{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

De voordelen van veel zon in je achtertuin

  • Door Sanne
  • Tuesday 15 / 06 / 2021 0
De voordelen van veel zon in je achtertuin

In Nederland gaat het zonnetje steeds meer en langer schijnen! Heel veel zonliefhebbers zijn hier ontzettend blij mee en profiteren hier optimaal van! Niet zo gek natuurlijk want het zonnetje brengt ook heel veel voordelen met zich mee! Zo voelen we ons er beter door zowel geestelijk als lichamelijk en zorgt het voor een lekker en gezond kleurtje op ons gezicht! Genoeg reden dus om optimaal gebruik te maken van al die zonnestralen.

Maar niet alleen voor ons persoonlijk is de zon erg fijn en brengt hij veel voordelen met zich mee, ook voor de tuin is een zonnetje heel erg fijn! Zowel voor al het groen wat er groeit maar ook voor het gemak van het gebruik van de tuin is een zonnetje erg fijn! Je gaat net wat sneller in de tuin zitten en kunt eerder genieten van heerlijke temperaturen!

Dat heerlijke zonnetje heeft dus heel erg veel voordelen, het is dan ook niet vreemd dat we er allemaal zo gek op zijn! Maar welke voordelen heeft veel zon nu eigenlijk voor je achtertuin? Is het echt zo fijn als je een zonnige tuin hebt of brengt het ook nadelen met zich mee? Wij gaan voor je op zoek naar alle voordelen van veel zon in je achtertuin en vertellen je waarom een tuin op het zuiden zo geweldig is!

Steeds meer zon in ons land

Het klimaat veranderd, en ook in ons land. Hierdoor lopen de temperaturen steeds hoger op en kunnen we ook in ons land steeds meer van veel zonuren genieten! Heel erg fijn natuurlijk en het brengt ook erg veel voordelen met zich mee!

Zo zorgt het ervoor dat we ons geestelijk een stuk beter worden, van de zon word je vrolijk en het maakt een bepaald stofje in je lijf aan wat gelijk staat aan het geluk hormoon, heel fijn dus die zonnestralen op je gezicht! Maar ook lichamelijk brengt de zon veel voordelen met zich mee! Zo is het heel erg goed voor ons lichaam om van veel zon te genieten! Het is beter voor onze spieren en gewrichten om lekker warm te blijven en het zorgt daarnaast ook nog eens voor een goede bloedsomloop en aanmaak van vitmanie D. Helemaal niet zo vreemd dus dat we zoveel mogelijk gebruik van deze voordelen willen maken en dus lekker vaak het zonnetje opzoeken! Mensen in gebieden met veel zon worden vaak een stuk ouder dan bij ons en vaak op een zeer vitale manier! Ze ervaren minder ouderdomsklachten en blijven langer actief en fit! Voordelen waar ook wij graag de vruchten van plukken!

Maar ook voor onze tuinen is het dus erg fijn dat we steeds meer zon in ons land hebben! Zo kunnen we steeds meer planten en bloemen laten groeien en bloeien die normaal gesproken alleen in wat meer warmere landen zouden kunnen groeien! Dit is natuurlijk ontzettend fijn en zorgt voor een zeer divers aanbod in onze tuinen, en ook voor erg veel kleur! Veel van deze planten en bloemen zijn namelijk enorm kleurrijk en het is natuurlijk erg leuk om daar nu ook in onze eigen tuinen van te kunnen genieten!

Wat maakt zon in je achtertuin zo fijn

Net als zon op je lijf is zon in je achtertuin ook ontzettend fijn en bevorderlijk voor allerlei processen. Ten eerste zorgt het voor veel meer tuin plezier, je bent sneller en meer buiten en maakt dus optimaal gebruik van je tuin, maar hier komen we zo even op terug! Ten tweede is het ontzettend goed voor allerlei bloemen, planten en struiken in je tuin. Ze profiteren optimaal van het heerlijke zonnetje en groeien en bloeien als nooit tevoren! En als derde is het ook nog eens perfect om gewassen te laten groeien met een heerlijk zonnetje in de tuin! Zo zie je dus dat veel zon in de tuin echt voor heel veel voordelen zorgt!

We gaven het net al even aan, als er veel zon in je achtertuin komt dan maak je veel meer gebruik van je tuin! Als er maar een klein beetje zon staat kun je namelijk al heerlijk beschut buiten in je tuin zitten! Zoek een plekje uit de wind en voel de eerste zonnestralen heerlijk op je gezicht schijnen! Ook als de temperatuur nog best fris is kun je op deze manier op een beschut plekje dus al heerlijk genieten! Dit zou je zonder zonnetje nog lang niet doen, dan zou het veel te fris zijn! Juist de zonnestralen zorgen dan toch voor de nodige warmte waardoor het al snel aangenaam aanvoelt!

Maar ook aan het einde van de dag blijf je veel langer buiten zitten, ten eerste doordat er vaak nog wat laatste zonnestralen te vangen zijn in de achtertuin en die kunnen zeer aangenaam zijn en ten tweede doordat er op de dag zoveel zon in de tuin is geweest is de tuin heerlijk opgewarmd en kun je hier in de avond dus nog van profiteren! De tuin zal dan namelijk nog heerlijk warm aanvoelen en ondanks dat de zon dan niet meer schijnt kun je dan toch nog heerlijk buiten zitten!

Maar ook als het lekker weer is en het zonnetje heerlijk schijnt kan het heel veel voordelen hebben om lekker veel zonneschijn in je tuin te hebben! Zo kun je heerlijk zonnen in de tuin, of je kunt lekker genieten bij een zwembadje in de tuin, met zonnestralen op je lijf is dit namelijk al snel aangenaam! Maar ook kinderen vinden het heerlijk om lekker in het zonnetje in de tuin met water te kliederen, zeker met de zonnestralen erbij droogt alles toch zo weer op!

Ook de plantjes zijn blij

Maar naast dat je dus zelf heerlijk in het zonnetje kunt zitten en hier optimaal van genieten kan, is het ook voor al het groen in je tuin erg fijn dat er zoveel zonnestralen in je tuin komen! Ten eerste komt alles mooi in groei en bloei te staan door het zonnetje wat een positief effect heeft op alles wat groeit en bloeit in je tuin! Hier kun je heerlijk van genieten door het uitzicht op een prachtige tuin vol mooie kleuren en geuren!

Maar daarnaast oogt alles dus ook veel gezonder, geen bloemen die niet tot bloei komen of heggen die bruin blijven nee alles wordt prachtig groen door de zonnestralen en jij mag hier eersterangs van genieten!

Uiteraard is er ook een keerzijde want onkruid schiet dus ook als een paddenstoel uit de grond, net zo snel als de planten en bloemen bloeien komt dus ook het onkruid boven de grond uit! Maar goed dit weegt niet op tegen alle pracht en praal in de tuin en met een goede onkruid verwijdermiddel kom je dus ook een heel eind!

Maar we vergeten ook de dieren niet

Niet alleen de mensen en de planten en bloemen zijn blij met wat lekkere zonnestralen in de tuin maar ook de dieren houden er enorm van! Veel insecten weten je tuin dan ook meteen goed te vinden als er een lekker zonnetje schijnt en staan vooraan om de eerste zonnestralen op te vangen! Maar vergeet ook zeker de vlinders niet, ook zij zijn dus echt dol op een heerlijk zonnetje! Ze spreiden graag hun vleugels om optimaal zonnestralen op te kunnen vangen! En hoe leuk is het als de vlinders je tuin weten te vinden en je dus heerlijk kan genieten van deze prachtige rondfladderende beestjes! Maar ook kippen houden wel van een lekker zonnetje! Uiteraard kan het ze ook al snel wat te warm worden en is het altijd belangrijk dat ze ook de mogelijkheid hebben om een beetje schaduw op te zoeken maar als het even kan genieten ze heerlijk van de eerste zonnestralen op hun veren! Zo zie je maar dat een zonnige tuin dus ontzettend aantrekkelijk is voor niet alleen mensen maar ook dieren, niet zo verwonderlijk natuurlijk want iedereen voelt zich al snel een stuk beter met een heerlijk zonnetje in de rug!

De nadelen van veel zon in de tuin

Nu hebben we heel veel voordelen laten zien van een zeer zonnige tuin maar uiteraard zijn er ook een aantal nadelen! Zo is het ten eerste zo dat je al snel heel veel onkruid in de tuin zal hebben! In een zonnige tuin kan dat soms tot wel 3 x zoveel zijn als in een minder zonnige tuin. Nu hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn alleen is het wel handig om je te realiseren dat je hier dus wat meer werk aan zal hebben! En dit nadeel brengt natuurlijk ook een voordeel met zich mee want niet alleen onkruid groeit heel snel in een zonnige tuin maar ook alle andere planten, bloemen en struiken! Een ander nadeel is dat het dus soms juist wel erg warm kan worden in een tuin met heel veel zon. Zeker als je niet voldoende mogelijkheden hebt om ook schaduwplekjes in de tuin te realiseren kan het soms wel eens te warm zijn en is het misschien zelfs bijna niet te doen om dan buiten te zijn. Dit kun je natuurlijk gemakkelijk verhelpen door te zorgen voor voldoende plekken met schaduw, denk bijvoorbeeld aan natuurlijke schaduw verzorgt door bomen en struiken maar ook schaduw welke je zelf creëert door bijvoorbeeld een zonnescherm of een parasol in de tuin te plaatsen. Op deze manier kun je heerlijk genieten van een zonnetje in de tuin zonder dat het te warm wordt en kun je er dus ook voor kiezen om de schaduw op te zoeken als dit nodig is! En een ander nadeel is dat je planten en bloemen en eigenlijk alle natuur in je tuin heel veel water nodig zal hebben. Het zonnetje zorgt er namelijk voor dat alles heel snel droog wordt met alle gevolgen van dien. Heel veel bloemen en planten houden hier namelijk ook niet van. Daarom is het dus zaak dat je alles in de tuin regelmatig water geeft en dus goed nathoudt, dit kan alleen wel voor een flink hoge waterrekening zorgen, maar dat is het natuurlijk wel allemaal waard! Ook voor een gazon dat in de zon ligt geld dit overigens, ook hierbij is het belangrijk dat het goed nat gehouden wordt zodat de zon er geen schade kan aanrichten!

Heerlijke gewassen uit eigen tuin

En dan vergeten we bijna helemaal de gewassen! Ook dit is een enorm voordeel van een zonnige tuin! Gewassen groeien er namelijk super goed! Denk bijvoorbeeld aan allerlei gewassen in de moestuin maar ook aan fruit! Zo is zonneschijn voor een druivenstruik bijvoorbeeld enorm belangrijk! Als je dus een hele zonnige tuin hebt dan kun je er bijna wel vanuit gaan dat je een goede oogst zal hebben! En hetzelfde geld voor bijvoorbeeld aardbeienplantjes ook deze doen het uitstekend als ze enorm veel zonnestralen kunnen vangen in een zeer zonnige tuin! Maar ook komkommer, tomaatjes en paprika plantjes groeien en bloeien enorm goed met veel zonneschijn op de opkomende vruchten! Ze zullen hierdoor meer oogst aanmaken en je kan dan ook optimaal genieten van heerlijke vruchten uit eigen tuin!

Iedereen zou wel een zonnige tuin kunnen gebruiken

De voordelen van een zeer zonnige tuin zijn dus enorm! En het zijn ook voordelen op allerlei verschillende vlakken! Zo zijn er voordelen voor je lichaam en geest maar ook voor je tuin zelf en alles wat er groeit en bloeit! Alles bij elkaar is het dus een enorme aanrader een zonnige tuin en een wens van velen en wij begrijpen helemaal waarom! Pak dan ook de eerste zonnestralen mee en geniet optimaal van de hoeveelheid zon die je tuin je ook deze zomer weer te bieden heeft!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »