{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}

Terug

Alleen vandaag nog 10% extra korting op het gehele assortiment - kortingscode CYBERMONDAY2021 - En voer GRATISHOES in bij opmerkingen bij elke tuin- of loungeset

Genieten van je witte tuintafel

  • Door Caitlin
  • Wednesday 17 / 06 / 2020 0
Genieten van je witte tuintafel

Een tuintafel in het wit is nog altijd een van de meest verkochte soorten. Alhoewel er tegenwoordig ook tuintafels in andere kleuren zijn behalve wit, zwart of bruin, blijft de tuintafel wit een van de meest geliefde varianten.

Een tuintafel in het wit is nog altijd een van de meest verkochte soorten. Alhoewel er tegenwoordig ook tuintafels in andere kleuren zijn behalve wit, zwart of bruin, blijft de tuintafel wit een van de meest geliefde varianten. Het voordeel van wit is dat ook na langdurige blootstelling aan zonlicht deze meestal goed zijn witte kleur behoudt, terwijl andere kleuren als blauw, groen of rood mogelijk kunnen gaan verkleuren onder invloed van uv-straling. Bovendien is wit een zeer klassieke tint voor tuinmeubilair, en geeft een tijdloze uitstraling aan een tuinset. Een tuintafel wit vraagt wel om het nodige onderhoud om de witte kleur goed te houden. Je dient deze dan ook goed schoon te houden door deze regelmatig af te nemen en te voorkomen dat vuil zich in het materiaal kan hechten, waardoor het kunststof grauw of grijs kan worden.

Populaire keuze

Tuintafels zijn tegenwoordig verkrijgbaar in vele verschillende kleuren. Een van de meest populaire varianten blijft echter de witte tuintafel.
Een rechthoekige tuintafel is vaak het meest praktische als je met veel mensen buiten wilt kunnen zitten, terwijl voor kleine gezinnen een vierkante tuintafel soms juist handiger is. Afhankelijk van de ruimte die je hebt en het aantal personen dat aan de tafel moet kunnen zitten zul je voor een bepaalde vorm en afmeting kiezen.


Bij een rechthoekige tuintafel is het aantal zitplaatsen echter vaak beperkt tussen de vier tot acht personen, waarbij er aan elk uiteinde maar een persoon kan plaatsnemen. Bij een ronde tafel is het echter een stuk eenvoudiger om er nog een paar stoelen bij te plaatsen en allemaal iets in te schuiven, zodat je ook met meer dan acht personen samen aan de tafel kunt zitten.


De traditionele ronde tuintafel wit is weer steeds meer terug te vinden in tuinmeubelzaken. Meer en meer collecties bieden behalve rechthoekige juist ronde modellen aan in diverse afmetingen. Het grote verschil bij een ronde tuintafel is dat er geen hoofdeinde is, waardoor iedereen aan de tafel een gelijkwaardige status en er geen hiërarchie hoeft te zijn op basis van plek aan de tafel of onenigheid wie waar mag zitten.

Klassiek of modern

Bij de keuze voor een tuintafel wit heb je de keuze uit diverse materialen. Je kunt kiezen voor een klassieke houten tuintafel of juist voor een meer moderne aluminium of wicker tafel. Houten tuintafels zijn momenteel nog steeds zeer populair dankzij hun natuurlijke uitstraling en deze zien er vaak heel degelijk en solide uit. Daarentegen kan met een kunststof tuintafel de indruk van hout of rotan worden gewekt, terwijl het er moderner uitziet.

Houten tuintafels

Als je een houten tuintafel wit zoekt zal deze waarschijnlijk niet zo vaak van hardhout gemaakt zijn, aangezien hardhout zeer duurzaam en kostbaar is en meestal in zijn natuurlijke kleur wordt toegepast in meubilair. Bij de aanschaf van een hardhouten tuintafel dien je op de duurzaamheid van het gebruikte hout te letten.


Een houten tuintafel in het wit zal meestal van zachthout zijn gemaakt. Over het algemeen is hardhout afkomstig van loofbomen en zachthout van naaldbomen. Twee veel voorkomende soorten zachthout zijn grenen en vuren. Zachthout is over het algemeen goedkoper dan hardhout. Een houten tuintafel wit zal meestal uitgevoerd zijn in grenen- of vurenhout. Hierbij wordt voor vuren ook wel de benaming steigerhout gebruikt.

Kunststof en metalen tuintafels

De meest populaire materialen voor een witte tuintafel zijn wicker en PVC. Het overgrote deel van de tuintafels in wit zijn vervaardigd uit deze materialen. Wicker is populair vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijke karakter. Het synthetische vlechtwerk, vaak in combinatie met een aluminium onderstel, ziet er aantrekkelijk uit doordat het de indruk wekt van een natuurlijk materiaal, maar het is goed bestand tegen diverse weersomstandigheden en het vereist weinig onderhoud. Daarmee gaat een wicker tuintafel wit langdurig mee. Bovendien ziet een witte wicker tafel er modern en stijlvol uit en is goed te combineren met zowel moderne als klassieke tuinstoelen.


Daarnaast worden er tegenwoordig ook tafels verkocht van vironwood. Dit is een soort synthetisch materiaal dat er op teakhout lijkt, maar in tegenstelling tot echt hout niet kan gaan ‘werken’ en dus langdurig mooi kan blijven.

Goed onderhouden

Een tuintafel wit kan erg mooi en klassiek zijn, maar als het materiaal grauw en grijs wordt is de kleur niet langer aantrekkelijk, dus het is van belang dat je de tafel goed onderhoud.
Alhoewel kunststof onderhoudsvriendelijk is en je er niet heel veel tijd aan kwijt bent, dien je het wel regelmatig even af te nemen, zodat je vuil en vettigheid niet de gelegenheid geeft zich vast te zetten op het kunststof.


Bij een houten witte tuintafel beschermt de verf- of laklaag het hout en zul je het slechts af en toe af dienen te nemen met een licht vochtige doek, aangezien agressieve reinigingsmiddelen of borstels de verflaag kunnen aantasten. Mocht de verflaag toch worden aangetast, dan kun je de tafel van een nieuwe verflaag voorzien, zodat deze weer enkele jaren mee kan.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »