende energie prijzen bij op en het plaatje is natuurlijk compleet.

 

Zonnepanelen zijn uiteraard een flinke investering maar wel ook eentje die zichzelf dubbel en dwars weer terugbetaald en die je uiteindelijk dus zelfs geld oplevert en dat is natuurlijk waar het om draait. Op deze manier doe je dus een hele goede investering voor de langere termijn!

 

Maar hoe werkt dat nu precies met zonnepanelen? En wat zijn de voor- en nadelen die eraan kleven? In deze blog hebben wij dat voor je uitgezocht en op een rijtje gezet zodat jij precies weet waar je aan toe bent en welke voordelen er aan zonnepanelen maar ook nadelen. Lees je met ons mee?

 

Alles over zonnepanelen

 

Als je eraan denkt om zonnepanelen te plaatsen op je dak begint je zoektocht. Er gaat dan werkelijke en wereld voor je open want wat is er ongelofelijk veel keuze. Soms te veel om daadwerkelijk uit te kiezen. Je weet vaak niet wat je overkomt en het kan dan ook zeker heel lastig zijn om een goede keuze te maken en om zonnepanelen te vinden die bij je passen. Of om sowieso de keuze te maken om wel of niet voor zonnepanelen te kiezen.

 

Het kan dan ook zeker een aanrader zijn om je goed te laten informeren zodat je ook echt goed weet waar je aan begint. Zeker omdat het natuurlijk een flinke investering is loont het om jezelf goed voor te bereiden en om niet te impulsief te werk te gaan.

 

Wat ook heel erg kan helpen is om ervaringen te vragen van de mensen om je heen. Nu we op steeds meer plekken zonnepanelen zien is het erg aannemelijk dat ook in jouw omgeving iemand zonnepanelen heeft en je daar alles over kan vertellen en dat is natuurlijk heel erg fijn. Zo hoor je ervaringen uit de eerste hand en wellicht ook fijne tips om extra op te letten!

 

Maak de keuze voor zonnepanelen dus heel weloverwogen en weeg ook goed de voor- en nadelen tegen elkaar af alleen dan kun je een goede keuze maken!

 

Zonnepanelen kosten veel geld

 

Het eerste punt is dat zonnepanelen heel duur zijn, je moet dus flink je knip trekken wil je zonnepanelen op je dak plaatsen. Voor veel mensen is dit dan ook iets wat ze tegenhoudt. Dat is natuurlijk ook best begrijpelijk want het is nu eenmaal een flinke investering.

 

Wel is het zo dat het goed is om je te realiseren dat je deze investering er ook weer uit zal krijgen. Al is dat natuurlijk soms wat lastig omdat je vaak niet zo goed weet op welke termijn dit exact zal gebeuren. Wel is het zo dat het een lange termijn investering is. Dus het is niet zo dat je op zeer korte termijn je investering alweer terug ziet. Maar als je het natuurlijk afweegt met je maandelijkse energie kosten dan levert het je zeker wel heel erg veel op en is het dus ook absoluut een goed idee om zonnepanelen te plaatsen. Je hebt er dan wel niet direct profijt van maar op de lange termijn gaan ze je zelfs geld op leveren en dat is natuurlijk helemaal mooi.

 

Uiteraard is het niet voor iedereen mogelijk om deze investering te doen, het gaat om veel geld en dat moet je natuurlijk maar net tot je beschikking hebben. Wel is het dan handig om te weten dat er ook andere manieren zijn om zonnepanelen te plaatsen. Zo kun je ze net als een auto leasen met een contract. Wel ben je dan op de langere termijn duurder uit.

 

Daarnaast zijn er tegenwoordig in sommige gemeenten ook regelingen mogelijk waarbij er een potje is voor duurzaamheid en waarbij je subsidie kunt ontvangen als je besluit om zonnepanelen te plaatsen. En zo zijn er dus aardig wat mogelijkheden die je kunt overwegen om zo toch die zonnepanelen te gaan plaatsen!

 

Zonnepanelen staan niet zo mooi

 

En dan is er nog een punt wat veel mensen als nadeel ervaren en wat hen tegenhoudt om een zonnepaneel of meerdere aan huis te plaatsen. En dat is het cosmetische oogpunt. Veel mensen vinden zonnepanelen namelijk helemaal niet zo mooi staan. Ze storen zich enorm aan deze panelen op het dak en dit kan hen dan ook echt tegenhouden om zelf voor zonnepanelen te kiezen.

 

Uiteraard is dit begrijpelijk. Ze zien er dan ook zeker erg modern uit en het is maar net de vraag of dit bij je woning past en wij denken dat dit heel verschillend kan zijn. daarnaast is het natuurlijk ook nog eens zo dat het erom draait of je dit het meest belangrijk vindt. Er zijn mensen die hier minder om geven en het dus niet belangrijk vinden om te kiezen voor zonnepanelen die misschien cosmetisch wat minder staan. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je hier enorm veel waarde aan hecht en dat dit je dus doet besluiten om niet voor zonnepanelen te gaan.

 

Dan is er natuurlijk ook nog een middenweg, soms kan het een mogelijkheid zijn om zonnepanelen op een plek te plaatsen waar ze eigenlijk niet zo opvallen. Op deze manier springen ze niet zo in het oog en kunnen ze zeer zeker toch een mooie toevoeging vormen aan je woning!

 

En soms kiezen mensen er ook voor om ze op het dak van een schuur te plaatsen als dit mogelijk is. Op deze manier blijft het uiterlijk van je woning intact en geniet je toch van de voordelen van de panelen!

 

Zonnepanelen leveren je geld op

 

Naast deze twee nadelen zijn er natuurlijk ook veel voordelen voor zonnepanelen. Ten eerste leveren ze je geld op. En ja zoals we net al aangaven dit is wel op de lange termijn maar daarom zeker niet minder fijn! Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat je flink wat geld kunt besparen. Energie wordt juist alleen maar duurder en dit zal helaas de komende jaren ook niet stoppen. Dan kan het enorm veel schelen als je een deel van deze energie zelf al met je zonnepanelen kunt verzorgen!

 

Daarnaast is het ook zo dat zonnepanelen je op den duur zelfs geld op kunnen gaan leveren. Als je op een gegeven moment met de panelen meer energie binnenhaalt dan dat je zelf gebruikt levert dit je namelijk zelfs geld op en dat is natuurlijk wel heel erg fijn!

 

Zo heb je dan helemaal optimaal profijt van je investering en is het zeker de moeite waard geweest. Dus als je de investering kan maken is het er zeer zeker eentje waar je geen spijt van zal gaan krijgen!

 

Je werkt mee aan duurzaamheid

 

Veel mensen vinden duurzaamheid vandaag de dag erg belangrijk. Onze aarde krijgt enorm veel te voorduren en er komt steeds meer een roep om duurzame oplossingen. Zonnepanelen zijn zo een soort oplossing. Ze dragen dan ook zeer zeker bij aan duurzaamheid en aan zelfvoorzienend leven. Een ander thema dat vandaag de dag erg populair is.

 

Als je dus geeft om duurzaamheid kunnen zonnepanelen op het dak een heel fijne keuze zijn die daar ook zeker goed aan bij zal dragen!

 

Daarnaast neem je dus een stuk minder energie af waardoor je grotendeels voor jezelf zorgt en ook dit is in deze huidige tijd heel erg slim en fijn en draagt ook bij aan een betere wereld. Nog meer redenen dus om voor die zonnepanelen te kiezen!

 

Het zonnetje moet wel schijnen

 

Als je zonnepanelen op het dak hebt dan word je heel erg blij van een zonnige dag! En dat is ook niet zo verwonderlijk. Als het zonnetje namelijk lekker schijnt dan word je hier heel erg blij van en kun je genieten van een heerlijke start van de dag. Maar daarnaast weet je dan ook als je zonnepanelen hebt dat het een hele vruchtbare dag zal gaan worden waarbij je zonnepanelen veel op zullen gaan leveren. En dat is natuurlijk wel heel erg prettig!

 

Het is dan ook zeker hopen op veel zonnige dagen zodat je zoveel mogelijk energie binnen kunt halen. Uiteraard haal je op minder zonnige dagen ook energie binnen maar als het zonnetje goed schijnt dan gaat dit het beste.

 

Dit kan tegelijkertijd voor veel mensen ook een nadeel zijn. ons land is namelijk niet altijd even zonnige en het is dan ook een totaal ander rendement als in bijvoorbeeld een land zoals Spanje of Frankrijk. Maar alsnog zeker de moeite waard. Maar wel iets om goed over na te denken voor je over gaat tot de aanschaf van zonnepanelen!

 

Het regelt zichzelf

 

Een ander fijn voordeel aan zonnepanelen is dat het zichzelf allemaal regelt. Je kunt hopelijk voldoende stroom binnenhalen om je woning te voorzien maar mocht dit niet zo zijn dan gaat het automatisch over op stroom van je provider. En zo kom je dus nooit zonder te zitten en worden de kosten wel gedrukt want er wordt altijd eerst gebruik gemaakt van je eigen gewonnen stroom,

 

Een hele mooie voorziening dus waarbij je zeker kosten kunt besparen en waarbij je vooral ook kiest voor duurzaamheid en dat is natuurlijk ook precies de bedoeling. Daarnaast heb je er dus werkelijk weinig omkijken naar en dat is toch ook wel heel erg prettig. Alles regelt zichzelf als het ware en je hoeft er alleen maar van te genieten en te beseffen dat je geld aan het besparen bent en laten we eerlijk zijn wie wil dit nu niet!

 

Een weloverwogen keuze

 

Als je dus nadenkt om te kiezen voor zonnepanelen op het dak dan is dit natuurlijk een weloverwogen keuze die je moet maken. Zoals je wel kunt zien zitten er voor- en nadelen aan en is het maar net aan jezelf hoe zwaar deze voor je wegen en welke keuze je dus uiteindelijk zal gaan maken. Op deze manier is dat natuurlijk erg prettig en zorg je ervoor dat je als je voor zonnepanelen kiest er ook echt profijt van zal gaan hebben.

 

Laat je vooraf vooral goed informeren over zaken als hoeveel het je ongeveer op zal gaan leveren, maar ook over hoeveel panelen je dan nodig hebt op je woning om dit te bereiken, je kunt je natuurlijk wel voorstellen hoe meer panelen je hebt hoe meer energie je kunt binnenhalen. Dus dit zijn ook allemaal zaken om goed over na te denken en het ligt er natuurlijk ook maar net aan hoeveel ruimte je op je daken hebt om dit te doen. En daarnaast speelt ook je budget hierbij natuurlijk een rol. Hoeveel kun en wil je investeren en waar voel jij je prettig bij. Dat is allemaal belangrijk om uiteindelijk de beste keuze te maken en te kiezen voor en prachtig dak vol zonnepanelen waar je hopelijk veel profijt van zal hebben.

 

Weeg de voor- en nadelen dan ook goed tegen elkaar af en maak een keuze die bij jou past alleen dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt waar je veel plezier van zal hebben. Neem ook vooral hierbij de lange termijn berekeningen mee aangezien je op de korte termijn nog niet zoveel voordelen op dit gebied zal ervaren. Pas op de lange termijn kun je zien hoeveel het je daadwerkelijk nog op gaat leveren en dat is natuurlijk enorm prettig!