{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

De wereld van de hortensia

  • Door Roos
  • Thursday 21 / 10 / 2021 0
De wereld van de hortensia

Het is een plant die eigenlijk door iedereen wel geliefd is en dat vinden wij natuurlijk helemaal niet vreemd. De hortensia is dan ook zeker een prachtige plant om te zien. Schitterend met zijn bollen vol met kleine bloemetjes op steeltjes. Een werkelijk plaatje om te zien! Veel mensen noemen de hortensia dan ook de plant met toverbollen. Andere woorden die gelinkt worden aan de hortensia zijn adembenemend en sprookjesachtig en daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens!

 

Hortensia’s zijn er in veel verschillende soorten en maten, dit komt doordat er veel verschillende soorten zijn. ze zijn allemaal familie van elkaar maar kunnen er wel net allemaal even iets anders uitzien. Hierdoor is er veel diversiteit en dat is natuurlijk leuk om te zien.

 

Ook groeien en bloeien deze verschillende soorten op verschillende momenten en dat maakt ze inderdaad heel erg leuk om te zien. In deze blog gaan wij je dan ook alles vertellen over de hortensia, we vertellen je ten eerste een stukje van de geschiedenis over deze mooie struik, want dat is het officieel, en daarnaast vertellen we je ook wat meer over hoe je de hortensia nu het beste kunt verzorgen en welke soorten er allemaal wel niet zijn. maar ook de bloeitijd komt aan bod!

 

En tot slot geven we je zelfs nog een aantal tips om met hortensia’s je hele woonkamer op te fleuren. Je maakt namelijk ook nog eens de leukste decoratie items met deze prachtige bloemen heel gemakkelijk helemaal zelf, en ook dat laten we je dan ook graag zien in deze blog!

 

Heel veel verschillende soorten

 

De hortensia is een ontzettend geliefde struik met de meest mooie bollen vol kleine bloemen eraan. We kennen hem dan ook eigenlijk allemaal wel en in iedere straat is er wel een tuin te vinden die hortensia’s heeft staan. Het leuke aan de hortensia is dat er veel verschillende soorten zijn. dit zorgt er voor dat er altijd wel een hortensia soort bij zit die je aanspreekt.

 

Ze verschillen in hoogte, bloeitijd maar ook in vorm en kleur. Op deze manier zijn ze ook echt allemaal heel verschillend van elkaar. Maar toch zijn er ook enkele kenmerken die bij alle soorten overeen komen. Zo hebben alle hortensia soorten dezelfde bollen vol bloemen, soms zijn dit daadwerkelijk bollen in ronde vorm maar soms ook meer in de vorm van een kegel of een langwerpigere vorm. Maar allemaal toch onmiskenbaar een hortensia soort.

 

Ook de kleur kan verschillen, de hortensia met de witte bollen is waarschijnlijk wel de meest bekende maar er zijn ook hortensia soorten met paarse of roze bloembollen eraan vast. En dan ook nog eens in allerlei verschillende soorten roze en paars. Ook deze zijn prachtig om te zien en zien we steeds vaker in tuinen verschijnen. Een hele bekende is ook de blauwpaarse kleur die een bepaald soort hortensia kan hebben. Deze kleur is ook overal herkenbaar en zien we op veel plekken terug.

 

Hoe zorg je voor een hortensia

 

Er zijn dus heel veel mensen die een mooie hortensia in de tuin hebben staan. En het is wel zo dat een hortensia een bepaalde zorg nodig heeft. In deze blog vertellen we je dan ook graag hoe je het beste voor een hortensia kunt zorgen. Ten eerste heeft een hortensia veel zonlicht nodig. Zet hem dus op een lekker zonnige plek in je tuin! Maar naast dat een hortensia veel zon nodig heeft zorgt dit er aan de andere kant ook voor dat een hortensia veel vocht verliest. Een hortensia drinkt daarom erg veel maar verdampt ook veel. Het is dus enorm belangrijk dat ze meer dan voldoende vocht krijgen. Let er wel op dat je ze pas water geeft als de zon onder is of nog op moet komen anders kunnen de hortensia’s heel gemakkelijk verbranden en dat wil je natuurlijk graag voorkomen.

 

 

Maar naast dat je dus graag wil dat ze voldoende water krijgen is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze wel in grond staan die water door kan laten. Net als veel andere planten en struiken houden ze namelijk niet van natte voeten en is het dus belangrijk dat het water ook weer goed weg kan! Zorg er dus voor dat de grond luchtig is en anders voldoende middelen bevat om water ook weer makkelijk weg te laten lopen.

 

En dan hebben we tot slot nog de zuurgraad van de grond. Ook hier moet je bij een hortensia goed rekening mee houden. Deze zuurgraad bepaald namelijk de kleur bij een hortensia. Hoe zuurder de graad hoe intenser de kleur en omgekeerd. Natuurlijk een onwijs leuk feitje en slim om op die manier iets aan de zuurgraad te doen en zo eventueel de kleur van je hortensia mede te kunnen bepalen!

 

Hoe lang heb je plezier van de hortensia

 

En dan wil je natuurlijk ook wel graag weten hoe lang je eigenlijk plezier van de hortensia kan hebben? Nu is dit natuurlijk heel verschillend want het ligt eraan of je een vaste variant of een zomerbloeier hebt gekozen maar over het algemeen is de bloei periode van Juni tot September. De meeste hortensia soorten staan dus alleen in deze periode in bloei. Dit is dan wel meteen een prachtig gezicht waar je veel plezier van kunt hebben. Er zijn uiteraard ook hortensia soorten die het hele jaar door bloeien en die ook in de winter voor mooie bloemen zorgen. Maar dit verschilt dus ook weer enorm per soort. Het is dus wel belangrijk om je daar vooraf even in te verdiepen zodat je zeker weet dat je een soort kiest die aan jouw wensen op dit gebied kan voldoen.

 

Je hebt dus wel degelijk lang plezier van je hortensia en dat is natuurlijk wel heel erg fijn. Als vaste plant kan de hortensia dus jarenlang mee gaan en ook jarenlang voor een prachtig gezicht in je tuin zorgen!

 

Het snoeien van de hortensia

 

We hebben net besproken hoe je voor de hortensia moet zorgen maar daar hoort natuurlijk nog een heel belangrijk stukje bij. Want een hortensia moet ook gesnoeid worden en dat doe je op de volgende manier. Ten eerste is het heel erg belangrijk dat je een hortensia voor de maand Maart snoeit. Als je het daarna doet dan heb je kans dat hij niet meer gaat bloeien dat jaar en dat zou natuurlijk enorm zonde zijn!

 

Als je de hortensia dus gaat snoeien doe je dat het beste in het najaar. Je pakt het dan als volgt aan, het is belangrijk dat je de uitgebloeide bloemen vlak boven de bovenste paar gezonde knoppen wegknipt. Vervolgens is het ook aan te raden om bijvoorbeeld de oudere takken tot aan de grond af te knippen. Op deze manier blijft de struik dus ook netjes en gezond en heb je er lang plezier van!

 

Het snoeien van de hortensia is dus erg belangrijk en moet dus vooral op een bepaald moment gebeuren. Op deze manier zorg je ervoor dat je hortensia zo lang mogelijk gezond blijft en daar heb je natuurlijk weer heel veel profijt van want zo kun je extra lang van je hortensia genieten!

 

Het planten van de hortensia

 

En dan hebben we het nog niet gehad over het planten van de hortensia, want hoe pak je dat nu precies aan als je besloten hebt om een hortensia in je tuin te plaatsen. Op welk moment kan deze nu het beste de grond in en hoe pak je dit aan.

 

Ten eerste is het belangrijk dat een hortensia ruimte heeft. Plant ze dus zeker niet te dicht op elkaar en laat wat ruimte tussen de verschillende hortensia planten over als je er meerdere bij elkaar plaatst. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de hortensia diep genoeg staat zodat hij echt goed en stevig in de grond staat. Om de kans van slagen voor de hortensia te vergroten en ervoor te zorgen dat hij goed kan bloeien en groeien is het bovendien belangrijk om ervoor te zorgen dat je eerst een laagje potgrond in het gat strooit waar je later de hortensia wil gaan plaatsen. Op deze manier heb je hier verder geen omkijken naar en heeft de hortensia een goede voedingsbodem!

 

Als de hortensia eenmaal geplant is geef je hem nog wat water zodat je zeker weet dat alles in orde is en de hortensia goed kan groeien en bloeien!

 

Creatief met de hortensia

 

En dan kun je natuurlijk nog veel meer kanten op met de hortensia. Het is echt niet enkel maar zo dat deze een plekje in je tuin kan hebben en dat is het dan. We lieten net natuurlijk al even weten dat de hortensia gesnoeid moet worden. Op dat moment worden de grote bloembollen eraf geknipt en daar kun je nu net heel veel leuks mee doen!

 

Je kunt ze bijvoorbeeld drogen en er dan allerlei kanten mee op. Er zijn twee handige manieren om een hortensia te laten drogen. Ten eerste kun je ervoor kiezen om ze af te knippen en vervolgens in een bakje of vaas te zetten met enkel een kopje water erbij. Laat ze vervolgens twee weken staan en dan zal je zien dat ze helemaal mooi gedroogd zijn. het water is dan verdampt en de hortensia bollen zijn prachtig om mee te werken! Maar er is nog een andere manier om ze heel handig te drogen. Je kunt ze namelijk ook op een touwtje op hun kop hangen en op die manier zullen ze ook binnen 2 weken helemaal gedroogd zijn, vervolgens zijn ze klaar voor gebruik.

 

Nu je de hortensia’s gedroogd hebt kun je er allerlei kanten mee op. Ten eerste kun je er nu voor zorgen dat je ze makkelijk kan verwerken, het kan overigens wel helpen om er een beetje haarlak op te spuiten op deze manier blijft de kleur van de hortensia ook mooier bewaard! Een leuk voorbeeld wat je er mee kunt doen is een mooie krans voor aan de voordeur maken, het enige wat je nodig hebt is een krans van schuim en vervolgens steek je hem vol met de hortensia bollen. Hang er een lintje aan en plaats hem aan de voordeur. Dit zit er enorm vrolijk maar ook herfstachtig uit dus je hebt meteen een mooi welkom te pakken!

 

Maar niet alleen een krans is een leuk creatief idee met de hortensia je kunt er namelijk nog meer kanten mee op. Zo kun je er ook voor kiezen om van de hortensia een bloemstukje voor op tafel te maken. Ook hier heb je weer schuim voor nodig. Zet een blok schuim in een bakje of potje en steek er vervolgens allemaal hortensia bollen in. Het leuke is als je de bollen zelf in de vorm van een grote bol steekt zo komt het er heel leuk uit te zien!

 

De wereld van de hortensia

 

Zoals je kunt zien is de hortensia een hele mooie struik waar je ook nog eens heel veel kanten mee op kunt. Het is ontzettend leuk om te zien dat je zoveel leuke plannen kunt uitvoeren met de hortensia en dat je er dus ook echt op zoveel verschillende manieren plezier van kunt hebben. Het is zeker geen plant die enkel maar in de tuin tot zijn recht komt.

 

Veel mensen kiezen ervoor om de hortensia soort te kiezen die ook in de winter tot bloei staat en dat is natuurlijk een hele slimme keuze. Juist in de winter zijn onze tuinen vaak vrij kaal om te zien en de hortensia kan hier dus echt verandering in brengen. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de hortensia dan toch veel kleur en gezelligheid aan je tuin geeft zelfs in de winter maanden!

 

En wie had er vooraf bedacht dat je ook nog eens zoveel leuke creatieve kanten op kon met de hortensia! Dit maakt hem extra leuk om te houden en het is natuurlijk helemaal leuk om ook nog eens zoveel leuke stukjes in huis te hebben staan!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »