{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

0

Kortingscode: HERFSTDEAL22 - 10% extra korting > €500,-

Door Caitlin, 12 juni 2020

Een aluminium tuinset

Aluminium is een populair materiaal bij de productie en het ontwerp van tuinsets. Je ziet dan ook een steeds groter aanbod van tuinsets in aluminium in tuinzaken in het land. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met andere materialen, waarbij aluminium wordt gebruikt voor het frame van een tuinstoel of tafel en de stoelzitting of het tafelblad is afgewerkt met een kunststof of hout.


Het grote voordeel van aluminium is dat het erg licht van gewicht is en desondanks een sterk materiaal is. Deze eigenschappen maken het tot een ideaal materiaal voor het gebruik in tuinsets, aangezien je een aluminium tuinset eenvoudig kunt opbergen en verplaatsen wanneer dat nodig is. Bovendien is aluminium een onderhoudsarm materiaal dat uitermate goed geschikt is voor gebruik buitenshuis, mits het wordt beschermd tegen overmatig vocht wanneer mogelijk.

Voor huis, tuin en camping

Een tuinset aluminium is dankzij zijn lichte gewicht eenvoudig te verplaatsen. Er zijn vele ontwerpen te koop die verstelbaar zijn en eenvoudig kunnen worden ingeklapt en opgeborgen. Dit maakt de tuinset aluminium tevens makkelijk mee te nemen, waardoor je deze niet alleen thuis in de tuin kunt gebruiken, maar bijvoorbeeld ook mee op vakantie kunt nemen naar de camping als je daar tuinstoelen nodig hebt. Hiermee heb je een aangename, comfortabele tuinset, die veelzijdig kan worden gebruikt.

Combinatie met synthetische materialen

Tegenwoordig kun je ook steeds meer goedkope tuinmeubelen van aluminium op de markt vinden. Het voordeel van metaal is dat het buigzaam en vormbaar is, waarmee vrijwel alle denkbare ontwerpen mogelijk zijn. Een nadeel is dat metaal kan oxideren en na verloop van tijd kan gaan verkleuren of roesten door weersinvloeden. Vandaar dat metalen tuinmeubilair vaak door de fabrikant van een laklaag of verflaag wordt voorzien om oxidatie te voorkomen. Aluminium is een veelgebruikte metaalsoort vanwege het lichte gewicht en sterke karakter, en kan in principe niet doorroesten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gietijzeren tuinmeubelen zijn aluminium tuinstoelen eenvoudig te verplaatsen en op te stapelen en worden daarom ook veel gebruikt in de horeca op terrassen.


Momenteel zijn combinaties van aluminium met andere materialen erg populair. Vaak zul je bij de tuinstoelen aluminium onderstellen zien in combinatie met canvas, wicker of textileen zittingen. Wicker is een type gevlochten kunststof, dat veel wegheeft van rotan. Textileen is een soort synthetisch gaas, dat steeds meer wordt toegepast in zittingen. Het voordeel van deze materialen is dat ze langdurig buigzaam blijven en duurzaam en weerbestendig zijn, dus goed bestand zijn tegen intensief en veelvuldig gebruik buitenshuis. Bovendien zit textileen ook zonder kussen erop zeer aangenaam omdat het buigzaam is en niet warm wordt in de zon. Ook voor tuintafels zie je dat aluminium vaak gebruikt wordt voor de tafelpoten in combinatie met hout of kunststof voor het tafelblad.

Onderhoud en opslag

Aluminium is een sterk en onderhoudsarm materiaal, dat heel goed langdurig buiten kan blijven staan. In principe volstaat het als je de tuinset aluminium af en toe afneemt met een vochtige doek. Veel aluminium tuinmeubilair wordt door de fabrikant gepoedercoat, dat wil zeggen dat het wordt voorzien van een sterke verfcoating, waarmee het zeer goed is beschermd tegen vocht en andere invloeden. Aluminium op zichzelf kan niet doorroesten, omdat het geen ijzer of staal bevat. Wel kan het echter onder invloed van vocht, zuurstof en chemicaliën (zeezout bijvoorbeeld) gaan oxideren, dus wordt het vaak beschermd met een coating.


Het enige wat je hoeft te doen qua onderhoud is ervoor te zorgen dat vuil zich niet aan het metaal van je aluminium tuinset kan gaan hechten, dus je dient het regelmatig met water af te nemen. Het beste kun je daar groene zeep bij gebruiken, wat een natuurlijke zeep is. Je kunt voor de reiniging geen agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels gebruiken, aangezien deze de poedercoating gemakkelijk kunnen aantasten, waardoor het onderliggende aluminium direct wordt blootgesteld aan de buitenlucht en daardoor sneller kan gaan oxideren of vlekken gaan vertonen. Maak ook geen gebruik van hogedrukreinigers bij het schoonmaken van een tuinset van aluminium. Deze hebben een te sterke straal, die de coating eveneens kan beschadigen. Veel fabrikanten verkopen tegenwoordig speciale reinigers, die je samen met je tuinset kunt aanschaffen, zodat je zeker weet dat de reiniger veilig is voor het materiaal.
Vaak wordt er door fabrikanten en leveranciers geadviseerd om aluminium tuinstoelen en -tafels niet af te dekken met een dekzeil of beschermhoes als deze langdurig buiten blijven staan in het najaar, aangezien het materiaal altijd moet kunnen ademen, en het afdekken ertoe kan leiden dat er vlekken op het materiaal gaan ontstaan door de inwerking van vocht op het aluminium. De meeste tuinsets van aluminium kunnen in principe het hele jaar onafgedekt buiten blijven staan , maar wel wordt er door fabrikanten geadviseerd om ze indien mogelijk tijdens de wintermaanden binnen op te bergen voor een beter behoud van je tuinset van aluminium.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »