{!!% include 'snippets/cta.rain' %!!}
0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

0

kortingscode: ZOMERDEAL2022 of SECRETDEAL2022

Door Caitlin, 19 juni 2020

Een aluminium tuintafel

Nu we door omstandigheden met zijn allen langdurig thuiszitten en veel tijd binnen doorbrengen, kijken we halsreikend uit naar het moment waarop wij weer onbezorgd naar buiten kunnen om van het voorjaar en de zomer te kunnen genieten. Natuurlijk is de eerste plaats daarbij onze eigen tuin of balkon, aangezien we daar het meest comfortabel en onbezorgd kunnen zitten.


Misschien heb je de tuinstoelen en tuintafel al klaar staan voor het voorjaarsseizoen en heb je besloten dat het tijd is voor een nieuwe tuintafel, aangezien die oude tafel zijn beste tijd heeft gehad of toch echt te klein is geworden voor jullie gezinssituatie. Of misschien zoek je gewoon een extra tuintafel speciaal voor de kinderen om buiten te kunnen zitten met huiswerk of om spelletjes aan te kunnen spelen.
Je hebt dan de keuze uit vele verschillende materialen. Een materiaal dat erg veel wordt toegepast is aluminium. Een tuintafel van aluminium is stevig, solide en is goed bestand tegen de diverse weersomstandigheden die we hier kennen.

Aluminium

Aluminium is een populair materiaal bij de productie en het ontwerp van tuintafels. Je ziet dan ook een steeds groter aanbod van tuinsets in aluminium in tuinzaken in het land. Vaak wordt het gebruikt in combinatie met andere materialen, waarbij aluminium wordt gebruikt voor het frame van een tuinstoel of tafel en de stoelzitting of het tafelblad is afgewerkt met een kunststof of hout.


Het grote voordeel van aluminium is dat het erg licht van gewicht is en desondanks een sterk materiaal is. Deze eigenschappen maken het tot een ideaal materiaal voor het gebruik in tuinsets, aangezien je een aluminium tuinset eenvoudig kunt opbergen en verplaatsen wanneer dat nodig is. Bovendien is aluminium een onderhoudsarm materiaal dat uitermate goed geschikt is voor gebruik buitenshuis, mits het wordt beschermd tegen overmatig vocht wanneer mogelijk.

Kunststof of houten tafelblad

Er zijn tuintafels te koop die geheel van aluminium zijn gemaakt. Steeds meer zie je echter combinaties van een aluminium onderstel met een kunststof, stenen of glazen tafelblad, waarmee je een trendy en modern ontwerp krijgt. Je komt onder meer de volgende materialen tegen: 1. HKC – Hout-Kunstfof Composiet, een samenstelling van geperst materiaal van hout en thermoplastisch kunststof (polymeer). In het Engels wordt de term WPC gebruikt. 2. Polywood – Een kunststof materiaal met de uiterlijke eigenschappen van hout. Doordat het van kunststof is gemaakt is het onderhoudsvriendelijk en komt qua uiterlijk dicht in de buurt van echt hardhout. 3. Wicker – Wicker is een onderhoudsvriendelijk kunststof vlechtwerk dat veel wordt toegepast in zowel binnen- als buitenmeubilair. 4. Keramiek – Keramiek is een natuursteen, die een zeer karaktervol uiterlijk aan je tafelblad kan geven. Het is een onderhoudsvriendelijk materiaal en elk tafelblad is uniek. 5. Veiligheidsglas – Speciaal gehard glas dat niet makkelijk kan breken, waardoor het stootvast en krasvast is. Wanneer het breekt, breekt het in kleine stukjes zonder scherpe randen. 6. Hout – Uiteraard is een houten tafelblad ook mogelijk op een aluminium onderstel. Je vindt ze in diverse soorten hard- en zachthout met ieder hun eigen structuur en kleur. Hout straalt warmte en natuurlijkheid uit.

Onderhoudsvriendelijk

Aluminium is een sterk metaal dat niet kan roesten. Hierdoor is het een onderhoudsarm materiaal, dat heel goed langdurig buiten kan blijven staan. In principe volstaat het als je een tuintafel aluminium af en toe afneemt met een vochtige doek. Meestal wordt aluminium tuinmeubilair door de fabrikant gepoedercoat, dat wil zeggen dat er een sterke verfcoating op het aluminium wordt aangebracht, waarmee het zeer goed is beschermd tegen vocht en andere invloeden. Aluminium op zichzelf kan niet doorroesten, omdat het geen ijzer of staal bevat. Wel kan het echter onder invloed van vocht, zuurstof en chemicalieën (zeezout bijvoorbeeld) gaan oxideren, dus wordt het vaak beschermd met een coating.
Je kunt voor de reininging van een tuintafel aluminium geen agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels gebruiken, aangezien deze de poedercoating gemakkelijk kunnen aantasten, waardoor het onderliggende aluminium direct wordt blootgesteld aan de buitenlucht en sneller kan gaan oxideren of vlekken gaan vertonen. Maak ook geen gebruik van hogedrukreinigers bij het schoonmaken. Deze hebben een te sterke straal, die de coating eveneens kan beschadigen. Veel fabrikanten verkopen tegenwoordig speciale reinigers, die je samen met je tuintafel of tuinset kunt aanschaffen, zodat je zeker weet dat de reiniger geschikt is voor het materiaal.


Vaak wordt er door fabrikanten en leveranciers geadviseerd om een aluminium tuintafel en stoelen niet af te dekken met een dekzeil of beschermhoes als deze langdurig buiten blijven staan in het najaar, aangezien het materiaal altijd moet kunnen ademen, en het afdekken ertoe kan leiden dat er vlekken op het materiaal gaan ontstaan door de inwerking van vocht op het aluminium. De meeste tuintafels van aluminium kunnen in principe het hele jaar onafgedekt buiten blijven staan, maar wel wordt er door fabrikanten geadviseerd om ze indien mogelijk tijdens de wintermaanden binnen op te bergen voor een beter behoud van je tuintafel van aluminium.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »