{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0
0

Door Sanne, 4 juni 2021

De voordelen van een zonnescherm

Het zonnetje brengt ons heel veel voordelen! We voelen ons vrolijk als het zonnetje schijnt, we kunnen meer tijd buiten doorbrengen en we doen ook nog eens ongemerkt lekker veel vitamine D op. Het zonnetje komt heerlijk van pas als we lekker willen zwemmen, buitenspelen of wandelen. Ook in de tuin is het zonnetje heel erg fijn, het zorgt ervoor dat we in de tuin ook van een heerlijk aangename temperatuur kunnen genieten. Maar er zijn ook momenten waarop het zonnetje iets minder handig is en je zou willen dat je even lekker in de schaduw zou kunnen zitten.

Het creëren van schaduw in de tuin is dan ook er belangrijk. Soms wil je gewoon even lekker uit de zon zitten, maar vaak is het ook belangrijk om niet altijd in de volle zon te zitten. Zo rond het middaguur als de zon op zijn hoogste punt staat is het namelijk juist heel erg aan te raden om dan even wat schaduw op te zoeken. Maar ook met kleine kinderen kun je niet in de volle zon zitten en hetzelfde geld voor oudere mensen, ook zij hebben vaak een plekje in de schaduw nodig.

Het is dus zeker op het terras in je tuin erg fijn als je ervoor kunt kiezen om soms lekker gebruik te maken van het zonlicht en om er soms ook juist voor te kiezen om schaduw te creëren. Dit kun je natuurlijk doen met een parasol of een zonnedoek maar er is ook nog een andere optie die heel erg handig is! Je kunt namelijk ook heel goed schaduw creëren door een zonnescherm aan je woning te bevestigen. Op deze manier heb je een heerlijk plekje in de schaduw en kun je er tegelijkertijd ook nog eens voor zorgen dat het binnen in je woning ook niet te warm wordt! Maar waar moet je allemaal op letten als je ervoor kiest om een zonnescherm aan te schaffen? En welke voordelen heeft een zonnescherm eigenlijk allemaal? Wij geven graag antwoord op al je vragen in deze blog!

De keuze voor een zonnescherm


Als je beslist dat je graag wat meer schaduw in je tuin wil hebben dan zijn er heel keuzes die er op je afkomen. Zo kun je ten eerste kiezen of je dit wil doen met een zonnescherm, parasol of eventueel een terrasdoek. Er zijn dus heel veel mogelijkheden. Om een goede keuze te kunnen maken is het belangrijk om goed te kijken naar de voor en nadelen van al deze opties. Zo is het bij een parasol zo dat je altijd maar een gedeelte van je terras hiermee van schaduw kunt voorzien, en daarnaast is het ook nog eens zo een parasol verder niks doet voor de zon in huis. Met een schaduw doek is het eigenlijk een beetje hetzelfde verhaal, je kunt zeker wel een aanzienlijk deel van je terras ermee voorzien van schaduw maar bij een schaduw doek is het zo dat het wel heel erg onder heven is aan het weer, een beetje regen of wind en je kun je schaduw doek al beter naar binnen halen.

Het is dus zeker zo dat een parasol en een schaduw doek ook voor schaduw zorgen, en dit kan dan ook een prima keuze voor je zijn. Maar waarom zou je dan toch kiezen voor een zonnescherm vraag je jezelf misschien af, zeker als je de prijzen met elkaar vergelijkt. Een zonnescherm is natuurlijk aanzienlijk een stuk prijziger dan een parasol of een schaduwdoek. Wij leggen je graag uit wat de redenen kunnen zijn om voor een zonnescherm te kiezen. Ten eerste is het zo dat een zonnescherm je gehele terras kan overdekken en van schaduw kan voorzien, dit ligt natuurlijk wel aan de vorm en ligging van je terras, maar als jouw terras direct aan je woning vastlig en een rechte vorm bevat dan is dit dus vaak zeker mogelijk. Daarnaast is een zonnescherm een hele stabiele oplossing. Een zonnescherm is sterk, bestaat uit een goede constructie en is ook nog eens goed te bedienen, en dat is dan ook meteen een andere goede reden om voor een zonnescherm te kiezen. Je kunt een zonnescherm namelijk heel makkelijk bedienen, soms gaat dit met de hand doormiddel van en draaiarm en soms kan dit ook elektrisch en hoef je enkel maar op een knopje te drukken, dit is natuurlijk helemaal makkelijk.

De voordelen van een zonnescherm


We gaven het natuurlijk net al een beetje aan maar een zonnescherm heeft dus heel veel voordelen. Ten eerste is het zo dat een zonnescherm dus voor een heel groot stuk schaduw zorgt op je terras, door de vorm en de uitreik wijdte van het scherm kun je dus voor voldoende schaduw zorgen. Maar het is daarnaast ook zo dat je niet alleen buiten op je terras voor schaduw zorgt, met een zonnescherm zorg je er ook meteen voor dat er weinig zon naar binnen kan schijnen. Hierdoor zal dus binnen in je woning de temperatuur ook minder snel oplopen en ben je meteen ook voorzien van schaduw! Dit is een groot voordeel van een zonnescherm ten opzichte van een parasol of een schaduwdoek. Ook is een zonnescherm een stuk stabieler dan een parasol of een schaduwdoek en kun je er wat langer gebruik van maken, als er bijvoorbeeld lichte regen valt kun je het zonnescherm prima uitlaten en eronder buiten blijven zitten. Hierdoor ben je dus beschermd tegen het weer en kun je toch van de buitenlucht genieten, daarnaast kun je zo dus ook langer gebruik van je tuin maken.

Een ander voordeel van een zonnescherm is de levensduur, uiteraard is het een hele uitgave maar daarna heb je er ook echt heel lang plezier van. Een zonnescherm gaat jarenlang mee en bij goed onderhoudt heb je er dus heel erg lang plezier van. Dan valt die prijs dus uiteindelijk best wel mee als je het zo bekijkt! Ook kun je een zonnescherm in veel verschillende variaties aanschaffen en heb je keuzes uit materiaal en kleur en natuurlijk de bedieningsvorm.

De nadelen van een zonnescherm


Ze zeggen weleens ieder voordeel heeft een nadeel, dat is natuurlijk heel persoonlijk maar ook een zonnescherm kan een aantal nadelen hebben. Zo is het ten eerste zo dat een zonnescherm vrij prijzig is, het moet dus wel maar net binnen je budget passen. Uiteraard is het wel zo dat een zonnescherm heel lang meegaat zoals we net al aangaven maar dan nog kan de prijs natuurlijk een obstakel zijn. Ten tweede is het ook nog eens zo dat een zonnescherm enkel aan je woning bevestigd kan worden, als je terras dus verderop in je tuin gevestigd is dan kan het zijn dat een zonnescherm niet de beste optie is omdat je het dan niet kunt bevestigen. Dus dit is zeker iets om over na te denken.

Een ander nadeel kan zijn dat je ook vaak direct schaduw in je woning creëert, voor veel mensen is dit juist een voordeel maar het kan natuurlijk zo zijn dat je dit als een nadeel ervaart. Als je bijvoorbeeld niet buiten in de volle zon zou willen zitten maar wel graag binnen achter glas een heerlijk zonnetje op je gezicht hebt dan is een zonnescherm wellicht niet de meest handige keuze en dan kun je misschien juist beter kiezen voor een parasol die je plaatselijk buiten neer kunt zetten.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een zonnescherm


Als je uiteindelijk overgaat tot de aankoop van een zonnescherm dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het handig om te kijken of het zonnescherm wel aan je woning bevestigd kan worden. Er moet namelijk wel ruimte zijn aan je gevel om het scherm vast te kunnen maken. Daarnaast moet je gevel ook sterk genoeg zijn om het scherm te kunnen dragen. Als dit allemaal het geval is dan moet je vervolgens goed kijken naar de uitval wijdte van het scherm. Als het scherm helemaal uitgedraaid is komt het dan niet ergens mee in aanraking, staat er bijvoorbeeld geen boom of schutting in de weg, kortom heeft het scherm de ruimte als het uitgedraaid gaat worden.

Ook is het slim om eerst goed naar je budget te kijken, een zonnescherm is een flinke uitgave en het is wel handig om vooraf goed te kijken of dit wel binnen je budget gaat passen. Gelukkig is het wel zo dat het zeker ook de moeite loont om goed om je heen te kijken! Vaak is het namelijk zo dat een zonnescherm per fabrikant flink kan verschillen in prijs. Maar soms zitten er ook leuke extra’s bij waardoor je dan weer voordeliger uit bent bij een andere aanbieder. Laat je dus vooral heel goed adviseren en kijk goed om je heen voordat je een keuze maakt. Het is helemaal niet raar om door verschillende aanbieders een offerte te laten maken en uiteindelijk te kiezen voor de meest aantrekkelijke aanbieding. Houdt hierbij wel ook rekening met de kwaliteit prijsverhouding, als dit namelijk niet in orde is kun je achteraf alsnog eigenlijk onbedoeld een hele dure aankoop doen.

Daarnaast is het ook handig om vooraf goed te bedenken of je het zonnescherm zelf gaat installeren of dat je dit moet laten doen. Het is namelijk een flinke klus waar je ten eerste flink wat mankracht voor nodig hebt en ten tweede ook wel wat kennis van wat je aan het doen bent. Als een zonnescherm verkeerd komt te hangen kan dit veel gevolgen hebben en kan het uiteindelijk zelfs voor schade aan je zonnescherm zorgen, hier zit je uiteraard niet op te wachten dus doe je er zeker goed aan om vooraf eerst te kijken of het haalbaar is dat je het zonnescherm zelf bevestigd of dat je dit beter door de leverancier kunt laten doen en hem hier ook voor betaald, dit kun je vaak meenemen in de prijs en soms zit het bij een leuke aanbieding zelfs inbegrepen!

En dan zijn we er nog niet want je moet ook nog bedenken op welke manier je jouw zonnescherm graag zou willen bedienen. Kies je ervoor om dit met de hand te doen of ga je voor een elektrische bediening waarbij je zelf enkel op een knopje hoeft te drukken. Ook de keuze die je hierin maakt is erg persoonlijk. Wel is het zo dat je de keuze hiervan ook in de prijs terug zal zien, een elektrisch bedienbaar zonnescherm is namelijk echt een stuk prijziger dan een zonnescherm wat je met de hand uit kunt draaien. Hier moet je dus wel rekening mee houden bij je keuze!

Het uiterlijk van je zonnescherm


Wat erg leuk is bij een zonnescherm is dat je vandaag de dag een enorme keuze hebt uit allerlei verschillende kleuren doeken. Ook de patronen hebben tegenwoordig een ruim aanbod, zo kun je kiezen voor een smalle streep, een brede streep, ruitjes, een effen doek of een doek met allemaal verschillende kleuren. De mogelijkheden zijn vandaag de dag echt eindeloos en dat is natuurlijk ontzettend fijn! Zo kun je altijd voor een zonnescherm kiezen wat helemaal bij al jouw wensen past. Het is natuurlijk erg fijn als je het scherm op je woning en de tuin af kunt stemmen zodat alles een mooie geheel met elkaar vormt! Daarnaast is het ook nog eens zo dat je ook de omlijsting van het scherm in heel veel verschillende kleuren kunt kiezen, vroeger was dit vaak enkel in metaal kleur of in het wit te verkrijgen maar vandaag de dag zijn de mogelijkheden eindeloos, zo kun je kiezen voor zwart, kleuren, grijstinten en dan heb je vaak ook nog eens de keuze tussen mat en glanzend! Super veel keuze dus!

Jarenlang plezier


Als je uiteindelijk je keuze hebt gemaakt en je zonnescherm helemaal naar je eigen wensen hebt kunnen samenstellen dan kan het genieten gaan beginnen! Eindelijk heerlijk een stuk schaduw in je tuin en tegelijkertijd natuurlijk ook in je woning! Een zonnescherm is een item waar je vervolgens jarenlang plezier van kunt hebben en wij vinden het dan ook een ware toevoeging voor je tuin en je woning! Laat je goed adviseren en maak de keuze voor een zonnescherm wat bij al je wensen past!